Crinkles – popraskané čokoládové sušenky

Sušenky které dobyly svět a zdobí mísy s vánočním cukrovím téměř v každé domácnosti. Jednoduché, rychlé a hříšně návykové.
Crinkles

Milované CRINKLES, které posledních asi pět let, nesmí chybět na instagramové přehlídce fotografií vánočního cukroví. Receptů na tyto sušenky je v tomto období všude spousta. A tak se asi divíte proč mi stálo za to vytvářet nějaký další.

První a jedinečný recept je samozřejmě jen jeden a určitě super tajný. Máme však k dispozici jeho modifikace v podobě úpravy druhů a množství surovin. Různé stupně pečení. Máslo přepuštěné nebo jen změklé na pokojovou teplotu. Žádný z nich není špatný.

Proč tedy další recept?

I když je recept na přípravu jednoduchý, tak se setkávám se zklamáním z nepovedených sušenek. Z tohoto důvodu se s Vámi podělím o pár malých triků pomocí kterých upečete božské CRINKLES na první dobrou. A to platí i pro všechny kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Suroviny pro bezlepkovou verzi sušenek jsou součástí receptu a vůbec se nemusíte bát si je upéct. Pokud budete postupovat přesně podle receptury, budou dokonalé.

Na závěr ještě jedna rada. Na výrobu sušenek použijte jen kvalitní suroviny. Tím mám na mysli především máslo, čokoládu a kakao. Z náhražek se CRINKLES nepovedou. I velikost vajíček je důležitá, proto ji uvádím v gramech.

Crinkses2

Suroviny na pšeničné těsto

přibližně na 40 kusů sušenek

  • 140 g hladké mouky
  • 2 vejce velikost M (váha vejce i se skořápkou přibližně 55-60 g)
  • 180 g třtinového cukru (lze použít i cukr krupice)
  • 60 g másla 84 % tuku
  • 70 g hořké čokolády 50 % kakaa (nezaměnit za čokoládu na vaření, sušenky se nepovedou)
  • 50 g holandského kakaa
  • 2 g mleté skořice (lze vynechat)
  • špetka soli
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • moučkový cukr na obalení podle potřeby, zhruba 100 g

Suroviny na bezlepkové těsto

přibližně na 40 kusů sušenek

  • 140 g bezlepkové mouky (Schär Mix C)
  • 2 vejce velikost L (váha vejce i se skořápkou přibližně 65-70 g)
  • 180 g třtinového cukru (lze použít i cukr krupice)
  • 65 g másla 84 % tuku
  • 70 g hořké čokolády 50 % kakaa (nezaměnit za čokoládu na vaření, sušenky se nepovedou)
  • 50 g holandského kakaa
  • 2 g mleté skořice (lze vynechat)
  • špetka soli
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • moučkový cukr na obalení podle potřeby, zhruba 100 g

Dále budeme potřebovat

  • 2x plech na pečení
  • 2 archy papíru na pečení
  • potravinovou fólii

Postup výroby těsta

Všechny suroviny si připravíme a necháme „srovnat“ na pokojovou teplotu. Především máslo a vejce.

crinkles suroviny

Ruční výroba těsta nezabere více než 15 minut. V robotu bude čas o polovinu kratší.

Tentokrát jsem pracovala ručně a proto práci popíši takto. V robotu je práce stejná. Jen nesmíme zapomenout, v průběhu míchání, vracet vznikající těsto z boků mísy zpět na její dno. Pokud to neuděláme, nebude těsto dobře zpracované.

Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě. Mikrovlnnou troubu nastavíme na 450W. Čokoládu nakrájíme na malé kousky a dáme do vhodné misky. Vložíme do mikrovlnky a zapneme na dvě minuty. Po skončení programu čokoládu vytáhneme, promícháme, vložíme zpět a zapneme na jednu minutu. Čokoláda je nyní dostatečně teplá abychom ji mohli, v případě že není zcela rozpuštěna, vymíchat. Rozpuštěnou čokoládu odložíme stranou a občas promícháme aby vychladla. Takto teplou čokoládu nemůžeme přidat do těsta.

Pokud nemáme mikrovlnnou troubu, tak čokoládu rozpustíme pěkně postaru ve vodní lázni. Hrnec naplníme vodou do jedné třetiny a postavíme na sporák. Čokoládu dáme do mísy, která je dostatečně velká a bude mít okraj širší než je okraj hrnce. Zapneme sporák a vodu přivedeme k varu. Až se začne vytvářet pára, snížíme výkon sporáku. Po celou dobu čokoládu mícháme. Když je čokoláda rozpuštěná, vypneme sporák a mísu s čokoládou dáme na podložku. Opět ji, občasným mícháním, schladíme.

Cukr dáme do mísy, přidáme povolené máslo a utřeme do spojení. Přidáme vajíčka a celou směs vyšleháme, tak aby příliš nenabyla. Potřebujeme získat hustou kaši. Ručně šleháme zhruba 2-3 minuty. V robotu s „K“ metlou, zapnutém na rychlostní stupeň 3, bude stačit zhruba 1 minuta. Rozpuštěnou, prochladlou čokoládu zapracujeme do této směsi.

Sypké suroviny – mouku, kakao prosáté přes husté sítko, skořici, sůl a kypřící prášek do pečiva – v jiné míse dobře promícháme, nejlépe cukrářskou metlou. Takto připravené sypké suroviny krátce, pouze do spojení, zapracujeme stěrkou (vařečkou) do směsi z másla, cukru, vajíček a čokolády.

Hotové těsto je husté ale lepivé, v tento moment se s ním ještě nedá pracovat. Musí ztuhnout. Těsto přendáme na potravinovou fólii a zabalíme. Dáme chladit do lednice na 2 hodiny.

crinkles postup práce1
crinkles postup práce2
crinkles postup práce3
crinkles postup práce4
crinkles hotové těsto

Pečení sušenek

Troubu rozehřejeme na 190 °C program horní/dolní rošt.

Plech vyložíme pečícím papírem. Moučkový cukr prosejeme do hlubokého talíře.

Ze studeného těsta lžičkou vykrajujeme hromádky o velikosti zhruba 3 x 3 cm a ty vytvarujeme v dlaních do kuličky. Kuličky obalíme v moučkovém cukru. Cukr dobře drží, protože těsto stále mírně lepí. Cukr neoklepáváme. Obalené kuličky dáváme na plech tak, aby měly okolo sebe dostatek prostoru. Na běžný plech bezpečně umístíme 20 kusů.

Plech vložíme do dobře vyhřáté tropy na střední příčku a pečeme 12 minut. Sušenky v průběhu pečení zvětší svůj objem. Protože používáme vyšší stupně pečení dojde k rychlému zatažení horní vrstvy těsta. Vnitřek je stále syrový, pečením nabývá na objemu a tlačí se skrze uzavřenou vrstvu ven. Takto vzniknou praskliny ohraničené moučkovým cukrem. Sušenka „CRINKLES“ je na světě.

crinkles kuličky
crinkles plech množství
crinkles upečené

Upečené sušenky necháme na plechu vychladnout a pak je přendáme na servírovací talíř, nebo uložíme do vzduchotěsné dózy.

crinkles závěr
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.