Velikonoční „mechová“ roláda se smetanovým krémem

Velikonoce jsou pro mnohé spojené s oslavou příchodu jara.Touto roládou, i když není tradičním velikonočním moučníkem, si můžeme rozjasnit sváteční stůl a přiblížit se jaru o trochu blíž.
Velikonoční MR úvod

Velikonoce jsou pro mnohé spojené s vítáním jara a probouzející se přírody. Občas jsou však zimy dlouhé a jaro si dává na čas. Je to smutné, ale nic s tím nenaděláme. Touto roládou si můžeme rozjasnit sváteční stůl a přiblížit se jaru o trochu blíž, i přesto že není tradičním velikonočním moučníkem.

Recept je adaptace na oblíbený Mechový dort a doufám že se Vám bude líbit.

Roládu můžete ozdobit, jakkoliv budete chtít. Já jsem použila čokoládové vajíčka vsazená do „hnízda“ z krému, abych do moučníku vnesla velikonoční téma. Pokud ji budete chtít servírovat u jiné příležitosti, můžete roládu zkrášlit například jedlými květy nebo sezónním ovocem.

Velikonoční MR hlavní

Suroviny na těsto

  • 125 g mladého špenátu – potřebujeme 100 g čerstvého špenátového pyré
  • 6 vajíček velikost M (váha 64 g i se skořápkou)
  • 110 g cukru krupice
  • 70 g hladké rýžové mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 30 g rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička octu
  • 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
  • 2 g soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (lze vynechat)

Suroviny na krém

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml smetany na šlehání 40 % tuku
  • 110 g cukru krupice
  • 20 ks malin sušených mrazem – lyofilizované maliny (lze vynechat)

Dále budeme potřebovat

  • plech velikost 45 x 38 cm
  • pečící papír
  • máslo na vymazání
  • cukrářský sáček a špičku na finální zdobení (nemusí být)

Výroba těsta

Vajíčka vytáhneme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu.

Připravíme si plech a vyložíme ho pečícím papírem. Aby papír při roztírání těsta neklouzal, tak plech v několika bodech po obvodu potřeme máslem. Papír přitiskneme na plech a celý povrch zlehka pomažeme máslem.

Špenát omyjeme, odstraníme povadlé lístky a necháme na sítku dobře okapat. Přebytečnou vodu vytlačíme rukou. Lístky špenátu posekáme na malé kousky a v mixéru rozmixujeme na hladkou kaši.

Zapneme troubu a necháme ji rozehřát na 150 °C.

Odvážíme sypké i tekuté suroviny.

velikonoční MR suroviny

Rýžovou mouku dobře promícháme s kukuřičným škrobem a solí.

Rozklepneme vejce. Žloutky dáme do mísy ve které budeme zpracovávat celé těsto. Bílky dáme do dostatečně velké mísy vhodné na šlehání, nebo do mísy od kuchyňského robotu.

Začneme výrobou bílkového sněhu. Bílky šleháme ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu tak dlouho až zbělí a zvětší objem, ale stále ještě nejsou pevné. Nyní začneme postupně zapracovávat celé množství odváženého cukru.

Cukr přisypáváme po částech k bílkové hmotě a za stálého šlehání jej dobře zapracujeme. Vznikne krásně pevný a lesklý sníh. Do takto připraveného sněhu přidáme čajovou lžičku octu a kukuřičného škrobu. Metličkou od mixéru zlehka ale důkladně promícháme.

Ke žloutkům přidáme olej a rozmícháme je na hladkou hmotu. Můžeme použít ruční mixér nebo cukrářskou metlu. Do žloutků s olejem přidáme rozmixovaný špenát, vanilkový extrakt a důkladně promícháme tak, aby se všechny suroviny úplně spojily. Nyní budeme do této směsi současně přisypávat připravenou mouku a míchat. Vznikne hladký základ těsta.

Na závěr přidáme velmi opatrně připravený bílkový sníh. Sníh přidáváme do těsta postupně na třikrát a vždy zlehka zapracujeme.

velikonoční MR výroba těsta 1
velikonoční MR výroba těsta 2
Velikonoční MR výroba těsta 3
Velikonoční MR výroba těsta 4
Velikonoční MR výroba těsta 5
Velikonoční MR těsto na plechu

Hotové těsto nalijeme na připravený plech a rozetřeme rovnoměrně na všechny strany. Dáme péct do vyhřáté trouby na 150 °C. Pečeme 23 – 25 minut, záleží na výkonu trouby. Každopádně ke konci pečení, zhruba po 18-ti minutách, hlídáme barvu rolády. Jestli začne vrch těsta příliš hnědnout, tak snížíme stupně pečení na 130 °C. Po uplynutí doby pečení necháme roládu ještě asi dvě/tři minuty v zavřené troubě. Snížíme tím možnost teplotního šoku.

Upečené těsto vytáhneme z trouby, odložíme na připravenou podložku a položíme na něj pečící papír. Nahoru na tento papír dáme dostatečně velkou podložku nebo kuchyňský vál. Vše společně uchopíme (plech s těstem přikrytý kuchyňským válem/podložkou) a obrátíme. Tento moment je trochu náročný na prostor a manévrování, proto bychom si měli zabezpečit dostatek místa. Plech dáme stranou. Pečící papír na kterém se těsto peklo opatrně odstraníme. Nyní máme před sebou upečený piškot na pečícím papíru, otočíme jej kratší stranou k sobě a zarolujeme. Takto upravené piškot zabalíme do navlhčené utěrky a necháme zcela vychladnout.

Výroba krému

Lyofilizované maliny nasekáme nožem na malinké kousky.

Mascarpone dáme do mísy, přisypeme cukr a rozmícháme. Přilijeme šlehačku promícháme a vyšleháme. Šleháme ručním mixérem na nejnižší obrátky. Že se blížíme k cíli poznáme podle malých vlnek které se začnou tvořit na povrchu za metličkami. Zkontrolujeme hustotu krému. Hotový krém tvoří tuhé pevné špičky. Pokud jej nabereme lžící tak se neroztéká. Když lžíci nakloníme nespadne.

Velikonoční MR krém

Přidáme nakrájené maliny a promícháme. Pokud chceme použít krém na finální zdobení, tak si potřebné množství odložíme stranou. Já potřebovala čtyři polévkové lžíce, ale můžete roládu ozdobit třeba celou. Krému je dost a na piškot všechen nespotřebujeme.

Dokončení rolády

Odstraníme utěrku a pomalu odrolujeme piškot. Ke konci dáme pozor aby se nepotrhal. Bude si držet tvar který jsme mu rolováním vnutili, proto se jej nesnažíme úplně narovnat.

Krém naneseme u srolované části ve větším množství a opatrně jej pod piškot vtlačíme. Pak krémem potřeme zbývající piškot. Výšku krému postupně snižujeme a konec piškotu, zhruba centimetr až dva, necháme čistý.

Piškot potřený krémem opatrně, pokud možno pevně, zarolujeme. Roláda je hotová. Ale před zdobením ji musíme nechat nejméně hodinu vychladit, protože má tendence se otevírat. Tomu zabráníme tak, že ji pevně zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie a spodní stranou, tou kde je vidět konec piškotu, položíme na pevnou podložku a dáme do lednice.

Po hodině (klidně můžeme chladit přes noc a dozdobit před servírováním) odstraníme alobal/potravinovou fólii. Ostrým nožem skrojíme nevzhledné konce rolády rovným řezem a roládu ozdobíme podle vlastní fantazie.

Já na zdobení použila cukrářskou špičku Wilton 8B a čokoládová vajíčka.

Jak zdobit cukrářskou špičkou

Připravíme si cukrářský sáček – odměříme a ustřihneme konec sáčku v takové vzdálenosti aby v něm zvolená špička pevně držela a přitom byla dostatečně vysunutá ven. 

  • Pokud ustřihneme hodně – tlakem při zdobení vysuneme nejen krém ale i špičku. 
  • Pokud ustřihneme málo – nebude na krému vidět vzor který špička vytváří.

Aby se sáček lépe plnil krémem můžeme jej zafixovat ve vysoké sklenici. 
Špičku položíme naplocho na dno sklenice. Sáček trochu nahrneme dovnitř a okraje přeložíme přes vrch sklenice. Lžící nebo stěrkou naplníme krémem. Okraje sáčku zvedneme nahoru. Celou rukou uchopíme a stiskneme k sobě. Vytáhneme ze sklenice, stlačíme krém až ke špičce a u vrchu (nad krémem) sáček zatočíme.

Sáček uchopíme těsně pod zatočením celou dlaní, zatočený konec sáčku přidržujeme mezi palcem a ukazováčkem. Mírným sevřením dlaně tlačíme krém ven. Pracujeme přiměřeně rychle. Teplo dlaně se přenáší do krému a ten ztrácí svoji pevnost.

Zdobíme krouživým pohybem zápěstí proti směru hodinových ručiček. Prsty druhé ruky můžeme sáček u špičky podpírat. Takto budeme mít krém neustále pod vizuální kontrolou. 

Krém začneme na roládu pokládat asi dva centimetry od jejího okraje. Uděláme dvě otočky nad sebou směrem vzhůru. Druhou otočku dáváme na první. Ukončíme malou špičkou a přestaneme vytlačovat krém – vznikne “ptačí hnízdo“.

Krátké video jak vytvořit toto zdobení najdete zde – Cupcake s jemným karamelovým krémem ze šlehačky

Velikonoční MR 1
Velikonoční MR 2
Velikonoční MR 3
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.