Americký čokoládový dort – German chocolate cake

Neobyčejný čokoládový dort s krémem z pekanových ořechů a kokosu
german pilot

Jste překvapeni z názvu dortu? Americký nebo německý?

Věc se má tak, tento dort spatřil světlo světa v Americe. Podle dostupných zdrojů je jeho tvůrce George Clay a recept byl poprvé zveřejněn roku 1957.

Název „German“ je odvozen od čokolády která se dává do těsta. Složení této tmavé čokolády na pečení vymyslel a uvedl na trh Samuel German. Tato čokoláda – German’s Sweet Chocolate – je výjimečná tím že má, narozdíl od jiných čokolád na pečení, vysoký podíl kakaa a přitom je sladká. Tedy, jinak řečeno, velmi kvalitní čokoláda.

Bohužel, u nás není tak jednoduché se s touto čokoládou setkat. Přesto si nemusíme tento jedinečný dort odepřít, jednoduše čokoládu nahradíme za jinou. Nevím sice jestli bude vhodné v tomto případě dort pojmenovat originálním názvem, ale proto že jediný ústupek vůči receptu představuje ona zmíněná čokoláda, tak si myslím že mu tento název můžeme klidně ponechat.

Tentokrát si dovolím i takovou malou poznámku k rozpisu surovin na těsto. Určitě budete překvapeni množstvím másla, ale především množstvím cukru, které je potřeba na výrobu těsta. Nebojte se, dort nebude mastný ani přeslazený. Přílišná sladkost je perfektně vyvážena tmavou čokoládou, kávou a poměrně velkým množstvím soli, které se do těsta přidávají. V podstatě, pokud si chcete tento dort upéct a opravdu zažít neskutečný a lahodný zážitek, tak se v receptu nedivte ničemu a hlavně nic neměňte. Je to americký recept, který perfektně funguje tak jak je.

Pokud peču dort bezlepkový, tak používám samokypřící směs od výrobce Doves farm. Vhodná bude bezlepková směs i od jiných výrobců, nejlépe však přímo určená na pečení dortového těsta.

german hlavní

Suroviny na korpus

  • 115 g čokolády s vysokým obsahem kakaa 
  • 120 ml kávy  (silné podle vlastní chuti) 
  • 270 g hladké mouky 
  • 10 g kvalitního kakaa
  • 280 g másla 82 % tuku
  • 240 ml podmáslí
  • 400 g pískového cukru
  • 4 vejce velikost M-L
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (lze vynechat)
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva (zhruba  2g)
  • 1 čajová lžička jedlé sody (zhruba 6g)
  • 3 g soli

Suroviny na bezlepkový korpus

  • 115 g čokolády s vysokým obsahem kakaa 
  • 120 ml kávy  (silné podle vlastní chuti) 
  • 230 g bezlepkové mouky mouky
  • 40 g rýžové mouky 
  • 10 g kvalitního kakaa
  • 280 g másla 82 % tuku
  • 240 ml podmáslí
  • 400 g pískového cukru
  • 4 vejce velikost M-L
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (lze vynechat)
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva (zhruba  2g)
  • 1 čajová lžička jedlé sody (zhruba 6g)
  • 3 g soli

Suroviny na ořechový krém

  • 250 g pekanových ořechů
  • 150 g strouhaného kokosu
  • 300 g tmavého třtinového cukru (lze nahradit bílým cukrem)
  • 360 ml neslazeného kondenzovaného mléka (nejlépe v plechovce)
  • 3 velké žloutky (zhruba 60 – 70 g)
  • 170 g másla 82 – 84 % tuku
  • 1 g soli
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nenahrazovat esencí, lze vynechat)

Dále budeme potřebovat

  • pečící papír
  • 3 dortové formy průměr 20 cm
  • máslo na vymazání forem

Tip: Každý plát těsta se peče zvlášť, proto potřebujete 3 stejně velké dortové formy. Pokud je nemáte, nemusíte si je hned kupovat a ani se vzdávat úžasného dortu, požádejte o jejich zapůjčení kamarádky.

Abyste mohli upéct všechny formy najednou potřebujete také jeden pečící rošt navíc, zkuste požádat i o ten. Pokud za „půjčovné“ nabídnete kávu a kousek dortu, jsem si jistá, že Vám rády vyhoví.

Příprava

Nejprve vytáhneme všechny potřebné suroviny z lednice a necháme je ohřát na pokojovou teplotu. Máslo musí byt změklé a to trvá zhruba hodinu.

Z pečícího papíru vystřihneme tři kruhy tak, aby perfektně sedly na dno formy. Postupně každou formu zlehka vymažeme máslem, vystřižený kruh z pečícího papíru položíme na dno formy a i ten lehce po celé ploše pomažeme máslem.

Všechny suroviny (na těsto i krém) odvážíme.

Čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle, takto připravená se bude dobře rozpouštět v horké kávě. A nebo, pokud nechceme strouhat, ji můžeme nalámat na menší kousky a nechat rozpustit v mikrovlnné troubě zapnuté na výkon 45 W po dobu dvou minut. Malé kousky nerozpuštěné čokolády nevadí, horká káva si s nimi poradí.

Uvaříme požadované množství kávy. Čokoládu dáme do mísy, zalijeme ji kávou a vymícháme do hladké emulze.

Troubu zapneme na 160 °C program horký vzduch. Pekanové ořechy dáme na plech a upečeme je. Pečeme asi 5 minut. Dáme pozor aby se nespálily. Ořechy necháme zchladnout a nožem je nakrájíme na malé kousky.

Vejce, které potřebujeme na těsto, rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do mísy, ve které je budeme šlehat.

Na krém potřebujeme jen žloutky. Zbylé bílky můžeme zmrazit a použít na výrobu jiného dezertu nebo máslového krému.

German suroviny těsto

Mouku, kakao, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu společně prosejeme přes husté sítko do mísy. Tím se vše perfektně promíchá a směs zbavíme hrudek mouky které by se v těstě nerozmíchaly.

Přibližně jednu čtvrtinu odváženého cukru odložíme stranou, budeme jej potřebovat na šlehání bílků.

Troubu připravíme na pečení tří forem. Rošty dáme pokud možno rovnoměrně vzdálené od sebe. Troubu zapneme na 170 °C program horký vzduch.

Výroba těsta

Nejdříve vyšleháme bílky. Šleháme na střední otáčky a když začnou houstnout budeme současně šlehat a přisypávat odloženou část odváženého cukru. Šleháme tak dlouho dokud nebudou bílky úplně tuhé. Správně vyšlehané bílky poznáme takto – když nakloníme mísu tak se bílková hmota nepohne a po vytažení metliček se tvoří pevné špičky které nespadnou. Připravené bílky odložíme stranou.

Máslo dáme do dostatečně velké mísy (do této mísy budeme již přidávat všechny suroviny potřebné k výrobě těsta) a šleháme dokud máslo není krémové – asi 2 minuty.

Přidáme cukr a šleháme 5 až 7 minut, vznikne nadýchaná hmota ale krystalky cukru jsou stále vidět. Občas šlehání přerušíme a stáhneme stěrkou máslo ze stěn mísy zpět do středu. Jen tak si zajistíme perfektní provzdušnění másla.

german vyšlehané máslo

Postupně po jednom přidáme a zašleháme žloutky. Další dáme až předchozí žloutek úplně zapracujeme. Přidáme vanilkový extrakt a zamícháme.

Přidáme připravenou čokoládu rozpuštěnou v kávě a důkladně, ale krátce zašleháme do máslové směsi.

Do takto připravené směsi zašleháme na třikrát připravené sypké suroviny a podmáslí. Šleháme pouze do spojení surovin.

german těsto před bílky

Na závěr do těsta zapracujeme vyšlehané bílky. Ruční mixér odložíme a budeme pracovat ručně, nejlépe stěrkou. Bílkový sníh budeme do těsta zapracovávat velmi opatrně a po malých částech. Nejdříve zapracujeme asi tak tři polévkové lžíce, tím těsto povolíme a zbylý sníh se bude zapracovával lépe, pak můžeme dávky zvýšit. Stěrkou budeme těsto podebírat ode dna mísy a převalovat přes vyšlehané bílky. Tato metoda se jmenuje překládání a díky ní nerozbijeme vzduch který jsme do bílků pracně šleháním dostali.

german hotové těsto

Hotové těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených dortových forem. Doporučuji, pokud to je možné, těsto při porcování do forem vážit. Jen tak docílíme skutečně přesného množství těsta v každé formě a jednotlivé pláty upečeného těsta budou mít stejnou výšku.

Formy vložíme do připravené předehřát trouby. Na jeden rošt dáme dvě formy a na jeden jednu formu. Formy se snažíme umístit tak, aby si co nejméně překážely a dostalo se k nim maximum tepla.

german umístění forem v troubě
rozmístění forem na tři rošty

Pečeme 30 – 35 – 40 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí. Je-li špejle po vytažení čistá tak vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme těsto ještě chvíli (asi pět minut) v teple odpočinout, pak vytáhneme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout a ještě teplé těsto vyklopíme z formy na mřížku k vychladnutí. Jemným tahem odstraníme pečící papír.

Nemáme-li chladící mřížku k dispozici, tak necháme těsto zchladnout ve formě a až pak vyklopíme.

Pokud na špejli ulpí tekuté těsto musíme ještě péct. Po pěti minutách kontrolujeme propečení těsta. Nepečeme zbytečně dlouho. Těsto by bylo vysušené.

Výroba ořechové náplně – krému

Do středně velkého hrnce dáme kondenzované mléko, máslo, cukr, sůl a žloutky. Nejlépe cukrářskou metlou důkladně promícháme, tím rozbijeme máslo, žloutky se rozmíchají do mléka a cukr trochu povolí. Za stálého míchání budeme na mírném plameni směs ohřívat. Máslo i cukr se musí zcela rozpustit. Mícháme a zahříváme tak dlouho, až směs začne houstnout. Bude to trvat zhruba 5 až 7 minut. Pozor – směs nesmí vařit.

Když směs zhoustne odstavíme ji ze sporáku a vmícháme do ní připravené pekanové ořechy, strouhaný kokos a vanilkový extrakt.

Hotový ořechový krém necháme vychladnout.

Tip: Náplň je, pokud milujete ořechy a kokos, tak dobrá, že doporučuji neochutnávat před plněním dortu. Může se stát, že to nevydržíte a na dort jí moc nezbyde. Já pro všechny případy dělám náplň z dvojité dávky.

Sestavení dortu

Při sestavování dortu se obrníme trpělivostí a s upečeným těstem pracujeme velmi opatrně. Těsto je nadýchané, lehoučké a snadno se trhá.

Připravíme si talíř nebo podnos na kterém budeme dort servírovat. Do jeho středu umístíme plát těsta stejně jak se pekl, tedy stranou kde byl pečící papír dolů. Nahoru dáme jednu třetinu ořechové krému a rovnoměrně rozetřeme. Pro lepší dávkování můžeme použít zmrzlinovou naběračku. Takto budeme postupovat i s druhým a třetím plátem dortu.

german vrstvení ořechového krému

Dort můžeme hned po dokončení servírovat. German Chocolate Cake nemusí být nutně vychlazený, právě naopak, pokud má pokojovou teplotu vyniknou všechny jeho úžasné vůně a chutě.

german závěr 1
german závěr 2
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.