Bábovka s jablky a vánočním kořením

Bábovka s mandlovou krustičkou, strouhanými jablky a pikantní směsí koření ze skořice, zázvoru a drceného hřebíčku
Bábovka s jablky pilot

Věřte nebo ne, tuto bábovku jsem pekla přesně 25. prosince. Nejspíš tuším co si teď myslíte. Jenže já musela vyzkoušet tu krásnou formu co jsem dostala pod stromeček.

Při přípravě těsta mě inspirovala slavnostní vánoční atmosféra.

Jako základ mi posloužil můj oblíbený recept na šlehačkovou bábovku. Pro odlehčení jsem část mouky nahradila strouhanými jablky a v duchu Vánoc dochutila pikantním zimním kořením.

Bábovka byla opravdu skvělá, nevydržela ani den. Pokud vezmu v úvahu, že si hosté mohli vybrat mezi bábovkou, cukrovím a vánočním dortem, tak nejspíš nemusím její chuť nijak vychvalovat.

bábovka s jablky hlavní

Suroviny

Stejně jako v ostatních receptech, i zde, najdete suroviny pro výrobu těsta z pšeničné mouky a těsta z bezlepkové směsi. Můžete si vybrat a upéct podle svých preferencí.

Těsto z pšeničné mouky

  • 150 g hladké mouky
  • 120 třtinového cukru
  • 3 vejce velkost M
  • 125 ml smetany ke šlehání 31 %
  • 2 velké jablka
  • 1 polévková lžíce mandlové mouky
  • 2 polévkové lžíce vlažné vody
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 4 ks hřebíčku (rozdrtit)

Těsto z bezlepkové mouky

  • 150 g bezlepkové mouky Doves farm self raising nebo Schär MixC
  • 120 třtinového cukru
  • 3 vejce velkost L
  • 125 ml smetany ke šlehání 31 %
  • 2 velké jablka
  • 1 polévková lžíce mandlové mouky
  • 2 polévkové lžíce vlažné vody
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 4 ks hřebíčku (rozdrtit)

Množství surovin, potřebných k výrobě těsta uvádím na klasickou velkou bábovkovou formu. Forma, kterou jsem použila já, má menší obsah. Proto jsem zbytek těsta upekla v další formě (malé bábovky na fotce).

Dále budeme potřebovat

formu na bábovku s obsahem 1,8 l až 2 l
máslo na vymazání formy
mandlovou mouku na vysypání formy

Postup práce

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, proto vytáhneme vajíčka a šlehačku nejméně půl hodiny předem z lednice.

Troubu rozehřejeme na 165 °C.

Formu na bábovku důkladně vymažeme máslem. Nevynecháme ani místečko, pokud bychom nebyli důslední, bábovka by se při pečení přilepila k formě. Pak by nám nešla vůbec vyklopit, nebo se při vyklápění potrhala. Vymazanou formu vysypeme mandlovou moukou.

Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

V hmoždíři nebo pevnější misce rozdrtíme hřebíček, přidáme skořici a mletý zázvor. Koření smícháme dohromady.

Odvážíme cukr a mouku. K mouce přidáme 1 polévkovou lžíci mandlové mouky a kypřící prášek do pečiva, důkladně promícháme.

Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáváme do větší mísy, na bílky bude stačit menší.

K bílkům dáme špetku soli a vyšleháme do tuhého sněhu. Šleháme tak dlouho, až se po vytažení metliček budou na vrchu sněhu tvořit pevné špičky které nebudou padat.

Do žloutků nasypeme odvážený cukr, přidáme dvě polévkové lžíce vlažné vody a šleháme do nadýchané pěny. Trvá to asi sedm až deset minut. Záleží hodně na čerstvosti vajíček. Pokud máme čerstvá vajíčka, musíme šlehat déle, protože jsou pevnější.

bábovka s jablky příprava

Nyní do žloutkové pěny nalijeme šlehačku a promícháme stěrkou. Přisypeme koření, opět promícháme.

bábovka s jablky smetana a koření

Do takto připravené směsi přidáme třetinu mouky. Ručním mixerem (nebo stěrkou) mouku zapracujeme, postupně přidáme další dvě části mouky a opět zamícháme, vznikne hustější hladká hmota.

Vmícháme nastrouhaná jablka i se šťávou, která se uvolnila během strouhání.

bábovka s jablky přidaná jablka

Jako poslední přidáme do těsta sníh z bílků.

Sníh se zapracovává ručně. Sníh do těsta „zakládáme“ stěrkou. V praxi to vypadá asi takto. Na těsto dáme jednu část vyšlehaného sněhu, zaboříme do něj stěrku a od dna přes něj převalíme těsto. Pracujeme pouze tak dlouho, než se sníh s těstem spojí.

Je to proto, abychom nepřišli o vzduch, který sníh dodá těstu. Pokud bychom ho vmíchali robotem, tak bábovka nevykyne tak hezky a nebude nadýchaná. Sníh přidáváme taky na třikrát. První dávka se asi trochu více rozbije, jak bude ředit tuhé těsto. To nevadí. Další sníh, který přidáme si svou pevnost již udrží.

bábovka s jablky hotové těsto

Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby.

bábovka s jablky pečení

Pečeme 35 – 45 minut. Záleží na tvaru formy a na tom jak peče trouba.
Propečení vyzkoušíme špejlí. Pokud je po vytažení čistá, máme hotovo. V opačném případě pečeme dál.

Po upečení vypneme troubu a bábovku necháme v otevřené troubě ještě asi 5 minut odpočívat. Poté bábovku vytáhneme z trouby a vyklopíme z formy na připravený podnos nebo talíř.

bábovka s jablky vyklopení z formy

Před servírováním posypeme moučkovým cukrem.

Bábovka s jablky pilot
Bábovka s jablky závěr
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.