Chlebíček z kokosové mouky

Tento chlebíček patří do kategorie zdravého pečení, ale to neznamená že si na něm nepochutnáte.
Chlebíček z kokosové mouky hlavní

Každý správný úvod k receptu by měl obsahovat nějaký příběh a povídání o tom, proč je konkrétní moučník či dezert minimálně nepřekonatelný gurmánský zážitek. Že to je prostě úžasná dobrota, kterou je nutno upéct a ochutnat.

Tentokrát bych chtěla trochu změnit tento zaběhaný rituál a říct něco málo o kokosové mouce a kokosovém cukru. Pokud si hlídáte nutriční hodnoty potravin a zajímáte se o trendy zdravé výživy, tak je jistě znáte. A proto klidně tyto řádky přeskočte přímo na recept. Pro Vás, kteří benefity těchto surovin ještě neznáte, jsem v dalším textu shrnula základní informace.

Kokosová mouka se vyrábí z vysušené kokosové dužiny. Ta se nejdříve usuší, vylisuje se z ní olej a pak rozemele na prášek. Tato úprava také odstraní typickou kokosovou chuť. Proto můžeme mouku použít na výrobu moučníku, nebo všude kde chceme, a výsledný pokrm nebude mít typickou kokosovou příchuť. Je přirozeně bezlepková a obsahuje, oproti mouce pšeničné, vysoký podíl vlákniny. Vláknina by se měla jíst hlavně ráno na snídani. Zasytí na dlouhou dobu a dodá spoustu energie. A, jak to jen pěkně napsat, uklidí nám v bříšku.

Kromě vlákniny má kokosová mouka i další benefity. Obsahuje totiž větší podíl bílkoviny a o mnoho nižší množství sacharidů. Mám-li být spravedlivá, tak musím také přidat informaci o obsahu tuku. Ten je v kokosové mouce vyšší než v mouce pšeničné. Nicméně v konečném kalorickém součtu tento fakt nehraje podstatnou roli. Kokosová mouka má nižší kalorickou hodnotu.

Kokosový cukr má barvu hodně tmavého karamelu a má vysokou barvící schopnost. Tato barva je pak charakteristickým znakem moučníku. Když k němu přivoníte, můžete ucítit karamel, melasu, kávu a čokoládu. Vyrábí se z mízy květů kokosu. Míza se sbírá, redukuje na hustý sirup a ten se pak pomalým vařením mění na cukr. Kokosový cukr je z nutriční stránky výživově hodnotnější než rafinovaný bílý cukr. Obsahuje antioxidanty, vlákninu inulin a malé množství bílkoviny. Vláknina inulin není zdrojem energie, ale zato vydatně pomáhá v již zmíněném úklidu. Glykemicý index sacharidů je nižší než u bílého cukru. V překladu to znamená, že energie tohoto cukru se v těle uvolňuje postupně. Tudíž pocit hladu nastoupí později a energie, tolik potřebná na práci, vydrží déle. Po chuťové stránce je tento cukr méně sladký než cukr bílý nebo třtinový.

Snad jsem v těchto řádcích, alespoň okrajově, vystihla přednosti kokosové mouky a cukru. A abych trochu dodržela tradici úvodu, tak jen zmíním, že tento chlebíček u nás nikdy nezůstane do druhého dne.

Chlebíček z kokosové mouky

Suroviny

  • 100 g kokosové mouky
  • 120 g kokosového cukru (lze použít 90 g cukru krupice)
  • 40 g mletých vlašských ořechů
  • 3 vejce velikost L
  • 200 ml smetany na šlehání 31 % (lze použít alternativní smetanu)
  • 30 g kandovaných pomerančových kousků (lze vynechat a nebo použít jiné kandované ovoce)
  • 40 g vlašských ořechů posekaných na větší kousky
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • špetku soli

Dále budeme potřebovat

  • formu na chlebíček o obsahu 1,4 l
  • máslo na vymazání formy
  • kokosovou mouku na vysypání formy
  • na citrónovou polevu – 1 bio citron a 150 g moučkového cukru – polevu lze vynechat

Postup výroby těsta

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Vajíčka a šlehačku vytáhneme z lednice nejméně půl hodiny před tím, než je budeme zpracovávat.

Odvážíme a připravíme ostatní potřebné suroviny. Kypřící prášek do pečiva dobře promícháme s moukou.

Tip: Pokud nemáte zrovna chuť na pomerančovou kůru, tak ji klidně vynechejte, a nebo nahraďte jiným kandovaným ovocem.

Formu na chlebíček (nebo malou bábovkovou formu) důkladně vymažeme tenkou vrstvou másla a vysypeme kokosovou moukou. Přebytečnou mouku dobře vyklepeme z formy. Můžeme ji vyklepávat na pečící papír a použít do těsta. Pokud máme kvalitní formu, tak stačí pouze vymazat máslem bez vysypávání.

Troubu rozehřejeme na 160 °C program horní/dolní rošt.

Vejce rozklepneme a žloutky dáme do větší mísy. Na bílky nám postačí menší.

Začneme šleháním bílků. Do bílků přidáme špetku soli a ručním mixérem, zapnutým na střední výkon, začneme šlehat. Nezvyšujeme rychlost mixéru, bílky šleháme raději pomalu. Když začnou nabývat na objemu, tak postupně za stálého šlehání, přidáme dvě polévkové lžíce z odváženého cukru. Správně vyšlehané bílky tvoří, po vytažení metliček mixéru, měkké špičky které se mírně skloní ale pevně drží tvar.

Ke žloutkům přidáme cukr a šleháme je tak dlouho dokud cukr nezesvětlí a hmota nezvětší svůj objem. Šlehání vajíček je na výrobním postupu nejdůležitější krok. Proto i teď budeme šlehat ručním mixérem zapnutým na střední výkon a to nejméně pět až sedm minut.

Do vyšlehaných žloutků s cukrem budeme postupně, střídavě, zapracovávat smetanu a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Můžeme použít stěrku nebo vařečku. Nejdříve přidáme asi třetinu smetany a dobře promícháme s vyšlehanými žloutky. Přidáme třetinu mouky a důkladně promícháme. Tento postup zopakujeme ještě dvakrát a máme připravené těsto. Nyní opatrně zapracujeme vyšlehané bílky. Nejlepšího výsledku docílíme když bílky zapracujeme na třikrát a použijeme k tomu stěrku. Pomerančovou kůru, nasekané vlašské ořechy a mleté ořechy zlehka zapracujeme do hotového těsta. Vznikne poměrně husté, lepivé těsto.

Chlebíček z kokosové mouky příprava těsta
Chlebíček z kokosové mouky příprava těsta2
chlebíček z kokosové mouky těsto ve formě pře pečením

Pečení

Hotové těsto přendáme rovnoměrně do připravené formy, pokud to je nutné uhladíme vrch těsta do roviny. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 40 minut. Mezi tím si připravíme pečící papír a podložku na které bude moučník chladnout. Když uplyne doba pečení, tak vypneme troubu a moučník vytáhneme. Překlopíme na pečící papír a podložku. Formu nebudeme zvedat, necháme ji na moučníku ještě asi půl hodiny. V prostoru mezi moučníkem a formou se vytvoří pára která zvýší vláčnost chlebíčku.

Zhruba po půl hodině odstraníme formu a necháme chlebíček zcela vychladnout. I když i teplý je moc dobrý. Konečné zdobení před servírováním je dílem okamžiku. Můžeme moučník nechat tak jak je, pouze pocukrovat moučkovým cukrem a nebo polít citrónovou polevou. Tato poleva je velmi jednoduchá. Moučkový cukr dáme do misky a nalijeme na něj šťávu z poloviny citrónu. Vymícháme na hustou kaši. Pokud bude poleva příliš hustá, tak přidáme trochu citrónové šťávy z druhé poloviny citrónu. Já raději šťávu přidávám. Nic se nestane ani v případě, že bude poleva řidší než si přejeme, prostě ji zahustíme přidáním moučkového cukru. Hotovou polevu hned nalijeme na moučník, necháme trochu zatuhnout a servírujeme.

Pokud budete chtít připravit i kandované citróny, tak návod na jejich výrobu najdete v receptu na Citrónový chlebíček nebo pomeranče v receptu na Pavlovu roládu.

Chlebíček z kokosové mouky závěr1
Chlebíček z kokosové mouky závěr2
Chlebíček z kokosové mouky závěr 4
Chlebíček z kokosové mouky závěr3
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.