Chocolate Flan Cake

Nevím jak Vy, ale já občas zatoužím upéct něco nového. Něco co jsem ještě nikdy nepekla. Tentokrát mi učaroval magický Chocoflan
Chocolate Flan Cake pilot

Nevím jak Vy, ale já občas zatoužím upéct něco nového. Něco co jsem ještě nikdy nepekla. Tehdy hledám recepty na které bych mohla mít chuť a nebo jsou něčím hodně zajímavé. Upekla jsem takto již mnoho dezertů. Některé mě bohužel zklamaly a jiné naopak velmi potěšily. A tak mě napadlo, že ty opravdu zajímavé a dobré zpracuji na blog. Abyste si je, pokud Vás osloví, mohli také upéct.

Tento dezert, jehož autorkou je americká blogerka RunAwayRice, mě zaujal na první pohled svým nejen luxusním vzhledem, ale i úvodním slovem k receptu. RunAwayRice o dezertu říká, že je spojením hedvábného Flanu, krémového Cheesecake a čokoládového těsta velmi blízkému Brownies.

Z tohoto popisu bylo jasné, že se nejedná o původní recept na Mexický Flan, ale o jeho moderní verzi. I když jsem původně chtěla zkusit upéct Mexický Flan v originální podobě, představa Brownies, (které není až tak úplně Brownies) Flanu (který je hedvábný Cheesecake) a karamelu (který zůstává starým dobrým karamelem) probudila moje chuťové pohárky.

O tom že jej skutečně upeču rozhodl až postup výroby, který byl pro mě novinkou a chtěla jsem se přesvědčit že funguje. Dezert se totiž peče najednou. Do formy se vrství karamel, husté čokoládové těsto a na něj lehký vanilkový krém. Při pečení se vrstvy vymění a po vyklopení z formy jsou, vyjma karamelu, v opačném pořadí.

Příprava jednotlivých složek dezertu není nijak technicky náročná a ochutnat Chocolate Flan Cake určitě stojí za tu práci. Mě osobně výsledný koncert chutí a konzistence jednotlivých částí dezertu udělali doslova šťastnou.

Chocolate Flan Cake závěr

Suroviny na karamel

  • 150 g cukru krystal
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy (Lze vynechat, já osobně jsem karamel nedochucovala. Pokud chcete citronový karamel tak citronovou šťávu po kapkách přidejte do vařícího cukru zhruba půl minuty po dosažení varu.)

Suroviny na čokoládové těsto

  • 115 g hořkosladké čokolády nakrájené na malé kousky nebo čokoládové pecičky (já používám s obsahem 41% kakaa, lze použít hořkou i mléčnou čokoládu)
  • 90 g mouky (pro bezlepkovou verzi použijte stejné množství bezlepkové směsi)
  • 35 g kakaa
  • 110 g moučkového cukru
  • 2 větší vejce
  • 90 g másla
  • 120 ml smetany na šlehání (v originálním receptu je podmáslí, já jej běžně doma nemám, tak jsem použila smetanu)
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 čajové lžičky soli

Suroviny na Flan

  • 225 g krémového sýru Philadelphia
  • 6 vajíček velikost L
  • 4 žloutky (bílky nebudeme potřebovat, můžeme je zmrazit a využít na výrobu jiného dezertu, v mrazáku vydrží i dva měsíce)
  • 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka (plechovka o velikosti 395 g)
  • 360 ml smetany 12 % ( v původním receptu je mléko, já mám raději plnější chutě, proto jsem použila smetanu)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu

Dále budeme potřebovat

  • formu na bábovku o velikosti 2,8 l (Pokud nemáme k dispozici takto velkou formu, snížíme množství surovin na Flan, základní jednotkou pro výpočet surovin je 1 vejce, to znamená například: na 1 vejce připadne 60 ml smetany = na 4 vejce to bude 240 ml smetany, a takto přepočítáme každou surovinu. Nebo rovnou snížíme množství všech surovin o polovinu. V tom případě budeme mít asi 1 litr Flanu plus čokoládové těsto a bude stačit forma o velikosti 1,5 litru)
  • máslo na vytření formy
  • alobal

Všechny suroviny potřebné na výrobu dezertu musí mít pokojovou teplotu. Nejlepší je, když si všechny odvážíme a připravíme najednou, výroba jednotlivých částí dezertu bude rychlejší a nestane se, že něco přehlédneme a zapomeneme použít.

Formu, ve které budeme péct důkladně vymažeme máslem, obzvláště pokud použijeme s reliéfním vzorem.

Výroba karamelu

Když vyrábíme karamel tak si zajistíme dostatečně volný pracovní prostor. Zcela určitě by se v blízkosti neměly pohybovat děti nebo domácí mazlíčci.

Do malého vyššího hrnce s pevným dnem dáme odměřený cukr a zalijeme ho vodou, postavíme na středně silný plamen a přivedeme k varu. Snížíme sílu zahřívání tak, aby cukr jen lehce probublával. Průběžně vizuálně kontrolujeme stav karamelu. Když začne vařící cukr zlátnout, snížíme oheň na minimum. Za chvilku bude mít karamel zlatohnědou barvu. Čím tmavší karamel je, tím je jeho chuť výraznější. Záleží jen na nás jak tmavý karamel vyrobíme. Jen je třeba opravdu dobře sledovat závěrečný proces pálení cukru. Hranice mezi tmavším a spáleným karamelem je velmi tenká. Spálený karamel se nedá jíst.

Horký karamel nalijeme opatrně, abychom se nepopálili, na dno předem vymazané formy. Formu s karamelem odložíme stranou. Než připravíme těsta na dezert, tak karamel vychladne a ztuhne.

první var cukru
uvedení cukru s vodou do varu
Správná barva karamelu
karamel před dokončením
hotový karamel
hotový karamel
karamel ve formě

Výroba čokoládového těsta

Máslo a čokoládu dáme do skleněné mísy a společně rozpustíme v mikrovlnné troubě.

  • Mikrovlnnou troubu nastavíme na 450 W. Vložíme mísu a zahříváme 1 minutu. Vytáhneme z mikrovlnné trouby, promícháme stěrkou a opět zahříváme jednu minutu. Ukončíme ohřívání a směs čokolády a másla důkladně promícháme stěrkou. Suroviny jsou dostatečně teplé, proto se samy mícháním rozpustí. Po rozpuštění směs másla a čokolády ještě chvíli mícháním vychladíme.

Na rozpuštění másla a čokolády můžeme také použít vodní lázeň.

  • Do hrnce dáme vodu a postavíme na sporák. Máslo a čokoládu dáme do mísy s dostatečným přesahem přes okraj hrnce. Zapneme sporák na středně silný plamen a za stálého míchání rozpouštíme máslo s čokoládou. Když jsou suroviny rozpuštěné vypneme sporák a mísu odložíme na podložku. Ještě chvíli mícháním chladíme.

Do další mísy prosejeme přes jemné sítko najednou mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a sůl.

Do prochladlé směsi čokolády a másla dáme rozklenutá vajíčka, smetanu a vanilkový extrakt. Ručním mixérem na nejnižší otáčky dobře spojíme, ale nešleháme.

Do takto připravené směsi postupně, na třikrát, důkladně zamícháme směs sypkých surovin. Na práci použijeme opět ruční mixér nastavený na nejnižší otáčky a vytvoříme hladké, husté těsto. Na závěr ještě promícháme stěrkou.

Suroviny čokoládové těst
práce čokoládové těsto
hotové čokoládové těsto

Výroba flanu

Na výrobu flanu můžeme použít stolní mixér. Mixováním se suroviny spojí v kratším čase. Pokud jej nemáme k dispozici, tak použijeme opět ruční mixér.

Do nádoby mixéru dáme sýr, celá vejce a žloutky. Zapneme na nižší výkon (stupeň 1-2 podle výkonu vašeho mixéru) a mixujeme tak dlouho, až je směs dobře spojená a vajíčka nejsou vidět. Neměly by se vytvářet bublinky ani pěna. Vypneme robot a do směsi přidáme najednou slazené kandované mléka, smetanu (nebo mléko) i vanilkový extrakt. Vše mixujeme zhruba 30 vteřin na stupeň 1-2.

Stejně budeme postupovat pokud budeme používat ruční mixér. Doba mixování bude trochu delší, protože musíme vejce zapracovávat důkladně po jednom. Žloutky můžeme dát najedou, ale až po té, co jsou celá vejce důkladně spojena se sýrem. Když jsou žloutky bezezbytku zamíchány, přidáme obě plechovky slazeného kondenzovaného mléka, vanilkový extrakt a promícháme. Nakonec vlijeme smetanu (nebo mléko) a na nejnižší otáčky krátce mixujeme. Vznikne poměrně řídká, hladká směs.

Mixováním se vytváří bublinky a pěna. Před nalitím do formy směs přecedíme přes jemné sítko, klidně i dvakrát. Tím se těchto bublinek zbavíme a po upečení budeme mít krásný hladký Flan.

hotový flan

Navrstvení jednotlivých těst do formy, pečení dezertu, vyklopení z formy

Troubu rozehřejeme na 175 °C.

Dezert se peče ve vodní lázni, na ni si připravíme hlubší pekáč a ohřejeme 1,5 až 2 l vody. Pekáč vložíme do trouby a do poloviny jej naplníme horkou vodou. Pracujeme opatrně abychom se nepopálili.

Teď jsme připraveni na pečení a můžeme navrstvit připravená těsta do formy.

Nejdříve do formy na karamel přendáme čokoládové těsto a je-li potřeba uhladíme jej na povrchu do roviny. Na takto upravené čokoládové těsto pomalu naléváme mléčnou směs. Vrch formy přikryjeme alobalem a dobře jej po celém obvodu utěsníme.

plnění formy čokoládové těsto
plnění formy flan

Připravenou formu umístíme do středu pekáče s vodou, přidáme ještě horkou vodu co možná nejvýš k okraji pekáče, a pečeme 1 hodinu a 30 minut. V průběhu pečení Flan, který byl nahoře, sklouzne pod čokoládové těsto.

pečení flanu

Propečení vyzkoušíme špejlí. Zapíchneme ji jen do hloubky asi pěti centimetrů. Pokud je po vytažení čistá, můžeme ukončit pečení. Je-li obalena těstem, musíme péct dál. Pečeme ještě 10 minut a opět zkontrolujeme propečení. Může se stát, že i tato doba nebude stačit a čas pečení se opět prodlouží. Vše záleží na druhu zvolené formy a výkonu trouby.

Upečený dezert vytáhneme i s pekáčem z trouby a položíme na podložku. Připravíme si utěrku, formu vytáhneme z pekáče, položíme na utěrku a osušíme. Necháme úplně vychladnout v místnosti.

Zchladlý dezert opět přikryjeme alobalem a vložíme do lednice. Chladíme nejméně 6 hodin, nejlépe však přes noc.

Vychlazený dezert postavíme na dvě minuty do pekáče s horkou vodou, je to proto, aby se dobře vyklopil z formy i s karamelovou omáčkou. Vychlazením dezert ztrácí trošku objemu a pokud máme dobře vymazanou formu, tak se odlepí od stěn formy sám. I přes to, může zůstat na některých místech přichycený, proto tenkým nožem uvolníme opatrně do hloubky dezert po celém obvodu formy. Tak budeme mít jistotu, že se při vyklápění nepotrhá. Pak formu vytáhneme z horké vody a osušíme.

Na vrch formy přiklopíme talíř, nebo podnos, na kterém chceme dezert servírovat a společně převrátíme. Uchopíme oběma rukama podnos i formu a párkrát s nimi zatřeseme, ucítíme jak se dezert uvolnil a vyklouzl z formy. Nakonec formu opatrně vytáhneme do výšky a Chocolate Flan Cake se na nás usměje v celé své kráse.

Chocolate Flan Cake úvod
Chocolate Flan Cake úvod
Chocolate Flan Cake závěr
Cocolate Flan Cake závěr2

Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.