Citrónový chlebíček s pekanovými ořechy

Jednoduchá dekorace kandovanými citrónovými plátky vypadá velmi elegantně a chuťový efekt ve spojení s lehce karamelovou chutí pekanových ořechů je nepřekonatelný.
citronový chlebíček úvod

V jednoduchosti je krása a u tohoto moučníku to platí dvojnásob.

Krásná dekorace kandovanými citrónovými plátky vypadá velmi elegantně. Chuťový efekt, který vytvoří citrón v kombinaci s lehce karamelovou chutí pekanových ořechů je nepřekonatelný.

Pro tento recept jsem se nechala inspirovat Pomerančovým dortem od @morethanmyhobby. Trochu jsem pozměnila suroviny a upekla jsem moučník z pšeničné mouky i z bezlepkové směsi, abych viděla, jestli bude recept fungovat. Oba moučníky byly naprosto dokonalé a proto jsem se rozhodla recept publikovat.

Co říct závěrem, nejspíš jen to, že slova těžko popisují chuťový zážitek z tohoto moučníku. Prostě je třeba jej vyzkoušet. A já se těším až koupím bio pomeranče a upeču pomerančový originál.

Citronový chlebíček hlavní

Na chlebíček potřebujeme 4 kusy citrónů v bio kvalitě. Níže v receptu je rozepsáno jak se použijí.

Suroviny na těsto z pšeničné mouky

  • 60 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 35 g mandlové mouky
  • 3 vejce velikost M
  • 150 g přepuštěného másla
  • 130 – 150 g třtinového cukru
  • 80 ml citrónové šťávy (potřebujeme dva větší citróny)
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 70 g na hrubo nasekaných pekanových ořechů
  • 50 g sušených brusinek (lze vynechat)
  • 2 g soli

Suroviny na těsto z bezlepkové mouky

  • 110 g bezlepkové směsi Schär mix C
  • 35 g mandlové mouky
  • 3 vejce velikost M
  • 160 g přepuštěného másla
  • 130 – 150 g třtinového cukru
  • 80 ml citrónové šťávy (potřebujeme dva větší citróny)
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 70 g na hrubo nasekaných pekanových ořechů
  • 50 g sušených brusinek (lze vynechat)
  • 2 g soli

Suroviny na kandované citróny

  • 2 bio citróny
  • 250 ml vody
  • 200 g cukru

Dále budeme potřebovat

  • formu na chlebíček
  • máslo na vymazání formy
  • pečící papír
Suroviny na citrónový chlebíček

Kandované citróny

Na výrobu použijeme pouze citróny v bio kvalitě bez chemicky ošetřené kůry. Kůra je součástí dezertu a jí se. Na chemicky ošetřené kůře bychom si moc nepochutnali a ani bychom ji jíst neměli.

Citróny dobře umyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky úzké asi 0,5 cm.

Do dostatečně širokého hrnce (nebo můžeme použít velkou pánev) odměříme vodu a cukr. Hrnec postavíme na sporák, vodu s cukrem promícháme a vložíme jednotlivé kolečka citrónu tak, aby se co nejméně překrývaly. Vodu přivedeme k varu a snížíme výkon sporáku. Necháme jen lehce probublávat zhruba po dobu 30 až 35 minut. Ke konci redukce budou citrónové kolečka vypadat jako by byly průsvitné a voda s cukrem se změní na hustý sirup.

Ukončíme vaření a hrnec s kandovanými citróny a sirupem necháme na podložce chladnout při pokojové teplotě.

Kandování citrónů
Hotové kandované citróny

Výroba a pečení těsta

Do čajového hrníčku odvážíme brusinky, nalijeme na ně vodu a odložíme stranou. Než je budeme potřebovat tak nasají dostatečné množství vody a budou v moučníku krásně vláčné.

Chlebíčkovou formu vymažeme máslem. Pečící papír nastříháme na tři pásy a vyložíme jimi vymazanou formu. V místě kde se překrývají je k sobě přichytíme trochou másla.

Na dno takto připravené formy rovnoměrně položíme kandované citrónové kolečka, zbylá kolečka odložíme na finální dekoraci moučníku.

Odvážené máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě. Stačí ohřívat na 450W po dobu dvou minut. Rozpuštěné máslo odložíme stranou aby vychladlo. Než připravíme ostatní suroviny na chlebíček bude tak akorát.

Pekanové ořechy nasekáme nožem na kousky. (Záleží jen na Vás jak velké je budete chtít mít. Já preferuji zlatou střední cestu. Ani velké ani moc malé.)

Na jemném struhadle nastrouháme kůru z jednoho bio citrónu. Při strouhání si dáme pozor abychom nestrouhali bílou dužinu pod kůrou, je hořká a zkazila by výslednou chuť moučníku.

Brusinky scedíme a necháme okapat.

Do jedné mísy odvážíme mouky, cukr, kypřící prášek do pečiva a přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, nasekané pekanové ořechy, brusinky a sůl. Všechny suroviny dobře promícháme.

V další dostatečně velké míse smícháme tekuté suroviny. Nejdříve rozklepneme vajíčka a rozšleháme je ruční metlou (můžeme použít i vidličku). Není třeba vajíčka napěnit, šleháme jen tak dlouho dokud bílek nepovolí a nespojí se se žloutkem. K vajíčkům přidáme máslo a důkladně promícháme. Nakonec přidáme citrónovou šťávu a opět promícháme.

Příprava těsta a formy na citrónový chlebíček

Do takto připravených tekutých surovin nasypeme předem připravené sypké suroviny. Mícháme ruční metlou, vařečkou nebo stěrkou jen do spojení všech surovin. Vznikne řidší těsto. Toto těsto zlehka (abychom nepohli s citrónovými kolečky) nalijeme do připravené formy a dáme péct.

Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C program horní/dolní rošt po dobu 40 – 45 minut.

Propečení vyzkoušíme špejlí. Pokud je po vytažení čistá a nebo jsou na ní suché drobečky těsta je moučník upečený. Pokud na ní ulpí tekuté těsto je nutno ještě chvíli péct.

Když je moučník upečený pootevřeme dvířka trouby asi na 5 cm a necháme jej ještě asi pět minut odpočívat v teple. Poté moučník vytáhneme a vyklopíme na připravenou podložku. Odstraníme pečící papír a vrch potřeme citrónovým sirupem.

Tip: Sirup chladnutím ztuhne. Pokud je příliš tuhý a rosolovitý tak jej lehce zahřejeme, bude se nám lépe nanášet. Následně pak na moučníku zchladne a vytvoří krásnou lesklou glazuru.

Finální ozdobení moučníku je pouze otázka vlastní fantazie. Již nyní je krásně dekorován zapečenými kolečky kandovaného citrónu a citrónovou glazurou. Já na dozdobení použila zbylé kandované citrónové kolečka a myslím, že takto je to dostačující.

Citrónový chlebíček závěr 1
Citrónový chlebíček závěr 2
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.