Search

Čokoládové brownies se šlehačkou a malinami

Brownies je snad nejčokoládovější dezert ze všech čokoládových dezertů. Pro mne je brownies čokoládové štěstí na talíři.
Brownies hlavní 1

Receptů na skvělé brownies je mnoho. V některých jsou oříšky mleté či jen tak nalámané, v jiných se používá máslo přepuštěné místo vyšlehaného, a v dalších třeba pikantní koření. Jednu věc však mají všechny společnou, a tou je velké množství čokolády a kakaa.

Svůj recept na brownies jsem si přivezla z kurzu „Fenomén čokoláda“.

Kurz byl zaměřený na výrobu pralinek. Brownies bylo spíše takovým doplňkem, nicméně je to to nejčokoládovější brownies, které znám. A co víc, jeho příprava je velmi jednoduchá.

Recept jsem si schovávala na nějakou zvláštní příležitost a myslím, že svátek svatého Valentýna, je přesně ten správný čas na upečení brownies. Čokoláda, maliny, růže a láska spolu krásně ladí. A aby byl dezert ještě více „zamilovaný“, tak jsem na jeho pečení použila misky ve tvaru srdce.

Z původního receptu jsem tentokrát vynechala ořechy.

Důvod je prostý, vynikne více kontrast chutí mezi hořkosladkou čokoládou, sladkokyselou malinou a neutrální šlehačkou. Pokud si budete chtít dezert připravit s ořechy, tak je klidně přidejte. Na toto množství těsta se dává 60 g drcených, nebo krájených ořechů.  

Brownies pilot

Suroviny

Těsto z hladké mouky

  • 300 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)
  • 230 g másla 84 % tuku
  • 4 velká vejce
  • 90 g hladké mouky
  • 70 g kakaa
  • 230 g čokolády (čokoládu zvolte podle své chuti, já používám s obsahem 41% kakaa – tedy ani extra hořkou, ani mléčnou)

Těsto z bezlepkové mouky

  • 300 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)
  • 230 g másla 84 % tuku
  • 4 velká vejce (L)
  • 90 g mouky Doves farm self raising, nebo Schär MixC
  • 70 g kakaa
  • 230 g čokolády (čokoládu zvolte podle své chuti, já používám s obsahem 41 % kakaa – tedy ani extra hořkou, ani mléčnou)

Dále budeme potřebovat

200 g smetany ke šlehání 31-40 % a maliny na dokončení dezertu

plech nebo pekáč o velikosti 25 x 36 cm(vnitřní rozměr)
pečící papír
trošku másla na vymazání plechu

Tip: Brovnies můžeme připravit i v dekorativních miskách určených k pečení. Před naplněním těstem je vymažeme máslem a vysypeme moučkovým cukrem.

Postup výroby brownies

Na výrobu těsta můžeme použít bez obav kuchyňský robot nebo ruční mixér. Značně si urychlíme práci a nic nezkazíme, protože vejce se zapracovávají do vyšlehaného másla celá.

Brownies suroviny

Máslo vytáhneme z lednice, nakrájíme na malé kousky a dáme do mísy. Než si připravíme ostatní suroviny změkne a bude se lépe šlehat.

Zapneme troubu na 180 °C program horní/dolní ohřev a rošt umístíme do středu trouby.

Plech v několika bodech potřeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Takto přichycený papír nebude “chodit” až budeme roztírat těsto.

V dalším kroku odvážíme všechny potřebné suroviny a rozpustíme čokoládu.

Čokoládu můžeme rozpustit dvěmi způsoby – v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Oba způsoby jsou vhodné, ale u každého musíme dodržet některá pravidla, abychom si čokoládu neznehodnotili.

  • V mikrovlnné troubě

Při rozpouštění čokolády je zásadní snížit výkon mikrovlnné trouby. Pokud bychom nechali vyšší výkon, tak by se nám čokoláda na vrchu spálila. Spálená čokoláda je cítit a museli bychom ji vyhodit, pokud bychom si nechtěli pokazit chuť brownies.

Mikrovlnnou troubu proto nastavíme na 450 W a vložíme misku s nakrájenou čokoládou (nebo čokoládové pecičky), ohříváme 2 minuty. Vytáhneme misku, čokoládu promícháme a ohříváme ještě dvě minuty. Teď bude čokoláda dostatečně teplá a rozpuštěná. Pokud by v ní byly ještě nějaké malé nerozpuštěné kousky tak je rozmícháme. Odložíme na podložku.

  • Ve vodní lázni

Při rozpouštění čokolády ve vodní lázni musíme dát pozor na vzlínání páry. Pára na míse vytvoří kapičky vody, pokud by se voda dostala do čokolády, znehodnotila by ji. Čokoláda by ztratila lesk, strukturu a zšedla by. Proto zvolíme mísu s dostatečně širokým přesahem přes okraje hrnce, tím zabráníme úniku páry z hrnce ven. Také musíme dát pozor na to, aby se dno mísy nedotýkalo vody v hrnci. Čokoláda by se zespod připalovala a bylo by to poznat na chuti dezertu.

Do hrnce nalijeme vodu přibližně do jedné třetiny výšky. Nakrájenou čokoládu (nebo čokoládové pecičky) dáme do mísy. Mísu s čokoládou položíme na hrnec s vodou. Vodu přivedeme k varu a oheň ztlumíme, tak aby voda jen lehounce probublávala a přitom vytvářela dostatek páry. Čokoládu prohříváme za stálého míchání do úplného rozpuštění. Sundáme z hrnce a odložíme na podložku.

Brownies rozpuštěná čokoláda
čokoláda rozpuštěná v mikrovlnné troubě

Když máme připravenou čokoládu, můžeme začíst s přípravou samotného těsta.

K máslu, které jsme si již nachystali, přidáme odvážený cukr a vyšleháme do pěny. Krystalky cukru budou stále trochu vidět.

Rozklepnutá vejce budeme do máslové pěny přidávat po jednom. Další vejce přidáme teprve až se předchozí úplně spojí s vyšlehaným máslem. Pokud připravujeme těsto na brownies v robotu, nezapomeneme pravidelně stěrkou čistit bok mísy po celém jejím obvodu směrem dolů a vracet těsto do středu mísy. Jen tak bude vše dobře promíchané.

Po zapracování čtvrtého vejce přidáme rozpuštěnou čokoládu, která mezitím zchladla na správnou teplotu. Krátce šleháním spojíme.

Brownies vyšlehané máslo s cukrem a vejci-přidání čokolády
Brownies zapracovaná čokoláda

Kakao promícháme s moukou a nejlépe na třikrát zapracujeme do připravené hmoty. Vznikne hladké a hutné těsto.

Brownies hotové těsto

Těsto dáme na připravený plech a rozetřeme stěrkou, nebo kuchyňským nožem rovnoměrně do všech stran. Plech vložíme do vyhřáté trouby.

Nejdříve těsto pečeme 8 minut na 180 °C. Poté snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme 20 – 25 minut podle toho, jak je výkonná trouba.

Správně upečené brownies je z vrchu křupavé a uvnitř lepkavé.

Že je brownies správně upečené poznáme takto – na vrchu pečeného těsta se utvoří tenká krusta, která po okrajích plechu (nebo jiné formy na pečení) lehce popraská. Když zapíchneme do těsta špejli a vytáhneme ji, tak se na ní uchytí drobky vlhkého těsta. V tento moment plech ihned vytáhneme z trouby a dáme chladit, nejlépe na chladící mřížku, nebo jakoukoliv podložku, která plech trochu nadzvedne. Teplo přecházející z plechu do těsta musíme co nejrychleji zmírnit, abychom si udrželi správnou konzistenci upečeného těsta. Hned jak můžeme, sundáme pečící papír s upečeným těstem z horkého plechu.

Brownies upečené těsto větší forma
Brownies upečené těsto malá forma

Dokončení dezertu

Smetanu vyšleháme do tuha. Můžeme osladit a ochutit vanilkou, nebo nechat úplně čistou.

Vychlazené brownies nakrájíme na kostky, ozdobíme šlehačkou a malinami.

Brownies závěr 3
Brownies závěr 2
Brownies závěr 1
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *