Créme caramel

Créme caramel je jemný krém, který není příliš sladký, právě díky karamelové omáčce se každé sousto stává vyvážené, plné chuti smetany, vanilky a karamelu
Creme caramel úvod

Velmi jednoduchý na výrobu, ale neskutečně efektní, je dezert Créme caramel. Tento dezert je původem z Francie a je obdobou světoznámého Créme brülée.

V podstatě by se dalo říct, že to je krémový puding. Ale ne jen tak nějaký z prášku. Je to poctivý krém připravený z vajíček, smetany, mléka, cukru a pravé vanilky.

Protože dělám oba dezerty, tak mohu říct, že výroba Créme caramel je jednodušší a hlavně není zapotřebí vlastnit flambovací pistoli pro vytvoření karamelové vrstvy. Karamel se jednoduše uvaří a horký nalije do mističek. Na něj se dává připravená směs na krém. Pečením se část karamelu obtiskne na vrchní část dezertu a zbytek vlivem vlhka vytvoří karamelovou omáčku. Hotový dezert se pak jednoduše překlopí na talířek a kouzlo je hotovo.

Chuťově je dezert velmi jemný a ne příliš sladký. Právě karamelová omáčka mu dodává sladkost a dělá z tohoto dezertu ten pravý skvost.

Créme caramel pilot

Suroviny

Na výrobu krému

  • 3 vajíčka (nejlépe od slepiček z volného výběhu)
  • 160 ml mléka
  • 160 ml smetany na šlehání nejméně 31 %
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 čajové lžičky mleté vanilky ( nebo vanilkový lusk, nebo 1-2 čajové lžičky vanilkového extraktu)

Na výrobu karamelu

  • 200 g cukru krupice
  • 50 ml vody

Dále budeme potřebovat

  • velký pekáč
  • 6 porcelánových misek vhodných na pečení, o objemu 150 ml ( já použila standartní misky o této velikosti – výška 7 cm , průměr dna 7 cm, průměr vrchního obvodu misky 9 cm)

Postup výroby Creme caramel

Připravíme si pekáč a umístíme do něj zvolené misky.

Misky se nesmí navzájem dotýkat. Každá musí mít okolo sebe dostatek prostoru tak, aby byla zcela obklopena vodou ve které se bude vařit.

Troubu rozehřejeme na 150 stupňů celsia.

Misky není nutné vymazávat máslem ale klidně můžete, pokud máte obavu že Creme caramel nepůjde vyklopit. Já nevymazávám a s vyklopením problémy nemám. Pokud se mi náhodou stane že některá miska nejde vyklopit, dám ji na 10 vteřin do mikrovlnné trouby nastavené na výkon 150 W. Krém pak bez problémů vyklouzne na talíř.

Nejdříve vyrobíme karamel. Do menšího hrnce odvážíme cukr a zalijeme ho vodou. Přivedeme k varu a upravíme teplotu tak, aby voda s cukrem vytvářela menší bublinky. Vařící cukr nemícháme. Za pár minut začne cukr zlátnout. Snížíme plamen a hlídáme barvu vznikajícího karamelu. Když dosáhne barvu jantaru (medově-zlato-hnědou) ukončíme vaření a hned karamel rovnoměrně rozdělíme do připravených mističek. Karamelem pokryjeme pečlivě celé dno každé mističky.

Creme caramel-caramel
Créme caramel – karamel v miskách

Do dalšího menšího hrnce dáme mléko a smetanu. Přidáme zvolenou vanilku. Pokud budeme používat vanilkový prášek, tak jej nasypeme do hrnce. Pokud budeme používat vanilkový lusk, tak jej rozpůlíme a ostrým nožem seškrábneme semínka. Semínka i lusk dáme do hrnce s mlékem a smetanou. Jestliže budeme používat na ochucení vanilkový extrakt, tak jej do mléčné směsi přidáme až v průběhu ohřívání.

Hrnec dáme na sporák a na mírném plameni za stálého míchání mléčnou směs ohřejeme pod bod varu, ukončíme ohřívání a odstavíme na podložku. Můžeme průběžně míchat, aby se nevytvořil škraloup. Pokud jsme použili na ochucení vanilkový lusk, tak lusk vytáhneme až těsně před tím, než budeme mléčnou směs potřebovat.

Do mísy rozklepneme vajíčka a prozbijeme je metličkou. Přidáme odvážený cukr a prošleháme. Není třeba šlehat dlouho. Šleháme jen do té doby než se cukr vstřebá do vajíčkové hmoty.

Créme caramel- vajíčka a cukr
creme-caramel-rozmichane-vajicka

Do takto připravených vajíček s cukrem začneme za stálého promíchávání po troškách přilévat teplou mléčnou směs. Lijeme jen tenkým pramínkem a rychle promícháváme.

Nyní je směs připravena, ale obsahuje hodně pěny a bublinky. Těch se musíme zbavit, aby byl Creme caramel po upečení pěkně kompaktní a hladký. Kdybychom pěnu neodstranili tak se v dezertu vytvoří nevzhledné vzduchové bublinky.

Créme caramel vymíchané vajíčka s cukrem

Pěnu odstraníme lžící nebo sítkem na odstraňování pěny a směs přelijeme přes hustý cedník. Tak se zbavíme vzduchových bublinek a většiny vanilkových semínek, popřípadě nechtěných sraženin, které mohli vzniknout přiléváním horkého mléka do vaječné směsi.

Créme caramel odstranění pěny
Créme caramel přecezení krému

Já osobně nemám potřebu zcela odstranit vanilková semínka. V dezertu mi nijak nevadí. Pokud, ale budete chtít dezert úplně čistý, tak na přecezení použijte gázu nebo plátýnko.

Takto připravenou směs rovnoměrně rozdělíme do misek na připravený karamel. Misky plníme pouze do tří čtvrtin výšky.

Teď nastane nejošemetnější část přípravy. Pekáč s miskami musíme opatrně přenést do předehřáté trouby a zalít vařící voudou. Vodu do pekáč nalijeme až poté, co jej umístíme do trouby. Dáváme přitom pozor aby se nedostala do žádné z misek. Voda v pekáči musí dosahovat až do výšky směsy v miskách, ale nesmí přetéct přes jejich okraj. Pekáč velmi pomalu a opatrně zasuneme do trouby.

Créme caramel nalití do misek
Créme caramel v troubě

Pečeme 50 minut.

Upečený krém bude na dotek pevný a pružný. Plech vytáhneme z trouby. Je to poněkud náročná operace, proto dáme pozor abychom se neopařili.

Misky ihned vyndáme z horké vody a odložíme na připravenou podložku.

Hotový Creme caramel necháme schladnout na pokojovou teplotu a dáme vychladit do lednice.

Po vychlazení vyklopíme z misek na připravený talíř. Jde to velmi snadno. Ostrým, nejlépe nahřátým nožem obkroužíme celý obvod misky. Přiklopíme ji talířem a překlopíme. Krém vyklouzne a karamelová omáčka se rozlije po krému. Zvedneme misku a mužeme servírovat.

Créme caramelZávěr 2
Créme caramel závěr 1
Créme caramel závěr 3
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.