Search

Cupcake s krémem z bílé čokolády a jahodami

První jahody znamenají, alespoň pro mne, začátek léta. Letní dny jsou plné práce, ale i krásných setkání s přáteli. Abych vše zvládla mám v zásobě pár rychlých receptů. Toto je jeden z nich.
Cupcake krém z bílé čok. hlavní

Malý dortík – cupcake – je úžasný ve všech směrech. Výroba je časově nenáročná a cupcake je vždy krásný dezert. V létě, když je dostupné čerstvé ovoce, je peču nejčastěji. Ovoce občas dávám i do těsta, i když to není právě podle pravidel. Čerstvé ovoce dodá dortíku svěžest a vláčnost. Jediný nedostatek cupcake totiž je, že upečené těsto brzy vysychá. Trochu za to může papírový košíček, který vstřebává vlhkost. A také fakt, že se malý dortík nepromazává krémem. Proto je cupcake nejlepší čerstvě upečený a tak hodinu či dvě vychlazený.

Cupcake můžete připravit i když nemáte ve výbavě cukrářský sáček a zdobící špičky. Krém na upečené těsto naneste pomocí zmrzlinové naběračky či polévkovou lžící. Jídelním nožem uhlaďte a nebo udělejte třeba vlnu do spirály. Na krém položte jahodu. I takto ozdobený dortík bude nádherný.

cupcake krém bílá čokoláda hlavní

Suroviny na těsto z pšeničné mouky

  • 140 g hladké mouky
  • 30 g polohrubé mouky
  • 75 g cukru krupice
  • 120 g podmáslí
  • 2 vajíčka velikost M
  • 80 g másla
  • 1,5 čajová lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 6 čerstvých jahod

Suroviny na těsto z bezlepkové mouky

  • 150 g bezlepkové mouky Doves farm self raising
  • 20 g hladké rýžové mouky
  • 75 g cukru krupice
  • 120 g podmáslí
  • 2 vajíčka velikost L
  • 100 g másla
  • 0,5 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 6 čerstvých jahod

Tip: Použijete-li jinou bezlepkovou mouku dejte 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva.

Suroviny na krém

  • 250 g kvalitní bílé čokolády (tabulková nebo pecičky)
  • 70 g másla
  • 300 g smetany na šlehání 31 %
  • 150 g smetany na šlehání 40 % na dokončení krému

Tip: Krém má jemnou smetanovou chuť s dotekem bílé čokolády. Je méně sladký. Pokud byste jej chtěli sladší, použijte na výrobu 300 g bílé čokolády, i tak nebude přeslazený.

Dále budeme potřebovat

  • plech na pečení cupcake/muffinů
  • 12 papírových košíčků na cupcake výška 3 cm, šířka 5 cm
  • cukrářský sáček
  • cukrářskou špičku – já použila 231.XL Nifty Nozzles
  • 12 jahod na dekoraci

Výroba krému

Základ krému se vaří a potřebuje 24 hodin na uležení, proto jej vyrobíme den před pečením. Můžeme jej vyrobit i dříve, v lednici vydrží bez problémů i čtyři dny.

Do vyšší mísy dáme čokoládu. Pokud máme čokoládové pecičky, tak je použijeme tak jak jsou. Budeme-li krém dělat z tabulkové čokolády, tak ji nejdříve nakrájíme na malinké kousky.

Do malého hrnce dáme smetanu a máslo. Pomalu, za stálého míchání, přivedeme k varu. Na nejnižším plameni vaříme a mícháme zhruba jednu minutu. Ukončíme vaření a ihned nalijeme na připravenou čokoládu. Stěrkou mícháme tak dlouho dokud se čokoláda nerozpustí.

Nakonec připravený základ krému vymícháme tyčovým mixérem. Mixujeme poctivě nejméně dvě minuty. Tento krok je při výrobě krému velmi důležitý. Krém nepůjde vyšlehat pokud jej vynecháme.

Základ krému přikryjeme na kontakt potravinovou fólií a uložíme na 24 hodin do lednice.

Krém dokončíme až když máme upečené dortíky.

Na dokončení krému budeme potřebovat poslední část smetany. Já ráda používám 40 % smetanu ke šlehání, krém je potom pevnější a lépe drží, ale na dokončení lze použít i 31 % smetanu.

Základ krému přendáme do větší mísy a nalijeme na něj smetanu. Stěrkou dobře promícháme až do úplného spojení. Takto připravenou směs šleháme na nejnižší otáčky ručním mixérem. 

Když se za metličkami začnou vytvářet vlnky přerušíme šlehání a krém ode dna promícháme. Stává se, že na vrchu je krém pevnější než na spodku mísy. Zkontrolujeme vizuálně tuhost krému. Pokud se po vytažení metliček tvoří špičky které jsou pevné a nepadají, tak je krém hotov. Pokud vidíme, že se všelijak naklání, nebo kloužou dolů, tak musíme ještě šlehat. Šleháme velmi opatrně a krátce. Opět zkontrolujeme tuhost krému. Tento postup opakujeme tak dlouho až je krém pevný.

krém z bílé čokolády

Výroba a pečení těsta

Nejdříve si připravíme všechny potřebné suroviny. Vejce, máslo a podmáslí by měly být v pokojové teplotě. Plech na cupcake vyložíme papírovými košíčky.

suroviny na těsto

Zapneme troubu na 165 °C program horní/dolní rošt.

Smícháme oba druhy mouky, prášek do pečiva a sůl. Máslo nakrájíme na kousky a dáme do mísy ve které budeme připravovat těsto. Rozklepneme vajíčka.

Máslo krátce vyšleháme ručním mixérem, přidáme cukr a šleháme tak dlouho až máslo zbělá a mírně zvětší objem. Přidáme vajíčka a opět šleháme na nižší otáčky. Vznikne hladká směs a krystalky cukru jsou stále trochu vidět.

Postupně, po částech, do této směsi přidáváme mouku a podmáslí. Vždy dobře zapracujeme. Postup opakujeme do úplného spotřebování surovin. Hotové těsto je hladké a má krémovou konzistenci.

Připravené košíčky naplníme těstem do necelých 2/3 jejich výšky. Na těsto položíme polovinu jahody a mírně ji do něj vtlačíme.

Někdy se stane že trochu těsta zbyde. Těsto se nesnažíme rozdělit do již nachystaných košíčků. Bylo by ho hodně, při pečení vyteče přes okraje ven a dortíky nebudou pěkné. Raději z něj upečeme další dortíky, krému je dost a vystačí i na větší počet cupcake.

Tip: Pokud na dávkovaní použijeme zmrzlinovou naběračku bude každý košíček naplněný stejným množstvím těsta. 

práce těsto 1
práce těsto 2
hotové těsto
naplněné košíčky

Pečeme ve vyhřáté troubě asi 18 – 20 minut.

Každá trouba peče jinak, proto píši „asi“. Doba pečení se nebude příliš lišit, ale může se to stát. Jestli je těsto upečené poznáme zapíchnutím špejle do části kde není jahoda. Když je po vytažení čistá máme těsto upečené. Pokud ne, pečeme dál. Teď to bude už jen minuta až dvě.

Upečené těsto vytáhneme z trouby a necháme trochu zchladnout. Přendáme z formy na chladící mřížku (talíř, podnos) k úplnému vychladnutí. 

Dokončení dortíků

Dortíky pomažeme trochou krému po celé ploše. Tím zabráníme vysychání těsta. Pokud víme, že se dortíky sní v den, kdy jsme je upekli a nazdobili, tak tento krok můžeme vynechat.

Připravíme si cukrářský sáček – odměříme a ustřihneme konec sáčku v takové vzdálenosti aby v něm zvolená trezírovací špička pevně držela a přitom byla dostatečně vysunutá ven. 

  • Pokud ustřihneme hodně – tlakem při zdobení vysuneme nejen krém ale i špičku. 
  • Pokud ustřihneme málo – nebude na krému vidět vzor který špička vytváří.

Aby se sáček lépe plnil krémem můžeme jej zafixovat ve vysoké sklenici. 
Špičku položíme naplocho na dno sklenice. Sáček trochu nahrneme dovnitř a okraje přeložíme přes vrch sklenice. Lžící nebo stěrkou naplníme krémem. Okraje sáčku zvedneme nahoru. Celou rukou uchopíme a stiskneme k sobě.Vytáhneme ze sklenice, stlačíme krém níž ke špičce a u vrchu (nad krémem) sáček zatočíme.

Toto zdobení je velice jednoduché. Špička jej vytvoří dokonale téměř sama, jediné co musíme dělat je, že nezměníme tlak kterým tlačíme krém ze sáčku ven.

Zdobíme takto – sáček uchopíme těsně pod zatočením celou dlaní, zatočený konec sáčku přidržujeme mezi palcem a ukazováčkem. Mírným sevřením dlaně tlačíme krém ven. Pracujeme přiměřeně rychle. (Teplo dlaně se přenáší do krému a ten ztrácí svoji pevnost. Pokud se stane, že ke konci zdobení krém spíše teče a nedrží tvar, tak zdobení přerušíme. Sáček vložíme do lednice a krém necháme ztuhnout. Pak pokračujeme ve zdobení.)

Cukrářskou špičku položíme kolmo na střed upečeného těsta. Vytlačíme krém, ten se rozvine do boků, nepůjde směrem nahoru, protože jej držíme špičkou na ploše upečeného těsta. Když máme pokrytou celou plochu, lehce nadzvedneme špičku nahoru a přitom neustále tlačíme na krém v sáčku. Teď jsme se dostali o asi jeden až dva centimetry nad upečené těsto. Když vidíme že šířka krému, který právě tlačíme ven odpovídá spodní vrstvě, tak opět nadzvedneme špičku. Již nyní můžeme vidět jednotlivé vlnky které špička vytváří. Tento postup opakujeme přibližně pětkrát nebo až bude „sukýnka“ dostatečně vysoká. Přestaneme tlačit na sáček a rychlým pohybem jej vytáhneme vzhůru aby se krém oddělil.

ozdobené cupcake

Tím se nám sníží množství krému v sáčku. Abychom mohli vyvinout stejnoměrný tlak potřebný pro další zdobení, musíme sáček nahoře upravit stejně jako na začátku. Pokud je krému málo, doplníme jej.

Dortíky jsou hotové a jediné co jim chybí je finální zdobení. Z jahod vybereme ty nejzralejší a nejzdravější plody. Umyjeme je a lehce osušíme. Můžeme je i přepůlit a zdobit polovinou jahody položené řezem nahoru. Já tentokrát ozdobila celou jahodou.

Cupcake krém bílá čokoláda závěr
Eva

Eva

Pečeme s láskou

13 Odpovědi

  1. Dobrý den,
    jak dlouho vydrží v lednici připravená smetana s čokoládou? Když ve středu připravím základ na krém, v neděli bych dodělala, bude to v pohodě? Odjíždíme pryč, pak už bych nestíhala… Díky moc za odpověď Petra

    1. Dobrý den, to už je trochu hraniční. Smetana je sice provařená, ale předpokládám že chcete cupcake servírovat v pondělí. Z toho bych měla trochu obavu. Uvařte základ krému v neděli, v pondělí vyšlehejte a nazdobte cupcake. Je to opravdu chvilka. Nebo zkuste vše v jednom dnu. Jen základ krému musí být opravdu dobře vychlazený, alespoň čtyři hodiny v lednici.
      Pěkný den Eva

  2. Dobrý den,
    bude tento krém fungovat i s mléčnou/hořkou čokoládou? S bílou ho mám vyzkoušený na plnění i zdobení, je výborný. Potřebuju ale čokoládový pro syna. Díky moc za odpověď

    1. Dobrý den, ano bude fungovat i s mléčnou nebo hořkou čokoládou. Jen u hořké bude potřeba do základu krému (vaření smetany)přidat trochu cukru.
      Pohodové pečení Eva

  3. Dobrý den, můžu tímto krémem naplnit a nazdobit i dortík pro dceru?
    Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den, Lenka

    1. Dobrý den, tento krém je spíš lehký, neudrží piškot. Použít jej můžete pokud dáte 300 g bílé čokolády, 200 g másla a snížíte první množství smetany na 200 g, smetanu na dokončení pak změňte na 200 g. Množství hotového krému by mělo stačit na malý dort a finální zdobení.
      Pěkný den Eva

      1. Paní Evo,
        jen se zeptám, základ krému se nechá pak povolit na pokojovou teplotu a pak teprve zamíchat se smetanou?
        Měla jsem hmotu na základ strašně tuhou a nešlo mi to zpracovat na krém :-(, tak pak šlo vše bohužel do koše.
        Kde jsem udělala prosím chybu :-)? Jela jsem dle postupu a i poctivě pak vše tyčovým mixérem …
        Díky předem za odpověď a přeji hezký den, Lenka

        1. Dobrý den Lenko, mrzí mně že jste krém musela vyhodit. Je to škoda a taky zbytečné. Základ krému je velmi pevný, také díky tomu že je po 24 hodinách hodně studený. Příště se tím nenechte odradit a vmíchejte smetanu, jde to trochu ztuha, ale jde. Chybu jste neudělala nikde. Vše bylo tak jak má být.
          Pěkný den Eva.

  4. Krem je vyborny, ale stalo se mi, ze se mi srazil (pri zaslehavani smetany), navic to ztratilo tu cokoladovou chut a citila jsem spis maslo. Mela jsem rucni, ale asi byla ta nejmensi rychlost moc😁Takze ted ten posledni krok – zaslehavani smetany vynecham😊

    1. Dobrý den, krém jste v závěru přešlehala. Proto ta máslová chuť. Šlehačka odstředila vodu a vytvořila hrudky másla. Šlehačka se musí do základu krému nejdříve dobře zapracovat a až po té začít šlehat. Pokud se tento krok vynechá, tak se krém nepovede. Ale píšete že Vám krém chutnal, tak je vše v pořádku.
      Pěkný den Eva

  5. Dobrý den, chtěla bych se Vás tímto dotázat, zda daným krémem jsem schopná vytvořit „chlupy“? Chci synovi upéct dort v podobě pandy, kdy jsem si kvůli tomuto zakoupila i speciální trezírovací špičku a teď nejsem schopna najít žádný krem z bílé čokolády, který udělá výsledný efekt. Za odpověď Vam předem děkuji, Katka. PS: S tím prošleháváním ganache to děláte klasickým ručním robotem popř. tyčovým?

    1. Dobrý den, ganache se zpracovává tyčovým mixérem. Pokud potřebujete krém pevnější, tak dejte na základ 250 g bílé čokolády, 150 g másla a 250 g smetany s obsahem 40 % tuku. Do teplého základu vmíchejte 2 plátky namočené, vyždímané želatiny (klasické balení 10 g – 6 plátků). Krém dokončete tak jak je v receptu.
      Pohodové pečení Eva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *