Všichni toužíme mít na vánoční svátky připraveno co nejvíce druhů cukroví. Přání je to krásné, ale čas máme pouze jeden. Nebudeme si nic předstírat, výroba většiny cukroví je časově náročná. Pokud nepečeme s kamarádkami nebo nemáme k ruce nějaké šikovné pomocníky, tak máme časové limity, které nám neumožní upéct tolik druhů, kolik bychom si přáli.
Proto dělám každým rokem tyto nepečené datlové bonbóny, nejen že jimi zpestřím výběr servírovaného cukroví, ale jsou opravdu velmi dobré a ve své podstatě, řekla bych dokonce zdraví prospěšné.
Pokud se začtete do textu výroby objevíte jejich další, v předvánočním čase vítané plus. Celý proces totiž nezabere více než 30 minut.



Suroviny
- 100 g vlašských ořechů
- 180 g datlí
- 10 g kvalitního kakaa
- 1 lžíce kokosového oleje

Suroviny na polevu
- 30 g kvalitního kakaa
- 3 lžíce kokosového oleje
- 40 g agávového sirupu
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice

Dále budeme potřebovat
- formu o velikosti 14 x 22 cm (já používám potravinové dózy s uzávěrem)
- potravinovou fólii
- ozdobu na bonbóny – drcené pistácie, lyofilizované (mrazem sušené) maliny, nebo podle vlastní fantazie
Výroba
Suroviny na datlový základ dáme do food procesoru (mixéru) a rozmixujeme na hladkou kompaktní hmotu.
Formu vyložíme potravinovou fólií a datlovou hmotu do ní rovnoměrně rozprostřeme a upěchujeme, třeba pomocí dna skleničky.
Suroviny na polevu dáme do misky a metličkou (vařečkou) vymícháme na hladkou kaši, kterou navrstvíme na datlový základ bonbónu. Ozdobíme drcenými pistáciemi a liofilizovanými malinami, přikryjeme potravinovou fólií (popřípadě víčkem dózy) a dáme přes noc vychladit.


Po zatuhnutí nakrájíme na libovolně velké kousky, můžeme – pokud chceme – bonbóny vložit do cukrářských košíčků, a uložíme do lednice.


