Také toužíte mít připraveno co nejvíce druhů vánočního cukroví? Já si to přeji každý rok. Nakonec zjistím že ruce mám jen jedny a o času ani nemluvím.
Proto dělám každým rokem tyto nepečené datlové bonbóny. Vkusně umístěné – mezi linecké, vanilkové rohlíčky, pracny a ostatní oblíbené druhy cukroví – doslova lahodí oku. A také, pěkně zabalené v celofánu s mašličkou, poslouží jako milý jedlý dárek pro přátele i rodinu.
Cukr se do bonbónů nepřidává. Sladkost získají z datlí. Proto je řadím do kategorie zdravého mlsání. A až se začtete do textu výroby, objevíte další velmi vítané plus. Celý proces nezabere více než 30 minut.
Suroviny
- 100 g vlašských ořechů
- 180 g datlí medjool (pokud nemůžete koupit, tak použijte datle které jsou měkké – šťavnaté)
- 10 g kvalitního kakaa
- 1 lžíce kokosového oleje
Suroviny na polevu
- 30 g kvalitního kakaa
- 3 lžíce kokosového oleje
- 40 g agávového sirupu
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
Dále budeme potřebovat
- formu o velikosti 14 x 22 cm (já používám potravinové dózy s uzávěrem)
- potravinovou fólii
- ozdobu na bonbóny – drcené pistácie, lyofilizované (mrazem sušené) maliny, nebo podle vlastní fantazie
Výroba
Suroviny na datlový základ dáme do food procesoru (mixéru) a rozmixujeme na hladkou kompaktní hmotu.
Formu vyložíme potravinovou fólií a datlovou hmotu do ní rovnoměrně rozprostřeme a upěchujeme, třeba pomocí dna malé skleničky.
Suroviny na polevu dáme do misky a metličkou (vařečkou) vymícháme na hladkou kaši. Polevu navrstvíme na datlový základ bonbónu. Ozdobíme drcenými pistáciemi a liofilizovanými malinami, přikryjeme potravinovou fólií (popřípadě víčkem dózy) a dáme přes noc vychladit.
Po zatuhnutí nakrájíme na libovolně velké kousky, můžeme – pokud chceme – bonbóny vložit do cukrářských košíčků, a uložíme do lednice.