Nevím jak vy, ale já jsem opravdu vděčná za krásné a teplé letní dny. Když je nad 25 °C tak peču méně a dělám raději mrazené dezerty. Z hlubin kuchyňského šuplíku vytáhnu formy na nanuky, které jsem dostala před časem jako dárek a stále z nich mám radost. Díky nim jsou nanuky vzhledově krásné a já můžu experimentovat s náplní mrazených pochoutek. Mohu zvolit ovoce, druh smetanové složky, množství tuku i cukru. Nanuk může být bez polevy a nebo politý čokoládou.
Tyto nanuky jsou pouze s ovocem a ve své podstatě obdobou všem dobře známého nanuku Míša. Hlavní složkou je tvaroh zjemněný smetanou. Ovoce lze volit podle sezóny, momentálně vedou jahody, a tak jsem je do receptu použila. Výroba je velmi nenáročná na zručnost i na čas.
Jsem si jistá že domácím nanukem můžete bez uzardění pohostit i návštěvu. Tedy pokud Vám vydrží déle než dva dny v mrazáku. Mně se to ještě nestalo, u nás zmizí hned jak je vyndám z forem. A proto často dělám „dvojitou dávku“ tehdy formy plním dvakrát za sebou. Jediný zádrhel je, že musím čekat než se první dávka zmrazí, proto zbylou smetanovou směs a ovoce uložím dobře zabalené do lednice. Hotové nanuky pak ukládám zpět do mrazáku dobře obalené v potravinové fólii.
Suroviny
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 200 g smetany na šlehání nejlépe 40 % tuku (může být i šlehačka s nižším obsahem tuku)
- 100 g cukru krupice
- 100 g zralých jahod
- 1 čajovou lžičku zakysané smetany nejlépe 20 % tuku
- 1 plátek želatiny
- šťáva z poloviny malého citrónu
- 1 čajová lžíce cukru na oslazení jahod
Dále budeme potřebovat
- formu na nanuky
- libovolné dochucení tvarohovo-smetanové směsi například vanilka, citrónová kůra
Postup výroby
Nejdříve vyklopíme tvaroh z vaničky do mísy ve které budeme šlehat.
Plátek želatiny namočíme do studené vody.
Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
Nakrájené jahody dáme do malého kastrůlku, přidáme šťávu z poloviny citrónu a polévkovou lžíci cukru. Postavíme na sporák a zapneme střední výkon. Jahody nebudeme vařit. Pouze je zahřejeme. Zlehka je mícháme a zahříváme, tak dlouho dokud se cukr nerozpustí. Sundáme ze sporáku na podložku a přidáme vyždímaný plátek želatiny. Opět zlehka (abychom jahody nerozbili) ale důkladně promícháme. Želatina se musí úplně rozpustit a promíchat se šťávou z jahod. Necháme chvíli zchladnout a dáme do lednice. Tím si zkrátíme dobu chladnutí. Pokud nespěcháme, tak necháme vychladnout v pokojové teplotě.
Mezitím tvaroh v míse pustil vodu. Tu nechceme, jakákoliv voda ve směsi způsobí že v nanuku vzniknou ledové jehličky, proto ji vylijeme z mísy.
Vykapaný tvaroh vyšleháme. Šleháme zhruba 3 minuty ručním mixérem. Aby byly nanuky nadýchané, tak musíme do směsi dostat co nejvíce vzduchu. Toho docílíme jedině důkladným vyšleháním. Přidáme cukr a šleháme ještě 2 minuty. Takto připravený tvaroh můžeme ochutit trochou vanilkového extraktu (lze nahradit semínky z poloviny vanilkového lusku či čtvrt čajové lžičky mleté vanilky) a nebo jemně nastrouhanou kůrou z bio citrónu, popřípadě obojím. Přidáme lžíci zakysané smetany a krátce prošleháme.
Smetanu na šlehání vyšleháme do tuha. Aby byla pevnější, můžeme přidat uprostřed šlehání čajovou lžičku krupicového nebo vanilkového cukru.
Vyšlehanou smetanu zlehka vmícháme do připraveného tvarohu a máme hotovo.
Umyté a vysušené formy na nanuky si dáme na pevnou podložku. Formy jsou většinou z měkkého silikonu proto je lepší k přenášení do mrazáku použít pevnou podložku a vložit ji i s naplněnými formami do připraveného prostoru. K ruce si připravíme nanuková dřívka.
Nejdříve formy naplníme čajovou lžičkou jahod i se šťávou. Pak dáme vrchovatou polévkovou lžíci smetanové směsi. Bokem, z venku, do otvoru ve formě vložíme dřívko a zbytek formy doplníme smetanovou směsí.
Neplníme zbytečně moc aby směs nepřesahovala přes okraj formy. Raději, pokud je potřeba, po troškách přidáme. Lehce klepneme formou o podložku aby se vše pěkně srovnalo. Pokud chceme můžeme horní stranu budoucího nanuku zarovnat tupou stranou nože, ale není to nutné. Na obrázku vidíte dva nanuky zarovnané a dva bez zarovnání. Může se stát že trochu smetanové směsi a jahod zbyde. Pokud máte forem více, tak je naplňte. Anebo si připravte malou sladkou tečku po obědě. Stačí na to miska. Já to dělám tak, že nakrájím další jahody a na ně dám ve vrstvách to co zbyde. Uložím do lednice a servíruji pak jako malý dezert.
Takto naplněné formy dáme do mrazáku nejméně na 6 hodin. Nejlépe přes noc.
Zhruba po dvou hodinách nanuky na horní otevřené straně dostatečně zmrznou. Tehdy můžeme formy i s podložkou opatrně obalit potravinovou fólií. Ochráníme nanuky před případnými nepříjemnými pachy mrazáku.
Zmrazené nanuky vytáhneme z forem a servírujeme.