Search

Dort z křehkého těsta s vanilkovým krémem

Dort ve tvaru srdce z křehkého těsta s jemným vanilkovým krémem z mascarpone a šlehačky, zdobený ovocem a čokoládou
Dezert z křehkého těsta pilot

Blíží se svátek všech zamilovaných – den svatého Valentýna.

Je to krásný svátek, který se slaví především ve Velké Británii a Americe. 

Svátek zamilovaných se pravděpodobně zrodil ve starověkém Římě a váže se k němu legenda, jenž vypráví o statečném knězi jménem Valentýn, který i přes zákaz císaře oddával zamilované vojáky s jejich vyvolenými. Za svou odvahu byl souzen a jak jinak i odsouzen, k trestu nejvyššímu. Trest byl vykonán 14. února.

Tolik praví legenda, díky níž dnes slavíme nádherný svátek lásky.

Líbí se mi jak se svátek pomalu, ale jistě, zabydluje i u nás. Za jeho zdomácnění a propagaci vděčíme do jisté míry obchodníkům, není však nutné podlehnout reklamám a kupovat drahé dary. 

Myslím, že vyjádřit city formou dezertu je nádherný projev lásky. Krásnému dezertu musíme věnovat myšlenky i čas nutný na přípravu, počínaje nákupem surovin a při jeho výrobě zcela určitě i část svého já.

Pokud plánujete oslavu svatého Valentýna a pečete rádi, tak jsem pro Vás, jako inspiraci, napsala recept na tento lehký a velmi symbolický dort z křehkého těsta. I v něm najdete rozpis surovin na přípravu těsta z pšeničné mouky a mouky bezlepkové. Můžete tedy upéct podle svých preferencí.

Dezert z křehkého těsta hlavní

Suroviny

Křehké těsto z pšeničné mouky

  • 225 g hladké mouky
  • 150 g másla (84 % tuku)
  • 75 g moučkového cukru
  • 3 žloutky z vajíček velikost M
  • citrónová kůra z 1/2 bio citronu (lze vynechat)
  • špetka soli

Křehké těsto z bezlepkové mouky

  • 225 g bezlepkové směsi (já na křehké těsto používám Schär MixC)
  • 150 g másla (84 % tuku)
  • 75 g moučkového cukru
  • 3 žloutky z vajíček velikost L
  • citrónová kůra z 1/2 bio citronu (lze vynechat)
  • špetka soli

Krém

  • 500 g italského sýru mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (nejlépe 40 %)
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 g mleté vanilky (lze vynechat)

Dále budeme potřebovat

plech na pečení
papír na pečení
tužku a nůžky
cukrářský sáček a trezírovací špičku (nebo pevnější sáček, například na mrazení potravin)
ovoce a dekorace na dokončení

Toto množství těsta bude stačit na motiv (srdce, číslice, písmeno) o něco větší než je papír o velikosti A4.

Pokud potřebujeme upéct větší dort, například dvě číslice, přepočítáme suroviny a zvýšíme jejich množství. Hlavní jednotkou pro výpočet potřebného množství je žloutek. Na jeden žloutek připadne 25 g moučkového cukru, 50 g másla, 75 g mouky.

Protože vykrajujeme velký motiv, musíme počítat s tím, že nám nějaké těsto zbyde. Můžeme z něj upéct drobné dekorace na ozdobení dortu, nebo jen tak upéct jakýkoliv tvar. Těsto také můžeme zamrazit a využít později na jiný dezert.

Příprava

Nejdříve si rozmyslíme jak velký dort chceme upéct a vytvoříme šablonu.

Motiv nakreslíme na pečící papír a vystřihneme.

Pokud potřebujeme, přepočítáme množství surovin tak, abychom měli dostatek těsta.

Těsto můžeme zpracovat v kuchyňském robotu (použijeme “K” metlu), nebo ručním mixérem.

Výroba těsta

Přestože toto těsto obsahuje více žloutků než je obvyklé, stále se jedná o těsto křehké. Proto musíme dodržet základní pravidlo výroby křehkého těsta – studené máslo a rychlá práce.

Nejdříve si odvážíme sypké suroviny, pak rozklepneme vajíčka a bílky oddělíme od žloutků. Bílky nebudeme potřebovat. Můžeme je zamrazit a později použít na jiný typ dezertu, nebo využít při vaření.

Studené máslo nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm a dáme do větší mísy. Přisypeme odvážený cukr a rychle spojíme. Máslo nesmíme vyšlehat do pěny. Vyšlehané máslo by pokazilo křehkost těsta, při pečení by se těsto roztékalo a po upečení by se lámalo.

Přidáme žloutky, citronovou kůru a zapracujeme do másla s cukrem.

Do takto připraveného základu přisypeme mouku a špetku soli. Mouku krátce zapracujeme, opět jen do spojení. Dále budeme pracovat rukama, nebo stěrkou a rychle zpracujeme kompaktní těsto. Vzniklé těsto je vlhké a zdá se být trochu lepivé, tak je to v pořádku. Mouku nebudeme přidávat, těsto by pak bylo suché a drobivé.

dezert z křehkého těsta výroba těsta 1
Dezert z křehkého těsta výroba těsta 2
Dezert z křehkého těsta výroba těsta 3
Dezert z křehkého těsta výroba těsta 4
Dezert z křehkého těsta hotové těsto

Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na 24 hodin odpočívat do lednice. Pokud bychom potřebovali upéct dezert v jednom dni, dáme těsto odpočívat nejméně na dvě hodiny do lednice a pak na 15 minut do mrazáku.

Vykrajování tvaru a pečení těsta

Troubu rozehřejeme na 185 °C program horní/dolní rošt. Pečeme na třetí příčce, tedy uprostřed trouby.

Připravíme si vál a mouku na podsypání těsta před rozvalováním. Na vál položíme pečící papír a posypeme ho moukou. Mouky dáme jen tolik, aby se těsto nelepilo k pečícímu papíru. Zbytečně moc mouky by ovlivnilo kvalitu těsta druhého patra dezertu. Těsto vytáhneme z lednice a necháme trochu povolit.

Dezert z křehkého těsta rozvalování těsta

Nejlépe se rozvaluje studené těsto, i když je třeba vynaložit na rozvalování trochu síly. Těsto rozválíme na výšku 0,5 – 0,7 cm. Při rozvalování postupujeme od středu těsta směrem ven a dáváme pozor, abychom okraje neztenčovali. Rozválený plát těsta by měl být stejně vysoký ve všech místech kde budeme přikládat šablonu.

Na vyválený plát těsta položíme připravenou šablonu a ostrým nožem vykrojíme motiv. Těsto, které nám zůstane zformujeme do koule (placky) a necháme chvíli chladit v lednici. Bude se nám lépe rozvalovat na druhý plát.

Dezert z křehkého těsta rozválené těsto s šablonou

Takto připravené těsto i s pečícím papírem přetáhneme na plech, propícháme po celé ploše párátkem a upečeme. Pečeme 12-14 minut. Upečené těsto má mít zlatavou barvu.

Dezert z křehkého těsta vykrojený motiv
Dezert z křehkého těsta na plechu
Dezert z křehkého těsta upečený korpus

Upečené těsto vytáhneme z trouby a necháme na plechu zcela vychladnout. Pokud nebudeme dezert sestavovat hned, doporučuji těsto z plechu sundat na pevnou podložku přetažením i s pečícím papírem.

Druhé patro dezertu připravíme stejně jako první.

Výroba krému

Mascarpone vyklopíme do větší mísy. Přidáme odvážený cukr, mletou vanilku a rozmícháme. Přilijeme šlehačku a stěrkou ji vmícháme do mascarpone .

Ručním mixérem na nejnižší obrátky vyšleháme. Že se blížíme k cíli, poznáme podle malých vlnek, které se začnou tvořit na povrchu za metličkami. Zkontrolujeme hustotu krému.

Hotový krém tvoří tuhé pevné špičky. Pokud jej nabereme lžící, tak se neroztéká. Když lžíci nakloníme, nespadne.

Vánoční cupcake s malivovým krémem krém před přidáním malinového pyré

Sestavení dortu

Umyjeme a necháme dobře okapat zvolené ovoce, kterým budeme dort zdobit. Nachystáme si i ostatní dekorace, které chceme použít – květy, jedlé zdobení, sušenky, čokoládové dekorace. Prostě cokoliv, co nás napadne.

Připravíme si tác na kterém budeme dezert servírovat. V několika bodech, kde bude ležet první plát křehkého těsta, pomažeme tác krémem. Tím zabráníme dortu v pohybu a nebude nám při servírování klouzat.

První plát upečeného těsta přesuneme na tác. Pokud se náhodou stane, že těsto praskne, nevadí. Jednoduše tvar vyskládáme, a prasklá místa co nejvíce přitlačíme k sobě.

Připravíme si cukrářský sáček a usadíme zvolenou trezírovací špičku. Nebo postačí pevný sáček na zmrazování potravin, kterému ustřihneme roh sáčku zhruba ve vzdálenosti 0,5 cm od špičky. Naplníme krémem a ozdobíme upečené těsto.

Krém stříkáme nejdříve po odvodu a až pak doplníme střed. Na takto připravenou spodní vrstvu dezertu opatrně položíme druhý plát upečeného těsta. Ozdobíme krémem stejně jako spodní plát křehkého těsta.

Dezert z křehkého těsta zdobení1
Dezert z křehkého těsta zdobení druhá vrstva

Tip: Dort necháme odležet v lednici a servírujeme druhý den po sestavení. Těsto přebere trochu vlhkosti z krému a to mu jen prospěje. Stane se příjemné vláčné.

Dort je připraven k dekorování. Při zdobení dortu se nemusíme ničím omezovat a naplno zapojíme vlastní fantazii.

Dezert z křehkého těsta závěr 2
Dezert z křehkého těsta závěr 3

Krásný svátek svatého Valentýna všem zamilovaným

Eva

Eva

Pečeme s láskou

12 Odpovědi

  1. Dobry den, rada bych se zeptala, ze je mozne z toho udelat i treba jen jako minidorticky? Dort vypada naprosto uzasne, ukladam a urcite vyzkousim 😍

  2. Evinko, myslíte si, že bych místo srdíčka mohla udělat hvězdičku? Dcera má radši hvězdičky …
    Děkuji Lenka Plechánková, Ke Studánce 12

  3. Krásný dobrý den, na dort se chystám dceři k narozeninám…jen se chci optat, kdyby nedej bože jsem krem přešlehala🙈🙊 dá se napravit či ho vyhodit a začít raději znovu? 😁
    a když budu dort zdobit až druhý den z lednice…ozdobičky na krému drží dobře nebo mám počkat až dort trochu „povolí“ a teprve zdobit? velmi děkuji za Vaší odpověď.
    M.

    1. Dobrý den, šlehejte pomalu a určitě se povede. Pokud náhodou ne, tak bohužel, spravit se nedá. Zamrazte krém do formiček a budete mít nanuky. A udělejte nový. U krému jsou důležité suroviny, například jeden druh šlehačky má místo mléčného tuku olej, ta se nehodí. Z pochopitelných důvodů nemůžu psát výrobce, ale nápověda – šlehačka má 33 %. Já ráda používám kombinaci šlehačky 31 % a 40 %, zde je úspěch jistý. Také mascarpone musí být s nejvyšším možným obsahem tuku. Jinak obsahuje hodně vody, takže se šleháním rozteče a ani nejlepší šlehačka krém nezachrání.
      Zdobit můžete klidně druhý den, zvlášť pokud budete používat čerstvé ovoce. Dort nemusí nijak povolit. Krém je pevný, ale není „tvrdý“, protože neobsahuje máslo.
      Přeji pohodové pečení bez stresu a dceři vše nejlepší k narozeninám.

  4. Dobrý den,děkuji za podrobný popis, zvládla jsem to i já (totální pečící antitalent)🤣.Dort měl velký úspěch. Jitka

  5. Dobrý den, zaujal mne váš dort, který se mi moc líbí a chtěla bych ho zkusit upéct. Ty čokoládové ozdoby jste koupila nebo jste si je vyrobila, vypadají moc dobře.Děkuji za odpověď. Leona Chalupová

    1. Dobrý den paní Leono, těší mě, že se Vám dort líbí. Čokoládové dekorace si dělám sama. Můžete je nahradit ozdobami upečenými ze zbytků těsta, které polijete rozpuštěnou čokoládou.Nebo pralinkami z koupené bonboniéry.Pro větší efekt jsem na obarvení pralinek použila prachovou barvu v prášku (koupíte třeba zde: https://www.obchudekubalonku.cz) a nanášela štětečkem. Ať se Vám dortík podaří a máte z něj radost. Eva

      1. Dobrý den Evičko, chtěla bych se zeptat, dort budu dělat poprvé a mám obavy aby krém udržel tu vrchní vrstvu. Máte nějaké rady? Děkuji

        1. Dobrý den Lucinko. Vůbec se nemusíte bát a postupujte podle receptu. Krém vrchní vrstvu udrží. Jen musí být dostatečně pevný, ale opatrně se šleháním ke konci, tam raději několikrát přerušit práci a zkontrolovat jestli je krém dostatečně pevný. Hlavně nepřešlehat, roztekl by se. Jestli máte možnost pošlete mi pak fotku. Určitě jej zvládnete na výbornou.
          Pěkný den a radost z pečení Eva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *