Dužina dýně Hokkaido má nádhernou oranžovou barvu a sladkou, oříškovou chuť. Je výborná na polévku i jako příloha k masu. Z pyré se pečou koláče, cheesecake nebo třeba bábovky.
Pokud se mě zeptáte jestli takovou bábovku pekla i moje babička, tak odpověď je jasná. Zcela určitě ne. Použití pyré z dýně k odlehčení těsta je u nás poměrně nový trend. Jak moc se zabydlí v našich kuchyních bude určitě záviset na tom, jestli nám budou dýňové dezerty a moučníky chutnat.
Jinými slovy, tento recept není rodinný poklad, ale mám jej ze zahraničí. A protože mám v bábovce ráda smetanu (taková moje malá neškodná posedlost) tak jsem olej, který je v původním receptu, nahradila smetanou na šlehání. Tím jsem snížila kalorickou hodnotu bábovky a zachovala její vláčnost. Trochu jsem upravila i původní skladbu koření. Peču ji takto na konci babího léta již několik let a prozatím si nikdo nestěžovat, doufám že potěší i Vás.
Suroviny na pšeničné těsto
- 400 g pyré z dýně
- 230 – 280 g cukru krupice nebo světlý třtinový cukr
- 4 vejce velikost M ( přibližně 55 -60 g i se skořápkou)
- 100 ml smetany na šlehání 31 %
- 350 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička mleté vanilky (lze nahradit vanilkovým cukrem)
- 1 ks rozdrceného hřebíčku, nebo špetka mletého hřebíčku
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky čerstvé jemně nastrouhané bio citrónové kůry (lze vynechat)
- 2 g soli
- 1 polévková lžíce oleje na pokapání dýně při pečení
Suroviny na bezlepkové těsto
- 400 g pyré z dýně
- 250 – 280 g cukru krupice nebo světlý třtinový cukr
- 4 vejce velikost M ( přibližně 55 -60 g i se skořápkou)
- 115 ml smetany na šlehání 31 %
- 350 g bezlepkové mouky (doporučuji Doves farm self raising)
- 1 kypřící prášek do pečiva (pokud použijete samokypřící mouku stačí 1/2 sáčku)
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička mleté vanilky (lze nahradit vanilkovým cukrem)
- 1 ks rozdrceného hřebíčku, nebo špetka mletého hřebíčku
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky čerstvé jemně nastrouhané bio citrónové kůry (lze vynechat)
- 2 g soli
- 1 polévková lžíce oleje na pokapání dýně při pečení
Množství cukru můžeme upravit podle toho, jak chceme mít bábovku sladkou. Dát cukru ještě méně je také možné, ale bábovka nebude sladká. Více než 280 g nedoporučuji. Bábovka bude přeslazená. V tomto rozmezí je množství cukru optimální. Já dávám 280 g světlého třtinového cukru. Lehce karamelová chuť cukru se pěkně doplňuje s chutí koření a dýňového pyré.
Množství koření je dané, ale pokud nemáte rádi například hřebíček, tak jej vynechejte. Byla by škoda neupéct bábovku kvůli jedné surovině která Vám nechutná. Vynechat koření úplně nedoporučuji. Bábovka by měla nevýraznou chuť.
Dále budeme potřebovat
- formu na bábovku objem 2,3 l
- máslo na vymazání formy
- mouku na vysypání formy (Pro bábovku z pšeničného těsta mouku hrubou nebo i polohrubou. Pro bábovku z bezlepkové směsi doporučuji mouku rýžovou. Lze také použít mouku ze které se peče, ale výsledek není optimální. Mouka se hodně nalepí na stěnu formy a po upečení nechává na bábovce film. V horším případě nezabrání přichycení těsta k formě a bábovka nejde vyklopit.)
- moučkový cukr na ozdobení bábovky
Pečení dýně – dýňové pyré
Malou dýni Hokkaido rozpůlíme a zbavíme semínek. Velmi dobře to jde polévkovou lžící.
Potřebujeme 400 g čistého pyré, proto si na pečení odvážíme zhruba 500 g dýně se slupkou. Dýni pokapeme olejem, položíme na pekáč slupkou dolů a pečeme 45 minut v troubě zapnuté na 180 °C program horní/dolní rošt.
Upečenou dýni necháme vychladnout. Poté ji očistíme od slupky, nakrájíme na kousky a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré. Odvážíme 400 g, které potřebujeme na výrobu bábovky.
Zbytek dýně spotřebujeme v kuchyni. Výborná je například dýňová polévka nebo dýňové noky.
Výroba těsta
Pyré máme hotové. Zbývá odvážit ostatní suroviny. Nesmíme zapomenout že všechny suroviny na těsto musí mít mít pokojovou teplotu. Vajíčka a šlehačku vytáhneme z lednice nejméně půl hodiny před tím, než je budeme zpracovávat.
Bábovka se peče na nižší stupně, troubu proto rozehřejeme na 165 °C program horní/dolní rošt. Není úplně ideální používat program horký vzduch, pokud jej přeci jen použijeme, tak snížíme stupně pečení na 150 °C. Program horký vzduch peče silněji než program horní/dolní rošt.
Nižší stupně pečení jsou důležité pro pěkný tvar bábovky. Forma bábovky je vysoká a těsta je hodně. Při pečení na 180 °C se rychle uzavře horní vrstva těsta. Uvnitř je však těsto syrové. Pečením nabývá na objemu a tlačí se vzhůru. Horní upečená strana bábovky praskne, syrové těsto se protlačí ven kde se rozlije a pak se upeče. Vytvoří nerovnost, kterou musíme odkrojit pokud chceme aby se bábovka na talíři nekymácela. Když budeme péct na nižší stupně a déle, těsto bude kynout pomaleji. Bude mít čas pro rovnoměrné propečení a vrchní vrstva těsta se uzavře později. Bábovka bude mít krásný tvar.
Formu na bábovku poctivě vymažeme tenkou vrstvou másla a vysypeme moukou. Přebytečnou mouku vyklepeme z formy ven. Obzvlášť velmi zdobné formy si žádají perfektní vymazání a vysypání. Pokud si v tento moment nedáme záležet, tak se dočkáme nemilého překvapení. Bábovka se nalepí na formu a nepůjde vyklopit. Veškerá práce přijde na zmar. Místo nádherné bábovky budeme mít trhanec.
Mouku, kypřící prášek do pečiva, koření a sůl dáme do jedné mísy a důkladně promícháme.
Vejce rozklepneme a dáme do velké mísy. Přidáme cukr a ručním mixérem, zapnutým na střední výkon, vyšleháme. Šleháme tak dlouho až směs zhoustne a zvětší svůj objem na trojnásobek. Přidáme dýňové pyré a důkladně zamícháme. Můžeme opět použít ruční mixér zapnutý na nejslabší výkon. Celá hmota teď povolí, jakoby ztratí hustotu. Přidáme smetanu na šlehání a promícháme.
Ruční mixér zapneme na nejnižší výkon a do vzniklé směsi budeme po lžících zapracovávat směs suchých surovin. Když vše zpracujeme tak ještě stěrkou ode dna těsto krátce, ale důkladně promícháme.
Hotové těsto nalijeme do připravené bábovkové formy a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme 45 – 50 – 55 minut. Doba pečení se může mírně lišit podle typu trouby a použité formy. Po 45 minutách zkontrolujeme propečení pomocí špejle. Špejli zapíchneme do středu bábovky a vytáhneme. Je-li špejle po vytažení obalená neupečeným těstem musíme péct dál. Jsou-li na ní jen vlhké drobečky a nebo je zcela suchá, vypneme troubu. Upečenou bábovku necháme stát ve vypnuté troubě otevřené asi na pět až deset centimetrů ještě dvě minuty. Poté vytáhneme z trouby a vyklopíme na připravený talíř. Necháme zcela vychladnout a před servírováním posypeme moučkovým cukrem.
Bábovku můžeme upéct den před servírováním. Zabalíme ji (zcela vychladlou) do potravinové fólie a necháme při pokojové teplotě. Bábovka se krásně uleží a bude ještě vláčnější než v den kdy jsme ji pekli.