Hruškové muffiny s pekanovými ořechy a skořicí

Hruškové muffiny s pekanovými ořechy dochucené skořicí jsou voňavé, vláčné a výborně se hodí k snídani uprostřed babího léta
Hruškový muffin hlavní

Mám ráda vrstvení chutí, kdy jedna vystřídá druhou, pak se přidá třetí a všechny se spojí v jedinečný celek.

Tyto muffiny jsou názornou ukázkou. Sladkou a jemnou chuť šťavnaté hrušky vystřídá lehce karamelová pekanového ořechu a vše ukončí výrazná skořice.

Musím se přiznat. Mé první muffiny byly tak suché, že se daly sníst pouze s velkým sebezapřením a důkladným zapíjením. Najednou jsem stála před „Muffinovým Everestem“ – výzvou, kterou bylo třeba překonat.

Začala jsem zkoušet různé recepty, a to tak dlouho, až jsem si vyladila svoje vlastní. Tento je jedním z nich. I zde, tak jako v ostatních receptech, uvádím suroviny na těsto z pšeničné mouky a suroviny na těsto bezlepkové.

Hruškový muffin hlavní
Hruškový muffin

Na výrobu 12 ks muffinů budeme potřebovat

plech na muffiny
12 papírových košíčku na muffiny (nebo košíčky vysoké 4 – 5 cm)

Těsto z pšeničné mouky

  • 2 středně velké hrušky (jednu nakrájenou, druhou nastrouhanou na jemno)
  • 40 g pekanových ořechů
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 2 vejce velikost M
  • 80 g oleje
  • 160 g smetany na šlehání
  • 40 g šťávy z nastrouhané hrušky(pokud je hruška méně šťavnatá, přidejte smetanu, součet smetany a šťávy musí být 200 g)
  • ½ čajové lžičky skořice
  • ¼ čajové lžičky jedlé sody
  • 2 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva (zarovnané)
  • špetku soli

Těsto z bezlepkové mouky

  • 2 středně velké hrušky (jednu nakrájenou, druhou nastrouhanou na jemno)
  • 40 g pekanových ořechů
  • 250 g bezlepkové mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 2 vejce o váze 70 g (i se skořápkou)
  • 90 g oleje
  • 160 g smetany na šlehání
  • 40 g šťávy z nastrouhané hrušky(pokud je hruška méně šťavnatá, přidejte smetanu, součet smetany a šťávy musí být 200 g)
  • ½ čajové lžičky skořice
  • ¼ čajové lžičky jedlé sody
  • 2 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva (zarovnané)
  • špetku soli

Tip:

Pro výrobu bezlepkového těsta používám 200 g mouky Doves farm self raising a 50 g rýžové mouky. Tento poměr se mi velmi osvědčil.

Postup výroby

Nejprve si rozehřejeme troubu na 200 °C.

Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

Připravíme si všechny potřebné suroviny.

Hruškový muffin

Pekanové ořechy nakrájíme na plátky.

Obě hrušky očistíme a zbavíme jadřince. Jednu nakrájíme na malé kostičky a druhou nastrouháme na jemném struhadle. Z nastrouhané hrušky slijeme a odvážíme šťávu.

Hruškovou šťávu dolijeme smetanou na 200 g. To je celkové potřebné množství tekutiny. Přidáme olej a rozklepnutá vajíčka. Tekuté suroviny metličkou spojíme. Nakonec přidáme nastrouhanou hrušku a promícháme.

Do mísy odvážíme mouku a cukr, přisypeme prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku soli a skořici. Dobře promícháme. Přidáme pekanové ořechy a hrušku nakrájenou na kostičky.

Na sypké suroviny nalijeme tekuté suroviny. Promícháme vařechou tak, aby zůstaly drobné hrudky.

Hruškový muffin hotové těsto

Těsto na muffiny nesmí být vymícháno do hladka. Jen tak docílíme, že muffiny nebudou vysušené.

Naplníme do papírových košíčků a dáme péct do rozehřáté trouby. Pečeme 20 minut. Propečení můžeme vyzkoušet špejlí, ale ještě se mi nestalo, aby 20 minut bylo málo. Pokud je špejle od těsta, pečte dál, na dopečení budete potřebovat maximálně tak dvě minuty. Po upečení vytáhneme muffiny z formy a necháme vychladnout.

Hruškový muffin těsto v košíčku
Hruškový muffin upečené těsto

Tip: na dávkování těsta používám zmrzlinovou naběračku, odměřím tak stejné množství do každého košíčku.

Hruškový muffin závěr


Dobrou chuť a potěšení z pečení

Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.