Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta

Knedlíky s jahodami, sypané cukrem a strouhaným tvarohem polité jahodovou omáčkou. Prostý, leč neskutečně lahodný dezert nebo hlavní chod v létě.
Jahodové knedlíky z odp.t.úvod

Léto bez ovocných knedlíků si snad ani neumím představit. Mám je ráda už od mala. Přiznám se, že je mi úplně jedno z jakého jsou těsta nebo ovoce i jakou mají posypku. Sním všechny.

Kynuté s malinami, tvarohové s meruňkami i bramborové se švestkami (Mimochodem, ty se staly téměř každé babí léto osudné pro štíhlou linii mé maminky. Jako dítě jsem je doslova zbožňovala, a když uzrály švestky nic jiného nechtěla jíst. Úžasné je, že maminka na ně nezanevřela a dodnes je dělá s lehkostí a profesionalitou, kterou by jí mohl kde kdo závidět.)

Nejspíš záleží jen na vkusu, ale myslím že některé kombinace těsta a ovoce jsou chuťově lepší a vyváženější. Proto jahodové knedlíky dělám nejvíc z odpalovaného těsta. Na posypání používám tvaroh a moučkový cukr. Místo másla, kterého je v těstu víc než dost, je polévám jahodovou omáčkou a zatím si ještě nikdo nestěžoval.

A co říct závěrem? U toho receptu nic jiného než “ dobrou chut‘ „.

Jahodové knedlíky z odp.t.hlavní

Suroviny

Z tohoto množství připravíme 5 – 6 poctivých porcí, velikost a množství knedlíků se liší podle velikosti jahod.

Těsto z pšeničné mouky

Těsto z bezlepkové mouky

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 330 g hladké mouky
  • 60 g hrubé mouky
  • 3 vetší vejce
  • 180 g másla
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • špetka soli
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 330 g chlebové bezlepkové mouky (doporučuji Schär)
  • 60 g hrubší rýžové mouky (doporučuji Doves Farm)
  • 3 vetší vejce
  • 200 g másla
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • špetka soli

Jahodová omáčka

  • 300 g jahod
  • 120 g cukru krupice (nebo třtinového cukru)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (lze vynechat)

Dále budeme potřebovat

  • zhruba kilo očištěných jahod na naplnění knedlíků
  • tvaroh na strouhání, množství podle chuti
  • moučkový cukr na posypání, množství podle chuti
  • hrubou mouku (rýžovou pro bezlepkové těsto) na posypání válu

Výroba těsta a knedlíků

Do většího hrnce dáme mléko a na malé kousky nakrájené máslo. Pomalu, za stálého míchání, přivedeme k varu. Dále nevaříme, aby se neodpařila tekutina potřebná k správné konzistenci těsta. Odstavíme. Máslo by mělo být již rozpuštěné, pokud vidíme ještě kousky másla, tak je rozpustíme mícháním. Teprve až je máslo úplně rozpuštěné, přidáme celé požadované množství mouky, lžičku cukru, špetku soli a vymícháme do hladka.

Jahodové knedlíky odpalované těsto výroba1

Hrnec vrátíme na sporák a na středním plamenu začneme vařit – odpalovat těsto. Vaříme a stále mícháme tak dlouho, až se na dně hrnce začne tvořit tenká vrstva napáleného těsta – bílý povlak. 

Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta výroba2

Odstavíme a mícháním mírně zchladíme. Do stále ještě teplého těsta vmícháme vejce. Vejce přidáváme po jednom. Je důležité každé vejce zvlášť důkladně spojit s těstem. Pomáhá nám to kontrolovat kvalitu a hustotu těsta. Na závěr těsto zpracujeme ručně. Těsto má být hladké, krémové, nelepí se na ruce a drží pevný tvar.  

Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta výroba4

Hotové těsto necháme zchladnout.

Studené těsto rozdělíme na tři části a postupně každou na pomoučeném válu vyválíme na rovnoměrný válec. Ty nakrájíme na kolečka široké podle toho, jak máme velké jahody. Jsou-li velké, potřebujeme kolečka širší. Jsou-li malé, potřebujeme kolečka těsta užší.

Každé kolečko podsypeme trochou mouky a dlaní rozmáčkneme. Položíme na něj jahodu a v dlaních vytvoříme knedlík. Takto pokračuje do spotřebování těsta.

Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta výroba knedlíků

Velikost knedlíku, i množství těsta potřebného na jeho vytvoření, určuje velikost jahod. Jahoda by měla být obalená zhruba půl maximálně třičtvrtě centimetru širokým těstem.

Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme tak dlouho dokud nevyplavou na hladinu. Necháme ještě vařit asi jednu minutu a vytáhneme do připravené mísy. Celková doba varu bude zhruba deset minut. Opět záleží na velikosti knedlíků.

Jahodové knedlíky z odpalovaného těsta uvařené

Jahodová omáčka

Jahody s cukrem dáme do malého rendlíku a na mírném plameni zahříváme až jahody pustí šťávu. Zvýšíme plamen a krátce, zhruba 2 minuty, provaříme.

Sundáme ze sporáku na podložku a rozmixujeme tyčovým mixérem. Vrátíme na sporák a přivedeme k varu. Na povrchu se vytvoří šum. Ten odstraníme a snížíme výkon hořáku tak, aby jahodové pyré jen lehce probublávalo.

Takto vaříme, za dočasného promíchání, zhruba 10 – 15 minut. Záleží jak hustou chceme omáčku.

Uvařenou omáčku sundáme ze sporáku na podložku a vmícháme vanilkový extrakt.

Servírování

Ještě teplé knedlíky rozdělíme na talíře, podle chuti posypeme nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem. Polijeme jahodovou omáčkou a pochutnáme si na každém soustu.

Jahodové knedlíky z odp.t. závěr2
Jahodové knedlíky z odp.t. závěr1
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.