U muffinů je jistota, že jsou hotové do třiceti minut. Proto je dělám poměrně často v mnoha variantách, obzvláště pokud máme hosty.
Než se všichni vzbudí, mám hotovo a jsem „hvězda kuchyně“.
Tyto jsou přímo stvořené pro zimní období. Pohanka, borůvky i kakao jsou plné vitamínů a antioxidantů, které nás ochrání před nachlazením.
Pravé 100 % kakao je velmi zdravé. Obsahuje látky, které nám navodí pocit štěstí a blaženosti. Takže jím ve svých receptech nijak nešetřím. Kdo by nechtěl být šťastný, že jo?
Pokud budete mít přeci jen pocit, že kakaa je na Vás trochu moc, tak si poměr upravte. Kakao supluje mouku, proto platí – co na kakau uberete, to na mouce přidáte. Jinak by bylo těsto řídké.
Pohanka je přirozeně bezlepková
Na výrobu 12 ks muffinů budeme potřebovat
plech na muffiny
papírové košíčky na muffiny (nebo košíčky vysoké 4-5 cm)
Suroviny
- 200 g pohankové mouky
- 200 g třtinového cukru
- 2 vejce velikost L (to je zhruba 65-70 g i se skořápkou)
- 90 g rostlinného oleje
- 200 g smetany na šlehání nejméně 31 %
- 50 g kvalitního kakaa
- ¼ čajové lžičky jedlé sody
- 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 250 g borůvek (čerstvé, mrazené, kompot)
Tip: Pokud Vás je na snídani méně a nepotřebujete dvanáct muffinů, vydělte množství surovin dvěma.
Postup výroby
Troubu rozehřejeme na 200 °C, plech vyložíme papírovými košíčky a připravíme všechny potřebné suroviny. Borůvky umyjeme a necháme okapat.
Pokud budeme používat zmrazené borůvky, tak si je vytáhneme asi půl hodiny předem. Když povolí, tak je v sítku prolijeme horkou vodou a hned zchladíme vodou studenou. Necháme dobře okapat.
Budeme-li muffiny připravovat z kompotovaných borůvek, tak je scedíme.
Všechny sypké suroviny odvážíme do jedné mísy. Přidáme sůl, sodu a prášek do pečiva. Promícháme.
Všechny tekuté suroviny odvážíme do druhé mísy. Metličkou spojíme.
Tekuté suroviny nalijeme na sypké. Promícháme.
Těsto nemícháme do hladka, ale necháme v něm drobné hrudky. Je důležité těsto úplně nevymíchat. Díky tomu budou muffiny vláčné a nebudou vysychat.
Přidáme borůvky a lehce zapracujeme do těsta.
Takto připravené těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků a dáme péct.
Tip: Na dávkování těsta můžeme použít zmrzlinovou naběračku, snadno tak odměříme stejné množství do každého košíčku
Pečeme 20 minut.
Mám vyzkoušeno, že tato doba pečení je naprosto dostačující. Pokud bychom si nebyli jisti, vyzkoušíme špejlí. Je-li po vytažení čistá, můžeme vypnout troubu. Pokud se na ní uchytí těsto, musíme ještě chvíli (minutu až dvě) dopékat. Po upečení vytáhneme z trouby, necháme lehce zchladnout. Muffuny vyjmeme z formy a můžeme servírovat.
Dobrou chuť
2 Odpovědi
Dobrý den,
vaše recepty jsem objevila náhodou – a protože já i dcera jsme „bezlepkové“, mám z nich ohromnou radost a chystám se je postupně vyzkoušet. Konkrétně u tohoto receptu (pohankové muffiny s borůvkami) je vhodné použít pohankovou mouku polohrubou nebo hladkou? (nakupuji oba druhy).
Děkuji za pěknou stránku.
Dobrý večer, děkuji za milý komentář. Na muffiny jsem použila hladkou pohankovou mouku. Já je mám moc ráda, doufám že Vám budou chutnat.
Eva