Dělám tyto sušenky pravidelně v průběhu celého roku. Jejich chuť je skutečně velmi delikátní, jsou velmi rychle hotové a nádherně voní. Nejlepší jsou lehce uleželé (nejlépe 2-3 dny), bohužel čekat tak dlouho se nám málo kdy podaří.
Recept na ně je velmi snadný a nezáludný, proto se do jejich výroby mohou zapojit i nejmenší děti. Upřímně, klidně je zvládnou i bez naší asistence.
S těstem se dobře pracuje a je vhodné i pro dekorování embosovaným válečkem. Jedinou změnou při výrobě je, oproti vykrajovaní, že vyválím plát těsta o něco vyšší a dobře jej posypu tenkou vrstvou mouky. Tlakem na váleček se těsto sníží a roztáhne do stran, takže zůstane požadovaných zhruba 5 mm na výšku sušenky. Pak jen záleží jaký tvar sušenky chci mít. Někdy použiji vykrajovátko, jindy těsto jen nakrájím na přibližně stejné obdélníky.
A jako vždy, i v tomto receptu najdete rozpis surovin na těsto z běžné hladké mouky a z bezlepkové směsi.
Suroviny
Pšeničné těsto
- 170 g hladké mouky
- 80 g mandlové mouky (mleté mandle)
- 120 g změklého másla nejlépe 82% tuku
- 60 g cukru krupice
- 1 žloutek (malé vejce)
- 1/4 čajové lžičky mleté vanilky (lze vynechat)
Bezlepkové těsto
- 170 g bezlepkové směsi Schär Mix C (můžete použít i jinou například Jizerku) ale já mám nejlepší zkušenosti (co se týká chuti i křehkosti upečených sušenek) s touto bezlepkovou směsí
- 80 g mandlové mouky (mleté mandle)
- 120 g změklého másla nejlépe 82% tuku
- 60 g cukru krupice
- 1 žloutek (malé vejce)
- 1/4 čajové lžičky mleté vanilky (lze vynechat)
Dále budeme potřebovat
- plech na pečení, nejlépe dva
- pečící papír
- mouku na podsypání těsta
- vykrajovátka nebo embosovaný váleček
Výroba těsta a pečení sušenek
Odvážíme všechny sypké suroviny a změklé máslo (máslo, které necháme stát při pokojové teplotě nejméně 1 hodinu).
Ve větší míse třeme máslo s cukrem vařečkou asi minutu, pouze třeme – nešleháme. Přidáme žloutek a dobře jej zapracujeme mícháním. Na tuto směs nasypeme mandlovou mouku, mouku, vanilkový prášek a mícháme do spojení surovin. Pracujeme rychle, ke konci je lepší těsto dotáhnout rukama. Pokud těsto začne lepit, nenecháme se tím zaskočit a nebudeme přidávat mouku. Je to proto, že pracujeme s teplým máslem.
Hotové těsto přemístíme na potravinovou fólii nebo pečící papír a vytvarujeme do obdélníku vysokého asi 3 cm. Zabalíme a uložíme na pár hodin odpočinout do lednice, nejlépe do druhého dne.
Tip: Těsto také můžeme i zmrazit. Před pečením je vytáhneme a necháme rozmrazit v lednici.
Troubu rozehřejeme na 180 °C program horní/dolní rošt. Plech vložíme do středu trouby.
Odpočaté, studené těsto rozdělíme na dva přibližně stejné díly. Pomoučíme vál i horní stranu těsta, rozválíme na výšku 0,5 cm, vykrojíme zvolené tvary a přendáme na plech vyložený pečícím papírem s rozestupem cca 3 cm mezi jednotlivými kousky.
Odřezky oprášíme od mouky, rychle spojíme v kompaktní těsto, rozválíme a vytvoříme další sušenky. Pokud by se s těstem špatně pracovalo, můžeme jej opět trochu vychladit. Studené těsto se zpracovává lépe.
Pečeme v předehřáté troubě 10-12 minut, podle toho jak nám peče trouba a také podle toho jak chceme mít sušenky zbarvené. Čím déle pečeme, tím budou mít zlatavější barvu.
Po upečení necháme sušenky ještě 5 minut odležet na plechu (horké sušenky jsou velmi křehké, při předávání by se polámaly) a poté je přendáme vychladnout na připravený talíř. Před podáváním je můžeme lehce pocukrovat, nebo servírovat s domácí marmeládou.
2 Odpovědi
Dobrý den, jak se na sušence/na obr.kulaté/ vytvoří ten vzorek?
Děkuji, Hana Roubalová
Dobrý den paní Hano. Vzor je dělaný embosovaným válečkem.
Pěkný den Eva