Search

Křehké mandlové-máslové sušenky

Jemné, velmi křehké sušenky, plné lahodné máslové a mandlové chuti. Tento recept je tak snadný a nezáludný, že jej hravě zvládnou upéct i děti.
Máslové-mandlové sušenky text

Dělám tyto sušenky pravidelně v průběhu celého roku. Jejich chuť je skutečně velmi delikátní, jsou velmi rychle hotové a nádherně voní. Nejlepší jsou lehce uleželé (nejlépe 2-3 dny), bohužel čekat tak dlouho se nám málo kdy podaří.

Recept na ně je velmi snadný a nezáludný, proto se do jejich výroby mohou zapojit i nejmenší děti. Upřímně, klidně je zvládnou i bez naší asistence.

S těstem se dobře pracuje a je vhodné i pro dekorování embosovaným válečkem. Jedinou změnou při výrobě je, oproti vykrajovaní, že vyválím plát těsta o něco vyšší a dobře jej posypu tenkou vrstvou mouky. Tlakem na váleček se těsto sníží a roztáhne do stran, takže zůstane požadovaných zhruba 5 mm na výšku sušenky. Pak jen záleží jaký tvar sušenky chci mít. Někdy použiji vykrajovátko, jindy těsto jen nakrájím na přibližně stejné obdélníky.

A jako vždy, i v tomto receptu najdete rozpis surovin na těsto z běžné hladké mouky a z bezlepkové směsi.

Máslové-mandlové sušenky text

Suroviny

Pšeničné těsto

  • 170 g hladké mouky
  • 80 g mandlové mouky (mleté mandle)
  • 120 g změklého másla nejlépe 82% tuku
  • 60 g cukru krupice
  • 1 žloutek (malé vejce)
  • 1/4 čajové lžičky mleté vanilky (lze vynechat)

Bezlepkové těsto

  • 170 g bezlepkové směsi Schär Mix C (můžete použít i jinou například Jizerku) ale já mám nejlepší zkušenosti (co se týká chuti i křehkosti upečených sušenek) s touto bezlepkovou směsí
  • 80 g mandlové mouky (mleté mandle)
  • 120 g změklého másla nejlépe 82% tuku
  • 60 g cukru krupice
  • 1 žloutek (malé vejce)
  • 1/4 čajové lžičky mleté vanilky (lze vynechat)

Dále budeme potřebovat

  • plech na pečení, nejlépe dva
  • pečící papír
  • mouku na podsypání těsta
  • vykrajovátka nebo embosovaný váleček

Výroba těsta a pečení sušenek

Odvážíme všechny sypké suroviny a změklé máslo (máslo, které necháme stát při pokojové teplotě nejméně 1 hodinu).

Ve větší míse třeme máslo s cukrem vařečkou asi minutu, pouze třeme – nešleháme. Přidáme žloutek a dobře jej zapracujeme mícháním. Na tuto směs nasypeme mandlovou mouku, mouku, vanilkový prášek a mícháme do spojení surovin. Pracujeme rychle, ke konci je lepší těsto dotáhnout rukama. Pokud těsto začne lepit, nenecháme se tím zaskočit a nebudeme přidávat mouku. Je to proto, že pracujeme s teplým máslem.

Hotové těsto přemístíme na potravinovou fólii nebo pečící papír a vytvarujeme do obdélníku vysokého asi 3 cm. Zabalíme a uložíme na pár hodin odpočinout do lednice, nejlépe do druhého dne.

Tip: Těsto také můžeme i zmrazit. Před pečením je vytáhneme a necháme rozmrazit v lednici.

Troubu rozehřejeme na 180 °C program horní/dolní rošt. Plech vložíme do středu trouby.

Odpočaté, studené těsto rozdělíme na dva přibližně stejné díly. Pomoučíme vál i horní stranu těsta, rozválíme na výšku 0,5 cm, vykrojíme zvolené tvary a přendáme na plech vyložený pečícím papírem s rozestupem cca 3 cm mezi jednotlivými kousky.

vykrajování sušenek tvořítkem
vykrajování sušenek válečkem

Odřezky oprášíme od mouky, rychle spojíme v kompaktní těsto, rozválíme a vytvoříme další sušenky. Pokud by se s těstem špatně pracovalo, můžeme jej opět trochu vychladit. Studené těsto se zpracovává lépe.

Pečeme v předehřáté troubě 10-12 minut, podle toho jak nám peče trouba a také podle toho jak chceme mít sušenky zbarvené. Čím déle pečeme, tím budou mít zlatavější barvu.

Po upečení necháme sušenky ještě 5 minut odležet na plechu (horké sušenky jsou velmi křehké, při předávání by se polámaly) a poté je přendáme vychladnout na připravený talíř. Před podáváním je můžeme lehce pocukrovat, nebo servírovat s domácí marmeládou.

Máslové-mandlové sušenky závěr
Eva

Eva

Pečeme s láskou

2 Odpovědi

  1. Dobrý den, jak se na sušence/na obr.kulaté/ vytvoří ten vzorek?
    Děkuji, Hana Roubalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *