Křehký koláč s krémem ze sýru Philadelphia a jablky

Strouhané křehké těsto s jemnou karamelovou chutí plněné vanilkovým krémem ze sýru Philadelphia a jablky lehce ochucenými skořicí a ořechy
Křehký koláč s philadelphií a jablky pilot1

Křehký koláč s jablky k podzimu patří, stejně jako padající listí.

Každý rok jej peču tak dlouho, dokud se nám nepřejí, nebo nedojdou jablka.

Pokaždé jej dělám samozřejmě jinak, ale tento mám obzvlášť ráda.

Je lehčí na přípravu, křehké těsto se místo rozvalování strouhá. Tím se ušetří spoustu času. Také postup výroby těsta nemusí být úplně striktně dodržen a klidně jej můžeme udělat v robotu.

Zato náplň koláče je propracovanější. A protože ráda vrstvím různé chutě, tak se skládá ze dvou částí. Tím má každá svůj prostor vyniknout a ve výsledku vytvořit jedinečný lahodný celek.

Jedna náplň je ze sýru Philadelphia ochucená vanilkou.

Druhá ze strouhaných jablek s ořechy a skořicí.

Také těsto má odlišnou chuť než je obvyklé. Je lehce karamelová ( při jeho výrobě používám třtinový cukr) a nádherně se vyjímá vedle vanilky i skořice.

Křehký koláč s philadelphií a jablky pilot2

V receptu najdete suroviny na výrobu těsta z mouky pšeničné i bezlepkové, abyste mohli upéct koláč podle svých preferencí.

Na výrobu koláče potřebujeme tyto suroviny

Těsto z hladké mouky

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 125 g másla
  • 30 g smetany
  • špetka soli

Těsto z bezlepkové mouky

  • 250 g bezlepkové mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 125 g másla
  • 40 g smetany
  • špetka soli

Tip: Na výrobu křehkého bezlepkového těsta používám směs MixC od výrobce Schär

Sýrová náplň

  • 500 g sýru Philadelphia (nebo jiný sýr podobného tipu)
  • 2 vajíčka velikost M
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 g mleté vanilky (nebo jeden vanilkový cukr)
  • 1,5 zarovnané čajové lžičky kukuřičného škrobu

Jablečná náplň

  • 3-4 velká jablka nastrouhaná nahrubo
  • 2 polévkové lžíce drcených ořechů
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 zarovnaná čajová lžička skořice

Dále budeme potřebovat

koláčovou formu o průměru 30 cm
máslo na vytření formy

Postup výroby

Výroba těsta s pomocí kuchyňského robotu

Všechny sypké suroviny odměříme a nasypeme do mísy od robotu.

Odvážené máslo nakrájíme na kostičky asi centimetr velké. Přidáme k sypkým surovinám.

Rozklepneme vejce. Žloutek vhodíme do mísy. Bílek lehce rozšleháme vidličkou a odložíme na mašlování předpečeného těsta.

Do mísy přidáme špetku soli a odměřenou smetanu. Robotem zpracujeme na hladké těsto.

Protože budeme těsto strouhat, nemusíme být až tak opatrní, jako u křehkého těsta, které rozvalujeme. Ale i tady platí, že musíme pracovat rychle a krátce, abychom udrželi máslo co nejvíce studené.

Mísu umístíme na robot. K míchání použijeme „K“ metlu. Robot zapneme nejdříve na rychlostní stupeň 2. Když nám v míse vzniká drobenka zvedneme otáčky na stupeň 3. V momentě, kdy se všechny suroviny spojí v kompaktní těsto, vypneme robot. Tento moment je opravdu důležité dobře pohlídat.

Pokud bychom pracovali déle, máslo by se začalo nešlehávat. Při předpečení by nastrouhané těsto sklouzlo z boků formy, a těsto by se rozteklo. Ztratilo by svoji pevnost a lámalo by se.

Z vypracovaného těsta vytvoříme válec, který rozkrojíme na dvě části v poměru 2:1. Zabalíme a dáme na 20 minut do mrazáku. Těsto si odpočine a namrazené se lépe strouhá.

Výroba těsta ručně

Do větší mísy s širokým okrajem odvážíme všechny sypké suroviny na těsto.

Máslo nakrájíme na kostičky veliké asi centimetr přidáme do mísy.

Rozklepneme vejce. Bílek lehce rozšleháme vidličkou a odložíme na pozdější mašlování předpečeného těsta a žloutek vhodíme do mísy.

Nejdříve prsty vytvoříme drobenku. Pak přidáme smetanu a hnětením zpracujeme na hladké těsto.

Pracujeme rychle, abychom máslo moc nezahřáli a nerozpustili.

Z vypracovaného těsta vytvoříme válec, který rozkrojíme na dvě části v poměru 2:1. Zabalíme a dáme na 20 minut do mrazáku. Těsto si odpočine a namrazené se lépe strouhá.

Křehký koláč s philadelphií a jablky příprava těsta
Křehký koláč s philadelphiíí a jablky hotové těsto

Tip: Těsto si můžeme připravit dopředu. Vynecháme namrazování. V lednici vydrží čerstvé 3 dny.

Než se těsto vychladí, rozehřejeme troubu na 190 °C a koláčovou formu důkladně vymažeme máslem.

Očistíme a nastrouháme jablka. Rukou vytlačíme šťávu a slijeme, přidáme cukr, ořechy a skořici. Promícháme.

Křehký koláč s philadelphií a jablky jablka

Těsto vytáhneme z mrazáku. Menší díl těsta uložíme do lednice. Větší díl těsta nastrouháme. Rovnoměrně rozprostřeme na dno a boky formy. Lehce přitlačíme.

Křehký koláč a philadelphií a jablky strouhání těsta
Křehký koláč s philadelphií a jablky utlačení strouhaného těsta ve formě

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut. Vytáhneme z trouby a ihned potřeme mírně rozšlehaným bílkem. Vytvoříme tím ochrannou vrstvu proti prosáknutí náplně do těsta. Necháme vychladnout.

Křehký koláč s philadellphií a jablky předpečené namašlované těsto

Troubu necháme zapnutou, jen snížíme teplotu. Koláč se dopéká na 180 °C.

Než těsto zchladne, tak si připravíme sýrový krém.

Můžeme použít robot, nebo ruční mixér.
Do mísy vyklopíme sýr, přidáme cukr a mletou vanilku. Vypracujeme hladkou hmotu, do které postupně, jedno po druhém, zapracujeme vejce. Vejce nenašleháme, pouze je důkladně propojíme se sýrem. Krátce vmícháme kukuřičný škrob.
Nalijeme na vychladnuté těsto a rovnoměrně pokryjeme jablečnou náplní.

Na náplně nastrouháme poslední díl těsta. Nepřitlačujeme, jen upravíme, aby bylo rovnoměrně rozloženo po celé ploše.

Křehký koláč s philadelphií a jablky – krém a jablka
Křehký koláč s philadelphií a jablky druhá vrstva těsta

Vložíme do trouby a pečeme 45 minut.

Necháme vychladnout, pocukrujeme a servírujeme.

Křehký koláč s philadelphií a jablky pilot
Křehký koláč s philadelphií a jablky

Potěšení z pečení a dobrou chuť

Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.