Search

Maková bábovka

Maková bábovka úvod

Mák se u nás těší velké oblibě. Myslím že si ani neuvědomujeme jak moc mák používáme, jednoduše proto, že jsme na něj zvyklí od dětství. I přesto že mák ve většině případů musí projít poměrně náročným zpracováním, které počíná mletím a končí vařením než z něj můžeme upéct, je v české kuchyni součástí mnoha sladkých receptů.

Mohla bych Vám vyjmenovat tucet sladkých jídel které si bez máku nedokážeme představit. Začít můžu například tím nejjednodušším, mletým mákem smíchaným s cukrem jako posypka na kynuté i bramborové knedlíky a skončit makovou náplní do buchet, svatebních koláčků nebo tradičních moravských frgálů.

Pokud máte chuť na něco makového, a nechce se Vám zrovna péct kynuté koláče, můžete si jej dopřát třeba v této bábovce.

Recept je na přípravu velmi jednoduchý. Tuk i tekutiny v něm zastupuje smetana na šlehání a ta se bezpečně postará aby byla bábovka pěkně vláčná i několik dní. Výrazně sníží její kalorickou hodnotu a jako bonus zajistí že příprava těsta není tak náročná jako například u třené bábovky.

Maková bábovka

Suroviny na těsto z pšeničné mouky

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g mletého máku
  • 150 g cukru krupice + 2 polévkové lžíce na našlehání bílků
  • 4 velké vajíčka
  • 250 ml smetany na šlehání 31 %
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 g nesířených hrozinek (nebo podle chuti)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo rumu
  • špetka soli (zhruba tolik, kolik nabereme mezi palec a ukazováček)

Suroviny na těsto z bezlepkové mouky

  • 200 g bezlepkové mouky (já používám Doves farm self raising nebo Schär MixC )
  • 100 g mletého máku
  • 150 g cukru krupice + 2 polévkové lžíce na našlehání bílků
  • 4 vajíčka velikost L
  • 250 ml smetany na šlehání 31 %
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 g nesířených hrozinek (nebo podle chuti)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo rumu
  • špetka soli (zhruba tolik, kolik nabereme mezi palec a ukazováček)

Čokoládová poleva

  • 150 g bíle čokolády
  • 80 ml smetany na šlehání 31 %

Dále budeme potřebovat

  • formu na bábovku objem 1,8 – 2 l
  • máslo a polohrubou mouku na vymazání a vysypání formy (pokud pečeme bezlepkovou bábovku můžeme na vysypání formy použít polohrubou kukuřičnou mouku, já však raději vysypávám moukou mandlovou, má neutrální chuť)

Postup výroby těsta

Vajíčka a smetanu vytáhneme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu. Hrozinky dáme do hrnku, zalijeme vlažnou vodou a necháme je namáčet. Pokud nebudeme bábovku servírovat dětem můžeme hrozinky namáčet v rumu.

Troubu rozehřejeme na 165 °C.

Nejspíš se teď ptáte proč tak nízký stupeň pečení? Forma na bábovku je vysoká a těsta je hodně. Při pečení na 180 °C se rychle uzavře horní vrstva těsta. Uvnitř je však syrové, pečením nabývá na objemu a tlačí se vzhůru. Horní upečená vrstva praskne, syrové těsto se protlačí ven, upeče se a nerovný povrch je na světě. Pokud budeme péct na nižší stupně a déle, těsto bude kynout pomaleji, bude mít čas pro rovnoměrné stoupání a propečení, vrchní vrstva se uzavře později. Nedojde k jejímu protržení a vylití spodního těsta nad ni. Vrchní strana bábovky zůstane rovná.

Formu na bábovku důkladně vymažeme máslem, dáme si pozor aby nezůstalo nikde ani kousek suchého místa, hlavně v záhybech a ornamentálních tvarech formy. Těsto se při pečení na nevymazané místa přilepí, bábovka se pak při vyklápění z formy trhá a nebo nejde vyklopit vůbec. Vymazanou formu vysypeme polohrubou moukou a přebytečnou mouku vyklepneme z formy ven.

Nameleme mák. Do mísy odvážíme mouku, přidáme mletý mák a prášek do pečiva. Vše promícháme.

Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáváme do větší mísy.

Do bílků dáme špetku soli a šleháme na nejnižší obrátky ručním mixérem. Když začnou zvětšovat objem přidáme dvě polévkové lžíce cukru krupice a vyšleháme do pevného sněhu.

Maková bábovka suroviny

Do žloutků nasypeme odvážený cukr a šleháme do nadýchané pěny. Trvá to asi sedm až deset minut. Záleží hodně na čerstvosti vajíček. Pokud máme čerstvá vajíčka musíme šlehat déle protože jsou pevnější.

Maková bábovka surovinya našlehané žloutky

Do žloutkové pěny nalijeme vanilkový extrakt (rum), třetinu šlehačky a přisypeme třetinu mouky smíchané s mákem a práškem do pečiva. Ručním mixérem na nejnižší otáčky zapracujeme. Se zbylou šlehačkou a moukou postup opakujeme. Tak vypracujeme hutné hladké těsto.

Maková bábovka spojení bílků a těsta

Do takto připraveného těsta přidáme vyšlehaný sníh a zapracujeme.
Sníh zapracujeme ručně metodou zvanou překládání. Jen tak nepřijdeme o vzduchové bublinky které jsme šleháním bílků pracně vytvořili. To znamená že sníh s těstem nemícháme, ale opatrně převracíme – těsto podebereme ode dna mísy vařečkou (stěrkou) a překlopíme ho přes sníh. Pro urychlení a rovnoměrné zapracování můžeme po každém překlopení mísu otočit proti směru hodinových ručiček o patnáct stupňů. Pracujeme pouze do propojení těsta a sněhu.

Hrozinky scedíme, posypeme lžičkou hladké (polohrubé) mouky a promícháme. Mouka zabrání propadnutí hrozinek na dno formy. Zlehka je zamícháme do hotového těsta.

Maková bábovka hotové těsto
Maková bábovka přidání hrozinek

Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct.

Pečeme 45 – 50 minut. Záleží na tvaru formy a na tom jak Vám peče trouba. Propečení vyzkoušíme špejlí. Pokud je po vytažení čistá, nebo jsou-li na ní jen drobečky těsta máme hotovo. V opačném případě pečeme dál. Propečení kontrolujeme po dvou minutách, abychom bábovku zbytečně nevysušili.
Po upečení vypneme troubu a bábovku necháme v otevřené troubě ještě asi 2 minuty odpočívat.
Vytáhneme z trouby, vyklopíme z formy na připravený podnos nebo talíř a necháme vychladnout.

Maková bábovka ve formě
Maková bábovka upečená
Maková bábovka vyklopení z formy

Poleva z bílé čokolády

Bílou čokoládu nakrájíme na malé kousky (pokud máme použijeme čokoládové pecičky). Smetanu svaříme a vařící nalijeme na čokoládu. Mícháme stěrkou tak dlouho až se čokoláda rozpustí. Necháme vychladnout. Občas promícháme. Čokoládu nalijeme na studenou bábovku teprve tehdy až začne lehce tuhnout. Pokud nalijeme dříve, tak se neudrží a steče dolů. Můžeme dozdobit podle vlastní fantazie. Já použila drcené pistáciové oříšky a lionyzované maliny.

Maková bábovka nenakrojená
makova-babovka-detail
Maková bábovka nakrojená
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *