Mechové cupcakes

Mechové cupcakes jsou vzhledově velmi krásné. Jejich chuť je delikátní, jemná a vyvážená, a to i přesto, že hlavní složkou těsta je špenát. Tady asi zajásáte (nebo taky ne). Tyto cupcakes bych zařadila do kategorie zdravých dezertů.
mechove cupcake kosicky

Tyto cupcakes jsou vzhledově velmi krásné. Jejich chuť je delikátní, jemná a vyvážená, a to i přesto, že hlavní složkou těsta je špenát. Tady asi zajásáte (nebo taky ne). Tyto cupcakes bych zařadila do kategorie zdravých dezertů. Špenátu je v nich opravdu hodně a cukru málo. Úplně nejlepší je, pokud máte vlastní mladý špenát ze zahrádky. Pokud ne, doporučuji koupit baby špenát.

Dětem se líbí nezvyklá barva cupcakes. Pramálo je zajímá, odkud se vzala a tak s chutí sní zeleninu, kterou většinou nechtějí. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že pokud mají na výběr z několika dezertů, většinou sáhnou nejdříve po mechovém cupcake.

Původní recept byl určený pro dort. Asi Vás překvapí množství surovin na výrobu těsta, které uvádím v receptu. Je to proto, že potřebujeme upéct šest těstíček navíc, abychom je mohli rozmixovat a použít na finální úpravu osmnácti dortíků. Pokud nepotřebujete tak velké množství cupcakes, stačí vyrobit těsto z poloviční dávky (vejce nemusíte půlit, dejte 2 ks menší velikosti, nebo jedno větší a jeden žloutek). Na dokončení a dekoraci potřebujete rozmixovat tři upečené těsta. Budete mít tedy devět mechových cupcakes.

Na výrobu těchto cupcakes je lepší použít košíčky vysoké čtyři centimetry. Dezert je větší, vyšší a symetrický. Vznikne větší plocha, kterou můžete ozdobit ovocem a jedlými květy.

Suroviny na výrobu těsta uvádím nejdříve pro dezert z běžné mouky. Kurzívou jsou napsány suroviny pro výrobu bezlepkového těsta. Tak můžete zvolit, těsto podle svých potřeb a preferencí. Postup výroby těsta je stejný.

V receptu jsem použila kombinaci čokoládového a vanilkového krému. Čokoládový krém se vaří a musí se nechat odležet do druhého dne. Připravuji si jej den dopředu, často ve větším množství. Co nepoužiji, tak zamrazím. Takto uchovaný vydrží i měsíc bez ztráty kvality a chuti. Pokud nemáte dostatek času na jeho výrobu, nevadí. Cupcakes jsou výborné, i když na jejich dokončení použijete jen vanilkový krém.

mechove cupcake kosicky zelena

Množství 24 ks košíčků, výška 4 cm

Suroviny

Těsto z pšeničné mouky
450 g čerstvého špenátu
310 g hladké mouky
3 vejce velikost M
180 g cukru krupice
175 ml oleje (rostlinný)
1 kypřící prášek
kůra z ½ bio citronu (nebo 2 kapky citronového oleje Just)
18 ks malin
36 ks borůvek

Těsto bezlepkové
450 g čerstvého špenátu
230 g mouky Doves farm self raising
80 g rýžové mouky
3 vejce velikost L
180 g cukru krupice
180 g oleje (rostlinný)
1 kypřící prášek
kůra z ½ bio citronu (nebo 2 kapky citronového oleje Just)
18 ks malin
36 ks borůvek

Krém jemný vanilkový
250 g smetany ke šlehání 31%
500 g mascarpone
120 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
1 g vanilkového pudru

Krém čokoládový
200 g smetany ke šlehání 40%
110 g kvalitní čokolády (např. Callebaut Power 41)
30 g másla
50 g třtinového cukru
100 g smetany ke šlehání 40% na dokončení krému

Postup výroby těsta

Vajíčka musí být v pokojové teplotě, proto je vytáhneme z lednice cca 30 minut před použitím. Toto pravidlo platí obecně o všech surovinách, ze kterých pečeme těsto.

Nejdříve umyjeme špenát a necháme ho okapat, rukou dobře vytlačíme přebytečnou vodu. Špenát přebereme a odstraníme povadlé lístky. Takto připravený rozmixujeme v mixéru do hladka. Voda, která se uvolní mixováním je součástí těsta.

Připravíme si formu na cupcake a vyložíme ji papírovými košíčky.
Troubu rozehřejeme na 180 °C program horký vzduch.

Do mísy dáme vajíčka s cukrem a šleháme ručním šlehačem do hladké, světlé, nadýchané pěny. Začneme nejdříve na nejnižších obrátkách a postupně zvýšíme výkon mixéru. Tento krok je důležitý. Pokud nevyšleháme dostatečně, těsto při pečení málo vykyne. Trvá to asi 5 – 8 minut, podle velikosti vajíček a výkonu ručního šlehače.

Do takto připravené směsi za stálého šlehání přiléváme po troškách olej.
Přidáme špenát i s vodou, která se uvolní během mixování, citronovou kůru a krátce prošleháme.

Do připravené mouky promícháme prášek do pečiva. Po částech (nejméně na třikrát) nasypeme do vajíčkové pěny a na pomalé otáčky lehce zapracujeme.

Těstem naplníme připravené košíčky. Plníme 1 až 1,5 cm pod okraj. Do středu 18 kusů naplněných košíčků vložíme umyté a okapané ovoce. 6 ks necháme bez ovoce, budeme je mixovat. Ovoce by hmotu určenou k posypání krému zkazilo. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Doba pečení je 20 až 23 minut. Záleží na množství naplněného těsta. Jestli je těsto upečené, zjistíme zapíchnutím špejle. Když zůstane čistá je hotovo. V opačném případě pečeme dál. Bude stačit již jen minuta nebo dvě. Upečené těsto necháme vychladnout.

Tip: pro plnění můžeme použít zmrzlinovou naběračku. Pomůže nám odměřit těsto a cupcakes budou mít stejnou velikost.

mechove-cupcake-2
mechove-cupcake-1

Po vychladnutí 6 ks těsta rozmixujeme v mixéru a odložíme stranou. Použijeme je na dokončení cupcakes.

mechový cupcake rozemleté testo

Postup výroby krémů

Čokoládový krém
Šlehačku nalijeme do malého hrnce a přidáme cukr. Za stálého míchání přivedeme opatrně k varu. Snížíme plamen a vaříme asi minutu. Odstavíme, vmícháme máslo. Čokoládu si odvážíme do vyšší nádoby. Svařenou šlehačku s máslem nalijeme na připravenou čokoládu a dobře promícháme. Nakonec vymícháme tyčovým mixérem. Na povrch položíme potravinářskou fólii a uhladíme, aby dobře doléhala. Až čokoládový základ zchladne na pokojovou teplotu, uložíme jej na 24 hodin do lednice.

Připravenou směs přendáme do mísy, ve které budeme šlehat krém. Odměříme 100g šlehačky a vmícháme ji do čokoládového základu krému.

Vyšleháme velmi opatrně ručním mixerem. Použijeme pouze nejnižší otáčky a stále kontrolujeme hustotu krému. Že se blížíme ke správné konzistenci poznáme podle vlnek, které se tvoří za metličkami mixéru. Krém uložíme do lednice a připravíme jemný vanilkový krém.

Jemný vanilkový krém
Mascarpone vyklopíme do větší mísy a rozšleháme s cukrem a mletou vanilkou. Přilijeme šlehačku a opatrně šleháme, aby jsme krém nepřešlehali. V průběhu šlehání je dobré kontrolovat tuhost krému. Správně vyšlehaný krém tvoří pevné tuhé špičky.

Dokončení cupcakes

Nejdříve dortíky potřeme trochou jahodové marmelády.
Na ni, nejlépe na střed, umístíme kopeček čokoládového krému. Výborně se k tomu hodí opět zmrzlinová naběračka. Ale stačí i obyčejná lžíce. Krém z mascarpone a šlehačky na dortíky klademe přes čokoládový krém, tak, aby byl obalen ze všech stran. Můžeme použít opět zmrzlinovou naběračku, nebo krém naplníme do cukrářského sáčku. Nerovnosti uhladíme jídelním nožem. Posypeme rozemletým těstem. Ozdobíme květy a ovocem.

mechove-cupcake-6
mechove-cupcake-3

Mechový cupcake poslední foto článku
Eva

Eva

Pečeme s láskou

2 Odpovědi

    1. Dobrý den paní Dvorská, omlouvám se že odpovídám se zpožděním. Vanilkový pudr je mletá vanilka.
      Pěkný den Eva

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.