Mechový dort

Mechový dort - jednoduchý a přitom elegantní v krásné zelené barvě, lahodný ve vyvážené chuti a neskutečně vláčný díky špenátu v těstě
Mechový dort hlavní

Upéct osvědčenou klasiku nebo mechový dort je stále ještě pro mnohé tak trochu těžké rozhodování. Představa že základní surovinou je špenát, obzvláště pak u mužů, vyvolává pochybovačné kroucení hlavou „Jak toto může chutnat?“ Tímto se vůbec nenechte odradit. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že i když se pánové jen velmi těžko odhodlávají k prvnímu soustu, tak mi zcela podle očekávání pokaždé vrací prázdný talířek.

U dětí se setkáte s neskrývaným nadšením hned když dort postavíte na stůl. Rozhodně se nebudou zajímat odkud se ta fantastická barva vzala a určitě budou chtít přidat.

Je to tak, špenát v těstu není vůbec cítit a právě díky němu je krásně vláčné. Lehký vanilkový krém z mascarpone ještě umocní lahodnou jemnou chuť tohoto nádherně zbarveného dortu.

Já osobně mám nejraději dort z čerstvého mladého špenátu. Jednak mám kontrolu nad kvalitou a také proto, že dort z čerstvého špenátu má krásnou výraznou a jasnou barvu. Proto v receptu u rozpisu surovin najdete právě ten.

Dort můžete upéct i ze zmrazeného špenátu, jen doporučuji vybírat pečlivě jaký druh koupíte. Z mraženého špenátu je dort tmavší, chuťově však stejně dobrý. Množství potřebné na výrobu korpusu se trochu liší, pokud budete chtít upéct dort z mraženého špenátu budete potřebovat 300 g, které necháte rozmrazit na plátýnku v sítku. Voda, která vznikla zmrazením špenátu, do těsta nepatří.

Ať již se rozhodnete jakkoliv, jsem si jistá že Váš mechový dort bude králem každé oslavy nebo párty, na kterou jej upečete.

Mechový dort

Suroviny na pšeničné těsto

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 310 g hladké mouky
  • 3 vejce velikost M
  • 180 g cukru krupice
  • 175 ml oleje (rostlinný)
  • 1 kypřící prášek 
  • kůra z ½ bio citronu
  • jedna polévková lžíce citrónové šťávy

Suroviny na bezlepkové těsto

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 250 g mouky Doves farm self raising
  • 60 g rýžové mouky
  • 3 vejce velikost L
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g oleje (rostlinný)
  • 1 kypřící prášek
  • kůra z ½ bio citronu
  • jedna polévková lžíce citrónové šťávy

Suroviny na krém

  • 400 g smetany ke šlehání 31%
  • 500 g mascarpone
  • 170 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • 1 g mleté vanilky

Dále budeme potřebovat

  • dortovou formu průměr 20 cm
  • pečící papír
  • máslo na vymazání formy
  • ovoce na ozdobu

Příprava

Vajíčka musí být v pokojové teplotě, proto je vytáhneme z lednice cca 30 minut před použitím. Toto pravidlo platí obecně o všech surovinách ze kterých pečeme dortové těsto. 

Mechový dort suroviny těsto

Špenát umyjeme a necháme okapat, rukou vytlačíme přebytečnou vodu, špenát přebereme a odstraníme povadlé lístky. Všechny lístky špenátu dáme na hromadu a několikrát posekáme nožem. Nemusíme dodržovat přesnou velikost, jde o to že potřebujeme zmenšit velikost lístků. Celé lístky špenátu se špatně mixují, tím že špenátové lístky zmenšíme si celý proces urychlíme a zjednodušíme.

Takto upravený špenát rozmixujeme na hladkou kaši.

Z pečícího papíru vystřihneme kruh stejně velký jako dno formy. Ze zbytku papíru ustřihneme dva pásy o něco vyšší než je bok formy. Není třeba aby byl pás na boku formy z jednoho kusu, proto se na něj perfektně hodí zbylý papír ze kterého jsme vystřihli kruh na dno formy.

Dortovou formu lehce vymažeme máslem, nemusíme vymazat každé místečko, potřebujeme jen přichytit pečící papír aby se nehýbal když budeme do formy lít těsto. Na dno formy dáme připravený kruh, uhladíme a opět lehce, tentokrát důkladně po celé ploše, pomažeme máslem. Vystřižené pásy pečícího papíru odměříme, zkrátíme na potřebnou délku a přitiskneme na bok formy. Pokud v některých místech odstávají, tak je pomažeme máslem a spojíme. Papír na bocích formy nemusíme mazat máslem.

Připravíme a odvážíme všechny další suroviny potřebné na výrobu korpusu.

Troubu zapneme na 170 °C program horní/dolní rošt a necháme rozehřát.

Výroba a pečení těsta

Do mísy rozklepneme vajíčka, přisypeme cukr a šleháme ručním mixérem tak dlouho dokud nevnikne světlá nadýchaná hmota. Začneme nejdříve na nejnižších obrátkách a postupně zvýšíme výkon mixéru. Na začátku šlehání bude mít hmota barvu žloutků, musíme šlehat tak dlouho až bude úplně světlá a dvojnásobně zvětší objem. Trvá to asi 5 – 8 minut, podle velikosti vajíček a výkonu ručního šlehače. 

Mechový dort výroba těsta1

Do takto připravené směsi za stálého šlehání (ruční šlehač zapnutý na střední otáčky) přiléváme po troškách olej. Na závěr, když jsme již přidali celý olej, ještě jednou důkladně prošleháme.

Přidáme rozmixovaný špenát, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a krátce prošleháme.

Mechový dort výroba těsta2

Do mouky promícháme prášek do pečiva a po částech, nejméně na třikrát, zapracujeme do připraveného základu těsta. Můžeme zapracovat mixérem (zapnutým na nejnižší otáčky), nebo ručně.

Mechový dort výroba těsta3

Hotové těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct. Pečeme 45 – 50 minut. Jestli je těsto upečené zjistíme pomocí špejle. Je-li špejle po vytažení čistá tak vypneme troubu, pootevřeme dvířka asi na 3 centimetry a necháme těsto ještě pět minut v teple. Pak vytáhneme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Ještě teplé těsto vyklopíme z formy na mřížku, nebo podložku a jemným tahem odstraníme pečící papír.

Pokud na špejli ulpí tekuté těsto musíme ještě péct. Po pěti minutách kontrolujeme propečení těsta. Nepečeme zbytečně dlouho. Těsto by bylo vysušené.

Výroba krému

Mascarpone vyklopíme do větší mísy, přidáme cukr, mletou vanilku a rozmícháme. Přilijeme šlehačku, promícháme a šleháme ručním mixérem nastaveným na nejnižší otáčky. Když se mascarpone spojí se šlehačkou můžeme zvýšit rychlost šlehače na střední výkon a šleháme tak dlouho až bude krém tuhý. Správně vyšlehaný krém tvoří pevné špičky které nespadnou. Když jej nabereme na lžíci a tu nakloníme, tak krém nesklouzne.

Mechový dort krém suroviny
Mechový dort hotový krém

Vyšlehání krému touto rychlostí bude trvat 5 – 10 minut, záleží na množství surovin a výkonu ručního mixéru. V průběhu šlehání budeme tuhost krému průběžně kontrolovat a ke konci dáme pozor, abychom krém nepřešlehali. Přešlehaný krém se buď srazí a jsou v něm hrudky, a nebo nadobro ztratí pevnost a teče.

Sestavení dortu

Vychladlý korpus rozkrojíme na dva stejně vysoké pláty a třetí (horní strana dortu) o trochu užší. Horní plát dáme stranou, z něj budou drobečky na posypání dortu.

Mechový dort prokroje

Na připravený podnos nebo talíř (pokud máme tak dortový papír a cukrářský kruh) umístíme spodní plát korpusu, dáme na něj o něco menší polovinu krému a přikryjeme středovým plátem korpusu . Na něj navrstvíme pstejné množství krému jako na předchozí plát a zbylým krémem pomažeme boky. Pokud chceme, můžeme okraje krému uhladit do oblouku směrem do středu dortu.

Mechový dort dokončení1
Mechový dort dokončení2
Mechový dort dokončení3

Tip: Při sestavování dortu používám dortovou papírovou podložku upravenou na stejnou velikost jako má upečený korpus, usnadňuje přenášení hotového dortu z pracovní plochy na podnos

Zbylý horní plátu korpusu rozdrobíme rukama na malé drobečky. Vybíráme těsto z vnitřku a horní upečenou část nepoužíváme. Není tak pěkně zelená jako vnitřek upečeného těsta.

Připravenými drobečky posypeme krém z vrchu a nešetříme jimi, krém musí být zakrytý asi 3 – 4 milimetrovou vrstvou.

Zbylé drobečky nasypeme na podložku okolo celého dortu a kuchyňským nožem je zezdola nahoru nanášíme na bok dortu tak dlouho, dokud i on není perfektně pokrytý.

Mechový dort dokončení4
Mechový dort dokončení5

Hotový dort ozdobíme podle vlastní fantazie. Na ozdobení se hodí ovoce, jedlé květy, nebo i marcipánové figurky ve tvaru hříbků a lesních zvířátek.

Mechový dort hlavní
Mechový dort závěr
mechovy-dort-zaver4-1
Mechový dort závěr3
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.