Mechový dort

Mechový dort - jednoduchý a přitom elegantní v krásné zelené barvě, lahodný ve vyvážené chuti a neskutečně vláčný díky špenátu v těstě
Mechový dort hlavní

Upéct osvědčenou klasiku nebo mechový dort je stále ještě pro mnohé tak trochu těžké rozhodování. Představa že základní surovinou je špenát, obzvláště pak u mužů, vyvolává pochybovačné kroucení hlavou „Jak toto může chutnat?“ Tímto se vůbec nenechte odradit. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že i když se pánové jen velmi těžko odhodlávají k prvnímu soustu, tak mi zcela podle očekávání pokaždé vrací prázdný talířek.

U dětí se setkáte s neskrývaným nadšením hned když dort postavíte na stůl. Rozhodně se nebudou zajímat odkud se ta fantastická barva vzala a určitě budou chtít přidat.

Je to tak, špenát v těstu není vůbec cítit a právě díky němu je krásně vláčné. Lehký vanilkový krém z mascarpone ještě umocní lahodnou jemnou chuť tohoto nádherně zbarveného dortu.

Já osobně mám nejraději dort z čerstvého mladého špenátu. Jednak mám kontrolu nad kvalitou a také proto, že dort z čerstvého špenátu má krásnou výraznou a jasnou barvu. Proto v receptu u rozpisu surovin najdete právě ten.

Dort můžete upéct i ze zmrazeného špenátu, jen doporučuji vybírat pečlivě jaký druh koupíte. Z mraženého špenátu je dort tmavší, chuťově však stejně dobrý. Množství potřebné na výrobu korpusu se trochu liší, pokud budete chtít upéct dort z mraženého špenátu budete potřebovat 300 g, které necháte rozmrazit na plátýnku v sítku. Voda, která vznikla zmrazením špenátu, do těsta nepatří.

Ať již se rozhodnete jakkoliv, jsem si jistá že Váš mechový dort bude králem každé oslavy nebo párty, na kterou jej upečete.

Mechový dort

Suroviny na pšeničné těsto

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 310 g hladké mouky
  • 3 vejce velikost M
  • 180 g cukru krupice
  • 175 ml oleje (rostlinný)
  • 1 kypřící prášek 
  • kůra z ½ bio citronu
  • jedna polévková lžíce citrónové šťávy

Suroviny na bezlepkové těsto

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 250 g mouky Doves farm self raising
  • 60 g rýžové mouky
  • 3 vejce velikost L
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g oleje (rostlinný)
  • 1 kypřící prášek
  • kůra z ½ bio citronu
  • jedna polévková lžíce citrónové šťávy

Suroviny na krém

  • 400 g smetany ke šlehání 31%
  • 500 g mascarpone
  • 170 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • 1 g mleté vanilky

Dále budeme potřebovat

  • dortovou formu průměr 20 cm
  • pečící papír
  • máslo na vymazání formy
  • ovoce na ozdobu

Příprava

Vajíčka musí být v pokojové teplotě, proto je vytáhneme z lednice cca 30 minut před použitím. Toto pravidlo platí obecně o všech surovinách ze kterých pečeme dortové těsto. 

Mechový dort suroviny těsto

Špenát umyjeme a necháme okapat, rukou vytlačíme přebytečnou vodu, špenát přebereme a odstraníme povadlé lístky. Všechny lístky špenátu dáme na hromadu a několikrát posekáme nožem. Nemusíme dodržovat přesnou velikost, jde o to že potřebujeme zmenšit velikost lístků. Celé lístky špenátu se špatně mixují, tím že špenátové lístky zmenšíme si celý proces urychlíme a zjednodušíme.

Takto upravený špenát rozmixujeme na hladkou kaši.

Tip: Špenát se bude lépe mixovat po částech. Do mixéru dáme zhruba 1/4 pokrájeného špenátu, přidáme zhruba 1/4 odváženého oleje a rozmixujeme na hladkou kaši. Do této kaše postupně přidáme a rozmixujeme další části špenátu.

Z pečícího papíru vystřihneme kruh stejně velký jako dno formy. Ze zbytku papíru ustřihneme dva pásy o něco vyšší než je bok formy. Není třeba aby byl pás na boku formy z jednoho kusu, proto se na něj perfektně hodí zbylý papír ze kterého jsme vystřihli kruh na dno formy.

Dortovou formu lehce vymažeme máslem, nemusíme vymazat každé místečko, potřebujeme jen přichytit pečící papír aby se nehýbal když budeme do formy lít těsto. Na dno formy dáme připravený kruh, uhladíme a opět lehce, tentokrát důkladně po celé ploše, pomažeme máslem. Vystřižené pásy pečícího papíru odměříme, zkrátíme na potřebnou délku a přitiskneme na bok formy. Pokud v některých místech odstávají, tak je pomažeme máslem a spojíme. Papír na bocích formy nemusíme mazat máslem.

Připravíme a odvážíme všechny další suroviny potřebné na výrobu korpusu.

Výroba a pečení těsta

Troubu zapneme na 170 °C program horní/dolní rošt a necháme rozehřát.

Do mísy rozklepneme vajíčka, přisypeme cukr a šleháme ručním mixérem tak dlouho dokud nevnikne světlá nadýchaná hmota. Začneme nejdříve na nejnižších obrátkách a postupně zvýšíme výkon mixéru. Na začátku šlehání bude mít hmota barvu žloutků, musíme šlehat tak dlouho až bude úplně světlá a dvojnásobně zvětší objem. Trvá to asi 5 – 8 minut, podle velikosti vajíček a výkonu ručního šlehače. 

Mechový dort výroba těsta1

Do takto připravené směsi za stálého šlehání (ruční šlehač zapnutý na střední otáčky) přiléváme po troškách olej. Na závěr, když jsme již přidali celý olej, ještě jednou důkladně prošleháme.

Přidáme rozmixovaný špenát, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a krátce prošleháme.

Mechový dort výroba těsta2

Do mouky promícháme prášek do pečiva a po částech, nejméně na třikrát, zapracujeme do připraveného základu těsta. Můžeme zapracovat mixérem (zapnutým na nejnižší otáčky), nebo ručně.

Mechový dort výroba těsta3

Hotové těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct. Pečeme 45 – 50 minut. Jestli je těsto upečené zjistíme pomocí špejle. Je-li špejle po vytažení čistá tak vypneme troubu, pootevřeme dvířka asi na 3 centimetry a necháme těsto ještě pět minut v teple. Pak vytáhneme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Ještě teplý dortový korpus vyklopíme z formy na mřížku nebo podložku a jemným tahem odstraníme pečící papír.

Pokud na špejli ulpí tekuté těsto musíme ještě péct. Po pěti minutách kontrolujeme propečení těsta. Nepečeme zbytečně dlouho. Těsto by bylo vysušené.

Výroba krému

Mascarpone vyklopíme do větší mísy, přidáme cukr, mletou vanilku a rozmícháme. Přilijeme šlehačku, promícháme a šleháme ručním mixérem nastaveným na nejnižší otáčky. Když se mascarpone spojí se šlehačkou můžeme zvýšit rychlost šlehače na střední výkon a šleháme tak dlouho až bude krém tuhý. Správně vyšlehaný krém tvoří pevné špičky které nespadnou. Když jej nabereme na lžíci a tu nakloníme, tak krém nesklouzne.

Mechový dort krém suroviny
Mechový dort hotový krém

Vyšlehání krému touto rychlostí bude trvat 5 – 10 minut, záleží na množství surovin a výkonu ručního mixéru. V průběhu šlehání budeme tuhost krému průběžně kontrolovat a ke konci dáme pozor, abychom krém nepřešlehali. Přešlehaný krém se buď srazí a jsou v něm hrudky, a nebo nadobro ztratí pevnost a teče.

Sestavení dortu

Vychladlý korpus rozkrojíme na dva stejně vysoké pláty a třetí (horní strana dortu) o trochu užší. Horní plát dáme stranou, z něj budou drobečky na posypání dortu.

Mechový dort prokroje

Na připravený podnos nebo talíř (pokud máme tak dortový papír a cukrářský kruh) umístíme spodní plát korpusu, dáme na něj o něco menší polovinu krému a přikryjeme středovým plátem korpusu . Na něj navrstvíme pstejné množství krému jako na předchozí plát a zbylým krémem pomažeme boky. Pokud chceme, můžeme okraje krému uhladit do oblouku směrem do středu dortu.

Mechový dort dokončení1
Mechový dort dokončení2
Mechový dort dokončení3

Tip: Při sestavování dortu používám dortovou papírovou podložku upravenou na stejnou velikost jako má upečený korpus, usnadňuje přenášení hotového dortu z pracovní plochy na podnos

Zbylý horní plátu korpusu rozdrobíme rukama na malé drobečky. Vybíráme těsto z vnitřku a horní upečenou část nepoužíváme. Není tak pěkně zelená jako vnitřek upečeného těsta.

Připravenými drobečky posypeme krém z vrchu a nešetříme jimi, krém musí být zakrytý asi 3 – 4 milimetrovou vrstvou.

Zbylé drobečky nasypeme na podložku okolo celého dortu a kuchyňským nožem je zezdola nahoru nanášíme na bok dortu tak dlouho, dokud i on není perfektně pokrytý.

Mechový dort dokončení4
Mechový dort dokončení5

Hotový dort ozdobíme podle vlastní fantazie. Na ozdobení se hodí ovoce, jedlé květy, nebo i marcipánové figurky ve tvaru hříbků a lesních zvířátek.

Mechový dort hlavní
Mechový dort závěr
mechovy-dort-zaver4-1
Mechový dort závěr3
Eva

Eva

Pečeme s láskou

249 Odpovědi

  1. Ahoj, skvělý recept, velice jednoduchý, včera jsem dělala z obyčejného protlaku, není tak krásně jasně zelený, ale i tak super. Těším se, až vyzkouším další recepty. Hezký den Marta

  2. Dobrý deň pani Evička
    Ďakujem za super recept a ste úžasná že to píšete aj pre bezlepkových , som to hneď preposlala dvom kamoškám. Ja som robila len 1/3 cesto lebo sa potom dostala nápad pre narodeninovu tortu pre moju dvojročnú dcérku s Peppa pig a tá zelená travička a na nej tie figúrky miesto bahna ako čokolády, sa mi zdala ako úžasná varianta.
    Len som sa chcela spýtať na vychytávku, pretože po pár hodinách na suchom vzduchu trocha zhnedla a nebola taká zelená ako keď som ju zdobila, síce som nepridávala citrónovú šťavu z citróna ale kupovanú z fľašky. .. alebo by pomohla chladnička či zakryť? Žiaľ sa mi už potom nedala dať do nádoby na torty kôli tomuto že bola vysoká.
    Ďakujem za odpoveď a prajem veľa úspechov na vašom blogu, už sa teším na iný recept, inak skvelý popis detailného postupu práce.
    S pozdravom Jana 💞

    1. Dobrý den Jano. Moc děkuji za krásná slova a pochvalu. Problém hnědnutí těsta tady už párkrát zazněl. Zakrývat potravinovou fólií nedoporučuji, ani nijak jinak. Těstu vzduch nevadí, ale dort se musí uchovávat co nejvíce v chladu. Ve Vašem případě bych tipovala na citrón. Citrónová šťáva z obchodu nemá stejné vlastnosti jako šťáva z čerstvého plodu. Také je možné že dort v tomto horku okoral. Píšete, jestli tomu správně rozumím, že byl mimo lednici několik hodin. Doufám že Vám odpověď pomohla.
      Přeji pěkný den, Eva.

      1. Ďakujem za odpoveď pani Evička.
        Áno bol mimo ladnicky v ca 15 stupňoch ale skúsim mu dať šancu ešte raz a vyskúšam.😃

        1. Dobrý den paní Jano. 15 stupňu je ideální teplota pro uchování dortu. Ale v ledničce je přirozená vlhkost. Ta samozřejmě přechází i do těsta (drobečků na dortu). Opravdu si myslím že drobečky oschly a proto mírně zhnědly. A zkuste taky šťávu z citrónu. To by vážně mělo pak vyjít. Dejte mi pak vědět. Pěkný den a pohodové pečení Eva.

  3. Dobrý den, děkuji za úžasný recept. Dort je krásně zelený a výborný. Formu jsem sehnala o průměru 22cm ale vůbec nevadilo. 🙂

  4. Moc dekuji za tip a rady …delam na plech z 1,5 davky jako rezy,sklidila jsem velky uspech.Dasa

      1. Dobrý den paní Veroniko . Bezlepkové dělal, rady jsou v receptu, rýžová mouka jemně mletá (hladká).
        Pěkný den Eva

    1. Velice děkuji za fantastický recept!
      Pekla jsem synkovi ke druhým narozeninám. Doladila marcipánovým dekorem a neměl chybu 👍.

  5. Dobrý den, dnes jsem také upekla. Vše asi ok, krájet budeme až zítra. Jen se mi nedaří tak krásně „ozelenit“ i boky dortu… Krém mám tedy asi trochu řidší a ne tak pěkně uhlazený. Asi to bude tím.

    Jinak super popsaný recept s mnoha fígly. Takže zvládne každý. Čerpala jsem z Vaší stránky prvně, ale určitě ne naposledy. ☺️

    1. Dobrý den Martino, mám radost že se Vám můj blog líbí a že jste byla s receptem spokojena.
      Pohodové pečení Eva

  6. Krasny den, Evo, rada ych dost upekla pristi tyden synkovi k 1. narozeninam. Cukr pouziji kokosovy ci paleu, krem si take poupravim – zkusim vykapany jogurt slazeny bananem, mouku zkusim spaldovou, ale premyslim nad olejem….. maslo a ghi pisete v komentech, ze ne…. myslite, ze by mohl fungovat kokosovy olej?
    Moc dekuji, Monika

    1. Dobrý den Moniko, vidím že se poctivě připravujete. To je skvělé. Dokonce si děláte úpravy surovin tak, aby Vám vyhovovaly. Perfektní.
      Ptáte se jestli můžete použít kokosový olej, a já se musím zeptat proč? Co je špatného na běžném oleji?
      Ale abych Vám odpověděla, bohužel ne (a nebo ano, to záleží na Vás). Důvod je stejný jako u másla. Kokosový olej je tekutý pouze v teplém stavu a ve studeném je tuhý. Těsto je třeba mít vláčné a vlhké. To docílíte jen olejem, který nezmění skupenství. Já na všechna dortová těsta používám kvalitní italský rýžový olej balený ve skle (pokud nepeču vysloveně máslové těsto). Nemá žádnou chuť a zvládne teplotu která je nutná při pečení. Jinak řečeno, pokud použijete máslo, kokosový olej, ghí, tak těsto bude vysychat, každý další den pak bude sušší .
      Shrnuto – můžete použít kokosový olej, ale změníte chuť dortu a těsto bude sušší než má být. Navíc špalková mouka se chová trochu jinak něž pšeničná. Více saje. Neznamená to, že máte přidávat tekutiny. Jen bych doporučila dát jedno vajíčko velikost L. Pokud mohu, tak bych Vám místo jogurtu doporučila použít tvaroh. Mám trochu obavu, že jogurt se na výrobu krému příliš nehodí.

      Jak se rozhodnete je jen na Vás. Každopádně moc ráda bych Váš dort viděla, Vaše příprava na pečení je skutečně obdivuhodná. Pokud budete mít čas a chuť, pošlete mi fotku do mailu.
      Přeji krásný den a pohodové pečení. Eva

      1. Dekuji za odpoved, ryzovy je bezva napad, zkusim! Se spaldovkou je mi to jasne, vetsinou pridavam pri zamene do test navic lzici bileho jogurtu ale i vetsi vejce je dobry napad 🙂 Jogurt do naplne necham hodne vykapat, aby byl co nejtuzsi. Kazdopadne nějak to dopadne a fotku poslu. Ve ctvrtek odpoledne jdu na to, drzte mi palce :)Monika

      2. Paní možná myslila prokapaný jogurt – to je v podstatě Lučina, taky to tak dělávám. 3 velké bílé jogurty, 1 tekutá šlehačka, špetka soli. Na velké síto rozprostřít tkaninu, skrz kterou bude hmota překapávat. Promíchat jogurty a šlehačku, dát na vystlané síto a nechat prokapat do dalšího dne. Vznikne dobrá domácí Lučina, která se dá použít i na dortové náplně.

        1. Dobrý den Svatko, děkuji za tip na výrobu domácí Lučiny. Možná někomu pomůže.
          Pěkný den Eva.

      3. Dobrý den p.Evo,prosím kde koupím a jak vypadá balení na ten rýžový olej,který popisujete,Ještě jsem neměla možnost se z něčím takovým setkat.Děkuji Pavla

        1. Dobrý den Pavlo, olej koupíte v prodejnách Albert, nebo v obchůdcích specializujících se na zdravou výživu. Olej je balený ve skle a má českou etiketu. Výrobce je italská firma Basso. Na trhu jsou oleje i od jiných výrobců, ale tento se dá koupit nejsnáze. Také můžete olej objednat na internetu.
          Pohodové pečení a pěkný denEva

  7. Dobrý den
    Upekla jsem dort z dvojité dávky pro svého vnoučka k jeho prvním narozeninam . Byl velmi krásný a dobrý.
    Děkuji Yveta

  8. Zdravím, inspirovali jste mě a tak peču mechový dort… Jedu přesně podle receptu a po rozkrojení korpusu jsem trochu znejistila. Je tak vláčnej, že vypadá jako by byl nedopečenej? Nebo ho mám skutečně málo upečený 🤦🏻‍♀? Test špejlí dopadl dobře, tak jsem překvapená..

    1. Dobrý den Marto. Neposlala jste fotografii, ale píšete že test špejlí dopadl dobře. Podívejte se na fotografie na blogu a porovnejte je se svým korpusem. Kdyby těsto nebylo upečené tak bude hodně lepivé. V podstatě se Vám nalepí i na nůž kterým jste prokrojila korpus. Rozhodnout musíte sama.
      Pěkný den Eva.

  9. Milá paní Evo,
    děkujeme za skvělou inspiraci a skvěle a velmi pečlivě popsaný recept na mechový dort.
    Dort se nám “na první dobrou” povedl a sklidil obrovský úspěch! 🙂
    Pro zajímavost dotaz na Vás: při rozkrojení upečeného korpusu jsem objevila po celé délce takové dírky, resp. póry.
    A po upečení korpusu se korpus jakoby “nafouknul” nahoru a utvořil takovou stříšku.
    Tušíte čím by to mohlo být? (Ráda zašlu foto).

    Předem díky za Vaše cenné rady a těším se, že brzy zkusím další z Vašich receptů;-).
    Ať se daří nejen při pečení,
    Klára

    1. Dobrý den Kláro. Děkuji za krásný komentář. Mám velkou radost že se Vám dort povedl a že chutnal. Dírky v korpusu jsou v pořádku. Měla jste dobře udělané těsto, když se podíváte blíže na fotografie rozřezaného korpusu, tak uvidíte že je mám také. To že se „vypoukl“ vrch korpusu může být způsobeno buď – vysoká teplota pečení, nebo – vymazala jste máslem i bok formy, respektive pečící papír na boku formy. Aby se zabránilo nerovnoměrnému vystoupání těsta, tak se vymazává pouze dno. Myslím, ale že to byl pouze estetický problém, který u tohoto dortu vůbec nevadí.
      Pěkný den Eva.

      1. Dobrý den Evo, děkuji za milou odpověď, už jsem zase o něco moudřejší;-)). Přesně tak, vypouknutí nebylo na škodu – alespoň bylo hodně materiálu na “mech” :-).
        Pěkný den,
        Klára

  10. Dobrý den,
    dort je nádherný, vše bezvadně popsáno, ale těsto se mi po upečení srazilo:-(. Postup jsem dodržela, pekla jsem 2 korpusy a srazily se bohužel oba.
    Nemám tušení, proč.
    Eva

    1. Dobrý den Evo. Je mi líto, že s tím máte takové potíže. Důvodů může být několik. Upřímně, někde bude chyba ve výrobním postupu. Vidím to na málo vyšlehané vajíčka s cukrem. Možná jste neměla suroviny v pokojové teplotě. Také otevírání trouby v průběhu pečení korpusu neprospěje. Ale pokud nevím, co a jak jste dělala, tak Vám nemohu dát přesnější odpověď.
      Držím palce pokud se rozhodnete péct ještě jednou. Jestli ano, dejte vědět jak Vám korpus vyšel.
      Pěkný den Eva.

    2. Dobrý den, možná jste použila při pečení vyšší teplotu. Ideální je 160 -165 stupňů. Jinak rychle vyběhne a pak po upečení klesne. Věra

      1. Dobrý den Věro. Děkuji že jste se zapojila do diskuze, ale vyšší teplota pečení (mimo jiné tento dort se peče na 170 °C) nezpůsobí zdrbnutí těsta. Způsobila by pouze velké „vypouknutí“ vrchu upečeného korpusu, eventuelně by se dort na povrchu spálil. Zdrcnutí těsta způsobí vždy chyba při přípravě těsta.
        Pěkný den Eva

  11. Krásný den, dnes se na něj chystám. Je veliký problém, když mám jenom 200g špenátu? Díky za odpověď.

    1. Doby den Andreo, pravděpodobně jste dort již upekla a doufám, že jste byla spokojena. Recept je z mé strany perfektně doladěný, pokud uděláte nějakou změnu (a to samozřejmě můžete) tak očekávejte že se někde projeví. V tomto případě snížíte podíl hmoty a tekutiny, kterou špenátová masa do dortu přidává. Výsledek můžete posoudit sama. Dort se samozřejmě dá upéct i takto, ale nebude tak vláčný.
      Omlouvám se že odpovídám až dnes, ale občas není v mé moci reagovat na dotaz ihned, obzvlášť když jej napíšete v sobotu.
      Pěkný den Eva

    1. Dobrý den Eliško. Ano, recept na roládu je trochu jiný než na dort a najdete jej v kategorii rolády.
      Pohodové pečení Eva

  12. Dobrý den, Evo,
    děkuji Vám za báječný a hlavně srozumitelný recep a postup. Velmi ráda peču, ale do dortů jsem se nikdy moc nepouštěla, mám k nim respekt jelikož nejsem kreativní člověk. Podle Vašeho návodu jsem vykouzlila ohromující a neskutečně lahodnou nádheru. Ještě jednou děkuji.
    Zuzka J.

  13. Hezký den, milá paní pekařko,
    hodnocení většinou nedávám, protože na to není čas nebo zapomenu, ale tentokrát musím! Včera jsem pekla s velkou zvědavostí mechový dort, na formu 24cm, přepočítávala jsem a doufala, že matiku si statečně zopakovala teď při online výuce 🙂 A tedy, už jen ten zelený nádech v troubě mě fascinoval! Dort se povedl na poprvé a na jedničku, mám jen obavy, že moc dlouho v té lednici nevydrží a že jsem si teď na sebe upletla bič, jak se říká 🙂 Ale je to radost, zelenou miluju a tenhle dort je vážně úchvatný nejen na pohled, ale i na pohlazení chuťových pohárků. Vážně super a děkuji za detailní popis i fotodokumentaci. Přeji Vám radost nejen v kuchyni.

    1. Dobrý den paní Dominiko, moc Vám děkuji za nádherný komentář. Vaše slova mě pohladila.
      Pěkný den Eva.

    2. Dobrý večer, také bych chtěla péct ve formě 24 cm, o kolik jste prosím zvýšila suroviny? Děkuji za info, Petra. 😃

      1. Dobrý den Petro. Pokud budu úplně přesná, tak každou surovinu vynásobíte koeficientem 1,43 a pak zaokrouhlíte směrem nahoru, to je přepočet surovin na formu velikost 24 cm. Pro běžné pečení stačí upéct z 1,5 dávky.
        Pohodové pečení Eva

      1. Dobrý den Dominiko. Všechny suroviny vynásobte číslem 1,69 a zaokrouhlete nahoru. To je nejpřesnější přepočet potřebného množství surovin na formu která má 26 cm v průměru. Přeji pohodové pečení a ať se dort podaří.
        Eva

  14. Dobrý den.
    Chci dělat dortik k narozeninám synovi.
    Ale mám strach, aby se povedl. Oslava je v pátek a z časových důvodu bych rada začala pect ve středu.
    Myslíte, že do pátku nezmění barvu ?
    Četla jsem, že nebalit do folie. Takže raději nedávat ani do dortovníku? Nechat tak jak je v lednici ?

    Moc děkuji za odpověď.
    Tereza

    1. Dobrý den Terezo. Dort udělejte celý ve středu. Dejte volně do lednice. Určitě vydrží a nezmění barvu. Ovoce na ozdobu, nebo čím budete dekorovat. dejte až před podáváním.
      Pohodové pečení Eva

  15. Dobrý den, mohu poprosit o radu? Myslíte, že by šla použít i jiná listová zelenina, mám ve skleníku hromadu rokety a mizuny. Napadlo, že bych tím nahradila špenát, ale možná je to blbost 🤔. Moc děkuji za radu. Svatka

    1. Dobrý den Svatko. To je super, udělejte si salát. Ale dort bych z toho nepekla. Oba saláty, pokud se nemýlím jsou spíše nahořklé chuti. Asi byste nebyla spokojená s výsledkem. Pokud ale vyzkoušíte, dejte vědět. Samotnou by mě zajímalo jak by dort chutnal z této zeleniny.
      Pěkný den Eva.

      1. Děkuji za odpověď, tak jsem nenašla odvahu a zůstala u špenátu. Jinak dort je opravdu úžasný, korpus je krásné vláčny. Všem chutnal, a to i přes prvotní nedůvěru 😀

        1. Dobrá volba Svatko. Taky se vždy dobře bavím jak dort rychle zmizne, a to i přesto že každý kdo ho ještě neochutnal nakrčí nos při slovu špenát.

  16. Děkuji vám za úžasný recept na báječný Mechový dort 🥰…..nepřeslazená a lahodná jarní dobrota,která se hodí v jakoukoli roční dobu….úžasná záležitost. Ještě jednou moc děkuji za skvělý recept. Fany

  17. Chystám se péct dortík, jen jsem se chtěla zeptat, jak jej nejlépe uchovat v ledničce do druhého dne? V komentářích jsem se dočetla, že raději nepřikrývat fólii, aby nezměnil barvu. Takže ho jen tak hotový nechat volně ležet? Neoschne?

    1. Dobrý den Edito. Dort neoschne. Díky oleji v těstu a krému zůstane vláčný několik dní.
      Pohodové pečení Eva.

  18. Dobry den Evo, mam dotaz ohledně oleje, jde nahradit rozpuštěnými máslem? Bude pak gramaz stejná nebo se musí upravit? Mate zkušenost? Dekuji Vidya

    1. Dobrý den. Recept s máslem nefunguje tak jak bych si přála. Použijte olej.
      Pěkný den Eva.

  19. Dobrý den, mohu korpus upéct jeden den a dozdobit až druhý den? Korpus musím nechat i neozdobený přes noc v lednici?
    Děkuji Petra

  20. Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda li je nutné dort uchovat aspoň přez noc v lednici nebo můžeme zrovna podávat po dozdobení. Děkuji

  21. Zdravím. Včera jsme dort upekli s dcerou. Povedl se. Díky za skvěle popsaný a názorný recept.

    1. Dobrý den Michale. To mě moc těší že se Vám dort povedl a jste spokojený s receptem.
      Pěkný den Eva.

  22. Zdravím, dort vypadá nádherně. Ráda bych ho vyzkoušela, ale musím bezlepkovou variantu. Lze použít i jinou bezlepkovou mouku než uvádíte? Slané pečivo dělám z Jizerky, ale dort jsem z ní zatím nezkoušela. Děkuji Dita

    1. Dobrý den Dito. Z této mouky je dort chuťově nejlepší. Není poznat rozdíl mezi pšeničným a bezlepkovým těstem. Pokud chcete použít Jizerku, tak klidně můžete. Dejte ale zcela určitě i rýžovou mouku. Nadlehčuje škroby které jsou v bezlepkové směsi.
      Pěkný den a pohodové pečení.
      Eva

      1. Dobry den, chystam se na tento krasny dort, ale potrebuji nahradit mascarpone z duvodu alergie. Myslite, ze muzu pouzit krem 125 g masla 200 g luciny a 100 g mouckoveho cukru?

        1. Dobrý den Hano. Když se podíváte na váhu surovin, které jsou potřeba, tak budete mít krému málo. Můžete udělat krém tak jak potřebujete. Dort je Váš a Vy ho budete jíst. Chuť dortu bude jiná, ale s tím určitě počítáte.
          Pohodové pečení Eva.

  23. Dobrý den.
    Dlouho jsem pokukovala po tomto dortu a jsem opravdu ráda, že jsem narazila na Váš recept. Povedl se napoprvé a prostě nemá chybu! Doma se po něm jenom zaprášilo.

        1. Dobrý den, krém jsem přešlehala takže je tekutý, musela jsem neco udělat špatně. Mohu ho nějak zachránit? Chce se mi plakat

          1. Míšo věřím, že ano. Bohužel to už nejde spasit.Můžete si pomoci takto – Jestli máte plátkovou želatinu, tak vezměte dvě balení (to je 20 g, u práškové je postup stejný) a namočte, tak jak je v návodu. Pak v asi půl deci vody vyždímanou želatinu rozpusťte. Pozor nesmí vařit. CHvíli ji mícháním chladťe. Do ní dejte 3 polévkové lžíce krému a dobře promíchejte. Pak vše dejte do celé dávky krému a opět dobře promíchejte. Najděte si recept na dort se zrcadlovou polevou, tam je vyfocený postup skládání dortu. Postupujte podle něj. Jestli nemáte dortovou folii, tak přeložte na půl pečící papír. Tím se zpevní a bude lépe držet dort. Horní plát na drobečky schovejte a ráno, až dort zatuhne tak je nasypte nahoru. Boky asi nebudou, ale to je jediná cesta jak dort zachránit a nepřijít o suroviny.

  24. Prosím prosím, chci dělat tuhle nádheru pro tatínka k narozeninám ale formu mám jen 28cm jak mám prosím změnit gramáž aby byl takhle úžasný? Děkuji

    1. Dobrý den Hano. Na Vaši formu je potřeba dvojnásobné množství surovin. Krém dělejte raději na dvakrát. U tak velkého množství se špatně odhaduje jak dlouho je potřeba šlehat. Pokud ale máte robot, udělejte v něm najednou celou dávku.
      Pěkný den a pohodové pečení.
      Eva

  25. Dobrý den, dort je naprosto luxusní, musela jsem ho péct hned znova. Teď si ho objednala kamarádka pro synka k prvním narozeninám a chce ho z xylitolu. Nemáte s tím zkušenost? Chová se stejně? Předem moc děkuji

    1. Dobrý den. Jsem ráda že má u Vás dort tak velký úspěch. Xylitolu dejte určitě méně, za mě 150 g. Pokud bude ve formě malých krystalků, tak je to stejné jako u cukru krupice. Jestli kamarádka peče, tak má určitě už vyzkoušeno jak sladí, ať si sama řekne.
      Pěkný den Eva.

  26. Dobrý den, dort byl pokus a zvědavost. Po počátečním boji se špenátem byl nakonec wow efekt. .
    Jen ta oxidace. Dělala jsem den předem , odležení v lednici, fresh folie …. nádherná jedovatá barva.
    Druhy den …. lehounce ztmavne do zelenohněda.
    Špenát byl nádherný ,citron přidán …. vše dodrženo 🤷🏻‍♀️

    Ale zas je to mechový dort a mech bez vody taky uvadá 😉
    Na chuti se nic nezměnilo ani po dvou dnech. Opravdu výborný dort.
    Moc děkuji.

    1. Dobrý den Renato. Děkuji Vám za moc milý komentář a těší mě že to berete s humorem. Barva je na druhý den sytěji zelená, ale neměla by zhnědnout.Stále je to krásná jasná zelená barva.
      Už tady byl podobný příspěvek, a já nemohla přijít na to proč se to děje. Ale myslím že ve Vašem popisu je odpověď na tento problém. Dort dávám do lednice tak jak je. Nebalím ho do potravinové fólie. Není to totiž potřeba. Těsto obsahuje poměrně velké množství oleje a krém je dostatečně „mokrý“ aby udržel drobečky, které jsou na něm nalepené, vláčné. Takže, podle mého názoru, to bude tou fólií. Doufám že se nám ten problém s hnědnutím podařilo právě teď rozlousknout a už se to nikomu nestane.
      Krásný den Eva.

  27. Dobrý den, chystám se na dortík. 🙂 mám dvojčata – kluk miluje zelenou – bude nadšený. Holka je na růžovou nebo i třeba žlutou. Nemáte tip, čím nahradit špenát, aby mi vysly holčičí barvy? Děkuji za odpověď Liba

    1. Dobrý den Libuše. Těší mě že budete péct pro děti dort podle mého receptu. Váš dotaz na jinou barvu dortu není první, proto se zítra se pokusím vymyslet jak udělat těsto pěkně růžové bez použití barviva. Bude to už jiný dort a jiný recept. Držte mi palce ať se mi nápad podaří zrealizovat. Pokud bude vše tak jak si představuji, tak recept co nejdříve napíšu.
      Pěkný den Eva.

      1. Dobrý den, já si taky ráda počkám na růžový, děti slaví narozeniny nastejno, tak chci zelený pro syna a růžový pro dceru. Napadá mě řepa?

        1. Teď jsem na zkoušku použila malinové pyré. A upravila některé suroviny. Dort byl chuťově fantastický, barva bohužel béžová. Řepa bude červeno-hnědá. Ale pracuji na tom.
          Eva

    2. Mrkněte na přírodní barviva Organic Lab Pink Pitaya Powder nebo Organic Lab Blue Spirulina Powder 🙂

      1. Dobrý den Aneto. Děkuji že jste se zapojila do diskuze. Tyto barviva jsou naprosto luxusní. Bohužel jsou vhodné třeba na obarvení krému. Barvený základ má bílou barvu. Pokud se stále bavíme o dortu jehož základem je špenát a nelze z těsta odebrat, tak nebudou fungovat. Pokud je použijete do jiného těsta, třeba základního piškotového, tak taky nedocílíte růžovou či modrou. V kombinaci se žloutkem bude barva jiná.
        Přeji pěkný den Eva.

  28. Dobrý den,muzu místo mlete Vanilky dat vanilkový cukr? Nic jiného nemám. A jaké množství případně dat? Diky moc. Korpus se už chladu 😊

    1. Dobrý den Hanko. Můžete dát vanilkový cukr, množství záleží jak ho máte ráda. Doporučuji dát polovinu sáčku a o toto množství snížit celkový cukr potřebný na krém. Doufám že dort splní Vaše očekávání.
      Pěkný den Eva

  29. Dobrý den, vím, že už zde taková otázka byla, ale když mám formu o průměru 24 cm o kolik mám dát více surovin na těsto? Psala jste o 1/2 a následně jste napsala 6 vajec…atd, ale při postu 6 vajec to vychází, že budu potřebovat jednou tolik ingrediencí, nikoliv 1/2.
    Moc se omlouvám, ale chci, aby dortík byl perfektní. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. 🙂

    1. Dobrý den Terezo. Včera jsem velmi podrobně odpovídala na Váš dotaz. Pokud jste viděla 6 vajec, tak to musel být nějaký šotek, co mi řádí v počítači. Na vaši formu potřebujete o 1/2 více surovin. Nebo můžete přepočítat, podrobně popsáno v odpovědi paní Heleně.
      Přeji ať se dort povede k Vaší spokojenosti.
      Pěkný den Eva

  30. Dobrý den, chci se zeptat, jestli myslíte nebo jestli někdo zkoušel, že bych smíchala hladkou mouku s polohrubou v poměru 1.1. Dorty jsem vždy dělala z polohrubé a třeba přidanými ořechy. Není těsto jen z hladké hutnější? U některých receptů jsem viděla zase jen polohrubou mouku. Váš mě zaujal, i tím, že máte krásně podrobný popis. A také mám formu o velikosti 23 cm. Bylo by množství těsta dostačující, nebyl by korpus moc nízký? Do této formy jsem dělala těsto vždy ze 4 vajec. Ale zase je tam ta hmota špenátu…Tak si nejsem jistá.
    Předem děkuji za odpověď a radu.

    1. Dobrý den Heleno. Recept funguje perfektně, nemusíte se bát, zatím se každému povedl. Na tuto formu navyšte všechny suroviny o polovinu. Dělit vajíčko je sice divné, ale je to tak. Můžete také péct ze 4 vajíček, pak musíte suroviny přepočítat na jedno vejce. V praxi asi takto – 250 g špenátu děleno 3 vejce je 83 g špenátu na jedno vejce. Vejce dáme čtyři (nebo pět, v tom případě násobíme pěti).
      83 x 4 je zaokrouhleno 330 g špenátu.
      A tak spočítáme všechny suroviny. Ať se dort povede.
      Pěkný den Eva

  31. Dobrý den, dělala jsem mechový dort podle Vašeho receptu a sklidil úspěch! Děkuji. Chystám se na bezlepkovou verzi pro kolegyně do práce a mám z toho trochu obavy. Doufám, že se chuť nijak nezmění a dort zůstane nadýchaný. Měla bych si při pečení bezlepkové verze dát na něco pozor? Předem Vám děkuji za odpověď.

    1. Dobrý den Evo. Těší mě, že jste byla s receptem spokojena. Použijte suroviny na bezlepkový dort tak, jak jsou napsány. Nezaměňujte druhy mouky. Budete mile překvapena. Jinak abych Vás uklidnila, dort, který vidíte na fotografiích u receptu je bezlepkový.
      Pěkný den
      Eva

  32. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda špenát myjete i v případě, že je uvedeno, že je už umyty a připraveny ke konzumaci? Děkuji

    1. Dobrý den, pokud by to bylo na mě, tak bych ho určitě ještě opláchla a přebrala. Uvnitř můžou být špatné lístky.
      Pěkný den.
      Eva

  33. Dobrý den,
    dort budu dělat na narozeninovou oslavu, už se nemůžu dočkat.
    Ale mě by zajímalo jak jste dost přesunula z pracovní plochy na podnos. 😁

    1. Dobrý den, přiznám se že tuto část mám z celého výrobního procesu nejméně ráda. Pokud můžu tak dort dokončuji na servírovacím podložce, nebo na talíři. Pak jen otřepu drobečky a vlhkým hadříkem umyji okraje tácu. Pro přenos dortu slouží papírová podložka, která se dává pod korpus. Trochu krému se namaže na střed a položí se spodní plát korpusu. Dort se musí něčím podebrat (obracečka na maso – třeba) a opatrně nadzvednout, ještě opatrněji přesunout na dortový podnos. Papírová podložka zabrání potrhání dortu.
      Ať se dort podaří a máte z něj radost.
      Eva

  34. Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat, zda je možné nějak změnit barvu (barvivo?)
    Děkuji za odpověď
    Tereza

    1. Dobrý den Terezo. U tohoto receptu bohužel nejde. Barvu dortu dělá špenát.
      Použít barvivo nedoporučuji.
      Pěkný den Eva

        1. Dobrý den Veroniko. Barvivo není potřeba. Špenát barví dostatečně. Barvu dortu přidáním barviva nezměníte. Jen se může pokazit. A také byste barviva musela dát opravdu velké množství, (tím myslím doslova zdraví nebezpečné množství barviva) aby se něco změnilo.
          Pěkný den Eva

  35. Dobrý den, dělala jsem mechový dort podle Vašeho receptu pro přítele k narozeninám a moc všem chutnal (jen jsem dala méně cukru). Opravdu výborný, děkuji za recept 😊

    1. Dobrý den Markéto. Je mi líto, ale v tomto případě Vám moc nepomůžu. Moje specializace je bezlepkové pečení.
      Pěkný den Eva.

  36. Dobrý den, Váš dort je hitem Bezlepkových receptů na FB! A jelikož je krásný, chystám se na něj taky. Jen mě napadlo, jaká je ta rýžová mouka? Mám hladkou, polohrubou a „lepivou“, u které cítím třeba při zahušťování divnou pachuť… tak jestli to máte vyzkoušené? Děkuji!

    1. Dobrý den Lenko. Děkuji moc za milý komentář. Rýžovou mouku hladkou. Ať se dort povede.
      Pěkný den Eva

  37. Dort super, jen vyšlehat mascarpone se šlehačkou mi prostě nešlo. Šlehačka se roztékala i přes dlouhé šleháni. Vyšlehat smetanu a až pak zamíchat mascarpone. Netušim v čem je problem evidentně jsem problém měla jen já, nikdo si nestěžovat. Jinak chuťově skvělé.
    Děkuji

    1. Dobrý den. Krátce šlehat mascarpone s cukrem, přidat smetanu a vyšlehat. Šlehat jen tak dlouho až bude krém hustý. Někdy stačí trošku a krém se přešlehá. Pak teče. Můžete krém udělat i tak, že vyšleháte mascarpone a cukr. Zvlášť vyšleháte šlehačku a tu pak do mascarpone zapracujete stěrkou. Tento postup je delší.
      Jinak to také může způsobit šlehačka. Zkuste příště jiný druh. Nebuďte z toho smutná. U jednoho druhu šlehačky se mi to také stalo.
      pěkný den Eva.

    1. Ahoj ,dělala jsem z listového zmrzlého špenátu a je krásně zelený(čerstvý mi zdělali do smotie) dodržujte postup důležitý je citron 🙂

    1. Dobrý den. Zmrazeného, vodu která se uvolní rozmrazením vylijte. Ale pěknou zelenou udělá jen baby špenát.
      Pěkný den Eva

      1. Dobrý den, dort vypadá nádherně! Ráda bych z něj udělala mini dortíky – korpus upéct na plechu a vykrájet kolečka. Nemáte představu prosím, jak velký plech použít? Aby přece jenom to těsto bylo vysoké cca 1,5 cm. Moc děkuji

        1. Dobrý den, ještě jsem takto nepekla. Na klasický plech bych udělala těsto z 4-5 (podle velikosti) vajíček. Ostatní suroviny samozřejmě taky navýšit. V tomto případě o 1/2 víc než v receptu. Dejte vědět jak se Vám mini dortíky povedly.
          Pěkný den Eva

  38. Dobrý den.
    Zítra se na tento Váš krásně vypadající dort chystám.
    To bude matlála patlála😄.
    Máte ho překrásný a dle Vašeho popisu,opravdu jak pro školáky vypadá jednoduše.
    Nu což, uvidíme zítra co já vyvedu za skvost😂

    1. Krásný den Zdenko, určitě se Vám povede. Děkuji za pochvalu a jestli budete sdílet fotografie na Facebook nebo Instagram, tak se budu těšit na fotečku.
      Pěkný den a pohodové pečení Eva

  39. Hezký den přeji, vás recept mě úplně nadchl a chystám se péct mechovy dort synovci k narozeninám. Chtěla jsem se zeptat zda je lepší péct a promazat den předem a nebo až v den oslavy pár hodin předem. Děkuji moc za odpověď.

    1. Dobrý den Evo. Udělejte dort den předem. Bude přesně tak jak má být. Obecně platí že dort má být uleželý aby se všechny chutě pěkně spojily.
      Přeji pohodové pečení. Eva

      1. Dobry den, prave se na nej chystam, jsem moc zvedava. Jak pisete upect a promazat den predem. Obmazat az druhy den nebo ve stejny den jako se pece korpus? Moc diky

    2. Dobry den myslite ze by taky slo udělat testo na plech (treba i na dva aby bylo tenke) po upeceni vykrajovat kolecka sklenickou a ufelat takto male ‚dortiky’s kremem? Dekuji Míša

      1. Dobrý den, určitě ano. Množství těsta na jeden plech udělejte z 1,5 dávky. Je potřeba pohlídat dobu pečení. Nebo můžete rovnou vyzkoušet Mechové cupcake, recept najdete v kategorii cupcake.
        Pěkný den Eva

  40. Dobrý den, chystam se dělat tento mechový dort. Oslavenec by si ho ale přál potahnuty marcipanem. Myslíte že se k tomu marcipán hodí? 🙂 Děkuji

    1. Dobrý den, ale to už přece nebude mechový dort. Každopádně je to Váš dort, tak ho klidně potáhněte. Oslavenec si zaslouží vyplnit každé přání.
      Pěkný den Eva

  41. Dobry den. Piekla som vasu machovu tortu, vsetko sa podarilo na 1 tku, torta bola krasna, ale po hodine zeleny mach „zoxidival“ a zostal zvonku zlty. Neviete prosim co sa mohlo stat? Vam zostal takto krasne zeleny aj na druhy den? Dakujem

    1. Dobrý den Kristýno. Mechový dort nezmění barvu. Upřímně netuším jakým kouzlem se Vám váš dortík přebarvil na žluto. Napadá mě několik věcí který by to mohly způsobit. Za prvé – málo upečené těsto, za druhé- nekvalitní špenát, za třetí – na ozdobu použitá i tmavá část korpusu, za čtvrté – vynechala jste citrónovou šťávu. Ale to je jen odhad. Jak jsem psala na začátku, já jsem se s tím ještě nesetkala.
      Pěkný den Eva

  42. Dobrý den.
    Dnes dělám dortik poprvé na zítřejší oslavu . Věřím , že bude skvělý . Fotky postupu a Vámi popsány postup je naprosto super! 🙂
    Pěkný den. Eliška

    1. Nejsem si jistá co chcete upéct. Jestli chcete dort tak, jak má být, tak ne. Pokud ale chcete z receptu použít jen korpus, tak ano.
      Pěkný den Eva

    1. Dobrý den, recept na roládu najdete v kategorii rolády. Těsto na dort není těsto na roládu.
      Pěkný den Eva

  43. Dobrý den dnes jsme upekly s dcerou tatínkovi k dnešním narozeninám. Ke kremu jsme pridaly nakrájené jahody. Tak uvidíme co na náš mecháček řekne oslavenec. Nám se moc líbí a trochu jsme uzdibovaly.

  44. Dobrý den. Chtěla bych se prosím zeptat, proč se má šlehat ručním šlehačem?
    Můžu šlehat v robotu???? Moc děkuji za odpověď. Kupková

    1. Dobrý den Radko. Na větší formu budete potřebovat více těsta. Ve vašem případě potřebujete o 1/2 surovin více. Krému je dost, na dort této velikosti postačí.
      Pěkný den Eva

  45. Dobry den,
    dort je chutove dobry. Pekla jsem bratrovi k narozeninam a vsem nam moc chutnal. Na me byl hodne sladky (a to jsem v kremu dost cukru ubrala), ale ja nesladim, takze to byl muj individualni pocit. Kazdopadne dekuji za prima recept.
    PS: Pri slehani kremu jsem zavarila muj „no name“ rucni slehac a tak si budu muset koupit novy. Hura :o) Na tuhle chvili jsem dlouho cekala :o)
    Iva

    1. Dobrý den Ivo. Těší mě že se Vám dort povedl. Tu radost z nových pomocníků velmi dobře znám :)) úplně ve stejném pořadí jak píšete.

  46. Dobrý den, chystám se dělat mechový dort. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu použít ztužovač za studena, abych měla jistotu, že krém bude opravdu držet? (musí totiž také přežít dvouhodinovou cestu autem 🙂 )

    Předem děkuji za odpověď!

    1. Dobrý den Evo. Ztužovač nemusíte přidávat. Dort určitě budete dělat den předem a uskladníte v lednici, za tu dobu se vše pěkně usadí, vlhkost krému pronikne do těsta a celý dort zpevní. Ještě není žádné horko, dort určitě převezete. Nejbezpečnější místo je na zemi spolujezdce, nebo v kufru dobře uložit aby dort „nechodil“ jedině snad dekorace bych dala až na místě.

    2. Dobrý večer, chystám se dortík taky vyzkoušet. Můžu se zeptat,jak velkou máte formu? Kamarádka mi říkala, že ho měla nízký. Děkuji za odpověď Alena

      1. Dobrý den Aleno. Když se podíváte na recept a konkrétně odstavec „Dále budeme potřebovat“ najdete zde velikost použité formy. Škoda že kamarádka tento odstavec přehlédla. Mohla mít dort vysoký tak jako všichni. Určitě by z něj měla větší radost než z „placky“.
        Přeji ať se Vám dort povede a máte ze svého cukrářského počinu radost.
        Pěkný den Eva

  47. Dobrý den, nějak jsem omylem koupila normální listový špenát a ne baby:( myslíte, že to bude hodně vadit? Určitě bych prvně ořezala stonky a hrubší části, spíš mi jde o chuť..nebo mám raději sehnat baby? Děkuji. Andrea

    1. Dobrý den Andreo. Nic si z toho nedělejte, to se občas stane. Jak správně očekáváte je tam práce navíc, špenát se musí očistit od tuhých stonků. A pak použijte tak jak je v receptu. Pokud ale na dort nespěcháte, tak bych doporučila spíše koupit mladý špenát je chuťově jemnější. Ať se Vám dort povede, pěkný den Eva

  48. Dobrý den, je nutné u tohoto dortu používat do dortové formy ten pečící papír? Vždy jen formu v mažu a v sypu moukou, nestačí to.,nebo to peceni s papirem má své odůvodnění, a nemám bio citron, můžu použít limetku? Děkuji

    1. Dobrý den Katko, když se to vezme kolem a kolem, tak nic není nutné. Pečící papír se do formy dává aby nebyly kraje dortu příliš propečené, jsou pak spíš šedé než zelené. Můžete použít limetku, kůru strouhejte jen pokud není chemicky ošetřena.
      Pěkný den Eva

  49. Prosím vás, a ta šlehačka do krému se nejdřív nešleha? Leje se zrovna tekutá do mascarpone?
    Děkuji za odpověď

    1. Dobrý den, nemusíte šlehačku vyšlehat jen dobře promíchat s mascarpone viz postup výroby krému. Pokud jste zvyklá dělat krém s vyšlehanou šlehačkou, udělejte jej klidně takto.
      Eva

  50. Mockrát děkuji za tento skvělý recept a perfektně popsaný postup 🙂 za pár týdnů se na něj chystám také 🙂 k přítelovým narozeninám.

    1. Dobrý den mohu místo mascarpone použít jen šlehačku a zakysanou smetanu? Krém potřebuji odlehčený kvůli žlučníku. Děkuji za odpověď

      1. Dobrý den. Obávám se že tento „krém“ dort neudrží. Pokud použijete tvaroh, tak ten už ano. Jak udělat krém z tvarohu a šlehačky popisuji v předchozích komentářích.
        Ať se dort povede, pěkný den Eva.

  51. Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat, zda se dá něčím nahradit mletá vanilka.
    Dal by se použít vanilkový cukr?

    Děkuji

    1. Dobrý den. Ano můžete dát vanilkový cukr. Jen počítejte s tím, že vanilkový cukr a pravá vanilka mají odlišnou vůni i chuť.
      Pěkný den Eva

  52. Dobrý den,
    tento dort mě velmi zaujala a chystám se ho upéct dětem k narozeninám. Potřebuji krém bez laktózy a bohužel jsem sehnala jen mascarpone s velmi nízkým obsahem laktózy a proto bych potřebovala aspoň půlku nahradit bezlaktozovým tvarohem a bezlaktozová šlehačka je jen 30%. Ráda bych vás požádala o radu, jak tedy postupovat, aby výsledný krém byl hladký a soudržný.
    Děkuji. Nikola

    1. Dobrý den Nikolo, tak váš dotaz je skutečná výzva. Bezlaktozové krémy jsou problém. Mascarpone i tvaroh nechte dobře okapat na plátýnku. Smíchejte mascarpone s tvarohem a krupicovým cukrem (cukr moučka by mohl uvolnit vodu v tvarohu a krém by tekl) a prošlehnete tak, aby se cukr rozpustil. Šlehačku ušlehejte zvlášť do tuha. Možná by nebylo od věci použít ztužovač šlehačky. Pevnou šlehačku opatrně vmíchejte do tvarohu s mascarpone. Na rovinu se přiznám, že bezlaktozovou šlehačku jsem ještě nezkoušela šlehat. Pokud se do krému pustíte, dejte pak vědět jak se Vám povedl. Určitě by to zajímalo i ostatní, kteří řeší stejný problém jako vy. Držím palce a přeji ať se Vám dort podaří.
      Eva

        1. Dobrý den paní Vlasto. Moc děkuji za info. Doufám že si to přečtou všichni co potřebují bezlaktozový krém a nemají s ním zkušenosti.
          Pěkný den Eva

      1. Dobrý den, Evo,
        moc děkuji za perfektní a podrobný návod na bezlaktózový krém. Krém se povedl a nakonec nebylo třeba ani ztužovač. Dort všem velmi chutnal 🙂 Ještě jednou děkuji a už se těším až vyzkouším další vaše recepty.
        Nikola

        1. Dobrý den Nikolo, děkuji za komentář a zpětnou vazbu. Těší mě, že jste byla spokojená a že zkoušíte mé recepty. Přeji krásné a pohodové pečení. Pěkný den Eva

  53. zdravim 🙂
    bylo by možné něčim nahradit citron a citronovou kuru nebo to uplně vynechat ?
    děkuji za odpověd

    1. Dobrý den Míšo, můžete úplně vynechat. Citrón „drží“ jasně zelenou barvu a samozřejmě přidává trochu svěží chuť. Ale pokud jej nemůžete nebo nemáte kde koupit, tak klidně vynechejte.
      Eva

    1. Dobrý den Ditto. Upekla jste krásný „mecháč“ těší mě, že se Vám recept líbí a děkuji za fotku. Přeji spoustu dalších cukrářských úspěchů.
      Eva

  54. Dobrý den, lepší recept než váš jsem nenašla a dort je opravdu bomba. Jak po stránce chuťové tak i vzhledové. Škoda ,že nejde vložit fotka.

    1. Dobrý den Týno, moc děkuji za krásná slova. Velmi mě těší že Vám dort chutnal a z toho co píšete usuzuji že i krásně vypadal. Fotku bych opravdu ráda viděla. Jestli máte instagram nebo facebook účet tak mi jej prosím napište a já se podívám. Pěkný den
      Eva

  55. Dobrý den, také se chystám do tohohle dortu dle Vašeho receptu a zajímalo by mě, zda můžu korpusy potřít třeba marmeládou a do krému zamíchat čerstvé borůvky a maliny? Jeslti by to mělo nějaký příjemný efekt? 🙂
    Děkuji mnohokrát a hezký den.
    Míša

    1. Dobrý den Míšo, můžete použít úplně vše co jste vypsala. Dort je Váš, vy jej budete péct i jíst a ovocem ani marmeládou jej nepokazíte.
      Maliny i borůvky zcela jistě krém příjemně osvěží a v řezu bude dort vypadat nádherně. Marmeládu volte tak, aby ladila k použitému ovoci.
      Za mě osobně je marmeláda už trochu moc a nedávala bych ji na korpus. Těsto je vláčné a nepotřebuje zvlhčovat a ani jinak chuťově upravovat. Ale jak jsem psala výše, pokud se Vám tato kombinace líbí, tak proč ne.
      Přeji Vám ať máte ze svého dortu radost. Eva

  56. Dort jsem pekla a musím říct, vynikající. Pekla jsem i jiný recept, ale zůstanu u vašeho. Dnes peču opět. Děkuji za recept

        1. Dobrý den Petro. Šlehačka se srazí když se dlouho šlehá. Šlehačka by měla být vždy studená. Doporučuji šlehat na nižší otáčky a po pár minutách přerušit šlehání. Vytáhnout metličky nahoru i s krémem a sledovat jestli drží nebo ještě padá. Když si drží tvar, přestat šlehat i kdyby jste měla pocit že ještě není úplně tuhý. Tento krém nikdy nebude tak tuhý jako máslový.
          Problem také může být ve šlehačce. Zkuste příště jinou značku, čím více procent tuku šlehačka obsahuje, tím lépe se šlehá.
          Pěkný den Eva

  57. Dobrý den, moc se mi líbí váš dort, mohla byste mi poradit jak docílit krásné zelené barvy jako máte vy?? Protože dost jsem viděla neatraktivní zelenou barvu u jiných příspěvků na IG .
    Děkuji Dita

    1. Dobrý den Dito, tu krásnou zelenou barvu dělá čerstvý mladý špenát. Koupíte jej snad v každém obchodu, zcela určitě v Albertu nebo Bille, pod označením Baby špenát. Pěkný den Eva

  58. Dobrý den,
    mám otázku ohledně bezlepkové varianty. Lze ve stejném množství použít např. Jizerku?
    Děkuji.

    1. Dobrý den, po technické a teoretické stránce předpokládám že ano, ale nemám vyzkoušeno protože Jizerku nepoužívám.
      Je možné že bude mít jinou savost a pak nebudou stačit tekutiny. Pokud vyzkoušíte, dejte mi pak vědět, zajímá mě jaký bude chuťový výsledek. Každopádně doporučuji přidat mouku rýžovou tak jak uvádím v receptu.
      Přeji ať se dort povede Eva

      1. Nakonec jsem dort upekla jenom z Jizerky, poměr ingrediencí byl bez problémů. Upečený korpus chutnal trochu „moučně“, ale po promazání krémem to už nebylo poznat. Každopádně v mžiku zmizel 🙂

        1. Děkuji, paní Jano. Každá zkušenost s bezlepkovým pečením je moc cenná. Přeji pěkný den a spoustu dalších cukrářských úspěchů.
          Eva

  59. Dobrý den. Prosím mám dotaz. Chystám se péct tento dort poprvé a nejsem si úplně jistá s tím špenátem. V Tipu máte, rozmixovat s odváženým olejem.. To je? Moc děkuji za odpověď. 😊

    1. Dobrý den Petro. Mixování špenátu je na celém dortu časově nejnáročnější věc. Protože je lehký a má málo tekutiny, tak mixéru poměrně dlouho statečně odolává. Když do první dávky mixovaného špenátu přidáte 1/4 odváženého oleje rychleji vznikne kaše a při přidání další dávky špenátu je celý proces mixování rychlejší a snažší. Další olej ( 3/4 odvážené dávky) se použije na výrobu těsta jak je uvedeno dále v receptu. Tip je jen pomůcka pro usnadnění práce, nemusíte se jím řídit. Jinými slovy – pokud chcete mixujte špenát bez oleje a celou dávku oleje použijte při výrobě těsta. Tato volba je jen na Vás.
      Pěkný den Eva

  60. Dobrý den, lze do těsta a krému místo cukru použít např. rýžový sirup, popř. do těsta kokosový cukr? Kolik případně? Používáme ještě med nebo datový sirup, ale ty jsou tmavé, mohly by asi zkazit výslednou barvu korpusu… Děkuji za rady.

    1. Dobrý den, sirupy a med nedoporučuji. Váš dotaz chápu tak, že vyřazení bílého cukru je pro Vás priorita. V tom případě můžete použít kokosový cukr bez obav. Počítejte však s tím, že dort bude chutnat trošku jinak. Množství cukru u těsta bych snížila maximálně o 30 g a krém oslaďte jak uznáte za vhodné. 3-4 polévkové lžíce cukru by snad mohly stačit. V podstatě můžete krém nechat i neoslazený, pokud jste tak zvyklí.
      Pěkný den Eva

    1. To mě těší paní Anno, doufám, že vyzkoušíte i nějaký jiný recept a budete stejně spokojená jako s tímto. Pěkný den Eva

  61. Pěkný den, děkuji moc za recept. Jakmile jsem jej viděla, řekla jsem si, že ho musím zkusit. Dnes jsem to tak i učinila. Prosím, ráda bych odlehčenější krém, stačí nahradit mascarpone tvarohem? Děkuji moc Markéta K.

    1. Dobrý den Markéto, mám velkou radost že jste si vybrala a upekla můj recept. Odpověď na Vaši otázku je ano, i když to píši s těžkým srdcem, protože kyselá chuť tvarohu bude v krému znát. Můžete nahradit polovinu množství mascarpone tvarohem. Nahradit úplně nedoporučuji, změníte tím výslednou chuť celého dortu. Tvaroh doporučuji vaničkový a důkladně okapaný na plátýnku. Voda z tvarohu by zředila krém natolik, že by nebyl pevný. Nebo můžete použít plnotučný balený tvaroh. Taktéž nechat okapat. Balené tvarohy s nižším obsahem tuku se nedají zcela vymíchat a v krému by byly hrudky.
      Pěkný den Eva

  62. Dobrý den, recept mě nadchl, chtěla bych udělat babičce k 87 narozeninám, ale mám strach z uchování. Jedu za ní v sobotu, tak jsem dort chtěla udělat den předem. Myslíte, že zvládne noc v lednici a 2h. v autě, nebo by bylo lepší den předem udělat krém a korpus a zkompletovat to až na místě?

    1. Dobrý den Svatko, těší mě, že se vám recept líbí. Doporučila bych udělat dort den předem. Uleželý dort je vždy lepší. Podložku, nebo servírovací talíř (nevím na čem jej budete převážet) potřete v několika bodech krémem a na ně položte spodní plát těsta. Takto bude dort po vychlazení pevně uchycený a nepohne se. Ovoce nebo jinou ozdobu dejte až na místě.
      V zimě s převozem dortu není takový problém jako v létě, tak nepotřebujete chladící box, postačí jakákoliv čistá a dostatečně velká krabice. Před cestou dejte dort na hodinu nebo dvě do mrazáku, tím se ještě zpevní a určitě cestu zvládne. V autě jej uložte tak, aby na něj nešel teplý vzduch a zabezpečte proti pohybu.
      Babičce přeji vše nejlepší k narozeninám.
      Eva

    1. Dobrý den, budete potřebovat o polovinu více surovin na těsto. U krému záleží, měl by pohodlně vystačit. Pokud máte rádi hodně krému, tak také zvyšte množství surovin o polovinu.
      Pěkný den Eva

  63. Dobrý deň.
    Vďaka za zrozumiteľný recept.
    Prosím Vás, dalo by sa použiť i mrazený špenát? Chcem urobiť muffiny týmto spôsobom.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    1. Dobrý den, ano můžete použít mrazený špenát. Pokud koupíte mrazené listy špenátu, tak množství bude stejné. Špenát rozmrazíte, necháte okapat a rozmixujete. Pokud koupíte špenátové pyré, tak použijte 300 g které rozmrazíte v sítku vyložené plátýnkem, voda ze zmrazeného pyré do těsta nepatří. Jestli správně rozumím, chcete péct muffiny, tento recept ale na ně není příliš vhodný. Výroba těsta na muffiny má jiný postup zpracování. Pokud chcete péct mechové cupcake tak recept najdete v kategorii cupcake.
      Pěkný den Eva

  64. Dobrý den,
    chtěla bych dort zkusit příští víkend, ale je nás celkem hodně, tak bych ho potřebovala udělat ve formě 28 cm. Myslíte, že bude stačit, když suroviny navýším cca o polovinu?
    Děkuji
    Verča

    1. Dobrý den Veroniko. Na formu o průměru 28 cm budete potřebovat dvojnásobné množství surovin na těsto. Na krém doporučuji o 3/4 více, pokud ale máte rádi hodně krému, klidně i zde dejte dvojnásobné množství. Bude to velké množství, nemáte-li k dispozici kuchyňský robot, může být obtížné vyšlehat krém ručně. Doporučuji proto rozdělit množství na půl a každou část vypracovat zvlášť. Budete mít nad krémem lepší kontrolu a půjde snáz vyšlehat. Dobu pečení ke konci raději hlídejte a upravte podle potřeby. Přeji Vám ať se dort podaří a máte z něj radost.
      Pěkný den Eva

  65. Zkusim! Napadlo me na drobky pouzit tenky vnitrni rez? pak muzu horni dil pouzit na dort a ne se ho zbavit?

    1. Dobrý den, určitě můžete. Ale horní plát těsta je na povrchu dost pevný, pak bych jej raději asi lehce postříkala cukrovým odvarem aby nebyl suchý. Také jde o barvu, v řezu budete mít jiný (trochu našedlý) odstín zelené. Pokud budete dělat „mech“ z horního plátu, tak jej spotřebujete téměř celý, a pevnější tmavou část klidně snězte třeba s marmeládou.

  66. Dobry deň prajem ďakujem za skvely navod a nápady Váš blok je super včera som sa odhodlala upiect mechááááč.

    1. Dobrý den, děkuji moc. Mám radost že se povedl a jste spokojená.
      Pěkný den a spoustu dalších cukrářských úspěchů. Eva

    1. Dobrý den peče se v rozehřáté troubě na 170°C program horní/dolní rošt.
      Pěkný den ať se Vám dort povede, Eva.

  67. Dobrý den, recept i dort se mi moc líbí, určitě při nejbližší příležitosti vyzkouším.😊 Jen nevím co si mám představit pod – 1 g mleté vanilky – mletou vanilku jsem ještě neviděla. Je to rozemletý vanilkový lusk?🤔

    1. Dobrý den paní Moniko, jsem ráda, že se Vám recept líbí. Ano mletá vanilka je mletý vanilkový lusk. Pokud zakoupíte mletou vanilku s označením bourbon, tak byste měla mít vanilku ve velmi vysoké kvalitě a tomu odpovídající chuti i aroma. Většinou ji prodávají obchody specializující se na zdravou výživu, a nebo ji koupíte na internetu. Cena je poměrně vysoká, ale vyplatí se. Na ochucení těsta nebo krému stačí velmi malé množství a vydrží v perfektním stavu až do spotřebování. Jinak ale můžete mletou vanilku nahradit semínky z vanilkového lusku nebo kvalitním vanilkovým extraktem.
      Pěkný den Eva

  68. Děkuji za velmi dobře a srozumitelně napsaný recept a krásné foto. Právě ono mě totiž donutilo, jít sehnat čerstvý špenát. Velké díky také za bezlepkovou variantu. Jsem velmi zvědavá na výslednou chuť .

    1. Dobrý den paní Libuše, váš komentář mi udělal velkou radost a věřím že budete s dortem spokojena. Přeji pohodové pečení a dobrou chuť.
      Eva

  69. Děkuji za dobře popsaný a srozumitelný recept a hlavně za nádherné foto. To si přitáhlo mou pozornost a donutilo mě jít sehnat čerstvý špenát. Velký dík také za bezlepkovou variantu. Jsem zvědavá na výslednou chuť.

    1. Dobrý den paní Libuše. Moc děkuji za pochvalu, přeji Vám pohodové pečení a dejte mi vědět jak Vám dort chutnal.
      Pěkný den Eva

      1. Děkuji ještě jednou. Super popsáno a fotky postupu hodně pomohou tápajícím.
        Recept už jsem si přepsala do vyzkoušených a mám velikou radost. Dort byl moc dobrý. Odleželý v lednici – krásně vláčný a v kombinaci s malinami úplná lahůdka. Pár malin jsem přidala také uvnitř dortu ( mírně jsem je vtlačila do krému až na spodní korpus). Na řezu to vypadalo nádherně.

    1. Dobrý den paní Markéto, všechny informace se snažím uvádět v odstavci „Dále budeme potřebovat“, na tento dort potřebujete formu velikost 20 cm v průměru. Pokud máte o centimetr větší nebo menší, tak to vůbec nevadí. Pokud máte formu o průměru 23 cm, tak budete potřebovat na těsto o 1/2 surovin surovin více. Krému je dost, v tomto množství bude stačit i na větší korpus.
      Pěkný den a ať se Vám dort podaří
      Eva

      1. Dobrý den, chci dělat tento dort dceři k narozeninám. Byl mi několika doporučen. Jen mam dotazy ohledem mouky. Mohu použít místo těch co píšete hlasickou hladkou mouku? Děkuji

  70. Zdravím 😉
    Děkuji za tento recept. Dnes jsem dělala svůj úplně první dort a zrovna mecháč. Je skvělý. Jen tak dál 😉
    Majka

    1. Děkuji Majko, i já Vás zdravím a přeji Vám spoustu dalších cukrářských úspěchů. Moc mě těší že jste si pro svůj první dort zvolila právě můj recept, je to pro mne velká pocta. Eva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.