Mechový dort

Mechový dort - jednoduchý a přitom elegantní v krásné zelené barvě, lahodný ve vyvážené chuti a neskutečně vláčný díky špenátu v těstě
Mechový dort hlavní

Upéct osvědčenou klasiku nebo mechový dort je stále ještě pro mnohé tak trochu těžké rozhodování. Představa že základní surovinou je špenát, obzvláště pak u mužů, vyvolává pochybovačné kroucení hlavou „Jak toto může chutnat?“ Tímto se vůbec nenechte odradit. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že i když se pánové jen velmi těžko odhodlávají k prvnímu soustu, tak mi zcela podle očekávání pokaždé vrací prázdný talířek.

U dětí se setkáte s neskrývaným nadšením hned když dort postavíte na stůl. Rozhodně se nebudou zajímat odkud se ta fantastická barva vzala a určitě budou chtít přidat.

Je to tak, špenát v těstu není vůbec cítit a právě díky němu je krásně vláčné. Lehký vanilkový krém z mascarpone ještě umocní lahodnou jemnou chuť tohoto nádherně zbarveného dortu.

Já osobně mám nejraději dort z čerstvého mladého špenátu. Jednak mám kontrolu nad kvalitou a také proto, že dort z čerstvého špenátu má krásnou výraznou a jasnou barvu. Proto v receptu u rozpisu surovin najdete právě ten.

Dort můžete upéct i ze zmrazeného špenátu, jen doporučuji vybírat pečlivě jaký druh koupíte. Z mraženého špenátu je dort tmavší, chuťově však stejně dobrý. Množství potřebné na výrobu korpusu se trochu liší, pokud budete chtít upéct dort z mraženého špenátu budete potřebovat 300 g, které necháte rozmrazit na plátýnku v sítku. Voda, která vznikla zmrazením špenátu, do těsta nepatří.

Ať již se rozhodnete jakkoliv, jsem si jistá že Váš mechový dort bude králem každé oslavy nebo párty, na kterou jej upečete.

Mechový dort

Suroviny na pšeničné těsto

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 310 g hladké mouky
  • 3 vejce velikost M
  • 180 g cukru krupice
  • 175 ml oleje (rostlinný)
  • 1 kypřící prášek 
  • kůra z ½ bio citronu
  • jedna polévková lžíce citrónové šťávy

Suroviny na bezlepkové těsto

  • 250 g čerstvého baby špenátu
  • 250 g mouky Doves farm self raising
  • 60 g rýžové mouky
  • 3 vejce velikost L
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g oleje (rostlinný)
  • 1 kypřící prášek
  • kůra z ½ bio citronu
  • jedna polévková lžíce citrónové šťávy

Suroviny na krém

  • 400 g smetany ke šlehání 31%
  • 500 g mascarpone
  • 170 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • 1 g mleté vanilky

Dále budeme potřebovat

  • dortovou formu průměr 20 cm
  • pečící papír
  • máslo na vymazání formy
  • ovoce na ozdobu

Příprava

Vajíčka musí být v pokojové teplotě, proto je vytáhneme z lednice cca 30 minut před použitím. Toto pravidlo platí obecně o všech surovinách ze kterých pečeme dortové těsto. 

Mechový dort suroviny těsto

Špenát umyjeme a necháme okapat, rukou vytlačíme přebytečnou vodu, špenát přebereme a odstraníme povadlé lístky. Všechny lístky špenátu dáme na hromadu a několikrát posekáme nožem. Nemusíme dodržovat přesnou velikost, jde o to že potřebujeme zmenšit velikost lístků. Celé lístky špenátu se špatně mixují, tím že špenátové lístky zmenšíme si celý proces urychlíme a zjednodušíme.

Takto upravený špenát rozmixujeme na hladkou kaši.

Tip: Špenát se bude lépe mixovat po částech. Do mixéru dáme zhruba 1/4 pokrájeného špenátu, přidáme zhruba 1/4 odváženého oleje a rozmixujeme na hladkou kaši. Do této kaše postupně přidáme a rozmixujeme další části špenátu.

Z pečícího papíru vystřihneme kruh stejně velký jako dno formy. Ze zbytku papíru ustřihneme dva pásy o něco vyšší než je bok formy. Není třeba aby byl pás na boku formy z jednoho kusu, proto se na něj perfektně hodí zbylý papír ze kterého jsme vystřihli kruh na dno formy.

Dortovou formu lehce vymažeme máslem, nemusíme vymazat každé místečko, potřebujeme jen přichytit pečící papír aby se nehýbal když budeme do formy lít těsto. Na dno formy dáme připravený kruh, uhladíme a opět lehce, tentokrát důkladně po celé ploše, pomažeme máslem. Vystřižené pásy pečícího papíru odměříme, zkrátíme na potřebnou délku a přitiskneme na bok formy. Pokud v některých místech odstávají, tak je pomažeme máslem a spojíme. Papír na bocích formy nemusíme mazat máslem.

Připravíme a odvážíme všechny další suroviny potřebné na výrobu korpusu.

Výroba a pečení těsta

Troubu zapneme na 170 °C program horní/dolní rošt a necháme rozehřát.

Do mísy rozklepneme vajíčka, přisypeme cukr a šleháme ručním mixérem tak dlouho dokud nevnikne světlá nadýchaná hmota. Začneme nejdříve na nejnižších obrátkách a postupně zvýšíme výkon mixéru. Na začátku šlehání bude mít hmota barvu žloutků, musíme šlehat tak dlouho až bude úplně světlá a dvojnásobně zvětší objem. Trvá to asi 5 – 8 minut, podle velikosti vajíček a výkonu ručního šlehače. 

Mechový dort výroba těsta1

Do takto připravené směsi za stálého šlehání (ruční šlehač zapnutý na střední otáčky) přiléváme po troškách olej. Na závěr, když jsme již přidali celý olej, ještě jednou důkladně prošleháme.

Přidáme rozmixovaný špenát, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a krátce prošleháme.

Mechový dort výroba těsta2

Do mouky promícháme prášek do pečiva a po částech, nejméně na třikrát, zapracujeme do připraveného základu těsta. Můžeme zapracovat mixérem (zapnutým na nejnižší otáčky), nebo ručně.

Mechový dort výroba těsta3

Hotové těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct. Pečeme 45 – 50 minut. Jestli je těsto upečené zjistíme pomocí špejle. Je-li špejle po vytažení čistá tak vypneme troubu, pootevřeme dvířka asi na 3 centimetry a necháme těsto ještě pět minut v teple. Pak vytáhneme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Ještě teplý dortový korpus vyklopíme z formy na mřížku nebo podložku a jemným tahem odstraníme pečící papír.

Pokud na špejli ulpí tekuté těsto musíme ještě péct. Po pěti minutách kontrolujeme propečení těsta. Nepečeme zbytečně dlouho. Těsto by bylo vysušené.

Výroba krému

Mascarpone vyklopíme do větší mísy, přidáme cukr, mletou vanilku a rozmícháme. Přilijeme šlehačku, promícháme a šleháme ručním mixérem nastaveným na nejnižší otáčky. Když se mascarpone spojí se šlehačkou můžeme zvýšit rychlost šlehače na střední výkon a šleháme tak dlouho až bude krém tuhý. Správně vyšlehaný krém tvoří pevné špičky které nespadnou. Když jej nabereme na lžíci a tu nakloníme, tak krém nesklouzne.

Mechový dort krém suroviny
Mechový dort hotový krém

Vyšlehání krému touto rychlostí bude trvat 5 – 10 minut, záleží na množství surovin a výkonu ručního mixéru. V průběhu šlehání budeme tuhost krému průběžně kontrolovat a ke konci dáme pozor, abychom krém nepřešlehali. Přešlehaný krém se buď srazí a jsou v něm hrudky, a nebo nadobro ztratí pevnost a teče.

Sestavení dortu

Vychladlý korpus rozkrojíme na dva stejně vysoké pláty a třetí (horní strana dortu) o trochu užší. Horní plát dáme stranou, z něj budou drobečky na posypání dortu.

Mechový dort prokroje

Na připravený podnos nebo talíř (pokud máme tak dortový papír a cukrářský kruh) umístíme spodní plát korpusu, dáme na něj o něco menší polovinu krému a přikryjeme středovým plátem korpusu . Na něj navrstvíme pstejné množství krému jako na předchozí plát a zbylým krémem pomažeme boky. Pokud chceme, můžeme okraje krému uhladit do oblouku směrem do středu dortu.

Mechový dort dokončení1
Mechový dort dokončení2
Mechový dort dokončení3

Tip: Při sestavování dortu používám dortovou papírovou podložku upravenou na stejnou velikost jako má upečený korpus, usnadňuje přenášení hotového dortu z pracovní plochy na podnos

Zbylý horní plátu korpusu rozdrobíme rukama na malé drobečky. Vybíráme těsto z vnitřku a horní upečenou část nepoužíváme. Není tak pěkně zelená jako vnitřek upečeného těsta.

Připravenými drobečky posypeme krém z vrchu a nešetříme jimi, krém musí být zakrytý asi 3 – 4 milimetrovou vrstvou.

Zbylé drobečky nasypeme na podložku okolo celého dortu a kuchyňským nožem je zezdola nahoru nanášíme na bok dortu tak dlouho, dokud i on není perfektně pokrytý.

Mechový dort dokončení4
Mechový dort dokončení5

Hotový dort ozdobíme podle vlastní fantazie. Na ozdobení se hodí ovoce, jedlé květy, nebo i marcipánové figurky ve tvaru hříbků a lesních zvířátek.

Mechový dort hlavní
Mechový dort závěr
mechovy-dort-zaver4-1
Mechový dort závěr3
Eva

Eva

Pečeme s láskou

135 Odpovědi

    1. Dobrý den Terezo. U tohoto receptu bohužel nejde. Barvu dortu dělá špenát.
      Použít barvivo nedoporučuji.
      Pěkný den Eva

  1. Dobrý den, dělala jsem mechový dort podle Vašeho receptu pro přítele k narozeninám a moc všem chutnal (jen jsem dala méně cukru). Opravdu výborný, děkuji za recept 😊

    1. Dobrý den Markéto. Je mi líto, ale v tomto případě Vám moc nepomůžu. Moje specializace je bezlepkové pečení.
      Pěkný den Eva.

  2. Dobrý den, Váš dort je hitem Bezlepkových receptů na FB! A jelikož je krásný, chystám se na něj taky. Jen mě napadlo, jaká je ta rýžová mouka? Mám hladkou, polohrubou a „lepivou“, u které cítím třeba při zahušťování divnou pachuť… tak jestli to máte vyzkoušené? Děkuji!

  3. Dort super, jen vyšlehat mascarpone se šlehačkou mi prostě nešlo. Šlehačka se roztékala i přes dlouhé šleháni. Vyšlehat smetanu a až pak zamíchat mascarpone. Netušim v čem je problem evidentně jsem problém měla jen já, nikdo si nestěžovat. Jinak chuťově skvělé.
    Děkuji

    1. Dobrý den. Krátce šlehat mascarpone s cukrem, přidat smetanu a vyšlehat. Šlehat jen tak dlouho až bude krém hustý. Někdy stačí trošku a krém se přešlehá. Pak teče. Můžete krém udělat i tak, že vyšleháte mascarpone a cukr. Zvlášť vyšleháte šlehačku a tu pak do mascarpone zapracujete stěrkou. Tento postup je delší.
      Jinak to také může způsobit šlehačka. Zkuste příště jiný druh. Nebuďte z toho smutná. U jednoho druhu šlehačky se mi to také stalo.
      pěkný den Eva.

    1. Dobrý den. Zmrazeného, vodu která se uvolní rozmrazením vylijte. Ale pěknou zelenou udělá jen baby špenát.
      Pěkný den Eva

      1. Dobrý den, dort vypadá nádherně! Ráda bych z něj udělala mini dortíky – korpus upéct na plechu a vykrájet kolečka. Nemáte představu prosím, jak velký plech použít? Aby přece jenom to těsto bylo vysoké cca 1,5 cm. Moc děkuji

        1. Dobrý den, ještě jsem takto nepekla. Na klasický plech bych udělala těsto z 6 vajíček. Ostatní suroviny samozřejmě taky navýšit. V tomto případě o 1/2 víc než v receptu. Dejte vědět jak se Vám mini dortíky povedly.
          Pěkný den Eva

  4. Dobrý den.
    Zítra se na tento Váš krásně vypadající dort chystám.
    To bude matlála patlála😄.
    Máte ho překrásný a dle Vašeho popisu,opravdu jak pro školáky vypadá jednoduše.
    Nu což, uvidíme zítra co já vyvedu za skvost😂

    1. Krásný den Zdenko, určitě se Vám povede. Děkuji za pochvalu a jestli budete sdílet fotografie na Facebook nebo Instagram, tak se budu těšit na fotečku.
      Pěkný den a pohodové pečení Eva

  5. Hezký den přeji, vás recept mě úplně nadchl a chystám se péct mechovy dort synovci k narozeninám. Chtěla jsem se zeptat zda je lepší péct a promazat den předem a nebo až v den oslavy pár hodin předem. Děkuji moc za odpověď.

    1. Dobrý den Evo. Udělejte dort den předem. Bude přesně tak jak má být. Obecně platí že dort má být uleželý aby se všechny chutě pěkně spojily.
      Přeji pohodové pečení. Eva

      1. Dobry den, prave se na nej chystam, jsem moc zvedava. Jak pisete upect a promazat den predem. Obmazat az druhy den nebo ve stejny den jako se pece korpus? Moc diky

    2. Dobry den myslite ze by taky slo udělat testo na plech (treba i na dva aby bylo tenke) po upeceni vykrajovat kolecka sklenickou a ufelat takto male ‚dortiky’s kremem? Dekuji Míša

      1. Dobrý den, určitě ano. Množství těsta je na jeden plech. Je potřeba pohlídat dobu pečení. Nebo můžete rovnou vyzkoušet Mechové cupcake, recept najdete v kategorii cupcake.
        Pěkný den Eva

  6. Dobrý den, chystam se dělat tento mechový dort. Oslavenec by si ho ale přál potahnuty marcipanem. Myslíte že se k tomu marcipán hodí? 🙂 Děkuji

    1. Dobrý den, ale to už přece nebude mechový dort. Každopádně je to Váš dort, tak ho klidně potáhněte. Oslavenec si zaslouží vyplnit každé přání.
      Pěkný den Eva

  7. Dobry den. Piekla som vasu machovu tortu, vsetko sa podarilo na 1 tku, torta bola krasna, ale po hodine zeleny mach „zoxidival“ a zostal zvonku zlty. Neviete prosim co sa mohlo stat? Vam zostal takto krasne zeleny aj na druhy den? Dakujem

    1. Dobrý den Kristýno. Mechový dort nezmění barvu. Upřímně netuším jakým kouzlem se Vám váš dortík přebarvil na žluto. Napadá mě několik věcí který by to mohly způsobit. Za prvé – málo upečené těsto, za druhé- nekvalitní špenát, za třetí – na ozdobu použitá i tmavá část korpusu, za čtvrté – vynechala jste citrónovou šťávu. Ale to je jen odhad. Jak jsem psala na začátku, já jsem se s tím ještě nesetkala.
      Pěkný den Eva

  8. Dobrý den.
    Dnes dělám dortik poprvé na zítřejší oslavu . Věřím , že bude skvělý . Fotky postupu a Vámi popsány postup je naprosto super! 🙂
    Pěkný den. Eliška

    1. Nejsem si jistá co chcete upéct. Jestli chcete dort tak, jak má být, tak ne. Pokud ale chcete z receptu použít jen korpus, tak ano.
      Pěkný den Eva

    1. Dobrý den, recept na roládu najdete v kategorii rolády. Těsto na dort není těsto na roládu.
      Pěkný den Eva

  9. Dobrý den dnes jsme upekly s dcerou tatínkovi k dnešním narozeninám. Ke kremu jsme pridaly nakrájené jahody. Tak uvidíme co na náš mecháček řekne oslavenec. Nám se moc líbí a trochu jsme uzdibovaly.

  10. Dobrý den. Chtěla bych se prosím zeptat, proč se má šlehat ručním šlehačem?
    Můžu šlehat v robotu???? Moc děkuji za odpověď. Kupková

    1. Dobrý den Radko. Na větší formu budete potřebovat více těsta. Ve vašem případě potřebujete o 1/2 surovin více, to znamená 6 vajíček a tak dále. Krému je dost, na dort této velikosti postačí.
      Pěkný den Eva

  11. Dobry den,
    dort je chutove dobry. Pekla jsem bratrovi k narozeninam a vsem nam moc chutnal. Na me byl hodne sladky (a to jsem v kremu dost cukru ubrala), ale ja nesladim, takze to byl muj individualni pocit. Kazdopadne dekuji za prima recept.
    PS: Pri slehani kremu jsem zavarila muj „no name“ rucni slehac a tak si budu muset koupit novy. Hura :o) Na tuhle chvili jsem dlouho cekala :o)
    Iva

    1. Dobrý den Ivo. Těší mě že se Vám dort povedl. Tu radost z nových pomocníků velmi dobře znám :)) úplně ve stejném pořadí jak píšete.

  12. Dobrý den, chystám se dělat mechový dort. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu použít ztužovač za studena, abych měla jistotu, že krém bude opravdu držet? (musí totiž také přežít dvouhodinovou cestu autem 🙂 )

    Předem děkuji za odpověď!

    1. Dobrý den Evo. Ztužovač nemusíte přidávat. Dort určitě budete dělat den předem a uskladníte v lednici, za tu dobu se vše pěkně usadí, vlhkost krému pronikne do těsta a celý dort zpevní. Ještě není žádné horko, dort určitě převezete. Nejbezpečnější místo je na zemi spolujezdce, nebo v kufru dobře uložit aby dort „nechodil“ jedině snad dekorace bych dala až na místě.

    2. Dobrý večer, chystám se dortík taky vyzkoušet. Můžu se zeptat,jak velkou máte formu? Kamarádka mi říkala, že ho měla nízký. Děkuji za odpověď Alena

      1. Dobrý den Aleno. Když se podíváte na recept a konkrétně odstavec „Dále budeme potřebovat“ najdete zde velikost použité formy. Škoda že kamarádka tento odstavec přehlédla. Mohla mít dort vysoký tak jako všichni. Určitě by z něj měla větší radost než z „placky“.
        Přeji ať se Vám dort povede a máte ze svého cukrářského počinu radost.
        Pěkný den Eva

  13. Dobrý den, nějak jsem omylem koupila normální listový špenát a ne baby:( myslíte, že to bude hodně vadit? Určitě bych prvně ořezala stonky a hrubší části, spíš mi jde o chuť..nebo mám raději sehnat baby? Děkuji. Andrea

    1. Dobrý den Andreo. Nic si z toho nedělejte, to se občas stane. Jak správně očekáváte je tam práce navíc, špenát se musí očistit od tuhých stonků. A pak použijte tak jak je v receptu. Pokud ale na dort nespěcháte, tak bych doporučila spíše koupit mladý špenát je chuťově jemnější. Ať se Vám dort povede, pěkný den Eva

  14. Dobrý den, je nutné u tohoto dortu používat do dortové formy ten pečící papír? Vždy jen formu v mažu a v sypu moukou, nestačí to.,nebo to peceni s papirem má své odůvodnění, a nemám bio citron, můžu použít limetku? Děkuji

    1. Dobrý den Katko, když se to vezme kolem a kolem, tak nic není nutné. Pečící papír se do formy dává aby nebyly kraje dortu příliš propečené, jsou pak spíš šedé než zelené. Můžete použít limetku, kůru strouhejte jen pokud není chemicky ošetřena.
      Pěkný den Eva

  15. Prosím vás, a ta šlehačka do krému se nejdřív nešleha? Leje se zrovna tekutá do mascarpone?
    Děkuji za odpověď

    1. Dobrý den, nemusíte šlehačku vyšlehat jen dobře promíchat s mascarpone viz postup výroby krému. Pokud jste zvyklá dělat krém s vyšlehanou šlehačkou, udělejte jej klidně takto.
      Eva

  16. Mockrát děkuji za tento skvělý recept a perfektně popsaný postup 🙂 za pár týdnů se na něj chystám také 🙂 k přítelovým narozeninám.

    1. Dobrý den mohu místo mascarpone použít jen šlehačku a zakysanou smetanu? Krém potřebuji odlehčený kvůli žlučníku. Děkuji za odpověď

      1. Dobrý den. Obávám se že tento „krém“ dort neudrží. Pokud použijete tvaroh, tak ten už ano. Jak udělat krém z tvarohu a šlehačky popisuji v předchozích komentářích.
        Ať se dort povede, pěkný den Eva.

  17. Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat, zda se dá něčím nahradit mletá vanilka.
    Dal by se použít vanilkový cukr?

    Děkuji

    1. Dobrý den. Ano můžete dát vanilkový cukr. Jen počítejte s tím, že vanilkový cukr a pravá vanilka mají odlišnou vůni i chuť.
      Pěkný den Eva

  18. Dobrý den,
    tento dort mě velmi zaujala a chystám se ho upéct dětem k narozeninám. Potřebuji krém bez laktózy a bohužel jsem sehnala jen mascarpone s velmi nízkým obsahem laktózy a proto bych potřebovala aspoň půlku nahradit bezlaktozovým tvarohem a bezlaktozová šlehačka je jen 30%. Ráda bych vás požádala o radu, jak tedy postupovat, aby výsledný krém byl hladký a soudržný.
    Děkuji. Nikola

    1. Dobrý den Nikolo, tak váš dotaz je skutečná výzva. Bezlaktozové krémy jsou problém. Mascarpone i tvaroh nechte dobře okapat na plátýnku. Smíchejte mascarpone s tvarohem a krupicovým cukrem (cukr moučka by mohl uvolnit vodu v tvarohu a krém by tekl) a prošlehnete tak, aby se cukr rozpustil. Šlehačku ušlehejte zvlášť do tuha. Možná by nebylo od věci použít ztužovač šlehačky. Pevnou šlehačku opatrně vmíchejte do tvarohu s mascarpone. Na rovinu se přiznám, že bezlaktozovou šlehačku jsem ještě nezkoušela šlehat. Pokud se do krému pustíte, dejte pak vědět jak se Vám povedl. Určitě by to zajímalo i ostatní, kteří řeší stejný problém jako vy. Držím palce a přeji ať se Vám dort podaří.
      Eva

        1. Dobrý den paní Vlasto. Moc děkuji za info. Doufám že si to přečtou všichni co potřebují bezlaktozový krém a nemají s ním zkušenosti.
          Pěkný den Eva

      1. Dobrý den, Evo,
        moc děkuji za perfektní a podrobný návod na bezlaktózový krém. Krém se povedl a nakonec nebylo třeba ani ztužovač. Dort všem velmi chutnal 🙂 Ještě jednou děkuji a už se těším až vyzkouším další vaše recepty.
        Nikola

        1. Dobrý den Nikolo, děkuji za komentář a zpětnou vazbu. Těší mě, že jste byla spokojená a že zkoušíte mé recepty. Přeji krásné a pohodové pečení. Pěkný den Eva

  19. zdravim 🙂
    bylo by možné něčim nahradit citron a citronovou kuru nebo to uplně vynechat ?
    děkuji za odpověd

    1. Dobrý den Míšo, můžete úplně vynechat. Citrón „drží“ jasně zelenou barvu a samozřejmě přidává trochu svěží chuť. Ale pokud jej nemůžete nebo nemáte kde koupit, tak klidně vynechejte.
      Eva

    1. Dobrý den Ditto. Upekla jste krásný „mecháč“ těší mě, že se Vám recept líbí a děkuji za fotku. Přeji spoustu dalších cukrářských úspěchů.
      Eva

  20. Dobrý den, lepší recept než váš jsem nenašla a dort je opravdu bomba. Jak po stránce chuťové tak i vzhledové. Škoda ,že nejde vložit fotka.

    1. Dobrý den Týno, moc děkuji za krásná slova. Velmi mě těší že Vám dort chutnal a z toho co píšete usuzuji že i krásně vypadal. Fotku bych opravdu ráda viděla. Jestli máte instagram nebo facebook účet tak mi jej prosím napište a já se podívám. Pěkný den
      Eva

  21. Dobrý den, také se chystám do tohohle dortu dle Vašeho receptu a zajímalo by mě, zda můžu korpusy potřít třeba marmeládou a do krému zamíchat čerstvé borůvky a maliny? Jeslti by to mělo nějaký příjemný efekt? 🙂
    Děkuji mnohokrát a hezký den.
    Míša

    1. Dobrý den Míšo, můžete použít úplně vše co jste vypsala. Dort je Váš, vy jej budete péct i jíst a ovocem ani marmeládou jej nepokazíte.
      Maliny i borůvky zcela jistě krém příjemně osvěží a v řezu bude dort vypadat nádherně. Marmeládu volte tak, aby ladila k použitému ovoci.
      Za mě osobně je marmeláda už trochu moc a nedávala bych ji na korpus. Těsto je vláčné a nepotřebuje zvlhčovat a ani jinak chuťově upravovat. Ale jak jsem psala výše, pokud se Vám tato kombinace líbí, tak proč ne.
      Přeji Vám ať máte ze svého dortu radost. Eva

  22. Dort jsem pekla a musím říct, vynikající. Pekla jsem i jiný recept, ale zůstanu u vašeho. Dnes peču opět. Děkuji za recept

        1. Dobrý den Petro. Šlehačka se srazí když se dlouho šlehá. Šlehačka by měla být vždy studená. Doporučuji šlehat na nižší otáčky a po pár minutách přerušit šlehání. Vytáhnout metličky nahoru i s krémem a sledovat jestli drží nebo ještě padá. Když si drží tvar, přestat šlehat i kdyby jste měla pocit že ještě není úplně tuhý. Tento krém nikdy nebude tak tuhý jako máslový.
          Problem také může být ve šlehačce. Zkuste příště jinou značku, čím více procent tuku šlehačka obsahuje, tím lépe se šlehá.
          Pěkný den Eva

  23. Dobrý den, moc se mi líbí váš dort, mohla byste mi poradit jak docílit krásné zelené barvy jako máte vy?? Protože dost jsem viděla neatraktivní zelenou barvu u jiných příspěvků na IG .
    Děkuji Dita

    1. Dobrý den Dito, tu krásnou zelenou barvu dělá čerstvý mladý špenát. Koupíte jej snad v každém obchodu, zcela určitě v Albertu nebo Bille, pod označením Baby špenát. Pěkný den Eva

  24. Dobrý den,
    mám otázku ohledně bezlepkové varianty. Lze ve stejném množství použít např. Jizerku?
    Děkuji.

    1. Dobrý den, po technické a teoretické stránce předpokládám že ano, ale nemám vyzkoušeno protože Jizerku nepoužívám.
      Je možné že bude mít jinou savost a pak nebudou stačit tekutiny. Pokud vyzkoušíte, dejte mi pak vědět, zajímá mě jaký bude chuťový výsledek. Každopádně doporučuji přidat mouku rýžovou tak jak uvádím v receptu.
      Přeji ať se dort povede Eva

      1. Nakonec jsem dort upekla jenom z Jizerky, poměr ingrediencí byl bez problémů. Upečený korpus chutnal trochu „moučně“, ale po promazání krémem to už nebylo poznat. Každopádně v mžiku zmizel 🙂

        1. Děkuji, paní Jano. Každá zkušenost s bezlepkovým pečením je moc cenná. Přeji pěkný den a spoustu dalších cukrářských úspěchů.
          Eva

  25. Dobrý den. Prosím mám dotaz. Chystám se péct tento dort poprvé a nejsem si úplně jistá s tím špenátem. V Tipu máte, rozmixovat s odváženým olejem.. To je? Moc děkuji za odpověď. 😊

    1. Dobrý den Petro. Mixování špenátu je na celém dortu časově nejnáročnější věc. Protože je lehký a má málo tekutiny, tak mixéru poměrně dlouho statečně odolává. Když do první dávky mixovaného špenátu přidáte 1/4 odváženého oleje rychleji vznikne kaše a při přidání další dávky špenátu je celý proces mixování rychlejší a snažší. Další olej ( 3/4 odvážené dávky) se použije na výrobu těsta jak je uvedeno dále v receptu. Tip je jen pomůcka pro usnadnění práce, nemusíte se jím řídit. Jinými slovy – pokud chcete mixujte špenát bez oleje a celou dávku oleje použijte při výrobě těsta. Tato volba je jen na Vás.
      Pěkný den Eva

  26. Dobrý den, lze do těsta a krému místo cukru použít např. rýžový sirup, popř. do těsta kokosový cukr? Kolik případně? Používáme ještě med nebo datový sirup, ale ty jsou tmavé, mohly by asi zkazit výslednou barvu korpusu… Děkuji za rady.

    1. Dobrý den, sirupy a med nedoporučuji. Váš dotaz chápu tak, že vyřazení bílého cukru je pro Vás priorita. V tom případě můžete použít kokosový cukr bez obav. Počítejte však s tím, že dort bude chutnat trošku jinak. Množství cukru u těsta bych snížila maximálně o 30 g a krém oslaďte jak uznáte za vhodné. 3-4 polévkové lžíce cukru by snad mohly stačit. V podstatě můžete krém nechat i neoslazený, pokud jste tak zvyklí.
      Pěkný den Eva

    1. To mě těší paní Anno, doufám, že vyzkoušíte i nějaký jiný recept a budete stejně spokojená jako s tímto. Pěkný den Eva

  27. Pěkný den, děkuji moc za recept. Jakmile jsem jej viděla, řekla jsem si, že ho musím zkusit. Dnes jsem to tak i učinila. Prosím, ráda bych odlehčenější krém, stačí nahradit mascarpone tvarohem? Děkuji moc Markéta K.

    1. Dobrý den Markéto, mám velkou radost že jste si vybrala a upekla můj recept. Odpověď na Vaši otázku je ano, i když to píši s těžkým srdcem, protože kyselá chuť tvarohu bude v krému znát. Můžete nahradit polovinu množství mascarpone tvarohem. Nahradit úplně nedoporučuji, změníte tím výslednou chuť celého dortu. Tvaroh doporučuji vaničkový a důkladně okapaný na plátýnku. Voda z tvarohu by zředila krém natolik, že by nebyl pevný. Nebo můžete použít plnotučný balený tvaroh. Taktéž nechat okapat. Balené tvarohy s nižším obsahem tuku se nedají zcela vymíchat a v krému by byly hrudky.
      Pěkný den Eva

  28. Dobrý den, recept mě nadchl, chtěla bych udělat babičce k 87 narozeninám, ale mám strach z uchování. Jedu za ní v sobotu, tak jsem dort chtěla udělat den předem. Myslíte, že zvládne noc v lednici a 2h. v autě, nebo by bylo lepší den předem udělat krém a korpus a zkompletovat to až na místě?

    1. Dobrý den Svatko, těší mě, že se vám recept líbí. Doporučila bych udělat dort den předem. Uleželý dort je vždy lepší. Podložku, nebo servírovací talíř (nevím na čem jej budete převážet) potřete v několika bodech krémem a na ně položte spodní plát těsta. Takto bude dort po vychlazení pevně uchycený a nepohne se. Ovoce nebo jinou ozdobu dejte až na místě.
      V zimě s převozem dortu není takový problém jako v létě, tak nepotřebujete chladící box, postačí jakákoliv čistá a dostatečně velká krabice. Před cestou dejte dort na hodinu nebo dvě do mrazáku, tím se ještě zpevní a určitě cestu zvládne. V autě jej uložte tak, aby na něj nešel teplý vzduch a zabezpečte proti pohybu.
      Babičce přeji vše nejlepší k narozeninám.
      Eva

    1. Dobrý den, budete potřebovat o polovinu více surovin na těsto. U krému záleží, měl by pohodlně vystačit. Pokud máte rádi hodně krému, tak také zvyšte množství surovin o polovinu.
      Pěkný den Eva

  29. Dobrý deň.
    Vďaka za zrozumiteľný recept.
    Prosím Vás, dalo by sa použiť i mrazený špenát? Chcem urobiť muffiny týmto spôsobom.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    1. Dobrý den, ano můžete použít mrazený špenát. Pokud koupíte mrazené listy špenátu, tak množství bude stejné. Špenát rozmrazíte, necháte okapat a rozmixujete. Pokud koupíte špenátové pyré, tak použijte 300 g které rozmrazíte v sítku vyložené plátýnkem, voda ze zmrazeného pyré do těsta nepatří. Jestli správně rozumím, chcete péct muffiny, tento recept ale na ně není příliš vhodný. Výroba těsta na muffiny má jiný postup zpracování. Pokud chcete péct mechové cupcake tak recept najdete v kategorii cupcake.
      Pěkný den Eva

  30. Dobrý den,
    chtěla bych dort zkusit příští víkend, ale je nás celkem hodně, tak bych ho potřebovala udělat ve formě 28 cm. Myslíte, že bude stačit, když suroviny navýším cca o polovinu?
    Děkuji
    Verča

    1. Dobrý den Veroniko. Na formu o průměru 28 cm budete potřebovat dvojnásobné množství surovin na těsto. Na krém doporučuji o 3/4 více, pokud ale máte rádi hodně krému, klidně i zde dejte dvojnásobné množství. Bude to velké množství, nemáte-li k dispozici kuchyňský robot, může být obtížné vyšlehat krém ručně. Doporučuji proto rozdělit množství na půl a každou část vypracovat zvlášť. Budete mít nad krémem lepší kontrolu a půjde snáz vyšlehat. Dobu pečení ke konci raději hlídejte a upravte podle potřeby. Přeji Vám ať se dort podaří a máte z něj radost.
      Pěkný den Eva

    1. Dobrý den, určitě můžete. Ale horní plát těsta je na povrchu dost pevný, pak bych jej raději asi lehce postříkala cukrovým odvarem aby nebyl suchý. Také jde o barvu, v řezu budete mít jiný (trochu našedlý) odstín zelené. Pokud budete dělat „mech“ z horního plátu, tak jej spotřebujete téměř celý, a pevnější tmavou část klidně snězte třeba s marmeládou.

  31. Dobry deň prajem ďakujem za skvely navod a nápady Váš blok je super včera som sa odhodlala upiect mechááááč.

    1. Dobrý den, děkuji moc. Mám radost že se povedl a jste spokojená.
      Pěkný den a spoustu dalších cukrářských úspěchů. Eva

    1. Dobrý den peče se v rozehřáté troubě na 170°C program horní/dolní rošt.
      Pěkný den ať se Vám dort povede, Eva.

  32. Dobrý den, recept i dort se mi moc líbí, určitě při nejbližší příležitosti vyzkouším.😊 Jen nevím co si mám představit pod – 1 g mleté vanilky – mletou vanilku jsem ještě neviděla. Je to rozemletý vanilkový lusk?🤔

    1. Dobrý den paní Moniko, jsem ráda, že se Vám recept líbí. Ano mletá vanilka je mletý vanilkový lusk. Pokud zakoupíte mletou vanilku s označením bourbon, tak byste měla mít vanilku ve velmi vysoké kvalitě a tomu odpovídající chuti i aroma. Většinou ji prodávají obchody specializující se na zdravou výživu, a nebo ji koupíte na internetu. Cena je poměrně vysoká, ale vyplatí se. Na ochucení těsta nebo krému stačí velmi malé množství a vydrží v perfektním stavu až do spotřebování. Jinak ale můžete mletou vanilku nahradit semínky z vanilkového lusku nebo kvalitním vanilkovým extraktem.
      Pěkný den Eva

  33. Děkuji za velmi dobře a srozumitelně napsaný recept a krásné foto. Právě ono mě totiž donutilo, jít sehnat čerstvý špenát. Velké díky také za bezlepkovou variantu. Jsem velmi zvědavá na výslednou chuť .

    1. Dobrý den paní Libuše, váš komentář mi udělal velkou radost a věřím že budete s dortem spokojena. Přeji pohodové pečení a dobrou chuť.
      Eva

  34. Děkuji za dobře popsaný a srozumitelný recept a hlavně za nádherné foto. To si přitáhlo mou pozornost a donutilo mě jít sehnat čerstvý špenát. Velký dík také za bezlepkovou variantu. Jsem zvědavá na výslednou chuť.

    1. Dobrý den paní Libuše. Moc děkuji za pochvalu, přeji Vám pohodové pečení a dejte mi vědět jak Vám dort chutnal.
      Pěkný den Eva

      1. Děkuji ještě jednou. Super popsáno a fotky postupu hodně pomohou tápajícím.
        Recept už jsem si přepsala do vyzkoušených a mám velikou radost. Dort byl moc dobrý. Odleželý v lednici – krásně vláčný a v kombinaci s malinami úplná lahůdka. Pár malin jsem přidala také uvnitř dortu ( mírně jsem je vtlačila do krému až na spodní korpus). Na řezu to vypadalo nádherně.

    1. Dobrý den paní Markéto, všechny informace se snažím uvádět v odstavci „Dále budeme potřebovat“, na tento dort potřebujete formu velikost 20 cm v průměru. Pokud máte o centimetr větší nebo menší, tak to vůbec nevadí. Pokud máte formu o průměru 23 cm, tak budete potřebovat na těsto o 1/5 surovin surovin více. Krému je dost, v tomto množství bude stačit i na větší korpus.
      Pěkný den a ať se Vám dort podaří
      Eva

      1. Dobrý den, chci dělat tento dort dceři k narozeninám. Byl mi několika doporučen. Jen mam dotazy ohledem mouky. Mohu použít místo těch co píšete hlasickou hladkou mouku? Děkuji

  35. Zdravím 😉
    Děkuji za tento recept. Dnes jsem dělala svůj úplně první dort a zrovna mecháč. Je skvělý. Jen tak dál 😉
    Majka

    1. Děkuji Majko, i já Vás zdravím a přeji Vám spoustu dalších cukrářských úspěchů. Moc mě těší že jste si pro svůj první dort zvolila právě můj recept, je to pro mne velká pocta. Eva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.