Mikulášské cookies

Křupavé cookies plné chuti a vůně pečených lískových oříšků
Mikolášské cookies úvod

Taky se těšíte na Mikuláše?

Já vždy, celý svůj život. Jako dítě i jako dospělá. Přitom je to celkem dost traumatizující zážitek. Ruku na srdce, kdo z nás se jako malý alespoň jednou pořádně nebál.

Můj Mikuláš si s sebou vodil obrovského Čerta a nevím proč, malinkého Anděla.

Musím poctivě přiznat, že jsem vždy zpívala a recitovala jako o život.

Mým dětem Mikuláš většinou nechával nadílku večer za oknem. Osobně se přišel podívat jen párkrát a jako odměnu si odnášel tyto cookies.

Mikolášské cookies pilot

V receptu uvádím rozpis surovin i na výrobu bezlepkových cookies, můžete si vybrat a upéct podle svých preferencí.

Suroviny na výrobu cookies

Z tohoto množství upečeme 65 kusů cookies

Těsto z pšeničné mouky

  • 280 g chlebové mouky
  • 230 g mouky
  • 250 g třtinového cukru
  • 250 g tmavého třtinového cukru (s vyšším podílem melasy)
  • 280 g másla 84 % tuku
  • 2 vejce velikost L (65-70 g i se skořápkou)
  • 1,5 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 150 g 40 % čokolády
  • 80 g lískových oříšků
  • 100 g pekanových ořechů
  • 70 g nesířených hrozinek
  • 70 g brusinek
  • 1/4 čajové lžičky mleté vanilky (nemusí být)

Těsto z bezlepkové mouky

  • 280 g mouky (Mix B Shär)
  • 230 g mouky (Mix C Shär)
  • 250 g třtinového cukru
  • 250 g tmavého třtinového cukru (s vyšším podílem melasy)
  • 280 g másla 84 % tuku
  • 2 vejce velikost L (65-70 g i se skořápkou)
  • 1,5 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 150 g 40 % čokolády
  • 80 g lískových oříšků
  • 100 g pekanových ořechů
  • 70 g nesířených hrozinek
  • 70 g brusinek
  • 1/4 čajové lžičky mleté vanilky (nemusí být)

Výrobu bezlepkových cookies mám vyzkoušenu z těchto bezlepkových směsí. Kvalita chuti a vzhledu cookies je shodná s cookies vyrobenými z pšeničné mouky. Jakou bezlepkovou mouku použijete je samozřejmě na Vás, toto je pouze doporučení.

Dále budeme potřebovat

velký plech, nejlépe dva
papír na pečení

Postup přípravy těsta

Nejdříve si připravíme a odvážíme všechny potřebné suroviny.

Mikolášské cookies suroviny

Hrozinky a brusinky nasypeme do mísy, zalijeme vodou a necháme 30 minut odstát, scedíme, propláchneme a necháme dobře okapat. Pokud máme velké plody, tak je přepůlíme.

Můžeme použít i nenamočené ovoce, ale namočené ovoce má výraznější chuť a změkne. V cookies se pak příjemně doplňuje s tvrdými ořechy.

Máslo nakrájíme na menší kousky a necháme ohřát na pokojovou teplotu. Než zpracujeme ořechy, tak bude máslo tak akorát.

Lískové oříšky si před použitím upravíme pečením. Získáme tím jejich intenzivní chuť a vůni.

Pečeme na 150 °C sedm až deset minut. Nesmíme je spálit. Že jsou oříšky správně upečené poznáme podle příjemné vůně. To, že jsme oříšky spálili, poznáme zcela určitě taky. Z vlastní zkušenosti doporučuji, raději oříšky méně upečené, než spálené.

Upečené oříšky vytáhneme z trouby a ještě horké nasypeme na utěrku, zabalíme a třením o sebe je zbavíme slupky.

Takto upravené oříšky dáme do robotu, přidáme pekanové ořechy a rozmixujeme na hrubé kousky.

Nebo je nasypeme do pevného mikrotenového sáčku a paličkou na maso rozbijeme. Opět na malé kousky. Různá velikost kousků ořechů vůbec nevadí, spíše naopak.

Čokoládu nakrájíme na malé kousky. (Pokud máme, můžeme použít čokoládové pecičky.)

Ručním mixérem, nebo v robotu ušleháme máslo s cukrem. Máslo zvětší objem, ale krystalky cukru budou stále vidět. Postupně jedno po druhém přidáme vejce. Druhé vejce dáme až se první úplně spojí s máslem a cukrem.

Do odvážené mouky promícháme jedlou sodu, sůl a vanilku. Zapracujeme do vyšlehaného másla.

Pokud použijeme robot budeme dávat pozor abychom nepřešlehali máslo. K zapracování mouky stačí jen minuta na stupeň dvě.

Ručně zapracujeme čokoládu, ořechy, hrozinky a brusinky.

Mikolášské cookies těsto

Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme 24 hodin odpočívat v lednici. Pokud potřebujeme upéct cookies v jednom dnu, tak dáme těsto chladit nejméně na dvě hodiny do lednice.

Tip: Těsto v lednici vydrží čerstvé 3 dny. Máme-li málo času můžeme si pečení rozdělit na dva dny.

Pečení

Těsto vytáhneme z lednice a necháme povolit.

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Cookies se nejlépe pečou v opravdu dobře rozehřáté troubě. Proto, než vložíme první plech, počkáme ještě pět až deset minut po dosažení požadovaných stupňů.

Plech vyložíme pečícím papírem. Lžičkou ukrajujeme z těsta hromádky a vytvarujeme je do kuliček o průměru zhruba 3 cm.

Kuličky těsta klademe na plech dále od sebe. Kdybychom je dávali blízko sebe, tak by se k sobě spekly.

Mikolášské cookies kiličky těsta

Těsto v horké troubě povolí a rozlije se do stran. Chvíli bude vypadat jako malý klobouk, ale za pár minut teplo prostoupí celou sušenkou a vznikne souměrná placka o velikosti zhruba sedm centimetrů.

Tip: Na plech dávejte tři řady kuliček po čtyřek kusech, tak budou mít všechny cookies při pečení dostatek prostoru.

Pečeme vždy jen jeden plech, který vkládáme do středu trouby.

Na upečení stačí 13-15 minut. Záleží na tom jak silně peče trouba a jak křupavé chceme cookies mít. Já mám vyzkoušeno na 13 minut a cookies jsou na okrajích křupavé a směrem ke středu vláčnější.

Po uplynutí doby pečení ihned vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Cookies při chladnutí na horkém plechu tak zvaně “dojdou” a zpevní.

Mikolášské cookies práce
Mikolášské cookies upečené cookies

Nejdříve se může zdát že jsou uprostřed, po vytažení z trouby, jakoby nafouknuté. Tak je to v pořádku. Chladnutím se cookies srovnají do stejné výšky.

Z plechu sundáváme teprve když částečně vychladnou. Pokud bychom pospíchali a sundávali cookies ještě horké, mohly by se polámat.

Studené cookies uložíme do vzduchotěsné dózy. Takto uložené můžeme uchovávat v chladnější místnosti, nebo v lednici až čtrnáct dní.

mikolasske-cookies-zaver3-2
mikolasske-cookies-zaver-2-1
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.