Tento recept jsem pekla a „ladila“ až do této finální podoby. Poslední úprava byla ta, že jsem část mouky nahradila moukou kokosovou a potřela muffiny glazurou z másla smíchaného s kokosovým sirupem.
Ukázalo se, že to byla dobrá volba. Kokosová mouka vyzdvihla chuť kokosu, ale nepotlačila jemnost bílé čokolády a mandlí. Glazura příjemně zvláčnila upečené těsto.
Tím se sice muffiny staly více kalorické než je obvyklé, ale já jsem s nimi opravdu spokojená a nic bych na nich dál neměnila.
Jako v každém receptu i zde najdete rozpis surovin pro výrobu těsta z pšeničné mouky a mouky bezlepkové. Můžete si zvolit a upéct podle svých preferencí.
Suroviny na muffiny z pšeničné mouky
- 180 g polohrubé mouky
- 30 g kokosové mouky (lze nahradit pšeničnou moukou)
- 70 g kokosu
- 70 g cukru krystal
- 150 g bílé čokolády
- 100 g mandlí nakrájených na větší kousky
- 2 vejce velikost M
- 90 g másla
- 200 g smetany na šlehání 31%
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
Suroviny na muffiny z bezlepkové mouky
- 180 g bezlepkové mouky
- 30 g kokosové mouky (lze nahradit moukou bezlepkovou)
- 70 g kokosu
- 70 g cukru krystal
- 150 g bílé čokolády
- 100 g mandlí nakrájených na větší kousky
- 2 vejce velikost L
- 100 g másla
- 200 g smetany na šlehání 31%
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
Na výrobu bezlepkových muffinů se mi osvědčila bezlepková mouka od výrobce Doves farm. Používám kombinaci mouky self raising 160 g a mouky rýžové 20 g.
Tip: Muffiny si můžete upéct z čerstvého kokosu a vlastnoručně blanšírovaných mandlí. V receptu Lanýže z bílé čokolády s mandlí a kokosem najdete jak si jednoduše oboje připravit.
Suroviny na glazuru
- 20 g másla
- 2 polévkové lžíce kokosového sirupu (můžeme nahradit medem)
Dále budeme potřebovat
- plech na muffiny
- 12 muffinových košíčků velikost – šířka 5 cm, výška 4 cm
- 12 ks mandlí na ozdobu muffinů
Postup výroby těsta
Připravíme si všechny potřebné suroviny. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Troubu rozehřejeme na 200 °C program horní/dolní rošt.
Sypké suroviny dáme do jedné mísy a důkladně promícháme, přidáme nasekané mandle, kokos a bílou čokoládu nakrájenou na malé kousky (pokud máme, můžeme použít čokoládové pecičky). Vše ještě jednou promícháme, tak aby mandle, kokos a čokoláda nebyly v jedné vrstvě.
Máslo rozpustíme v malém hrnci na mírném plameni, nebo v mikrovlnné troubě nastavené na výkon 450 W, čas 1 minuta.
Do další mísy rozklepneme vajíčka rozkvedláme vidličkou nebo cukrářskou metličkou. Přilijeme smetanu i rozpuštěné máslo a důkladně promícháme.
Tekuté suroviny nalijeme na suroviny sypké a promícháme.
Nesnažíme se vytvořit hladké těsto. U muffinů je potřeba, aby v těstu zůstali malé nerozmíchané hrudky mouky. Muffiny pak nebudou vysychat a budou pěkně nadýchané.
Pomocí lžíce nebo zmrzlinové naběračky naplníme těsto do připravených papírových košíčků a dáme péct do předehřáté trouby.
Pečeme 20 minut.
Když jsou muffiny upečené připravíme glazuru.
Máslo dáme malého hrnce, přidáme kokosový sirup (nebo med) a za stálého míchání ohříváme až se vše úplně spojí.
Můžeme také připravit v mikrovlnné troubě. Do misky dáme máslo a přidáme kokosový sirup (nebo med). Mikrovlnnou troubu nastavíme na 450W a máslo se sladidlem ohříváme 1 minutu. Poté lžičkou dobře promícháme až do úplného spojení.
Teplé muffiny polijeme glazurou (na každý vyjde zhruba jedna a půl čajové lžičky polevy) a ozdobíme mandlí.