Search

Muffiny s kokosem, mandlemi a bílou čokoládou

Muffiny, o které se nebudete chtít s nikým podělit
Muffin rafaelo úvod

Tento recept jsem pekla a „ladila“ až do této finální podoby. Poslední úprava byla ta, že jsem část mouky nahradila moukou kokosovou a potřela muffiny glazurou z másla smíchaného s kokosovým sirupem.

Ukázalo se, že to byla dobrá volba. Kokosová mouka vyzdvihla chuť kokosu, ale nepotlačila jemnost bílé čokolády a mandlí. Glazura příjemně zvláčnila upečené těsto.

Tím se sice muffiny staly více kalorické než je obvyklé, ale já jsem s nimi opravdu spokojená a nic bych na nich dál neměnila.

muffin-rafaelo

Jako v každém receptu i zde najdete rozpis surovin pro výrobu těsta z pšeničné mouky a mouky bezlepkové. Můžete si zvolit a upéct podle svých preferencí.

Suroviny na muffiny z pšeničné mouky

  • 180 g polohrubé mouky
  • 30 g kokosové mouky (lze nahradit pšeničnou moukou)
  • 70 g kokosu
  • 70 g cukru krystal
  • 150 g bílé čokolády
  • 100 g mandlí nakrájených na větší kousky
  • 2 vejce velikost M
  • 90 g másla
  • 200 g smetany na šlehání 31%
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Suroviny na muffiny z bezlepkové mouky

  • 180 g bezlepkové mouky
  • 30 g kokosové mouky (lze nahradit moukou bezlepkovou)
  • 70 g kokosu
  • 70 g cukru krystal
  • 150 g bílé čokolády
  • 100 g mandlí nakrájených na větší kousky
  • 2 vejce velikost L
  • 100 g másla
  • 200 g smetany na šlehání 31%
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Na výrobu bezlepkových muffinů se mi osvědčila bezlepková mouka od výrobce Doves farm. Používám kombinaci mouky self raising 160 g a mouky rýžové 20 g.

Tip: Muffiny si můžete upéct z čerstvého kokosu a vlastnoručně blanšírovaných mandlí. V receptu Lanýže z bílé čokolády s mandlí a kokosem najdete jak si jednoduše oboje připravit.

Suroviny na glazuru

  • 20 g másla
  • 2 polévkové lžíce kokosového sirupu (můžeme nahradit medem)

Dále budeme potřebovat

  • plech na muffiny
  • 12 muffinových košíčků velikost – šířka 5 cm, výška 4 cm
  • 12 ks mandlí na ozdobu muffinů

Postup výroby těsta

Připravíme si všechny potřebné suroviny. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

Muffin rafaelo suroviny

Troubu rozehřejeme na 200 °C program horní/dolní rošt.

Sypké suroviny dáme do jedné mísy a důkladně promícháme, přidáme nasekané mandle, kokos a bílou čokoládu nakrájenou na malé kousky (pokud máme, můžeme použít čokoládové pecičky). Vše ještě jednou promícháme, tak aby mandle, kokos a čokoláda nebyly v jedné vrstvě.

Máslo rozpustíme v malém hrnci na mírném plameni, nebo v mikrovlnné troubě nastavené na výkon 450 W, čas 1 minuta.

Do další mísy rozklepneme vajíčka rozkvedláme vidličkou nebo cukrářskou metličkou. Přilijeme smetanu i rozpuštěné máslo a důkladně promícháme.

Mufin R příprava těsta

Tekuté suroviny nalijeme na suroviny sypké a promícháme.

Nesnažíme se vytvořit hladké těsto. U muffinů je potřeba, aby v těstu zůstali malé nerozmíchané hrudky mouky. Muffiny pak nebudou vysychat a budou pěkně nadýchané.

Mufin rafaelo hotové těsto

Pomocí lžíce nebo zmrzlinové naběračky naplníme těsto do připravených papírových košíčků a dáme péct do předehřáté trouby.

Pečeme 20 minut.

Muffin rafaelo těsto před pečením
Muffin rafaelo upečené těsto

Když jsou muffiny upečené připravíme glazuru.

Máslo dáme malého hrnce, přidáme kokosový sirup (nebo med) a za stálého míchání ohříváme až se vše úplně spojí.

Můžeme také připravit v mikrovlnné troubě. Do misky dáme máslo a přidáme kokosový sirup (nebo med). Mikrovlnnou troubu nastavíme na 450W a máslo se sladidlem ohříváme 1 minutu. Poté lžičkou dobře promícháme až do úplného spojení.

Teplé muffiny polijeme glazurou (na každý vyjde zhruba jedna a půl čajové lžičky polevy) a ozdobíme mandlí.

Muffin rafaelo závěr 1
muffin-rafaelo-zaver-2
Picture of Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *