Search

Muffiny s meruňkami

Tyto muffiny jsou lehounké a velmi vláčné. Vděčí za to kompotovaným meruňkám. Kombinace jemné sladkokyselé chuti meruněk s lehkou vůní kokosu doplněná o mandlové lupínky je prostě dokonalá.
Muffiny s meruňkovým kompotem

Většina muffinů má hutnější konzistenci a jsou poměrně syté. Tyto muffiny jsou naopak lehounké, nadýchané a díky meruňkám z kompotu velmi vláčné, doslova „šťavnaté“. Pokud se náhodou nesní všechny, tak se nemusíte vůbec bát že budou druhý den suché.

Pro mě jsou tyto muffiny také perfektní možností jak spotřebovat poslední kompoty z loňského roku. Proto je peču většinou na konci jara před novou úrodou ovoce ze zahrádky. Na jejich výrobu můžete použít libovolný kompot, v tomto směru není žádné omezení. Pokud však použijete kyselejší ovoce, jako například rybíz, tak doporučuji trochu zvýšit množství cukru.

Nicméně, mně osobně nejvíc chutnají takto. Kombinace jemné sladkokyselé chuti meruněk s lehkou vůní kokosu doplněná o mandlové lupínky je prostě dokonalá.

Výroba muffinů je velmi snadná i pro začínající cukrářky. Můžete se o tom přesvědčit v krátkém videu, které jsem pro tento recept připravila.

I v tomto receptu najdete, tak jako vždy, suroviny na výrobu muffinů z pšeničné mouky i bezlepkových muffinů. Můžete si vybrat a upéct podle svých preferencí.

Muffiny s meruňkami

Suroviny na těsto z pšeničné mouky

  • 210 g polohrubé mouky
  • 40 g kokosové mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 2 velká vejce (60 g i se skořápkou)
  • 100 ml smetany na šlehání 31 %
  • 100 ml šťávy z meruňkového kompotu
  • 300 g kompotovaných meruněk nakrájených na malé kousky
  • 30 g mandlí nakrájených na plátky + na posypání muffinů
  • 70 g rostlinného oleje
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody

Suroviny na bezlepkové těsto

  • 210 g bezlepkové směsi
  • 40 g kokosové mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 2 velká vejce (65-70 g i se skořápkou)
  • 100 ml smetany na šlehání 31 %
  • 100 ml šťávy z meruňkového kompotu
  • 300 g kompotovaných meruněk nakrájených na malé kousky
  • 30 g mandlí nakrájených na plátky + na posypání muffinů
  • 80 g rostlinného oleje
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody

Dále budeme potřebovat

  • plech na muffiny
  • 12 muffinových košíčků velikost – šířka 5 cm, výška 4 cm

Postup výroby těsta a pečení

Nachystáme a odvážíme všechny potřebné suroviny. Necháme je pár minut (nejlépe 30) odstát. Tento čas, který suroviny potřebují aby se ohřály na pokojovou teplotu, využijeme na přípravné práce.

Meruňkový kompot scedíme, šťávu zachytíme a odměříme potřebných 100 ml. Okapané meruňky zvážíme. Je-li jich o něco méně než 300g nevadí, ale větší množství do těsta dávat nebudeme, muffiny by nedržely pohromadě. Meruňky nakrájíme na malé kousky.

Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

Troubu rozehřejeme na 200 °C program horní/dolní rošt.

Muffiny s meruňkami suroviny

Sypké suroviny dáme do větší mísy a důkladně promícháme, přidáme mandle, nakrájené meruňky i s uvolněnou šťávou a ještě jednou důkladně promícháme, tak aby meruňky nebyly v jedné vrstvě.

Do další mísy rozklepneme vajíčka, které rozkvedláme vidličkou nebo cukrářskou metlou. Přilijeme meruňkovou šťávu, olej i smetanu a promícháme.

Tekuté suroviny nalijeme na suroviny sypké a opět promícháme. Nesnažíme se vytvořit hladké těsto. U muffinů je potřeba, aby v těstu zůstali malé nerozmíchané hrudky mouky. Muffiny pak nebudou vysychat a budou pěkně nadýchané.

Pomocí lžíce nebo zmrzlinové naběračky naplníme těsto do připravených papírových košíčků, posypeme krájenými mandlemi a dáme péct do předehřáté trouby. 

Muffiny s meruňkami před pečením
Upečené muffiny s meruňkami

Pečeme 20 minut, je to zcela postačující doba, ještě se mi nestalo, aby nebyly muffiny upečené. Pokud si však nejsme jistí, můžeme míru propečení otestovat zapíchnutím špejle do středu muffinu. Je-li špejle od těsta, pečeme dál. Na dopečení budeme potřebovat maximálně tak dvě minuty. Delším pečením bychom muffiny zbytečně vysušili. Po upečení vytáhneme muffiny z formy a necháme vychladnout.

Muffiny s meruňkami uzávěr
Eva

Eva

Pečeme s láskou

4 Odpovědi

  1. Těsto mi vyšlo poměrně tekuté a říkám si, zda v surovinách nechybí cukr?
    Jsou lehoučké a velmi dietní 😉…

    1. Dobrý den, máte pravdu. Cukr jsem nějak zapomněla, ale ony jsou i bez cukru sladké dost. Recept jsem opravila. Těsto je tekutější než obvykle už ze základu. Cukrem to není.
      Hlavně že Vám chutnaly. Pěkný den Eva

      1. Dobrý den, Evo, děkuji. Právě si pohutnáváme👍. Tentokrát jsou opravdu s meruňkami a hrubšími mandlemi navrchu, které se náramně opekly a je to delikatesa!
        Krásný víkend přeji Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *