Muffiny Vám určitě nemusím nijak dlouze představovat. Jsem si jistá, že jste se nimi setkali. Pokud jste ještě z různých důvodů nezkoušeli muffiny upéct, tak mi věřte, že to je opravdu velká škoda. Co se týká moučníků nenajdete na výrobu i suroviny nic snažšího a přitom neskutečně dobrého.
Já osobně muffiny miluji a peču je velmi ráda v každém ročním období. V zimě peču muffiny hutnější, plné smetany, ořechů a čokolády. Jednoduše takové co zahřejí a nasytí.
Naopak v létě ochucuji těsto ovocem které momentálně uzraje. Těsto dělám lehčí a místo smetany používám jogurt s obsahem tuku maximálně 3 %. Peču je na snídani i jako lehkou svačinku na výlety do hor, nebo na koupaliště. Je pravda, že se po nich vždy jen zapráší ještě dříve než vychladnou, a tak často musím péct na plánovaný výlet další dávku. Ale to je jen dobře, neznám větší pochvalu než prázdný talíř.
Suroviny na těsto z pšeničné mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 90 g cukru krystal
- 2 vejce velikost M
- 200 g jogurtu selského typu (okolo 3 % tuku)
- 75 g rostlinného oleje
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
Suroviny na těsto z bezlepkové mouky
- 250 g bezlepkové mouky (na tyto muffiny doporučuji Doves farm self raising)
- 90 g cukru krystal
- 2 vejce velikost L
- 200 g jogurtu selského typu (okolo 3 % tuku)
- 85 g rostlinného oleje
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
Dále budeme potřebovat
- plech na pečení muffinů
- 12 papírových košíčků na pečení muffinů velikost – šířka 5 cm, výška 4 cm
- třešně podle chuti
Postup výroby těsta a pečení
Nachystáme si a odvážíme všechny potřebné suroviny. Necháme je pár minut odstát. Tento čas, který suroviny potřebují aby se ohřály na pokojovou teplotu, využijeme na vypeckování třešní.
Tip: Já jsem dávala do každého muffinu 3 třešně, vypeckované a rozpůlené. Pokud chcete dát více ovoce, tak klidně dejte, ale podle mého názoru víc jak 4 třešně do košíčku nevejdou.
Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Troubu rozehřejeme na 200 °C program horní/dolní rošt.
Sypké suroviny – mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl – dáme do větší mísy a důkladně promícháme.
Do další mísy rozklepneme vajíčka, které rozkvedláme vidličkou nebo cukrářskou metlou. Přidáme olej i jogurt a promícháme.
Tekuté suroviny nalijeme na suroviny sypké a opět promícháme. Nesnažíme se vytvořit hladké těsto. U muffinů je potřeba, aby v těstu zůstali malé nerozmíchané hrudky mouky. Muffiny pak nebudou vysychat a budou pěkně nadýchané.
Pomocí lžíce nebo zmrzlinové naběračky naplníme těsto do připravených papírových košíčků, přidáme očištěné poloviny třešní a lehce je zatlačíme do těsta. Takto připravené budoucí muffiny dáme péct do předehřáté trouby.
Pečeme 20 minut. Je to zcela postačující doba na perfektní upečení muffinů. Pokud si však nejsme jistí, můžeme míru propečení otestovat zapíchnutím špejle do středu muffinu. Je-li špejle od těsta, pečeme dál. Na dopečení budeme potřebovat maximálně tak dvě minuty. Delším pečením bychom muffiny zbytečně vysušili. Po upečení vytáhneme muffiny z formy a necháme vychladnout.