Search

Orange curd – pomerančový krém

Orange curd - koncentrovaná chuť pomeranče v jemném sametovém krému
orange curd

Tento krém typu custard se vyrábí především z citrusových plodů. Určitě znáte citrónový, který se dá i koupit. Já osobně preferuji domácí výrobu a u pomerančového krému je to také, s největší pravděpodobností, jediná možnost jak si jej dopřát.

Pomerančový krém vyrábím především v zimě. Používám ho na dochucení čokoládových dortů, jednu z vrstev na plnění tartaletek nebo jako náplň do pralinek. Kombinace hořké čokolády a sladkého pomerančového krému je v tomto období naprosto dokonalá.

Krém samozřejmě můžeme použít jakkoliv. Například si jej natřít na čokoládové kynuté šneky, palačinky nebo přidat v tenké vrstvě na panna cottu či použít jako kontrastní chuťovou vsuvku do různých pohárů.

Podle mne je krém také úžasný jedlý dárek, kterým ráda obdarovávám své blízké, obzvlášť na Vánoce.

Aby měl krém správnou a delikátní pomerančovou chuť je nutné použít i kůru plodu, proto na jeho výrobu kupuji jen chemicky neošetřené ovoce. Občas se stane, že krém potřebuji a nemůžu neošetřené pomeranče koupit. Pak se nedá nic dělat a kůru do krému nedávám, ale není to „to“ pravé ořechové. Krém má sotva třetinu ze své jedinečné chuti. Snažit se vydrhnout chemii z kůry a spařit pomeranče horkou vodou bohužel moc nefunguje. Jednou jsem to zkoušela a krém byl i přes to hořký a trpký tak, že se nedal jíst.

Existují dva druhy receptů. Jeden na výrobu krému používá pouze žloutky a v druhém se přidávají i bílky. Já osobně mám raději pomerančový krém jen ze žloutků. Má plnější chuť a sametovou strukturu.

Suroviny

Z těchto surovin vyrobíme 300 g pomerančového krému

  • 2 bio pomeranče (na krém použijeme 105 ml šťávy a na jemno nastrouhanou kůru)
  • 6 žloutků
  • 75 g másla 82 % tuku
  • 80 – 100 g cukru krupice ( množství cukru závisí na tom jak jsou pomeranče sladké a také na tom jaká chuť krému nám vyhovuje, sladší či méně sladká)

Výroba pomerančového krému

Pomeranče omyjeme a osušíme. Jemným struhadlem ostrouháme kůru. Strouháme jen na povrchu pomeranče a dáme pozor, abychom nestrouhali příliš do hloubky. Bílá dužina pod kůrou je hořká. Tato hořkost by nepříjemně ovlivnila výslednou chuť krému.

Poté pomeranče rozpůlíme a vymačkáme. Pokud se nám do šťávy dostaly pecky a kousky pomeranče tak šťávu přecedíme. Z této čisté šťávy odměříme 105 ml.

Do mísy s dostatečně velkým přesahem přes okraj hrnce dáme máslo, cukr, pomerančovou šťávu, kůru a žloutky. Bílky nebudeme potřebovat. Můžeme je zamrazit, nebo upéct třeba Pavlovu dortu. 

Větší hrnec naplníme do jedné třetiny vodou a postavíme na sporák. Zapneme sporák na střední výkon. Na hrnec umístíme mísu a promícháme žloutky s pomerančovou šťávou a cukrem. Jak se bude tvořit pára a zahřívat dno mísy, tak se začne rozpouštět máslo. Vznikající krém průběžně od dna mícháme. Pokud je páry příliš snížíme výkon sporáku. Zahřívaná směs nesmí přesáhnout 80 °C. To znamená že v žádném případě nesmí začít bublat.

Mícháme a zahříváme tak dlouho, až bude krém hustý asi jako puding. Bude to trvat zhruba patnáct minut.

Hustotu krému můžeme v tomto momentu kontrolovat a upravit podle potřeby. Při chlazení krém ještě zhoustne, takže pokud chceme krém spíše tekutý zahříváme asi o dvě minuty méně.

výrobapomerančový krém1
výroba pomerančový krém2
výroba pomerančový krém3
výroba pomerančový krém4

Mísu sundáme z hrnce, postavíme na podložku a za občasného míchání krém zchladíme. 

vychlazený pomerančový krém

Studený pomerančový krém můžeme ihned použít na ochucení dezertu a nebo, v dobře uzavřené sklenici, skladovat v lednici bez problému až deset dní.

Orange curd1
Ornge curd 2
Eva

Eva

Pečeme s láskou

6 Odpovědi

  1. dobrý den, dá se prosím tento krém použít do vánočního cukroví a jak dlouho se může konzumovat???

    1. Dobrý den, krém vydrží v lednici zhruba týden. Cukroví můžete připravit, zamrazit a vytáhnout potřebný počet kousků zhruba 2 hodiny před servírováním, nebo ráno dát do lednice pomalu rozmrazit.
      Eva

  2. Tak toto také vypadá zajímavě a hlavně chutně 😋dala by se použít sušená pomerančová kůra?🤔

    1. Dobrý den paní Moniko, na výrobu Orange curd se používá čerstvá pomerančová šťáva, tak vždy strouhám čerstvou pomerančovou kůru. Jinými slovy, s použitím sušené pomerančové kůry nemám zkušenost. Tento krém je podle mne nejlepší z čerstvých surovin.
      Pokud ale nemáte k dispozici bio pomeranče, vyzkoušejte. Nicméně je třeba dobře zvážit jak velké množství sušené pomerančové kůry do krému přidáte.
      Pěkný den Eva

      1. Dobrý den paní Evo, děkuji Vám za odpověď. Je mi jasné, že čerstvá je nejlepší, ale zatím jsem bio pomeranče nepotkala 😃

        1. Dobrý den paní Moniko, zkuste Billu, pokud máte někde poblíž. Touto dobou bývají.
          Pěkný den Eva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *