Pečené ovoce

Broskve, ostružiny a borůvky. Ovoce pozdního léta, plné vůně a sladké šťávy ochucené špetkou skořice...
Pečené ovoce Jen tak si upéct

Když se mě zeptáte co to je? Tak Vám musím upřímně odpovědět “Já vlastně nevím.” Není to kompot, není to džem, není to ani sirup. Ale jedno vím určitě. Je to neskutečně dobré. Šťáva je hustá a sladká, ovoce je jakoby kandované a trochu jako želé. Vůně a chuť skořice, kterou ucítíte až na konci polknutí, nekonečně umocní všechny předchozí. A to tak, že okamžitě dáte do pusy další lžičku ještě plnější, než tu první.

A k čemu je to dobré? Odpověď zní „ Na všechno.“

Pečené ovoce používám na polití čokoládových dezertů, semifredda, panna cotty.

Ochutím s ním v zimě čaj a okamžitě ucítím vůni léta, teplo a sluníčko.

A abych nezapomněla, taky do vína.
Ještě se nestalo, že by návštěva nedopila a nechtěla přidat.

Pro nejbližší mám připravené ozdobené skleničky jako jedlé dárky.
Jejich radost je opravdová, no a já mám radost, že oni mají radost.
Takže, abych to shrnula

pečené ovoce je voňavá a sladká radost.

Pečené ovoce Eva

K přípravě pečeného ovoce budete potřebovat

  • velký pekáč
  • 12 zavařovacích sklenic o obsahu 550 ml, plus víčka
  • trochu alkoholu na potření víček

Suroviny

  • 2,5 kg broskví
  • 1 kg ostružin
  • ½ kg borůvek
  • 1 kg třtinový cukr světlý
  • 2 kg cukru krupice
  • kůru a šťávu z 1 bio citronu
  • 2 čajové lžičky plné skořice

Postup práce

Začneme broskvemi. Očistíme je od slupky a nakrájíme na čtvrtky. Já jsem se snažila zachytit co nejvíce šťávy, tak jsem je čistila nad pekáčem. Na připravené broskve nasypeme cukr a skořici. Množství cukru nesnižujte. Je důležité pro správnou konzistenci pečeného ovoce. Dobře promícháme a necháme odstát dvě hodiny. Cukr uvolní šťávu z broskví a začne se rozpouštět.

Pečené ovoce broskve
Pečené ovoce a cukr
Pečené ovoce promíchat
Pečené ovoce přidaná skořice
Pečené ovoce macerovani

Po dvou hodinách přidáme borůvky, ostružiny, citronovou šťávu. Protože je dobré do ovoce přidat i citronovou kůru, doporučuji bio citron. Kůru nastrouháme najemno. Dáváme si pozor, abychom nestrouhali příliš do hloubky. Bílá dužina z citronu má hořkou chuť, byla by v ovoci cítit. Jestli nemáte možnost koupit citrony bez chemického ošetření, nevadí. Ale kůru do ovoce nepřidávejte. I když se ji budete snažit sebevíc umýt, chemický postřik z kůry nedostanete. Vše opět důkladně promícháme.

Pečené ovoce přidání ostružin a borůvek
pecene-ovoce-vsechno

Vložíme do trouby a pečeme dvě hodiny při teplotě 200 °C. Občas promícháme.
Po dvou hodinách pečení snížíme teplotu na 115 °C, pečeme dál ještě tři hodiny.

Doba pečení je opravdu dlouhá. Ale jedině tak dosáhneme správnou konzistenci šťávy i ovoce. Já osobně čas v mezidobí využívám na vše možné a ještě si stihnu na chvíli sednout s kávou.

Zhruba půl hodiny před koncem pečení si umyjeme sklenice i víčka. Sklenice sterilizujeme, a to tak, že naskládáme vše na plechy a přidáme do trouby k ovoci. Je to taková malá vychytávka a zaručí naprostou trvanlivost pečeného ovoce.

Pečené ovoce v troubě

Když uplyne čas pečení , vypneme troubu. Připravíme si trochu alkoholu (já si jej nalívám na jedno z víček) a vytvoříme si dost manipulačního prostoru, abychom mohli pracovat rychle. Jak jste si všimli, nepoužíváme při výrobě žádné konzervanty. (Tedy kromě citronu. Ten je důležitý jednak pro chuť, ale především pro barvu. Ovoce nebude hnědnout.) Trvanlivost si zabezpečíme, tak, že vše zpracujeme ještě horké. To znamená – upečené ovoce musíme horké naporcovat do horkých sklenic.

Na plnění sklenic používám středně velkou naběračku. Nejdříve sbírám ovoce a spravedlivě je rozdělím. Pak stejnoměrně doplním šťávu. Samozřejmě se nevyhnu občasnému „kápnutí vedle“. Nic se neděje. Pokapané okraje sklenic jednoduše otřu a ostatní nechám na potom.
Víčka v místě kde budou přiléhat na okraj sklenice potřeme alkoholem. Stejně tak potřeme očištěné okraje sklenic. A nastává moment, který nás donutí být rychlé, ať chceme či ne. Na horké sklenice s ovocem našroubujeme víčka a dobře utáhneme. Pak obrátíme dnem vzhůru. Pokud chcete, můžete očistit. Obrácené sklenice přikryjeme utěrkami, nebo starým ručníkem a dáme zpět do teplé trouby. Dvířka necháme lehce pootevřená. Takto zabalené pečené ovoce necháme vychladnout přes noc.

Pečené ovoce upečené
Pečené ovoce plnění sklenic
Pečené ovoce uzavírání
Pečené ovoce uložení
Pečené ovoce odpocinek

A teď, pokud chcete, můžete z pečeného ovoce vytvořit krásný jedlý dárek.
Budete na to potřebovat látku, gumičky, stužku, lepidlo a nůžky. Můžete si sami vytvořit i vlastní originální nálepky. Je to jednoduché. Já používám https://www.jamlabelizer.com . Najdete zde různé tvary etiket zdarma, a práce v programu je velmi jednoduchá.

Pečené ovoce etikety
pecene-ovoce-zdobeni-nachystane

Vytvoříme a vytiskneme nálepky. Nastříháme látku, tak, aby se dala přichytit gumičkou a udělala pěknou „sukýnku“ okolo sklenice. Ozdobíme stužkou a navrch přilepíme nálepku. Stačí tuhé lepidlo na papír.
Radostné tvoření a dobrou chuť.

Pečené ovoce vf
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.