Pistáciové cookies s makadamovým ořechem

Když se řekne "pistácie", tak si většina z nás představí zmrzlinu, nebo solené pražené oříšky. Tyto cookies jsou ukázkou, že si můžeme pistácie dopřát i na jiné způsoby
Pistáciové cookies pilot

Cookies peču často a ráda. Většinou těsto připravuji ve větším množství a upeču jen tolik, kolik zrovna chci. Zbytek zabalím a dám do mrazáku. Pak, když máme chuť na sušenky, nemusím trávit čas přípravou těsta a mytím nádobí. Jednoduše jej vyndám z mrazáku, dám do lednice a nechám do druhého dne rozmrznout. Sušenky jsou pak upečené za pár minut.

Cookies si většinou spojíme s čokoládou, ta v těchto není. To jim však neubírá na chuti a u nás se nikdy moc dlouho neohřejí. Už jste někdy zkoušeli pomlít pistáciové oříšky? Ne? Zkuste, to je taková nádherná vůně. Nebudete se moci dočkat až cookies upečete.

Když pominu, že cookies chutnají naprosto božsky, tak jsou dokonalé i po nutriční stránce.

Pistácie, mimo jiné, obsahují velké množství železa a oproti ostatním ořechům malé množství tuku. Makadamové ořechy jsou sice tučnější, ale to neznamená že jsou nezdravé. Právě naopak. Obsahují vápník, antioxidanty a tuky v nich snižují hladinu cholesterolu. Takže, abych to shrnula, tyto cookies sice nejsou low carb ani low fat, ale zcela určitě patří do kategorie zdravějšího mlsání.

Pistáciové cookies hlavní

Těsto na sušenky z pšeničné mouky

z tohoto množství upečeme 24 ks cookies

  • 230 g hladké mouky
  • 130 g změklého másla
  • 100 g světlého třtinového cukru (lze nahradit cukrem krupice)
  • 1 velké vejce (velikost M nebo L)
  • 100 g mletých pistáciových ořechů
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 24 ks makadamových ořechů (asi 50 g)

Těsto na sušenky z bezlepkové mouky

z tohoto množství upečeme 24 ks cookies

  • 230 g bezlepkové mouky (doporučuji kombinaci 120 g Mix C a 110 g Mix B od výrobce Schär)
  • 135 g změklého másla
  • 100 g světlého třtinového cukru (lze nahradit cukrem krupice)
  • 1 vejce velikost L (nebo M + jeden žloutek)
  • 100 g mletých pistáciových ořechů
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 24 ks makadamových ořechů (asi 50 g)

Výrobu bezlepkových cookies mám vyzkoušenu z těchto bezlepkových směsí. Jakou bezlepkovou mouku použijete je samozřejmě na Vás, toto je pouze doporučení.

Dále budeme potřebovat

plech a papír na pečení

Výroba těsta

Připravíme a odvážíme všechny potřebné suroviny. Máslo nakrájíme na kousky a pistáciové ořechy umeleme nebo posekáme v robotu. Pokud nemáme mlýnek ani robot k dispozici můžeme ořechy rozbít paličkou na maso. Dáme je do silného mikrotenového sáčku, položíme na dřevěné kuchyňské prkno a rozbijeme je na drobnou drť.

Pistáciové cookies příprava

Ručním mixérem, nebo v robotu, ušleháme máslo s cukrem. Máslo mírně zvětší objem ale krystalky cukru budou stále vidět. Přidáme rozklepnuté vejce a zapracujeme. Vejce se musí úplně spojit s máslem a cukrem.

Do odvážené mouky promícháme jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Nasypeme do mísy k připravenému základu a pomocí vařečky nebo ručně vytvoříme těsto. Pracujeme pouze do spojení surovin.

Pokud použijeme robot dáme pozor abychom nepřešlehali máslo. K zapracování mouky stačí jen minuta na stupeň dvě.

Pistácie do těsta zapracujeme ručně a z těsta vytvarujeme kouli.

Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme 24-48 hodin odpočívat v lednici. Pokud chceme upéct cookies v jednom dnu, tak samozřejmě můžeme, v tomto případě hotové těsto chladíme nejméně dvě hodiny. Mám však vyzkoušeno, že z odleženého těsta jsou cookies lepší.

Pistáciové cookies těsto bez pistácií
Pistáciové cookies hotové těsto

Pečení

Těsto vytáhneme z lednice a necháme trochu povolit.

Troubu rozehřejeme na 180 °C program horní/dolní rošt. Cookies se nejlépe pečou v opravdu dobře rozehřáté troubě. Proto, než vložíme první plech, počkáme ještě pět až deset minut po dosažení požadovaných stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem a při pečení jej vložíme do středu trouby.

Lžičkou ukrajujeme z těsta hromádky a do středu vložíme makadamový ořech, vytvarujeme je do kuliček o průměru zhruba 3 – 4 cm a klademe na plech dále od sebe.

Pistáciové cookies tvarování sušenek

Pečeme vždy jen jeden plech, který vkládáme do středu trouby. Na upečení stačí 14 – 17 minut, záleží na tom jak silně peče trouba.

Pistáciové cookies upečený plech

Po uplynutí doby pečení ihned vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Z plechu sušenky sundáváme teprve když částečně vychladnou, horké by se polámaly. Studené cookies uložíme do vzduchotěsné dózy. Takto uložené můžeme uchovávat v chladnější místnosti, nebo v lednici, až čtrnáct dní.

Tip: Cookies jsou nejlepší trochu uleželé, pokud vydržíte, tak je nechejte 2 až 3 dny rozležet.

Pistáciové cookies závěr
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.