Vanilková bábovka ze šlehačky

Bábovka podle tohoto jednoduchého receptu mě ještě nikdy nezklamala. Je tak dobrá, že u nás nevydrží do druhého dne a navíc se vždy povede. Ještě nikdy se mi nesrazila a pokaždé poslušně vyklouzne z formy. Prostě vzorná bábovka.
Vanilková bábovka ze šlehačky pilot

Bábovka podle tohoto jednoduchého receptu mě ještě nikdy nezklamala.
Nikdy se mi nesrazila a pokaždé poslušně vyklouzne z formy. Prostě vzorná bábovka.

Recept jsem podědila od své maminky. Ta ho získala od své kolegyně v práci. Netroufnu si tipnout, jak dlouhou dobu podle něj já i moje sestry pečeme. Maminka se vrátila ke klasické třené bábovce, ale já beznadějně propadla bábovce ze šlehačky.

Co se týká chuti, je naprosto úžasná. Je vláčná a nevysychá. A to dokonce ani v bezlepkové verzi.

Těsto je rychle hotové a není časově tak náročné jako těsto třené. A po kalorické stránce je určitě dietnější, než klasická bábovka.

Původní recept je jen v základní vanilkové chuti. A ten jsem si pro Vás teď připravila.

Mám tuto bábovku tak ráda, že ji peču na spoustu způsobů. S kakaem, ořechy, tvarohem, jablky a skořicí. Dokonce jsem dělala i makovou. A časem, doufám, Vám tady všechny modifikace receptu napíšu.

Jedna malá, dobře míněná rada…

Pokud by se Vám náhodou někdy stalo, že zapomenete promíchat kypřící prášek do pečiva s moukou, a věřte mi, že stát se to může. Nechte to být. Moje dobrá kamarádka si na něj vzpomněla až když měla těsto hotové. Propadla panice a pokusila se jej do těsta zamíchat dodatečně. Jenže tohle se už nepovede. Výsledek byl asi tento – v každém druhém kousnutí mi v puse explodovala mini hrudka pečícího prášku. Měla jsem pocit, že jím ohňostroj.

Jestli Vás to zajímá, statečně jsem naložený kousek dojedla a ani nepípla. Když si naložila i ona, a zjistila co se děje, tak jme se tomu společně zasmály. A bábovka putovala do koše.

Když máte dobře vyšlehané bílky, tak jim věřte. Bábovka sice nevykyne tak jako s kypřícím práškem, ale určitě bude k jídlu víc, než kdyby jste ho vmíchávali nakonec.

Taky občas experimentuji i s tím, čím vysypu formu. V tomto případě jsem použila kvalitní kakaový prášek.

Vanilková bábovka ze šlehačky hlavní
vanilkova-babovka-ze-slehacky-zaver

Stejně jako v ostatních receptech, i zde, najdete suroviny pro výrobu těsta z pšeničné mouky a těsta z bezlepkové směsi. Můžete si vybrat a upéct podle potřeby.

Na výrobu bábovky budeme potřebovat tyto suroviny

Těsto z pšeničné mouky

250 ml smetany na šlehání 33%
250 g hladké mouky
250 g cukru krupice
4 vajíčka velikost M
1 kypřící prášek do pečiva
¼ čajové lžičky mleté vanilky (nebo 1 vanilkový cukr)
špetka soli

Těsto z bezlepkové mouky

250 ml smetany na šlehání 33%
250 g bezlepkové směsi
250 g cukru krupice
4 vajíčka velikost L
1 kypřící prášek do pečiva
¼ čajové lžičky mleté vanilky
(nebo 1 vanilkový cukr)
špetka soli

Tip: Na výrobu bezlepkového těsta používám samokypřící směs značky Doves farm a rýžovou mouku od stejného výrobce v poměru 200 g a 50 g.

Dále budeme potřebovat

Formu na bábovku
Změklé máslo na vymazání
Kakaový prášek na vysypání formy

Abychom dosáhli stejnoměrnou kakaovou krustu po celé bábovce, tak kakaem nešetříme a na vysypání použijeme malé sítko.

Postup výroby

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, proto vytáhneme vajíčka a šlehačku nejméně půl hodiny předem z lednice.

Troubu rozehřejeme na 165 °C.

Nejspíš se teď ptáte, proč tak nízký stupeň pečení?

Forma bábovky je vysoká a těsta je hodně. Při pečení na 180 °C se rychle uzavře horní vrstva těsta. Uvnitř je však těsto syrové, které pečením nabývá na objemu a tlačí se vzhůru. Horní upečená vrstva praskne, syrové těsto se protlačí ven, kde se rozlije a pak se upeče. Vytvoří nerovnost, kterou je třeba odkrojit, aby se bábovka na talíři nekymácela. Pokud budeme péct na nižší stupně a déle, těsto bude kynout pomaleji, bude mít čas pro rovnoměrné propečení a vrchní vrstva se uzavře později. Nedojde k jejímu protržení a vylití spodního těsta nad ni. Vrchní strana bábovky zůstane rovná.

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme kakaem.

Vanilková bábovka ze šlehačky příprava

Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáváme do větší mísy. Odvážíme mouku a cukr.
Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme do tuhého sněhu.
Do žloutků nasypeme odvážený cukr a šleháme do nadýchané pěny. Trvá to asi sedm až deset minut. Záleží hodně na čerstvosti vajíček. Pokud máme čerstvá vajíčka, musíme šlehat déle, protože jsou pevnější.
Do připravené mouky přidáme kypřící prášek do pečiva a mletou vanilku. Dobře promícháme.

Vanilková bábovka ze šlehačky suroviny

Do žloutkové pěny nalijeme třetinu šlehačky a přisypeme třetinu mouky. Ručním mixérem vypracujeme hladkou hmotu. Se zbylou šlehačkou a moukou opakujeme postup do spotřebování surovin.
Sníh se zapracovává ručně, abychom nepřišli o vzduch, který dodá těstu. Pokud bychom ho vmíchali robotem, tak bábovka nevykyne a nebude nadýchaná. Sníh zapracujeme taky na třikrát. První dávka se asi trochu více rozbije, protože bude ředit tuhé těsto, to nevadí. Další sníh, který přidáme si svou pevnost již udrží. Těsto nalijeme do připravené formy a dáme péct.

Vanilková bábovka ze šlehačky těsto
vanilková bábovka ze šlehačky těsto pře pečením

Pečeme 45 – 50 minut. Záleží na tvaru formy a na tom jak Vám peče trouba. Propečení vyzkoušíme špejlí. Pokud je po vytažení čistá, máme hotovo. V opačném případě pečeme dál.
Po upečení vypneme troubu a bábovku necháme v otevřené troubě ještě asi 5 minut odpočívat.
Vytáhneme z trouby a vyklopíme z formy na připravený podnos nebo talíř.

Vanilková bábovka ze šlehačky forma
Vanilková bábovka ze šlehačky pilot:hlavní2
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.