Search

Vanilkové semifreddo

Vanilkové semifreddo je výborná domácí zmrzlina kterou můžete servírovat s ovocem, v kávě a nebo jí doplnit čokoládové dezerty a koláče.
Semifreddo závěr

Semifreddo je smetanová zmrzlina, která se před podáváním nechá lehce rozmrazit. Recept je původem z Itálie a jeho název – semifreddo – znamená v doslovném překladu napůl-zmrazený.

Jemná vanilková příchuť zmrzliny je jako stvořená pro kombinaci s čokoládou, například Ledový čokoládový dort si bez něj snad ani nedokážu představit a s horkými malinami vznikne naprosto dokonalý dezert.

Výroba semifredda nezabere více než půl hodiny a jeho konzistence je jemnější než u zmrzliny, ale největší přednost dezertu vidím v tom že si sama určím jaké suroviny na jeho výrobu použiji. Tím myslím především čerstvost a původ vajíček, smetanu bez konzervantů a kvalitu ovoce nebo čokolády. Další plusové body má semifreddo zcela určitě za nízké výrobní náklady. Z surovin, které jsou v receptu vyrobím zhruba 2 litry fantastické zmrzliny.

Semifreddo hlavní

Suroviny

  • 3 vejce velikost M
  • 2 žloutky
  • 160 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 400 ml smetany na šlehání 33 %
semifreddo vanilkové suroviny

Dále budeme potřebovat

  • Mísu nebo formu ve které dezert zmrazíme. Může to být i libovolná forma, například na biskupský chlebíček, tu však doporučuji nejdříve vyložit potravinovou fólií. Já používám skleněnou zapékací mísu.
  • Potravinovou fólii

Výroba

Semifreddo se dělá na páře, proto si připravíme větší hrnec a skleněnou mísu, které má dostatečně velký přesah přes obvod hrnce. Jednak aby dobře „seděla“ na hrnci a také proto aby se do směsi nedostala pára.

Hrnec naplníme vodou tak, aby mezi ní a dnem mísy bylo dost prostoru. Vajíčka potřebujeme pasterizovat, ale nesmí se nám začít vařit.

Do mísy dáme vajíčka, cukr a promícháme. Vanilkový lusk rozkrojíme a tupou stranou nože stáhneme vnitřní dužinu se semínky. 1/3 vanilkových semínek odložíme stranou, budeme je pro zvýšení vanilkové chuti přidávat do smetany. Semínka zamícháme do vajíček a přidáme lusk. Zbylé bílky můžeme zamrazit nebo použít na vaření.

Mísu umístíme na připravený hrnec a sporák zapneme nejdříve na nejvyšší výkon. Jakmile se začne tvořit pára tak výkon hořáku snížíme na polovinu. V průběhu míchání budeme vizuálně kontrolovat množství páry a podle potřeby upravíme i výkon hořáku. Pára nesmí vzlínal okolo mísy, ale zase jí nesmí být málo.

Cukrářskou metlou šleháme vajíčka, žloutky, cukr, vydlabaný vanilkový lusk a vanilkové semínka tak dlouho až směs výrazně zvětší objem, zhoustne a zesvětlá.

Ukončíme ohřev. Mísu přendáme (opatrně abychom se nepopálili) na připravenou podložku. Vytáhneme vanilkový lusk a horkou vaječnou směs mícháme až do zchladnutí.

Smetanu nalijeme do vhodné mísy a přidáme k ní odložené vanilkové semínka, pak ji vyšleháme do polotuha a opatrně zamícháme do studené vaječné směsi. Hotové semifreddo dáme do nádoby která je vadná do mrazáku, dobře zabalíme potravinovou fólií a mrazíme do druhého dne.

semifreddo2
semifreddo3

Tip: Základní vanilkové semifreddo můžeme dochutit například strouhanou čokoládou nebo drcenými oříšky a to tak, že je zamícháme do hotové směsi.

Semifreddo závěr
Semifreddo hlavní
ledový čokoládový dort s vanilkovým semifreddem
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *