Semifreddo je smetanová zmrzlina, která se před podáváním nechá lehce rozmrazit. Recept je původem z Itálie a jeho název – semifreddo – znamená v doslovném překladu napůl-zmrazený.
Jemná vanilková příchuť zmrzliny je jako stvořená pro kombinaci s čokoládou, například Ledový čokoládový dort si bez něj snad ani nedokážu představit a s horkými malinami vznikne naprosto dokonalý dezert.
Výroba semifredda nezabere více než půl hodiny a jeho konzistence je jemnější než u zmrzliny, ale největší přednost dezertu vidím v tom že si sama určím jaké suroviny na jeho výrobu použiji. Tím myslím především čerstvost a původ vajíček, smetanu bez konzervantů a kvalitu ovoce nebo čokolády. Další plusové body má semifreddo zcela určitě za nízké výrobní náklady. Z surovin, které jsou v receptu vyrobím zhruba 2 litry fantastické zmrzliny.
Suroviny
- 3 vejce velikost M
- 2 žloutky
- 160 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 400 ml smetany na šlehání 33 %
Dále budeme potřebovat
- Mísu nebo formu ve které dezert zmrazíme. Může to být i libovolná forma, například na biskupský chlebíček, tu však doporučuji nejdříve vyložit potravinovou fólií. Já používám skleněnou zapékací mísu.
- Potravinovou fólii
Výroba
Semifreddo se dělá na páře, proto si připravíme větší hrnec a skleněnou mísu, které má dostatečně velký přesah přes obvod hrnce. Jednak aby dobře „seděla“ na hrnci a také proto aby se do směsi nedostala pára.
Hrnec naplníme vodou tak, aby mezi ní a dnem mísy bylo dost prostoru. Vajíčka potřebujeme pasterizovat, ale nesmí se nám začít vařit.
Do mísy dáme vajíčka, cukr a promícháme. Vanilkový lusk rozkrojíme a tupou stranou nože stáhneme vnitřní dužinu se semínky. 1/3 vanilkových semínek odložíme stranou, budeme je pro zvýšení vanilkové chuti přidávat do smetany. Semínka zamícháme do vajíček a přidáme lusk. Zbylé bílky můžeme zamrazit nebo použít na vaření.
Mísu umístíme na připravený hrnec a sporák zapneme nejdříve na nejvyšší výkon. Jakmile se začne tvořit pára tak výkon hořáku snížíme na polovinu. V průběhu míchání budeme vizuálně kontrolovat množství páry a podle potřeby upravíme i výkon hořáku. Pára nesmí vzlínal okolo mísy, ale zase jí nesmí být málo.
Cukrářskou metlou šleháme vajíčka, žloutky, cukr, vydlabaný vanilkový lusk a vanilkové semínka tak dlouho až směs výrazně zvětší objem, zhoustne a zesvětlá.
Ukončíme ohřev. Mísu přendáme (opatrně abychom se nepopálili) na připravenou podložku. Vytáhneme vanilkový lusk a horkou vaječnou směs mícháme až do zchladnutí.
Smetanu nalijeme do vhodné mísy a přidáme k ní odložené vanilkové semínka, pak ji vyšleháme do polotuha a opatrně zamícháme do studené vaječné směsi. Hotové semifreddo dáme do nádoby která je vadná do mrazáku, dobře zabalíme potravinovou fólií a mrazíme do druhého dne.
Tip: Základní vanilkové semifreddo můžeme dochutit například strouhanou čokoládou nebo drcenými oříšky a to tak, že je zamícháme do hotové směsi.