Vánoční cukroví – linecké s ořechovým krémem

Máslové křehké těsto a krém z vlašských ořechů. Tradiční cukroví našich babiček.
linecká kolečka s ořechovým krémem hlavní

Vánoční cukroví je do značné míry přehlídka trpělivosti, zručnosti a fantazie. I přes svůj vzhled, je toto cukroví velmi tradiční a vyrábí se z běžně dostupných surovin. Tyto křehké linecké sušenky spojené máslovým ořechovým krémem pekla už maminka mojí babičky. Tvar cukrový byl samozřejmě jiný a vznikal klasickým způsobem. Těsto se rozválelo a vykrajovalo.

Pokud se Vám tvar toho cukroví líbí, tak na jeho výrobu potřebujete pevný cukrářský sáček a speciální cukrářskou špičku. Špička se „jmenuje“ Sultan otevřená JEM 21 T a já s ní ráda pracuji. Používám ji na výrobu cukroví, sušenek, sněhových pusinek ale i na finální zdobení dortů, cupcake a rolád.

linecké kolečka s ořechovým krémem závěr

Z tohoto množství surovin vyrobíme 17 – 18 kousků cukroví

Suroviny na pšeničné těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g kvalitního másla v pokojové teplotě
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky vejce velikost M

Suroviny na bezlepkové těsto

  • 300 g bezlepkové mouky
  • 200 g kvalitního másla v pokojové teplotě
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky vejce velikost L + čajová lžička bílku

Tip: Na výrobu bezlepkového cukroví mám s velmi dobrými výsledky vyzkoušenu mouku od výrobce Schär typ MixC.

Ořechový krém

  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g cukru krupice
  • 40 ml 12 % smetany (nebo plnotučného mléka)
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 100 g kvalitního másla – změklého

Dále budeme potřebovat

  • pečící papír
  • plech na pečení
  • 3 velké cukrářské sáčky a cukrářské špičky – JEM 21 T a Wilton 2A
  • 50 g rozpuštěné mléčné čokolády a cukrové zdobení nebo mleté ořechy (podle vlastní fantazie)

Výroba a pečení těsta

linecké těsto suroviny

Odvážíme suché suroviny a změklé máslo nakrájíme na malé kousky. Cukrářský sáček zastřihneme na potřebnou vzdálenost tak, aby špička příliš nevyčnívala. Tlak který musíme vyvinout na vytvoření ozdobného kolečka je poměrně velký a špička by mohla vyklouznout i s těstem ze sáčku.

Těsto můžeme vyrobit ručně a nebo pomocí kuchyňského robotu. Postup výroby se nijak neliší.

Pokud na výrobu použijeme robot, zvolíme „K“ metlu a celkový čas výroby těsta bude zhruba 3 – 5 minut. Dáme pozor abychom máslo nevyšlehali, robot proto zapneme na nízký výkon. Níže v textu je popsána ruční výroba těsta, ale jak jsem již zmínila, s použitím robotu budeme postupovat stejně.

Mouku a cukr dáme do dostatečně velké mísy a dobře promícháme. Přidáme máslo a ručně zapracujeme do směsi sypkých surovin. Pracujeme rychle, abychom máslo příliš nerozpouštěli. Když začne vznikat těsto, tak přidáme žloutky a vypracujeme do kompaktního hladkého těsta. Správně zpracované těsto je hladké, jakoby sametové. Nedrolí se a není lepivé.

hotové těsto

Hotové těsto dáme do připraveného cukrářského sáčku a nad těstem sáček zatočíme. Tlakem posuneme těsto až ke špičce. Sáček nad zatočením uchopíme pravou rukou a levou přidržujeme špičku. Špičku celou plochou postavíme na pečící papír a rovnoměrným tlakem vytlačíme těsto na šířku asi jeden centimetr po obvodu. Kolečka by měly mít výšku zhruba 7 mm a průměr 5 cm. Když dosáhneme požadovanou velikost, přestaneme vytlačovat těsto a sáček s mírným otočením na stranu vytáhneme nahoru. Těsto se bez problémů odpojí. Mezi jednotlivými kolečky uděláme mezeru asi tři centimetry. Na jeden papír bezpečně umístíme 20 koleček. Když máme papír plný, podložíme jej podložkou (nebo tácem) a dáme na dvě hodiny chladit do lednice. Tento moment nesmíme vynechat. Jinak se těsto při pečení rozteče.

Z tohoto množství těsta zaplníme dva pečící papíry.

tvarování lineckého těsta pomocí špičky
zaplnění plochy

Troubu s předstihem zapneme na 170 °C program horní – dolní rošt. Aby se těsto správně upeklo, musí být dobře rozehřátá.

Vychlazená kolečka i s pečícím papírem přendáme na plech, pečeme 14 -15 minut, a vytáhneme z trouby. Doba pečení závisí na tom jak silně peče trouba. Správně upečené těsto má světle béžovo-růžovou barvu a není ze spodu tmavé. Počítáme také s tím, že na horkém plechu se bude těsto ještě chvíli dopékat i když už je z trouby venku.

Upečená kolečka necháme na plechu zcela vychladnout, pak je dáme na připravený tác a párujeme kolečka tak, aby měla stejnou velikost.

upečené lenecké kolečka

Výroba krému

Do malého hrnce dáme ořechy, cukr, mléko či smetanu, vanilkový extrakt a rum. Postavíme na sporák, zapneme na střední výkon, a za stálého míchání vaříme zhruba dvě až tři minuty. Poté sundáme na podložku a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup. Pak dáme vychladlou ořechovou hmotu chladit zhruba na hodinu do lednice.

Tip: Ořechy uvaříme v době kdy se chladí těsto. Tím se čas potřebný na všechny výrobní kroky prolíná a sušenky dokončíme dříve.

Změklé máslo dáme do dostatečně velké mísy a vyšleháme ručním mixérem. Šleháme zhruba minutu na stření výkon. Do takto připraveného másla přidáváme po lžících studenou ořechovou hmotu a vždy dobře zapracujeme. Hotový krém na závěr ještě asi minutu důkladně prošleháme.

Připravený krém můžeme na upečená kolečka dávat kuchyňským nožem, a nebo si můžeme práci zjednodušit použitím cukrářského sáčku. Sáček ustřihneme, vložíme tupou cukrářskou špičku Wilton A2 a naplníme krémem. Krém rovnoměrně naneseme na rubovou stranu kolečka a druhým kolečkem, opět z rubu, přiklopíme. Hotové cukroví odkládáme na pečící papír. Když máme všechna kolečka spojené, dáme cukroví chladit do lednice.

příprava ořechového kréme
plnění koleček

Zdobení

Čokoládu nakrájíme na malé kousky, dáme do misky a v mikrovlnné troubě nastavené na 450 W zahříváme dvě minuty. Vytáhneme a promícháme. Pokud zůstanou větší kousky čokolády, tak ji ještě vrátíme zpět do mikrovlnné trouby a zahřejeme dalších 30 vteřin. Vytáhneme a vymícháme do úplného rozpuštění.

Tekutou čokoládu dáme do cukrářského sáčku a konec sáčku zajistíme kuchyňskou svorkou. Sáček s čokoládou vložíme do sklenice a necháme v místnosti, asi půl hodiny, vychladnout. V tomto čase také chladne cukroví, takže je vše tak jak má být.

Po půl hodině vytáhneme cukroví z lednice. Špičku sáčku s tekutou čokoládou ustřihneme tak, aby nám vytékal ven jen tenký pramínek čokolády. Tímto pramínkem ozdobíme cukroví a klidně zapojíme fantazii. Na závěr posypeme čokoládu cukrovým zdobením nebo mletými ořechy.

zdobení

Linecké cukroví je nejlepší uležené, proto se peče zhruba dva týdny před Štědrým dnem. Aby se máslový krém nezkazil, tak cukroví uložíme odpočívat do chladna. Nejlépe do lednice.

Linecké kolečka s ořechovým. krémem závěr 1
linecké kolečka s ořechovým krémem závěr
linecká kolečka s ořechovým krémem hlavní
závěr 3
Eva

Eva

Pečeme s láskou

2 Odpovědi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.