Vánoční vanilkové cupcakes s malinovým krémem

Pyré z malin krém úžasně dochutí a dodá nádhernou jemně růžovou barvu. V kombinaci s vanilkovým těstem vytváří jemný a lahodný dezert.
Vánoční cupcakes s malinovým krémem závěr 2

Výlohy obchodů nám říkají, že barvou letošních vánoc je světle starorůžová.

Tuto barvu mám moc ráda a nejspíš si tentokrát nějakou drobnou vánoční dekoraci koupím.

Nebo mi bude stačit kytička růžových růží od manžela k svátku, kterou postavím na slavnostně prostřený stůl. Tedy pokud se tam ještě vejde. Kromě tradičního cukroví peču i dort nebo dezert, záleží jak moc mám času.

Jedním z dezertů, které jež několik let peču pro rodinu a přátele jsou cupcakes. Tento rok je udělám v barvě letošních Vánoc.

Vánoční cupcakes s malinovým krémem úvod

V receptu uvádím suroviny na výrobu těsta z pšeničné i bezlepkové mouky. Můžete si vybrat podle svých preferencí, které těsto budete péct.

Suroviny na výrobu 12 cupcake

Množství cupcakes ovlivní velikost košíčků a dávkování. Může se stát že jich bude více nebo méně.

Těsto z pšeničné mouky

  • 180 g hladké mouky
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g smetany ke šlehání 31 %
  • 60 g rostlinného oleje
  • 2 vajíčka velikost M
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky mleté vanilky (nebo polévková lžíce vanilkového cukru)
  • špetka soli

Těsto z bezlepkové mouky

  • 180 g bezlepkové mouky Doves farm self raising
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g smetany ke šlehání 33 %
  • 70 g rostlinného oleje
  • 2 vajíčka velikost M
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky mleté vanilky (nebo polévková lžíce vanilkového cukru)
  • špetka soli

Krém

  • 150 g mrazených malin
  • 100 g cukru krupice
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 2 čajové lžičky vody
  • 250 g mascarpone
  • 400 g smetany na šlehání 40 %
  • 100 g moučkového cukru

Dále budeme potřebovat

  • formu na pečení cupcake
  • bílé a vánoční papírové košíčky na cupcake výška 3 cm, šířka 5 cm
  • cukrářský sáček
  • trezírovací špičku Wilton 1M
  • jedlé dekorace ( já jsem použila stříbrný jedlý prach a vánoční jedlé dekorace, ale stejně dobře můžou posloužit třeba mini lentilky jako imitace barevných svíček na stromečku a trocha moučkového cukru na posypání)

Tip: Pomůcky na zdobení i jedlé dekorace nakupuji tady https://www.obchudekubalonku.cz/

Základ krému – malinové pyré

Malinové pyré musíme uvařit a zchladit. Teprve pak s ním můžeme ochutit krém. Proto jej vyrobíme jako první.

Maliny s krupicovým cukrem dáme do menšího hrnce a začneme na mírném plameni zahřívat. Maliny se rozmrazí a uvolní vodu. Na mírném plameni vaříme za občasného míchání zhruba 10 minut.

Odstavíme. Necháme trochu zchladnout a propasírujeme přes sítko do menšího hrnce.

Kukuřičný škrob rozmícháme ve vodě na hustou kaši a nalijeme jej do malinového pyré. Promícháme. Na mírném plameni a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Délka vaření určuje hustotu pyré.

Vaříme 10 – 15 minut.

Odstavíme a přikryjeme potravinovou folií, kterou dobře přitiskneme po celé ploše. Zabráníme tím vzniku škraloupu, který bychom nemohli odstranit ani rozmíchat. Necháme lehce zchladnout a dáme do lednice.

Vanilkové cupcakes s malinovým krémem – maliny 1
Vánoční cupcakes s malinovým krémem – maliny 2
Vánoční cupcakes s malinovým krémem – maliny 3

Tip: Malinové pyré doporučuji připravit předem, v lednici vydrží čerstvé i týden. Ve specializovaných prodejnách můžete pyré zakoupit, ale prodává se pouze ve velkém balení.

Výroba těsta

Ozdobné papírové košíčky při pečení většinou nasají tekutiny z těsta a dekor není vidět, proto těsto peču v obyčejných bílých a po vychladnutí vložím do dekorovaných košíčků.

Nejdříve si připravíme všechny potřebné suroviny. Vejce a smetana by měly být v pokojové teplotě.

Plech na cupcake vyložíme papírovými košíčky.

Zapneme troubu na 165 °C.

Do mouky zamícháme prášek do pečiva, jedlou sobu, sůl, mletou vanilku.
Ručním mixérem rozšleháme vejce s cukrem. Šleháme krátce, jen do spojení cukru s vejci. V momentu, kdy směs začne světlat a nabývat na objemu, šlehání ukončíme. Přidáme olej, smetanu a promícháme. Po částech zapracujeme mouku s přísadami. Vznikne hladké těsto.

Košíčky naplníme těstem. Plníme maximálně do dvou třetin výšky košíčku.

Vánoční cupcake s malinovým krémem suroviny těsto
Vánoční cupcakes s malinovým krémem výroba těsta 1
Vánoční cupcake s malinovým krémem výroba těsta 2
Vánoční cupcake s malinovým krémem výroba těsta 3

Tip: Pro snažší a přesnější dávkování těsta můžeme použít zmrzlinovou naběračku.

Vánoční cupcake s malinovým krémem dávkování těsta

Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut

Každá trouba peče jinak, proto píši „asi“. Doba pečení se nebude příliš lišit, ale může se to stát. Jestli je těsto upečené poznáme zapíchnutím špejle do jeho středu.

Když je po vytažení čistá máme těsto upečené. Pokud ne, pečeme dál. Teď to bude už jen minuta až dvě.

Upečené těsto vytáhneme z trouby, necháme trochu zchladnout a přendáme z formy na chladící mřížku (talíř, podnos) k úplnému vychladnutí.

Vánoční cupcake s malinovým krémem upečené těsto

Dokončení krému

Mascarpone dáme do větší mísy, přidáme moučkový cukr a rozmícháme. Přilijeme šlehačku a stěrkou spojíme.

Ručním mixérem na nejnižší obrátky šleháme tak dlouho, až krém zpevní. Že se blížíme k cíli, poznáme podle malých vlnek, které se začnou tvořit na povrchu za metličkami. Zkontrolujeme hustotu krému. Hotový krém tvoří tuhé pevné špičky. Pokud jej nabereme lžící, tak se neroztéká. Když lžíci nakloníme, nespadne.

Vánoční cupcake s malinovým krémem krém 1
Vánoční cupcake s malivovým krémem krém před přidáním malinového pyré
Vánoční cupcakes s malinovým krémem krém 3

Malinové pyré rozmícháme stěrkou nebo ručním mixérem. Metličky od krému nemusíme oplachovat. Do připraveného krému dáme jednu polévkovou lžíci pyré a stěrkou zapracujeme. Další pyré můžeme přidávat ve větším množství, ale stále po částech. Stěrkou krém spíše překládáme než mícháme. Překládáme tak dlouho, až se malinové pyré úplně spojí s krémem.

Vánoční cupcakes s malinovým krémem krém 4

Dokončení cupcake

Cukrářský sáček sestřihneme nůžkami a osadíme zvolenou trezírovací špičkou. Správně osazená špička musí být dostatečně vysunutá z sáčku a přitom pevně uchycena. Tím si zajistíme pěkné zdobení a nehrozí vyklouznutí špičky.

Vánoční cupcakes s malinovým krémem zdobení 2
Vánoční cupcakes s malinovým krémem zdobení 1

Aby se sáček lépe plnil krémem můžeme jej zafixovat ve vysoké sklenici.
Špičku položíme naplocho na dno sklenice. Sáček trochu nahrneme dovnitř a okraje přeložíme přes vrch sklenice. Lžící nebo stěrkou naplníme krémem. Okraje sáčku zvedneme nahoru. Celou rukou uchopíme a stiskneme k sobě.Vytáhneme ze sklenice, stlačíme krém níž ke špičce a u vrchu (nad krémem) sáček zatočíme.

Sáček uchopíme těsně pod zatočením celou dlaní, zatočený konec sáčku přidržujeme mezi palcem a ukazováčkem. Mírným sevřením dlaně tlačíme krém ven. Pracujeme přiměřeně rychle. Teplo dlaně se přenáší do krému a ten ztrácí svoji pevnost. Pokud se stane, že ke konci zdobení krém spíše teče a nedrží tvar, tak zdobení přerušíme. Sáček vložíme do lednice a krém necháme ztuhnout. Pak pokračujeme ve zdobení.

Zdobíme krouživým pohybem zápěstí proti směru hodinových ručiček. Prsty druhé ruky můžeme sáček u špičky podpírat. Takto budeme mít krém neustále pod vizuální kontrolou.

Krém začneme na těsto pokládat v kruzích na vnější okraj těsta.

Uděláme tři otočky nad sebou směrem vzhůru. U každé otočky s krémem zmenšíme obvod a položíme ji na spodní vrstvu krému. Ukončíme špičkou a přestaneme vytlačovat krém. Vznikne “vánoční stromeček”.

Vánoční cupcakes s malinovým krémem zdobení 3

Tím se nám sníží množství krému v sáčku. Abychom mohli vyvinout stejnoměrný tlak potřebný pro další zdobení musíme sáček nahoře upravit stejně jako na začátku. Pokud je krému málo, doplníme jej.

Na dozdobení cupcake použijeme jedlé cukrářské hvězdičky a kuličky. Poprášíme jedlým barevným prachem.

Nebo podle vlastní fantazie.

Vánoční cupcakes s malinovým krémem závěr 1
Vánoční cupcakes s malinovým krémem závěr 2
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.