Search

Ledový čokoládový dort

Božský dort z čokolády který se peče jen pár minut a po vychlazení se promění v neskutečné ledové čokoládové blaho
Ledový čokoládový dort

Milujete čokoládu a nemůžete bez ní žít? V tom případě vás tento dort udělá absolutně šťastné.

A víte co vás udělá ještě šťastnější, obzvlášť před Štědrým dnem? Fakt, že jeho výroba je velmi jednoduchá a nezabere více než půl hodiny i s přípravou.

Chuť dortu závisí především a pouze na použité čokoládě, proto se vyplatí koupit čokoládu kvalitní, ale takovou která vám chutná. Pokud rádi experimentujete a preferujete výraznější chutě můžete použít různé koření kterým dort ochutíte, obzvlášť na Vánoce. Budete-li dort péct jako sladkou tečku po štědrovečerní večeři tak s čokoládou úžasně ladí skořice se zázvorem a pomerančovou kůrou. Takto ochucený dort perfektně doplní slavnostní vánoční atmosféru. Nicméně, řekla bych že tady platí především jen jedno pravidlo, pokud budete dort ochucovat řiďte se jen vlastní fantazií a preferencemi. Není nic uspokojivějšího než si upéct dort sobě na míru a užít si takové spojení chutí které vám absolutně vyhovují.

Pokud máte rádi hořkou čokoládu, udělejte dort z ní. Pokud máte rádi mléčnou čokoládu a hořká vám nic neříká nebo dokonce vám není nijak příjemná, udělejte dort z mléčné čokolády a hořkou jen přidejte na vyvážení chuti v poměru 3 díly mléčné čokolády a 1 díl hořké čokolády. Hořká čokoláda nebude dominovat, pouze vyváží sladkost čokolády mléčné a díky ní bude dort chutnat zajímavě a plně.

Co se mě týká, tak moje nejoblíbenější kombinace je spojení mléčné a hořké čokolády bez koření. Dort servíruji s vanilkovým semifreddem a horkými malinami. Ale to znamená ještě připravit semifreddo. Pokud jste v časové tísni, spolehlivě jej nahradíte vyšlehanou smetanou ochucenou vanilkou a oslazenou podle vlastní chuti. Horké maliny přenesou část svého tepla do vychlazené čokolády a udělají z každého sousta souhru sladké, hořké a jemně nakyslé malinové chuti.

Ledový čokoládový dort úvod

Suroviny

  • 6 vajíček velikost M
  • 250 g kvalitní čokolády (nakrájené na malé kousky nebo čokoládové pecičky)
  • 50 g třtinového cukru (pokud budete používat mléčnou čokoládu můžete množství cukru snížit, záleží jak moc sladký budete dort chtít)
  • 125 g kvalitního másla nejméně 82 % tuku
  • 17 g hladké mouky – NEBO – bezlepkové směsi pokud chceme dort upéct bezlepkový
  • špetka soli
  • kvalitní kakao na posypání
ledový čokoládový dort suroviny

Tip: Na pečení dortu v bezlepkové verzi mám vyzkoušenu směs Mix C od firmy Schär, dort je chuťově k nerozehnání od dortu z pšeničné mouky, ale můžete použít i jiné druhy bezlepkové mouky které jsou určené na pečení dortů.

Dále budeme potřebovat

  • dortovou formu o průměru 21 cm
  • pečící papír
  • máslo na vymazání formy
  • volitelné příchutě (pokud chceme dort ozvláštnit a dát mu nějakou pikantní příchuť, můžeme použít například – špetku čili, půl čajové lžičky nastrouhané pomerančové či citronové kůry z čerstvého ovoce v bio kvalitě, půl čajové lžičky mleté vanilky nebo čajovou lžičku skořice a čtvrt čajové lžičky zázvoru)

Výroba těsta

Nejdříve si připravíme formu, ve které budeme péct.

Z pečícího papíru vystřihneme kruh o stejném průměru jaký má dno dortové formy. Ze zbytku papíru vystřihneme dva pásky které jsou stejně široké jako výška okraje dortové formy. Formu vymažeme máslem a vyložíme připraveným pečícím papírem. Pokud jsou pásy na bocích formy dlouhé a překrývají se, zastřihneme je na správnou délku a nebo je přichytíme k sobě kouskem másla tak aby neodstávaly a pěkně přilnuly k boku formy.

Pečící rošt umístíme do středu trouby a pod něj dáme plech s vodou. Troubu rozehřejeme na 160 °C program horký vzduch.

Čokoládu společně s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Budeme rozpouštět v míse, která má dostatečný přesah přes okraj hrnce. Hrnec naplníme do jedné třetiny vodou, dáme na sporák a na ni položíme mísu s máslem a čokoládou. Zapneme sporák a vodu v hrnci přivedeme k varu, snížíme výkon na polovinu, nechceme aby pára stoupala okolo mísy nahoru ale jen zahřívala rozpouštějící se máslo a čokoládu. Mícháme tak dlouho až se obě suroviny rozpustí a spojí v kompaktní hmotu. Sundáme z hrnce a dáme chladnout na podložku. Občas promícháme.

Vejce rozbijeme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do větší mísy protože k nim budeme přidávat postupně všechny suroviny.

Nejprve vyšleháme bílky do hustého, pevného sněhu. Aby byl sníh pěkně pevný můžeme do něj v polovině šlehání ( tehdy, kdy začne nabývat na objemu) přidat část odváženého cukru (asi polévkovou lžíci).

Pak, aniž bychom museli umývat metličky ručního mixéru, vyšleháme žloutky s cukrem do světlé husté pěny.

ledový čokoládový dort výroba těsta

Žloutkovou pěnu promícháme se zchladlou rozpuštěnou čokoládou a máslem. Můžeme míchat stěrkou nebo cukrářskou metlou. Pak přidáme mouku do které zamícháme sůl a důkladně ale zlehka promícháme.

Tip: Pokud chceme mít dort výraznější a ochutit jej, tak zvolené koření promícháme s moukou.

Na závěr přidáme a vmícháme na třikrát sníh z bílků. Sníh zapracujme opatrně abychom se nepřipravili o vzduchové bublinky které dort nadlehčují a dodávají mu objem. Nejlepší je metoda zvaná překládání. Jednu třetinu bílkového sněhu dáme na připravenou čokoládovou směs. Stěrkou nebo vařečkou protneme střed sněhu a od spodu mísy nabereme čokoládovou hmotu kterou přes něj překlopíme. Takto pracujeme tak dlouho dokud se sníh úplně nespojí s čokoládovým základem. Pak zapracujeme stejným způsobem druhou i třetí část bílkového sněhu.

ledový čokoládový dort hotové těsto

Čokoládovou hmotu vlijeme do připravené dortové formy a pečeme pouze 15 minut, vypneme troubu a 5 minut necháme v zavřené troubě dojít. Správně upečený dort má udělanou krustu, ale když s ním pohneme tak se třese.

Po 15 minutách pečení a 5 minutách odpočinku v teple vyjmeme dort z trouby a ihned jej přiklopíme poklicí nebo dostatečně velkým talířem. Dort necháme při pokojové teplotě úplně vychladnout.

Vychladlý dort dáme do lednice a chladíme nejméně 24 hodin.

Servírování

Dort vyjmeme z formy, opatrně odstraníme pečící papír z boků a posypeme podle chuti kakaem. Já přidala horké maliny a vanilkové semifreddo.

Ledový čokoládový dort závěr1
Ledový čokoládový dort
Eva

Eva

Pečeme s láskou

2 Odpovědi

  1. Dobrý den paní Evo, prosím, napište mi, na kolik stupňů Celsia nastavit obyčejnou, ne horkovzdušnou troubu. Na horkovzdušnou píšete 160°C.
    Předem děkuji za odpověď

    Olga Dudáčková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *