Christmas cake – ovocný vánoční dort s ořechy

Základ dortu tvoří sušené švestky, kandované třešně a ořechy. Pikantní vůni a chuť mu dodává koření a griotka.
Christmas cake úvod

Pokud přemýšlíte jakým dezertem zakončit štědrovečerní večeři, tak můžete vyzkoušet tento sytý dort. Je plný sušeného ovoce a ořechů. Voní griotkou, rumem a skořicí.

Tento dort potřebuje „uzrát“, proto se peče plus – mínus čtyři dny před servírováním a nechává se uležet v chladu. To, v hektickém shonu který doprovází přípravu Štědrého dne, považuji za velké plus.

Po uležení je dort vláčný a všechny chutě se krásně doplňují, každá má svůj prostor a vrství se jedna na druhou do lahodného aromatického celku.

Když prostírám slavnostní vánoční tabuli postavím dort doprostřed stolu mezi svícny. Na prostřeném stole vytváří nádhernou dekoraci. Než skončí večeře a dojde na jeho krájení tak se ohřeje na pokojovou teplotu. Jedině tehdy si vychutnáme jeho chuť i vůni, a dort se stane skvostnou sladkou tečkou štědrovečerní hostiny.

CHristmas cake pilot

Na výrobu dortu potřebujeme tyto suroviny

  • 150 g hladké mouky
  • 2 vajíčka velikost M (55-60 g i se skořápkou)
  • 150 g másla
  • 150 g medu
  • 115 g třtinového cukru
  • 3 polévkové lžíce 100 % kakaa
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 drcený hřebíčky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 80 g para ořechů
  • 80 g pekanových ořechů
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g hrozinek
  • 200 g kandovaných třešní nebo višní
  • 200 ml griotky
  • 80 g mandlí
  • 100 g meruňkové marmelády
  • 3 polévkové lžíce tmavého rumu (já osobně ráda používám pomerančový likér Cointreau, obsah alkoholu v likéru je vysoký a pomerančová vůně příjemně doplňuje aroma třešní)

Pokud potřebujete upéct dort v bezlepkové verzi, doporučuji použít bezlepkovou směs MIX B od výrobce Schär ve stejném množství jako je uvedeno v receptu.

Dále budeme potřebovat

  • dortovou formu o průměru 20 cm, výška ráfku 6 cm
  • máslo a mouku na vymazání a vysypání formy

Příprava surovin

  • Pekanové a para ořechy nakrájíme na třetiny, nasypeme do mísy a zalijeme vodou, necháme nasávat vodu nejméně hodinu. (Tento krok lze vynechat, ale já vždy nejdříve ořechy namáčím, změknou a mají intenzivnější chuť i vůni.)
  • Mandle odvážíme do mísy a zalijeme vařící vodou, necháme stát dvacet až třicet minut. Oloupeme slupku a odložíme – mandle budeme používat na zdobení dortu.
  • Nakrájíme sušené švestky.
  • Hrozinky dáme do misky a zalijeme vodou. (Stejný důvod jako u ořechů.)
  • Odvážíme sypké suroviny, med a máslo.
  • V moždíři (nebo misce) rozdrtíme hřebíček, přidáme k němu zázvor se skořicí a promícháme.
  • Zcedíme namočené ořechy a hrozinky.

Postup výroby

Do hrnce dáme máslo, třtinový cukr, med, griotku, koření , ořechy, višně, švestky a hrozinky. Postavíme na sporák, zapneme na střední výkon a za stálého míchání pomalu zahříváme dokud se nerozpustí med, cukr i máslo. Pak snížíme výkon a za občasného míchání necháme směs probublávat ještě 7 minut.

Uvařenou směs musíme vychladit. Můžeme chladit, za občasného míchání, při pokojové teplotě (asi hodinu). A nebo chlazení urychlíme, hrnce dáme do studené vodní lázně a směs mícháme tak dlouho dokud není na dotyk chladná.

Christmas cake suroviny na ořechovoovocný základ
Christmas cake uvařený základ dortu

Troubu rozehřejeme na 140 °C program horní/dolní rošt.
Dortovou formu vymažeme máslem po celém obvodu a vysypeme moukou.

Mouku, kakao a kypřící prášek dobře promícháme.

Ve větší míse rozšleháme vajíčka a přidáme prochladlou směs, dobře promícháme. Vejce se musí se směsí úplně spojit.

Do takto připravené hmoty přisypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Vařečkou důkladně vymícháme do hladké směsi. Nalijeme do vymazané dortové formy a dáme péct do vyhřáté trouby.

Pečeme 80 minut.

Christmas cake příprava těsta 1
Christmas cake příprava těsta 2
Christmas cake přípravatěsta 3
Christmas cake příprava těsta 4
Christmas cake hotové těsto
Christmas cake těsto ve formě
Christmas cake upečený dort

Upečený dort bude na povrchu lesklý a pevný, ale uvnitř stále mírně “nedopečený”, když do něj zapíchneme špejli, bude ještě trochu lepit.

Dort nesmíme prudce zchladit, proto pootevřeme dvířka trouby zhruba na deset centimetrů a dort necháme ještě deset minut odpočívat v troubě. Postupně se vyrovná okolní teplota. Až poté jej vytáhneme ven, položíme na mřížku (nebo jinou odkládací plochu) a ještě teplý polijeme zvoleným alkoholem. Alkohol lijeme pomalu a rovnoměrně po celé horní ploše dortu. Takto upravený dort necháme, stále ve formě, úplně vychladnout.

Po vychladnutí opatrně vyjmeme z formy.

Příprava glazury a dokončení dortu

Do malého hrnce dáme 100 ml meruňkové marmelády a 4 polévkové lžíce vody.

Pomalu přivedeme k varu, odstavíme a necháme lehce zchladnout.

Připravíme si dortovou podložku a dort na ni položíme. Můžeme použít i umyté dno formy, ve které se dort pekl.

Mašlovačkou, nebo kuchyňským nožem rozetřeme glazuru na vrch i boky dortu. Dáme na 15 minut zatuhnout do lednice a postup opakujeme. Tak vytvoříme ochrannou vrstvu a dort nebude vysychat.

Christmas cake příprava na potírání glazurou 1
Christmas cake potřený glazurou
Christmas cake zdobení mandlemi

Po nanesení druhé vrstvy glazury ozdobíme připravenými mandlemi. Mandle můžeme potřít zbytkem glazury. Dort vložíme do vzduchotěsné nádoby, nebo malé dortové krabice kterou dobře obalíme potravinovou fólií a uložíme do lednice.

Před servírováním dort dozdobíme mašlí a kandovaným ovocem, nebo podle vlastní fantazie.

Christmas cake závěr

Inspiraci při tvorbě tohoto receptu jsem čerpala z kuchařské knihy Vánoce s Nigellou

Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.