Christmas cake – ovocný vánoční dort s ořechy

Základ dortu tvoří sušené švestky, kandované třešně a ořechy. Pikantní vůni a chuť mu dodává koření a griotka.
Christmas cake úvod

Pokud přemýšlíte, jakým dezertem ozvláštnit štědrovečerní večeři, tak můžete vyzkoušet tento dort plný sušeného ovoce a ořechů, který voní griotkou a skořicí.

Recept je velmi jednoduchý na přípravu, což je jeho velké plus.

Další nemalou výhodu vidím v tom, že se peče čtyři až sedm dní před vánocemi a nechává se v chladu uležet aby “uzrál”. Ušetřím tak drahocenný čas, kterého máme při přípravě Štědrého večera všichni poskrovnu.

Po uležení je dort vláčný a všechny chutě se krásně doplňují, každá má svůj prostor a vrství se jedna na druhou do lahodného aromatického celku.

Když připravuji slavnostní vánoční tabuli dám dort na stůl aby se ohřál na pokojovou teplotu. Než skončí večeře plně rozvine svou chuť a je skvostnou sladkou tečkou štědrovečerní hostiny.

CHristmas cake pilot

Na výrobu dortu potřebujeme tyto suroviny

  • 150 g hladké mouky
  • 2 vajíčka velikost M
  • 115 g másla
  • 150 g medu
  • 115 g třtinového cukru
  • 3 polévkové lžíce 100 % kakaa
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 3 drcené hřebíčky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 100 g para ořechů
  • 100 g pekanových ořechů
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g hrozinek
  • 200 g kandovaných třešní nebo višní
  • 200 ml griotky
  • 100 g mandlí
  • 100 ml meruňkové marmelády

Pokud potřebujete upéct dort v bezlepkové verzi, doporučuji použít mouku MIX B od výrobce Schär ve stejném množství jako je uvedeno v receptu.

Dále budeme potřebovat

dortovou formu o průměru 20 cm, výška ráfku 6 cm
máslo a mouku na vymazání a vysypání formy

Příprava surovin

Pekanové a para ořechy nakrájíme na třetiny, nasypeme do mísy a zalijeme vodou, necháme nasávat vodu nejméně hodinu. (Tento krok lze vynechat, ale já vždy nejdříve ořechy namáčím, změknou a mají intenzivnější chuť i vůni.)

Mandle odvážíme do mísy a zalijeme vařící vodou, necháme stát dvacet až třicet minut. Oloupeme slupku a odložíme – mandle budeme používat na zdobení dortu.

Nakrájíme sušené švestky.

Hrozinky dáme do misky a zalijeme vodou. (Stejný důvod jako u ořechů.)

Odvážíme sypké suroviny, med a máslo.

V moždíři (nebo misce) rozdrtíme hřebíček, přidáme k němu zázvor se skořicí a promícháme.

Postup výroby

Scedíme namočené ořechy a hrozinky.

Do hrnce dáme máslo, třtinový cukr, med, ořechy, višně, švestky a hrozinky. Přidáme griotku a koření. Na mírném plameni za stálého míchání pomalu zahříváme.

Až se máslo, med a cukr rozpustí, vaříme 10 minut na mírném plameni. Občas promícháme.

Uvařenou směs necháme 30 – 60 minut chladnout.

Christmas cake suroviny na ořechovoovocný základ
Christmas cake uvařený základ dortu

Troubu rozehřejeme na 140 °C program horní/dolní rošt.
Dortovou formu vymažeme máslem po celém obvodu a vysypeme moukou.

Mouku, kakao a kypřící prášek dobře promícháme.

Ve větší míse rozšleháme vajíčka a přidáme prochladlou směs, dobře promícháme. Vejce se musí se směsí úplně spojit.

Do takto připravené hmoty přisypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Vařečkou důkladně vymícháme do hladké směsi. Nalijeme do vymazané dortové formy a dáme péct do vyhřáté trouby.

Pečeme 80 minut.

Christmas cake příprava těsta 1
Christmas cake příprava těsta 2
Christmas cake přípravatěsta 3
Christmas cake příprava těsta 4
Christmas cake hotové těsto
Christmas cake těsto ve formě
Christmas cake upečený dort

Upečený dort bude na povrchu lesklý a pevný, ale uvnitř stále mírně “nedopečený”, když do něj zapíchneme špejli, bude ještě trochu lepit.

Dort nesmíme prudce zchladit, proto budeme postupovat takto:
pootevřeme dvířka trouby a dort necháme deset minut srovnat teplotu, až poté vytáhneme, položíme na mřížku nebo jinou odkládací plochu a necháme stále ještě ve formě úplně vychladnout.

Po vychladnutí opatrně vyjmeme z formy.

Příprava glazury a dokončení dortu

Do malého hrnce dáme 100 ml meruňkové marmelády a 4 polévkové lžíce vody.

Pomalu přivedeme k varu, odstavíme a necháme lehce zchladnout.

Připravíme si dortovou podložku a obalíme ji potravinovou fólií, dort na ni položíme. Můžeme použít i umyté dno formy, ve které jsme pekli.

Mašlovačkou, nebo kuchyňským nožem rozetřeme glazuru na vrch i boky dortu. Dáme na 15 minut zatuhnout do lednice a postup opakujeme. Tak vytvoříme ochrannou vrstvu a dort nebude vysychat.

Christmas cake příprava na potírání glazurou 1
Christmas cake potřený glazurou
Christmas cake zdobení mandlemi

Po nanesení druhé vrstvy glazury ozdobíme připravenými mandlemi. Mandle můžeme potřít zbytkem glazury. Dort vložíme do vzduchotěsné nádoby, nebo malé dortové krabice kterou dobře obalíme potravinovou fólií a uložíme do lednice.

Před servírováním dort dozdobíme mašlí a kandovaným ovocem, nebo podle vlastní fantazie.

Christmas cake závěr

Inspiraci při tvorbě tohoto receptu jsem čerpala z kuchařské knihy Vánoce s Nigellou

Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.