Search

Dort Red Velvet

Červený sametový dort zaujme na první pohled svou nádhernou barvou. Po ochutnání zjistíte že je skutečně jako samet - hebký a sladký.

Red Velvet Cake je americký dort a v překladu to znamená „červený sametový dort“.

Proč se dort takto jmenuje?

Původní recept používá na obarvení korpusu pouze přírodní kakao. Toto kakao má kyselé Ph. Ve spojení s octem a sodou dochází k reakci a kakao obarví piškot na tmavočervenou barvu. Sametový se dort jmenuje proto, že připravené těsto na pohled připomíná samet a struktura korpusu je po upečení velmi jemná.

Dort se proslavil v New Yorku počátkem 20. století. Svým hostům jej jako moučník servíroval věhlasný hotel Waldorf-Astoria. Ale na svou červenou barvu dort čekal ještě dalších třicet let. Až tehdy bylo vyvinuto červené potravinářské barvivo. Výraznější červená barva udělala dort velmi atraktivním a recept na dort doslova obletěl svět. Peče se na svátek sv. Valentýna, na svatby. A pro zajímavost, na jihu USA se peče v červnu k federálnímu svátku Juneteenth. Tento svátek je oslavou emancipace zotročených Afroameričanů.

Jak moc bude (a nebo nebude) dort červený máme doslova ve svých rukou. Mně osobně se na obarvení nejvíce osvědčila barva gelová.

Pro ty, kteří nechtějí používat chemii je ideální přírodní veganská barva z červené řepy. Tato barva je tekutá a s dávkováním je nutno si trochu pohrát. Pokud tuto barvu použijete, tak ji přidávejte do podmáslí po troškách a tak dlouho, dokud nedosáhnete výrazného odstínu. Ale nečekejte že bude dort červený, bude mít spíše barvu tmavého červeného vína.

Každopádně červený nebo bordó, dort je opravdová pochoutka. Spojení jemného máslového piškotu s polibkem kakaa a lehkého sýrového krému je velmi harmonické.

Suroviny na pšeničné těsto

  • 270 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 15 g nealkalizovaného kakaa
  • 240 ml podmáslí v pokojové teplotě
  • 120 g másla v pokojové teplotě
  • 2 velké vejce v pokojové teplotě (čistá váha 100 g)
  • 1 čajová lžička vinného octu
  • 1 čajová lžička jedlé sody (4 g)
  • 1 – 2 čajové lžičky červené potravinářské barvy, nejlépe gelové
  • 3 g soli

Suroviny na bezlepkové těsto

  • 270 g bezlepkové mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 15 g nealkalizovaného kakaa
  • 260 ml podmáslí v pokojové teplotě
  • 120 g másla v pokojové teplotě
  • 2 velké vejce v pokojové teplotě (čistá váha 100 g)
  • 1 vejce velikost S (čistá váha 30 – 40 g)
  • 1 čajová lžička vinného octu
  • 1 čajová lžička jedlé sody (4 g)
  • 1 – 2 čajové lžičky červené potravinářské barvy, nejlépe gelové
  • 3 g soli

Tip: Nealkalizované kakao lze zakoupit v potravinách. V důsledku chemické reakce se sodou a octem se zbarví do červena. Kakao holandského typu zůstane hnědé, výsledná barva dortu nebude červená.

Suroviny na krém

  • 400 g másla v pokojové teplotě
  • 500 g krémového sýru – Philadelphia – v pokojové teplotě, okapaný na sítku
  • 300 g moučkového cukru
  • 1-2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nezaměnit za vanilkovou tresť)

Dále budeme potřebovat

  • 2 dortové formy o průměru 20 cm
  • malou formu vhodnu na pečení (rendlík, košíčky na muffiny nebo cokoliv jiného)
  • pečící papír na vyložení forem
  • máslo na vymazání forem

Výroba těsta

Na výrobu těsta musí být všechny suroviny v pokojové teplotě. Proto máslo, vejce a podmáslí vytáhneme z lednice nejméně hodinu před začátkem práce.

V tomto čase si připravíme formy. Dno každé formy vyložíme pečícím papírem a ten potřeme tenkou vrstvou másla. Boky formy nevykládáme a nepotíráme. Těsto se peče ve dvou formách protože je velmi křehké a špatně by se prokrajovalo. V malé formě pečeme těsto proto, abychom měli z čeho udělat drobečky na finální zdobení dortu. Pokud budete chtít dort pouze potažený krémem, můžete tento krok vynechat a těsto rovnoměrně rozdělit do dvou forem.

Sypké suroviny odvážíme. Mouku, sodu, sůl dáme do jedné mísy a promícháme.

Odměříme podmáslí a vmícháme do něj vinný ocet a potravinářskou barvu.

Troubu zapneme na 170 °C program horní dolní rošt.

V dostatečně velké míse vyšleháme máslo ručním mixérem. Šleháme nejméně 5 minut, a nebo tak dlouho, až máslo zbělá a zvětší svůj objem.

Přidáme cukr a opět šleháme dalších 5 minut. Vznikne nadýchaná světlá směs. Krystalky cukru jsou stále vidět.

Nyní po jednom zašleháme celá vejce. Další přidáme až je předchozí zcela zapracované. Vytvoří se krémová konzistence.

Stěrkou vmícháme kakao a mícháme tak dlouho dokud se úplně nezapracuje.

Do této hmoty budeme postupně přidávat, zhruba na pětkrát, obarvené podmáslí s octem a směs sypkých surovin. Na zpracování použijeme stěrku, cukrářskou metlu nebo vařečku. Do máslové hmoty nalijeme podmáslí promícháme, tím se směs naředí. Přidáme část moučné směsi a opět promícháme. Mícháme zlehka a postup opakujeme dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Vznikne hladké hustější těsto.

3 polévkové lžíce těsta dáme do malé formy. Zbytek těsta rovnoměrně rozdělíme do dvou forem. Těsto ve formách převážíme. Dáme si záležet aby obě formy vážily stejně. Jen tak upečeme dva stejné pláty korpusu.

Všechny formy umístíme na rošt (eventuálně dva rošty) do předehřáté trouby a pečeme 27 – 30 minut. Čas pečení je orientační, záleží na tom jak Vám peče trouba.

Propečení vyzkoušíme špejlí. Špejli zapíchneme do středu korpusu a vytáhneme. Je-li po vytažení čistá, a nebo jsou-li na ni drobečky, korpus je upečený. Pokud je na špejli syrové těsto, tak musíme péct dál. Hotové těsto necháme v pootevřené troubě zhruba 2 minuty odpočívat.

Pak upečené korpusy vytáhneme na mřížku, nebo jinou plochu a necháme ještě zhruba pět minut ve formě vychladnout. Ostrým nožem opatrně uvolníme okraje korpusu po celém obvodu formy a opatrně vyklopíme na připravené podložky. Odstraníme pečící papír a necháme zcela vychladnout.

Výroba krému

Máslo nakrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Šleháme ručním mixérem (nebo v robotu) na vyšší otáčky dokud nezbělá a nezvětší objem.

Přidáme okapaný sýr a tentokrát pracujeme na otáčky velmi nízké a krátce. Pouze do spojení surovin.

Do této směsi másla a sýru budeme na nejnižší otáčky mixéru zapracovávat celé množství cukru. Cukr doporučuji nejdříve prosát, tím se zbavíme případných hrudek cukru v krému. Můžeme také pracovat ručně, stěrkou nebo cukrářskou metlou. Pracujeme jen do propojení surovin. Krém již nešleháme. Vzniklý krém není „tuhý“ ale je lehký a velmi příjemné chuti.

Dokončení dortu

Malý korpus nalámeme, dáme do mixéru a krátce rozmixujeme. A nebo nastrouháme na struhadle, pokud nemáme mixér k dispozici. Vzniknou drobečky které použijeme na ozdobení dortu.

Pokud budeme používat krém na vrchní dekoraci dortu, tak si jej odložíme stranou. Budou to zhruba 4 polévkové lžíce.

Jeden plát korpusu umístíme na dortovou podložku nebo přímo na podnos. Já nejraději používám podložku, natřu ji trochou krému a na ní usadím piškot. Tím se dort stabilizuje a pak se dobře přenáší na servírovací talíř. Talíř je čistý a nemusím mít obavu že nazdobený dort poškodím při čištění plochy okolo něj.

Na korpus naneseme jednu třetinu krému a rovnoměrně jej rozetřeme.

Na krém položíme druhý korpus, srovnáme a lehce přitlačíme.

Na vrch naneseme druhou třetinu krému a rozetřeme tak, aby byl ve stejné výšce. Krém, který přesáhne přes okraje, zahladíme na bok dortu.

Celý obvod dortu potřeme zbytkem krému a zahladíme cukrářskou kartou, nebo pokud nemáme, můžeme použít i velký nůž.

Drobečky nasypeme okolo obvodu celého dortu a pak je opatrně nožem zvedáme nahoru a pokrýváme jimi bok dortu.

Nyní dáme odložený krém do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a ozdobíme vrch dortu.

Neozdobenou plochu posypeme drobečky.

Finální zdobení je na fantazii. Já použila jahody a lístky máty.

Eva

Eva

Pečeme s láskou

4 Odpovědi

  1. Dobrý den, je krém u tohoto dortu red velvet vhodný na obmaz,když budu chtít dort potáhnout protahovací hmotou?
    děkuji moc,
    Petra

    1. Dobrý den, raději osmažte klasickým máslovým krémem. I když je v krému hodně másla, je měkký protože obsahuje velký podíl sýru.
      Pohodové pečení Eva

  2. Dobrý den, dělám red Velvet podle vašeho receptu a mám ho hnědý. Jak je to možné?
    Dekuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *