Roláda s ostružinovým krémem

Nadýchaná piškotová roláda s jemným krémem z ostružin a mascarpone je zajímavá nejen svou chutí, ale i díky krásné barvě krému.
Ostružinová roláda

Jednou v pátek jsem přemýšlela, jaký dezert mám udělat na víkend. Listovala jsem nejdříve časopisem, pak kuchařkou a pořád se mi nic nelíbilo. Znáte to. Na nic z toho, co jsem viděla, jsem neměla chuť. A ani se mi zrovna nechtělo moc péct. Jenže víkend je víkend a oběd bez dezertu ….

Listovala jsem dál a najednou mě zaujala mě roláda. Po přečtení receptu přibližně v tomto znění ”vezmeme vejce, mouku, cukr a prášek do pečiva, smícháme, upečeme, upečené potřeme krémem a zarolujeme” jsem nabyla dojem, že něco tak jednoduchého, mám za půl hodiny a není co řešit.

No, chyba lávky. Výsledkem bylo všechno možné, jen ne roláda, která na mě koukala z obrázku.

Možná máte podobnou zkušenost a na rolády jste zanevřeli, jako tenkrát já.

Po nějaké době mi to nedalo.

Tak nějak jsem měla pocit, že se mi musí podařit krásná roláda. Prostě musí.

A poučena nezdarem, jsem strávila pěkných pár chvil studováním všech možných receptů a tipů jak upéct „úžasnou“ roládu.
Nakonec jsem z receptů poskládala a upekla roládu s ostružinovým krémem.

Servírovala jsem ji na zahradní party sousedům a měla s ní obrovský úspěch. Všem se líbila a hlavně chutnala.

Co dodat …. chvíli jsem si poletovala na svém cukrářském obláčku štěstí.

Ostružinová roláda úvod

V receptu najdete suroviny na výrobu těsta z pšeničné mouky i bezlepkové směsy. Můžete si vybrat, které Vám bude lépe vyhovovat.

Na výrobu rolády budeme potřebovat tyto suroviny

Těsto z pšeničné mouky

  • 5 vajec velikost M
  • 125 g cukru krupice
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce teplé vody

Těsto z bezlepkové mouky

  • 5 vajec velikost L
  • 125 g cukru krupice
  • 125 g bezlepkové směsy
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce teplé vody

Tip: Pro výrobu bezlepkového těsta se mi velmi osvědčila kombinace směsy Doves farm self raisind (100 g) a rýžové mouky (25 g).

Ostružinový krém

  • 200 g ostružin (můžou být i mražené)
  • 100 g cukru krupice
  • 8 g kukuřičného škrobu
  • 5 g vody
  • 500 g mascarpone
  • 250 g smetana na šlehání (nejlépe 40%)
  • 150 g moučkového cukru

Postup práce

Nejdříve si připravíme ostružinový základ krému.

Do menšího hrnce dáme ostružiny, cukr krupici a rozvaříme. Pokud použijeme zmrazené ostružiny, musíme počítat s vodou navíc a vařit asi 5 minut, abychom ji zredukovali.

Rozvařené ostružiny rozmixujeme a přepasírujeme přes sítko, do dalšího hrnce. Takto připravený ovocný základ zahustíme kukuřičným škrobem, který nejdříve rozmícháme ve vodě. Směs vaříme na mírném plamenu. Výsledná hustota by měla být asi jako u přesnídávky. Počítáme s tím, že až pyré zchladne, tak ještě zhoustne.

Horký ovocný základ přikryjeme potravinovou fólií, kterou dobře
přitiskneme na celý povrch. Nebudeme muset pyré míchat aby se neudělali hrudky. Necháme zchladnout a uložíme do lednice.

Ostružinová roláda ovocný extrakt
Ostružinová roláda ovocný extrakt chlazení

Tip: Ovocný základ můžeme připravit i den dopředu.

Nyní upečeme piškotové těsto.

Troubu rozehřejeme na 190 °C. Plech vyložíme papírem na pečení.

Rozklepneme vajíčka. Bílky dáme do větší mísy a žloutky do menší. Odvážíme mouku a cukr. Kypřící prášek a sůl promícháme s moukou. Jednu lžíci odváženého cukru a dvě lžíce teplé vody přidáme ke žloutkům.
Jako první vyšleháme bílky. Když začnou tuhnout, budeme za stálého šlehání na stření otáčky přidávat po částech cukr. Takto vyšlehaná bílková hmota bude krásně pevná a bude se s ní dobře pracovat.

Vyšleháme připravené žloutky. Metličky nemusíme umývat. Zbytky bílků žloutkům neuškodí. Opačně to však neplatí. Proto začínám vždy jako první šlehat bílky.

Do bílkové hmoty stěrkou přendáme žloutkovou pěnu a oparně mícháním spojíme. Po částech zapracujeme připravenou mouku.
Pracujeme lehce, abychom moc nerozbili bílkový sníh, ale důkladně, aby byla mouka dobře promíchána.

Ostružinová roláda příprava těsta
Ostružinová roláda postup těsto
Ostružinová roláda hotové těsto

Těsto přelijeme na připravený plech. Dlouhým nožem nebo stěrkou rozetřeme.

Ostružinová roláda rozetření těsta na plech

Dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme 11 minut. Doba pečení záleží na Vaší troubě. Já mám vyzkoušeno takto. Upečené těsto je na dotek pružné a nezůstane v něm důlek. Pokud ano, je třeba ještě minutu až dvě péct. Po upečení necháme korpus deset minut odpočívat v mírně otevřené troubě. Zabráníme teplotnímu šoku a korpus zůstane pěkně nadýchaný.

Ostružinová roláda upečené těsto

Připravíme si čistou utěrku, kterou použijeme na srolování upečeného těsta. Namočíme ji a důkladně vyždímáme.

Vytáhneme plech s korpusem. Přikryjeme vlhkou utěrkou a kuchyňským prknem na válení (pokud nemáte, použijte další plech), uchopíme a převrátíme, tak aby utěrka byla dole a pečící papír nahoře. Korpus i s pečícím papírem zabalíme do utěrky. Rolujeme užší konec korpusu. Takto zabalené necháme úplně vychladnout. Trvá to asi hodinu.

Ostružinová roláda zabaleno

Z lednice vytáhneme suroviny, které budeme potřebovat pro výrobu krému.

Ostružinová roláda příprava na krém

Do pevnějšího sáčku odložíme dvě polévkové lžičky ovocného základu a uložíme do lednice. Připravíme si cukrářský sáček se zvolenou trezírovací špičkou.

Tip: Pokud nemáte zkušenosti s trezírovacími špičkami, ani potřebné vybavení, můžete roládu ozdobit i jinak. Třeba tak, že ji pocukrujete a pokladete ostružinami a lístky máty.

Ve větší míse promícháme pomocí ručního mixéru mascarpone s cukrem. Nalijeme šlehačku a vyšleháme do hustého krému.

Šleháme na nejnižší obrátky a dáme pozor, abychom nepřešlehali. Krém by se srazil. Že je krém vyšlehaný poznáme podle brázd, které se tvoří za metličkami.

Když zastavíme šlehání a zvedneme metličky, krém tvoří pevné špičky, které nepadají.

Po lžících, stěrkou, zapracujeme ostružinové pyré.

Ostružinová roláda ochucení krému
Ostružinová roláda hotový krém

Do cukrářského sáčku odložíme potřebné množství krému (zhruba čtyři až pět vrchovatých polévkových lžic). Odložíme do lednice.

Korpus rozmotáme a sloupneme pečící papír. Potřeme krémem tak, aby vzdálenější konec korpusu (méně narolovaný) zůstal téměř bez krému. Zarolujeme od potřené strany k nepotřené. Roládu pevně zabalíme do potravinové fólie a dáme na dvě hodiny vychladit. Dáme pozor jak roládu položíme. Nepotřená část korpusu leží vespodu.

Ostružinová roláda plnění krémem
Ostružinová roláda uložení před zdobením

Po vychlazení roládu začistíme – ostrým nožem skrojíme nevzhledné konce.

Nakonec ozdobíme. Nejdříve trezírovací špičkou krémem a pak čistým ovocným pyré.

Tip: Pokud budete chtít pro dekoraci rolády použít krémové zdobení, budete potřebovat cukrářský sáček a trezírovací špičku. Já cukrářské potřeby nakupuji na https://www.obchudekubalonku.cz a jsem vždy velmi spokojena. Obchůdek u balónku je perfektně zásobený. Zboží je vždy ve vysoké kvalitě za velmi příjemnou cenu. Paní majitelka je velmi milá, poradí a dodá zboží na přání. Dokonce i takové, které nemá ve stálém sortimentu.

Ostružinová roláda zdobení
Ostružinová roláda pokračování zdobení
Ostružinová roláda zdobení extrakt
Ostružinová roláda zdobení extrakt z ostružin

Při zdobení nejsou žádné limity. Klidně použijte vlastní fantazii a vytvořte si svou úžasnou a jedinečnou roládu.

Ostružinová roláda závěr2
Ostružinová roláda závěr1

Radostné pečení a dobrou chuť

Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.