Skořicové šneky

Čarovná vůně skořice linoucí se celým domem a nadýchané kynuté těsto. Skořicové šneky si zamilujete na první kousnutí. Tento zimní moučník si vychutnáte na snídani nebo k odpolední kávě.

Kynuté těsto je pro mnoho cukrářek doslova strašák a raději se do něj nepouští. Ale nemusí tomu tak být.

Aby byla práce korunovaná úspěchem a dokonalým výsledkem je potřeba dodržet pár pravidel, která jsou v podstatě velmi jednoduchá a nenáročná.

První pravidlo je nevětrat v době kynutí těsta. Druhé pravidlo je kynout dostatečně dlouho a mít těsto při kynutí v teple. Těsto ale nesmí vykynout více než na dvojnásobek a vždy musí být přikryté aby neoschlo. A na závěr třetí pravidlo zní, vyrábět těsto s něhou aby bylo hladké a pružné.

Vidíte, žádná věda.

Doufám že se Vám bude recept líbit a vaše šneky budou dokonalé, jak vizáží tak chutí. V receptu, kromě podrobného popisu práce, najdete i spoustu doprovodných fotografií jak šneky upravit do zajímavého tvaru.

Množství surovin na 8 šneků

Suroviny těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml vlahého plnotučného mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 15 g čerstvého droždí
  • 35 g změklého másla
  • 1 vejce velikost M-L (65 g i se skořápkou)
  • 2 g soli
  • v případě potřeby 1 polévková lžíce hladké mouky

Suroviny na náplň

  • 70 g třtinového cukru (čím větší obsah melasy, tím lépe)
  • 70 g přepuštěného másla
  • hrst rozinek (hrozinky můžeme namočit do rumu, před použitím musí být dobře okapané, do těsta nesmí přijít další tekutiny)
  • hrst pekanových ořechů nasekaných na hrubo
  • 10 g mleté skořice

Dále budeme potřebovat

  • plech
  • pečící papír
  • hladkou moku na posypání válu
  • 1 malé vejce – rozkvedlané s troškou mléka – na potření těsta před pečením

Výroba těsta

Krátce ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné. Máslo nakrájíme na malé kostičky a necháme změknout v pokojové teplotě. Vejce vytáhneme z lednice a také necháme ohřát na pokojovou teplotu.

Do dostatečně velké mísy dáme mouku, cukr a sůl. Vše promícháme.

Na směs nalijeme mléko, do mléka rozdrobíme droždí, do středu shodíme trochu mouky a promícháme. Mísu přikryjeme na kontakt potravinovou fólií a dáme do tepla aby vzešel kvásek. Kvásek vzejde (v závislosti na okolní teplotě) zhruba za 15 – 30 minut.

Ke kvásku přidáme vejce v pokojové teplotě a začneme vypracovávat těsto. Suroviny hněteme rukama jedním směrem (a nebo v robotu) tak dlouho dokud se nespojí a nevytvoří se tužší, kompaktní, nelepivé těsto. Přidáme změklé máslo a zpracováváme tak dlouho, dokud se máslo úplně nespojí s těstem. Výsledkem by mělo být těsto krásně hladké, nelepivé a pružné. Když těsto lepí na prsty, tak je poprášíme polévkovou lžíci mouky a mouku zapracujeme. Nakonec krátce zapracujeme rozinky. Těsto vytvarujeme do koule, vrátíme do mísy a mísu přikryjeme na kontakt potravinovou fólií.

Pokud použijeme na práci robot, tak jej osadíme hnětacím hákem. Zapneme rychlostní stupeň 2 a nebudeme jej zvyšovat. Při vyšší rychlosti by těsto bylo přepracované. Špatně by kynulo a šneky by byly tuhé. Práce v robotu bude trvat zhruba 12-15 minut.

Hotové těsto necháme hodinu až dvě kynout v teple. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

Připravíme si náplň.

Máslo rozpustíme a necháme v pokojové teplotě vychladnout a trochu ztuhnout. Pokud tuhne pomalu, tak je dáme na chvíli do ledničky. Pak do něj dáme skořici a cukr. Smícháme na pastu. Takto připravená směs se bude dobře natírat na těsto.

Nakynuté těsto vytáhneme z mísy na vál lehce posypanou moukou. Nejdříve jej krátce hněteme rukama, to proto abychom z těsta dostali velké bubliny. Pak těsto rozválíme na obdélník o velikosti 35 x 25 cm. Stačí zhruba, nemusí to být na centimetr přesně.

Vyválené těsto potřeme připravenou směsí másla, cukru a skořice. Posypeme ořechy. Představíme si těsto rozdělené na třetiny a poskládáme je. Levý okraj těsta položíme na střed a pravý okraj těsta položíme na něj. Těsto otočíme a nakrájíme na pásky zhruba 4 cm široké. Pásky nakrojíme na půl a jeden konec nedokrojíme úplně. Vzniknou dvě části těsta s náplní, spojené nahoře. Pásky přes sebe poskládáme jako bychom pletli jednoduchý cop. Na konci copu těsto stlačíme, tím jej spojíme. Stočíme do kolečka a v dlaních ještě upravíme a trochu stlačíme pro lepší pevnost.

Připravené šneky dáme na plech přikrytý pečícím papírem. (Šneky dáme dostatečně daleko od sebe. Zvětší objem kynutím a také pečením. Nejlépe 4 na plech. Každý plech pečeme zvlášť.) Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout podle potřeby zhruba hodinu. Těsto musí opět zdvojnásobit svůj objem.

Rozšleháme vejce s trochou mléka a nakynuté šneky touto směsí potřeme.

Troubu rozehřejeme na 200 °C a pak snížíme na 170 °C, program horní/dolní rošt.

Vložíme plech s připravenými šneky a pečeme 20 až 25 minut. Čas pečení je pouze orientační.

Pečení začneme po 18-ti minutách hlídat. Šneky jsou upečené když jsou na povrchu zlatohnědé.

Upečené šneky vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Pak posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.

Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *