Čokoládové pečené nanuky s pomerančem

Moderní nanuky z čokoládového těsta a pomerančovým želé v čokoládě. Podle tohoto receptu vytvoříte moučník vhodný na každou oslavu.

Vzhled nanuku dává moučníku tak trochu jiný, řekla bych až hravý rozměr. Radost z něj mají, kupodivu, především dospělí hosté. Děti ze začátku podlehnou mírnému zklamání, protože očekávají mraženou sladkost, ale to jim nevydrží dlouho. Chuť mléčné čokolády jim spolehlivě vykouzlí blažený výraz ve tváři.

Upéct a vytvořit tento dezert je práce jednoduchá a velmi kreativní. Do těsta se dává kokosová mouka, proto je dezert přirozeně bezlepkový. Pokud máte rádi mouku pohankovou, tak ji můžete použít místo kokosové. A jestli Vám tyto mouky nic neříkají a nechcete je zařadit do svého jídelníčku, nevadí. Moučník můžete upéct i z klasické hladké mouky.

Suroviny na čtyři nanuky

Suroviny na těsto

  • 20 g kokosové mouky, lze použít i hladkou rýžovou mouku
  • 20 g holandského kakaa
  • 40 g cukru krupice
  • 1 velké vejce, nejlépe “L”
  • 60 g změklého másla
  • 100 g mascarpone
  • 100 g mléčné čokolády s drcenými ořechy

Suroviny na pomerančové želé

  • 1 šťavnatý pomeranč
  • 20 g cukru krupice
  • 1/2 čajové lžičky agaru

Suroviny na polevu

  • 250 g kvalitní mléčné čokolády
  • 15 g rostlinného oleje
  • 20 g bílé čokolády
  • jedlé zdobení

Dále budeme potřebovat

  • formu na nanuky – 1 nanuk má objem 90 ml
  • dortovou formu průměr 20 cm
  • máslo a mandlovou mouku na vysypání formy
  • formu na želé – cokoliv co bude vhodné
  • malý cukrářský sáček
  • cukrové zdobení, nebo drcené ořechy, nebo mrazem sušené maliny

Výroba a pečení těsta

Troubu zapneme na 180 °C program horní/dolní rošt a necháme dobře rozehřát.

Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moukou. Pokud nemáme, dobře poslouží jakékoliv drcené ořechy nebo mouka použitá do těsta.

Čokoládu nakrájíme na malé kousky a rozpustíme v mikrovlnné troubě. Mikrovlnnou troubu zapneme na 450 W a nastavíme čas 2 minuty. Vložíme nakrájenou čokoládu ve vhodné misce pro mikrovlnných ohřev a spustíme zvolený program. Čokoláda se nerozpustí úplně, pouze povolí. Vytáhneme misku z mikrovlnné trouby a čokoládu vymícháme. Pokud by byla čokoláda příliš pevná a nešla rozmíchat, tak ji ohřejeme ještě jednou. Tentokrát postačí čas 1 minuta. Nesmíme čokoládu ohřívat dlouho, mohla by se spálit.

Změklé máslo dáme do mísy, přidáme cukr a vyšleháme ručním mixérem. Šleháme zhruba 5 minut. Cukr se spojí s máslem a máslo lehce zvětší svůj objem.

Přidáme rozklepnuté vejce a opět šleháme. Nyní pracujeme tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní hmota.

Do této směsi přidáme rozpuštěnou, zchladlou čokoládu a promícháme. Nasypeme kakao i mouku a mixérem zapnutým na nejnižší otáčky vypracujeme hladké, husté těsto.

Těsto dáme do připravené dortové formy, povrch uhladíme a vložíme do vyhřáté trouby. Ihned snížíme stupně pečení na 160 °C a pečeme 23 – 25 minut. Nepečeme déle. Těsto by se po okraji speklo. Tím by se znehodnotila výsledná chuť dezertu.

Upečené těsto vytáhneme z trouby, uvolníme z formy a necháme vychladnout.

Vychladlý korpus natrháme na kusy a dáme do mixéru nebo food procesoru. Přidáme mascarpone a rozmixujeme na kompaktní hmotu.

Výroba pomerančového želé

Želé díky agaru rychle tuhne, proto je můžeme vyrobit když se peče těsto.

Pomeranč umyjeme a rozpůlíme. Ostrým nožem oddělíme dužninu pomeranče od kůry po celém obvodu. Pokud již vytéká šťáva, tak ji zachytíme do kastrolu ve kterém budeme želé vařit.

Když jsme uvolnili dužninu od kůry, tak nám půjdou teď velmi lehce vytáhnout jednotlivé dílky pomeranče bez bílé dužiny ven. (V receptu na Pomerančový moučník najdete krátké video, jak jednoduše oloupat pomeranč.)

Čajovou lžičku kolmo vtlačíme podél bílé dužiny a podebereme pomerančový kousek, mírným tlakem jej vytáhneme ven. Takto jednoduše a ve velmi krátkém čase získáme čistou pomerančovou dužinu. Pomerančové kousky vložíme do připraveného hrnce a ze zbylé pomerančové kůry vymačkáme šťávu. Přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme velmi krátce, zhruba minutu. Snížíme plamen a přisypeme agar. Za stálého míchání necháme směs projít varem. Stáhneme ze sporáku a nalijeme do připravené formy. Necháme vychladnout.

Forma není v tomto případě vůbec důležitá. Použijeme cokoliv. Já jsem použila něco jako ráfek a dno vytvořila z alobalu. Za mně ideální řešení, když želé ztuhne, odstraním ráfek a želé nakrájím. Z alobalu se želé lehce sundává a netrhá se.

Formování dezertu

Do připravených nanukových forem dáme 2 polévkové lžíce čokoládové hmoty, rozetřeme po celém obvodu a vložíme dřívko. Dáme pomerančové želé a formu vyplníme zbytkem čokoládové hmoty. Hmotu do formy dáváme pečlivě a snažíme se ji stlačit, forma bude pěkně vyplněná ve všech místech a po zmrazení budeme mít krásný tvar bez různých dírek a prohlubní. Horní plochu dezertu uhladíme jídelním nožem. Takto připravené formy dáme do mrazáku a mrazíme nejméně 5 hodin. Můžeme samozřejmě nechat mrazit až do druhého dne.

Dokončení nanuků

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nebo již víše popsaným způsobem v mikrovlnné troubě. Pokud budeme rozpouštět ve vodní lázni, tak musíme čokoládu celou dobu míchat.

Na vodní lázeň si připravíme hrnec a mísu, která má dostatečně velký přesah přes okraj hrnce. Mísa se nesmí dotýkat vody. Čokoláda se rozpouští pouze vytvořenou párou.

Do jedné třetiny hrnce dáme vodu. Postavíme na sporák a přivedeme k varu. Snížíme výkon. Na hrnec položíme mísu s čokoládou a počkáme až se mísa začne na páře ohřívat. Teplo ze stěn mísy se bude přenášet na čokoládu a ta bude postupně tát. Dáme pozor aby pára neproudila okolo mísy, ale zůstala pěkně pod ní. Vlhkost vzlínající se páry vytvoří na čokoládě šedé fleky.

Až bude čokoláda zcela rozpuštěna vmícháme olej. Olej můžeme použít jakýkoliv bez výrazného aroma.

Rozpuštěnou čokoládu přelijeme do úzké vysoké sklenice. Hrdlo sklenice potřebujeme široké tak, abychom mohli do čokolády ponořit nanuk. Měla by být vyšší než je délka nanuku. Čokoládu necháme vychladit, občas promícháme. Ideální teplota čokolády pro namáčení zmrzlých nanuků je 29 – 30 °C. Pokud nemáme teploměr, tak teplotu určíme zhruba odhadem. Tato teplota je tehdy, když se nám čokoláda zdá být na dotyk téměř studená, ale stále je tekutá.

Do čokolády namočíme plynulým, rychlým pohybem jednotlivé nanuky. Nanuk nenecháme v čokoládě příliš dlouho, poleva by byla příliš hrubá. Přebytečnou čokoládu necháme okapat.

Čokoláda v tento moment potřebuje ještě chvíli na úplné ztuhnutí. Proto nanuk ještě pár vteřin podržíme, než jej odložíme. Ideální je mít nějakou podložku z polystyrenu a nanuk do ní zapíchnout.

Je potřeba pracovat rychle, každým namočením čokoláda chladne a pokud bychom dlouho čekali, tak přestane mít správnou teplotu a tekutost. Pokud se to náhodou stane, tak ji opět trochu zahřejeme. Ze studené čokolády neuděláme pěknou polevu.

Čokoládu určenou na polevu nespotřebujeme celou, s tím se nedá nic dělat. Já ji většinou dobře zabalím, dám do lednice a později použiji na výrobu jiného dezertu.

Zdobení nanuků je čistě na fantazii.

Toto zdobení je z bílé čokolády a cukrového zdobení.

Bílou čokoládu rozpustíme, přendáme do malého cukrářského sáčku a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Když je čokoláda dostatečně studená, ale stále teče, tak ustřihneme špičku sáčku zhruba o 2 milimetry. Plynulým pohybem děláme na nanuky bílé čáry. Ihned zdobíme připraveným zdobením.

Hotové nanuky před servírováním uložíme ve vhodném obalu rozmrazit do lednice.

Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.