Search

Kynutá vánoční vločka se skořicí a pekanovými ořechy

Vánoce jsou pohádkové svátky a k nim bezesporu patří spousta sladkého potěšení. Kouzelná kynutá vločka plná skořice a pekanových ořechů ozdobí každý slavnostní stůl.
Vánoční kynutá vločka2

Vánoční tradice velí upéct k snídani na Štědrý den vánočku a jsem si jistá že nikdy nevymizí. Přesto můžeme vyzkoušet i něco jiného. Například tuto kynutou vločku plnou másla, skořice a pekanových ořechů. A pokud Vám tam chybí přísady z vánočky – rozinky, plátky mandlí a trocha rumu, tak je klidně přidejte přímo do těsta ještě před kynutím. Podle mého názoru se fantazii při pečení nekladou žádné meze a pokud jsou použité suroviny v souladu s naší chutí, tak nevidím důvod proč si je nedopřát.

Možná se vám bude na první pohled bude zdát výroba vločky náročná. Nenechte se odradit zdánlivě složitým vzorem a věřte mi že opak je pravdou. Dokonce ani příprava kynutého těsta neskrývá žádné nástrahy a zvládne je i úplný začátečník.

V tomto receptu jsem použila špaldovou mouku hladkou v kombinaci s jemně mletou špaldovou mouku celozrnnou. Pokud nejste příznivcem této mouky, můžete ji bez obav nahradit tradiční hladkou pšeničnou moukou.

Vánoční kynutá vločka

Suroviny na těsto

  • 370 g hladké špaldové mouky
  • 230 hladké celozrnné špaldové mouky
  • 300 ml vlahého plnotučného mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 30 g čerstvého droždí
  • 70 g změklého másla
  • 2 vejce velkost M-L (65 g i se skořápkou)
  • 5 g soli
  • v případě potřeby 1-2 polévkové lžíce hladké špaldové mouky

Suroviny na náplň

  • 100 g třtinového cukru (čím větší obsah melasy, tím lépe)
  • 80 g přepuštěného másla
  • 80 g pekanových ořechů nasekaných na drobno
  • 10 g mleté skořice

Dále budeme potřebovat

  • pečící papír
  • hladkou špaldovou mouku na posypání válu
  • plech na pečení
  • 1 malé vejce rozkvedlané s polévkovou lžící vody na potření vločky před pečením

Výroba těsta

Tip : Všechny suroviny na výrobu kynutého těsta musí být vždy v pokojové teplotě. Mléko je před použitím potřeba ještě trochu ohřát, nejlépe v mikrovlnné troubě (úspora nádobí) nebo na sporáku.

Suroviny na kynutou vločku

Ohřejeme mléko a změklé máslo nakrájíme na kostičky. Do připravené mísy odvážíme oba druhy mouky a cukr. Přidáme rozdrobené kvasnice, sůl, máslo a prsty nebo vařečkou promícháme.

Přidáme vejce, mléko a zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Můžeme pracovat ručně vařečkou a nebo využijeme na práci kuchyňský robot osazený hnětacím hákem. (Doporučuji zapnout na nižší stupně, jen tak docílíte jemného stejnoměrného hnětení podobného tomu, které jsme schopni vyvinout vlastní paží.)

Bude-li zpracované těsto lepit přidáme jednu nebo dvě polévkové lžíce mouky a zapracujeme.

Hotové těsto necháme v míse a na povrchu lehce pomoučíme. Mísu přikryjeme potravinovou fólií, nebo čistou utěrkou a dáme na teplé místo asi na hodinu kynout. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

vločka těsto před kynutím
hotové kynuté těsto

Pokud možno se během kynutí těsta vyvarujeme větrání a dalších jiných aktivit které by mohli ovlivnit snížení teploty v místnosti. Naše babičky dávaly těsto vykynout pod peřinu, podle mého názoru to není vůbec špatný nápad a určitě stojí za vyzkoušení.

Výroba vločky

Vykynuté těsto vytáhneme z mísy na vál. Zpracujeme jej rukama do válce a rozdělíme na tři stejné části. Můžeme pro kontrolu zvážit a upravit tak, aby byly co nejvíce stejné. Z tohoto množství surovin by každá třetina těsta měla vážit zhruba okolo 400 – 420 g. Každou část těsta vytvarujeme do koule a odložíme stranou.

dělení kynutého těsta

Na vál si položíme pečící papír a lehce jej posypeme moukou, do středu dáme jednu třetinu těsta a vyválíme do kruhu. Těsto potřeme jednou polovinou másla, posypeme jednou polovinou cukru, skořice a pekanových ořechů tak, aby od okraje zůstal zhruba jeden centimetr čistého těsta.

Takto nachystaný plát těsta přetáhneme i s pečícím papírem na připravený plech.

Vál posypeme lehce moukou a rozválíme druhou část těsta. Pokusíme se trefit velikost prvního plátu, v případě potřeby si můžeme pomoci rukama a těsto vytvarovat tak, aby mělo zhruba stejnou velikost jako to první. Pomocí válečku rozválené těsto přeneseme a položíme na připravené ochucené těsto na plechu. Druhou část těsta ochutíme stejným způsobem jako první a opět necháme čistý jeden centimetr okraje těsta.

Třetí část těsta rozválíme a položíme na první dvě.

Do pomyslného středu horního těsta umístíme malou misku, sklenici nebo kulaté vykrajovátko na cukroví. Bude pro nás vodítko při krájení těsta – každý řez těstem bude stejně dlouhý a neprokrojíme střed.

příprava prvního plátu vločky
přenesení druhého plátu vločky
první plát vločky
těsto na plechu příprava

Nejdříve těsto nakrájíme na 4 stejné části. Tyto části rozkrojíme na půl – máme teď dílků 8. A vzniklé dílky ještě jednou rozkrojíme na půl, postupným krájením tedy získáme 16 stejných dílků. Sundáme ze středu těsta misku nebo jinou zvolenou pomůcku a jsme připraveni vytvořit krásnou vločku.

Vločku vytvoříme velmi jednoduše otáčením jednotlivých dílků těsta. Dva sousedící dílky vezmeme za konce a lehce je nadzvedneme. Současně, ale každým zvlášť, otáčíme směrem od sebe, dílek který držíme v levé ruce otáčíme na levou stranu a dílek v pravé ruce otáčíme na stranu pravou. Uděláme tři otočky, položíme na pečící papír a konce těsta pevně spojíme do špičky. Takto upravíme všechny dílky těsta, vznikne nám osm dílů vločky.

pletení vločky1
pletení vločky2
pletení vločky3
pletení vločky4
hotová vločka

Připravenou vločku přikryjeme potravinovou fólií a dáme na teplé místo kynout na 45 minut. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem, proto nenecháme nakynout více.

V průběhu druhého kynutí si rozehřejeme troubu na 170 °C program/horní dolní rošt. Nakynutou vločku potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do rozpálené trouby na střední příčku a pečeme 30 minut do zlatova. Čas pečení může být různý, řádově o dvě až tři minuty nahoru i dolů, záleží jak moc Vám peče trouba. Upečenou vločku vytáhneme z trouby necháme zchladnout a posypeme moučkovým cukrem.

vykynutá vločka
Upečená vločka

Tip: Vločku můžeme servírovat se zmrzlinou nebo k ní připravit vanilkové semifreddo. Kombinace teplého nadýchaného kynutého těsta, skořice, pekanových ořechů a studené vanilkové zmrzliny je naprosto dokonalá.

Kynutá vločka je nejlepší čerstvá a ještě trochu teplá. Pokud víte, že ji nesníte najednou, tak ji nakrájejte na části a dejte do mrazáku. Budete mít fantastickou rychlou snídani nebo svačinku pro děti.

Vánoční kynutá vločka bez cukru
Vánoční kynutá vločka 4
Vánoční kynutá vločka pilot
Vánoční kynutá vločka
Vánoční kynutá vločka3
Eva

Eva

Pečeme s láskou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *